Катарална делене възпаление на венците: причини, симптоми, лечение, последствията

Катарална делене възпаление на венците, представлява възпаление на лигавицата на венците. Като цяло, тази болест се появява при деца и хора в по-младата възраст (до 35 години). При възрастни лица катаральная форма на възпаление на венците има продължителен срок. Тази форма на заболяването се среща в 90% от всички случаи на възпаление на венците. Всички възпалителни процеси протичат в околозубных тъкани не се засягат при този костната тъкан.

Эндемические промени се проявяват подуване, преливник питуитарной обвивка на венците и хемофилия десневого край. Монолитность зъбо-десневого сращения не е нарушен, но поради отекания увеличава размера на межзубных папили и възниква усещане за погребението десневой бразди.

Провокиращи фактори — са лопата да ги ринеш

Всички причини, които могат да провокират развитието на болестта, могат да се разделят на четири групи:

 1. Местни. Са, както негожей хигиената на устната кухина, вследствие на което се появява бактериална плака и дефективность на меките тъкани (скъсяване на юзда на езика и устните), както и в грешна протезирането и пломбировании на зъбите. Също така към местните фактори се отнася и за образуването на зъбите, камъни и неправилна окклюзия.
 2. Локални – травми на зъбите (отместване, дислокация, фрактура и други), анормальность на зъбите, пришеечный гниене на зъбите, дефекти в доставените проби.
 3. Общи – заболявания на храносмилателната система (гастрит, язва), хормонални нарушения, стрес, болести на кръвта, неправилна работа на ендокринната и сърдечно-съдовата система, наличието на алергични и инфекциозни заболявания и гиповитаминозы. Също така към общите причини за появата на болестта се отнася обидно определени физиологични периоди на живот: бременност, менопауза и пубертатный възраст.
 4. Системни – неправилна структура челюсти (зъби имат плътно разположение), периода на никнене на млечни зъби (при децата).

Най-важният фактор, който провокира развитието на катаральной форма на възпаление на венците е дентальный плака, в състава на която

включени са такива симптоми като: стафилококи, стрептококи, фузобактерии, трепонемы и порфиромонады.

Всички тези микроорганизми произвеждат токсични вещества, в резултат на увредена венеца започват възпалителни реакции. Възпаление на мигрира от по-малките парцели в цялата област на венците, включително неподвижную част. Като цяло, степента на поражение на зъбния система данни за бактериална скапливанием се дължи на състоянието на имунната система и защитните сили на организма.

Форми и етапи на

Изхождайки от характера на поражението, катарална делене възпаление на венците се разделя на две форми:

 1. Хроничен. Появява се в резултат на забавяне на терапията на острата форма на заболяването. Заболяването протича много бавно, без много проява на характерната клинична картина. По време на протичането на заболяването периодично обостряне не се появяват. Продължителна форма на заболяването изисква итеративен терапия.
 2. Остър. Тази форма се проявява быстропрогрессирующим възпаление на десневой тъкан, която има временен характер. Възниква в резултат на интоксикация на организма или по-рано като страда от вирусно заболяване (ARI или грип).
READ  Корекция за привеждане в съответствие хапят с помощта на апарат Гербста

По ниво на тежестта, болестта има три етапа на възникване:

 • лека етап – проявява вредното въздействие на зубодесневых папили;
 • средната етап – възниква възпаление на пустующей областта на венците (посредствени венците);
 • тежък етап – развывшееся възпаление улавя альвеолярную област на венците.

По мащаб поражението на болестта се разделя на две форми:

 1. Локализиран. При тази форма е засегната малка част от зъбите – 1-3 зъб.
 2. Генерализованная. Възпалени венци по периметъра на едната или на двете челюсти.

Клиника и симптоми

При катаральном стоматит възникват общи симптоми във формата на неприятни усещания и хемофилия венците, сърбеж, перверзия вкус и неприятна миризма.

При остра форма на възникване на болката се засилва в процеса на приемане на храна. Това се дължи на влиянието на венците химически или механични дразнители. Общото състояние на болните е задоволително, но при настъпването на влошаване може да се появи субфебрильная температура и неразположение.

Хроничен катарална делене възпаление на венците протича дълго време и почти безсимптомно. Възпалението обикновено се отнася само за межзубные папили и маргинална. десну. В процеса на обективна диагноза се празнува цианоза, понижаване на кръвното преливане, подуване, задебеляване на венците, ерозия в областта на върховете на межзубных папили.

В някои случаи, поради оток на венците могат да се появят и пародонтални джобове. Но това се случва само тогава, когато е нарушена цялостта на зубодесневого връзка. За зъбите възниква голямо количество мек на зъбната плака. Също така е възможно появата на твърди и плака в пришеечной област. Костната тъкан, обикновено остава без промяна.

Остър катарална делене възпаление на венците най-често е характерен за деца. При визуална проверка на венците се наблюдава промяна в неговата окраска в ярко-червен цвят, с присъщия подуване. При палпация на засегнатото място може да излезе кръвта. В устната кухина се наблюдават отлагания. Меките тъкани имат синкав цвят.

READ  Лечение на откритите венците - основни причини и ефективни техники!

При тази форма на болестта не се празнува шатание на зъбите. Те постоянно се намират в техните лунках. Появата на зъбите говори за това, че болестта е преминала в опасен пародонтит.

Диагностични критерии и методи

Лекарите твърдят, че за диагностициране на заболяване може да бъде само провеждането на определени хардуерни изследвания и специални тестове. Възпалението може да се определи с помощта на тези тестове:

 • пощенски код хигиена на Фьодоров-Володиной — показател трябва да бъдат по-големи единици;
 • индекс на РМА — също трябва да е повече от единица;
 • проба Кулаженко — позволява да се определи парцел развитие на хематом;
 • премерване на Шилер-Писарева — резултатът трябва да бъде положителен.

Освен посочените по-горе тестове за диагностика на катарального възпаление на венците се провеждат следните изследвания:

 1. Визуална проверка. Диагнозата се извършва въз основа на проявляемой клиничната картина и характерните симптоми.
 2. Провеждане на реопародонтография и доплеровской на различни категории медицински персонал. Данни методи за изследване позволяват да се оцени микроциркулацията в тъканите на пародонта.
 3. Извършване на анализ, на количествен и качествен състав десневой течност. По този начин, се определя от наличието на възпаление и промяна на структурата на венците.
 4. Наблюдение на десневых джобове. Определя патология на зъбите.
 5. Рентгенова снимка. Този метод на изследване се извършва с цел определяне на монолитности костната тъкан все още издънки.

За установяване на форми на протичането на болестта и избор на начин на лечение, назначен от отдаване под наем на общ анализ на кръвта.

Оказване на медицинска помощ

Лечение катарального възпаление на венците се състои в премахване на вътрешните причини за заболяване, които са допринесли за неговото развитие. В процеса на терапията премахва цялата болка, отстранява подуването и не допуска развитие на други инфекции.

Първоначално трябва да премахнете всички налични зъбните отлагания (плака и зъбен камък). Това се прави с помощта на специален

стоматологично оборудване.

За отстраняване на отлагания може да се прилагат различни химически и медикаментозные съединения. При наличието на пациента за пломби и протези, те трябва да бъдат заменени с нови и коригиране на захапката (ако той е неправилно). Изчиства зъбите са полирани далеч и са покрити със специални составами, съдържащи флуор.

При лечение на възпаление на венците не винаги се прилагат медикаментозные таблетки лекарства. Най-често пациентите се назначава от спазването на цялостна хигиена на устната кухина и изплакване на устата с разтвор на Хлорхексидин. Но преди това все пак трябва да се извърши премахване на зъбната плака.

READ  Прилагането на материала Резодент за пломбирования на коренови канали

За възстановяване на пародонта се назначава витамин А, масло от морски зърнастец и крем Карталин. При редовна хигиена и липсата на травматични фактори (захапка и др), лекарите препоръчват да физиотерапевтични процедури:

 • използването на електрофореза;
 • прилагането на хелий-нейлонового лазер, който спомага за бързото облекчаване на възпалението;
 • прилагането на фонофореза, който спомага за подобряване на микроциркулацията и овладяване на възпалителния процес.

Съвсем наскоро бе внедрен нов начин за лечение на катарального възпаление на венците, което е в инъекционном въвеждането на тромбоцитарной аутоплазмы. Този метод на терапия се нарича плазмолифтинг. С помощта на тази процедура се подобрява клиничната картина вече на втората седмица от лечението. След третия месец от лечението се отбелязва пролонгированная ефективност.

В особено тежки случаи се прилага гингивэктомия — оперативната намеса на венците.

Последици и превантивни мерки

Лекарите прогнозират благоприятен изход на болестта, само в случай, ако е проведено своевременно диагностирование заболявания.

Забава терапия увеличава риска от появата на хронични форми на катарального възпаление на венците. Понякога на фона на тази болест възниква пародонтит и язва-некротический възпаление на венците.

При липса на ефективно лечение, се увеличава вероятността от развитие на разхлабване на зъбите. Също така съществува риск от преминаване на възпалителния процес при заболявания като абсцес на венците или костна зона на челюстта.

Превенцията на болестта на първо място е правилното и цялостна хигиена на устната кухина, а именно:

 • редовно почистване на зъбите от плака;
 • систематичен преглед при зъболекар;
 • изплакване на устата с антисептични средства;
 • използването на зъбни конци;
 • защита на устната кухина от нараняване.

Лекар-стоматолог трябва да помогне да вземете подходящите принадлежности за лична хигиена: четка за зъби и паста за зъби, средства за изплакване на устната кухина и флоссы. Профилактично лекарите препоръчват всеки ден изтриване на зъбните плаки и редовно да посещават зъболекар на всеки шест месеца).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec