Като не се страхуват да се лекуват зъби и за преодоляване на страх от зъболекар

Ако по-рано в арсенала на зъболекар са умения.своите метални пинцети, ножове и други инструменти, а след това и днес кабинет на съвременния зъболекар е оборудван с технологични съоръжения от последно поколение.

Но, въпреки това, повечето пациенти в кабинета на лекаря се усещат от непреодолим страх. Преди лечение на зъбите напомняли на тест, и от един и същи вид стоматологични столове за посетителите пробегала тръпки по тялото, а днес всички манипулации се извършват с прилагане на упойка, а лекарят всички сили насочва към нещо, за извършване на лечение без болка.

Ако kapnut в миналото, преди това само в случай на отстраняване на зъб лекар прибягна до помощта на болкоуспокояващи инжекции, всяка друга манипулация за лечение на зъбите, извършени на живо.

Така или иначе, повечето пациенти, зъболекарски кабинет съмняват, колко безболезнено лекар ще работи с болни зъби, в резултат на тези страхове може да образува дори фобия.

Такъв непреодолим страх лекар-стоматолог наричат дентофобией, стоматофобией или одонтофобией.

И ако човек вече не може да се различи фобию от обикновения страх, без да се провалят, трябва незабавно да се отърве от нея.

Интересни статистически факти

Факти по темата:

 1. Два процента от населението на страната не са посещавали зъболекар нито веднъж.
 2. Всеки десети исследуемый човек се чувствах най-силният страх пред фотьойла зъболекар, най-често това са представителки на нежния пол.
 3. В повечето случаи причината за фобията става минал негативен опит от лечението.
 4. В 90% от случаите положителни резултати за лечение на зъбите в детска възраст предотвратява възможността за развитие на фобии в бъдеще.
 5. Обикновено малоэффективная седация причината е не само страх от болката, но и преждевременно ирационален прием на болкоуспокояващи лекарства в съчетание с алкохолни напитки.

Тревожност, страх и фобия…

Дентофобия — не-рационален и по нищо не подкрепленный панически страх от зъболекари и всички процедури за лечение на зъбите,

сопровождающийся физическите и психологическите реакции на човека.

Като цяло, хората с такива фобии се потърси помощта на зъболекар само в най-пренебрегваните случаи на заболяване на зъбите.

Пред този човек по всякакъв начин се опитва да преодолее корен проблеми, да се прибягва до помощта на народната медицина и съветите на околните хора. В резултат на такъв за домашно лечение винаги води до усложнения като пульпита, заболявания на венците, обширен кариес.

Разновидности на фобического състояние

След провеждането на редица изследвания специалисти са стигнали до извода, че дентофобия е три вида:

 1. Вродена фобия, най-рядко срещан вид непреодолим страх пред всички видове процедури със зъби. Вродена стоматофобия възниква пред всички процедури по медицина, се изразява прекалено отрицателно отношение към тях.
 2. Закупен форма на страх, която най-често срещаните фобии пред кабинета на стоматолог. Причините за това явление може да се превърне в последните повреди и лош опит за лечение на зъбите. Фобия се различава стабилен устойчив характер на проявление и ярки симптоматикой.
 3. Въображаеми стоматофобия възниква най-често при хора на различна възраст, няма да посети по-рано в кабинета на лекаря-зъболекар. Пълен страх всъщност се основава на бурното въображение, което не е подкрепено с никакви факти. Спрете да се страхуват от зъболекари в такъв случай е по-лесно само на този вид фобия е лесно да се излекува, тъй като надуманное мнение по-лесно се противопостави. След посещение на квалифициран зъболекар и безболезнено успешното лечение на фобия се отдалечава.
READ  Коригиране на привеждане в съответствие хапят при деца: упражнения и лечение

Признаци на необосновани дентофобии:

 • тревожност паническо характер;
 • повишаване на напрежението в мускулите;
 • пълен отказ от контакти и консултация от лекар;
 • не подконтрольность действие;
 • главоболие с различна интензивност;
 • нарушенный ритъм на сърцето, проблеми с кръвообращението (често сърцебиене, смущения на кръвно налягане и т.н.);
 • нарушения в храносмилането и СЧ (повръщане, диария, колики, не подконтрольность уриниране);
 • разширяване на зеницата на окото, което с нищо не е оправдано (мидриаза);
 • загуба на съзнание или предобморочное състояние;
 • чувство за безпомощност и невъзможност за контрол над ситуацията;
 • прекаленото изпотяване.

Както показва опитът от последните години, много потенциални клиенти за стоматологични кабинети отказал от лечение, въпреки това, че при тях е пълно с дентофобия.

Дори е толкова важна процедура, като протези след загуба на зъби, на пациентите не е направено в резултат на непреодолим страх пред фотьойла зъболекар.

В резултат на това непрезентабельный външния вид на човек значително се отразяваше на социалната си адаптация. Днес хора с такъв проблем, така или иначе получават квалифицирана помощ, за да се отървете от стоматофобии.

Защо се появява страх от зъболекари?

На първо място трябва да се разбере, че не може да се пренебрегва всички страхове. Рано или късно обичайната страхът се лекува зъбите може да се превърне в етап на фобия, която е много по-трудно да се изкорени.

Трябва по всякакъв начин да изгони от съзнанието си от тревожни мисли за това, че в кабинета на лекар-стоматолог човек непременно ще причини болка.

Днес в асортимент от инструментариума на зъболекар има всички необходими елементи и оборудване за комфортен безболезнено лечение.

Дори и най-малкият кариес може да устраняться лекар с прилагането на анестезия, ако манипулация с зъбите ще причини болка на посетителите.

READ  Бяла диета след избелване на зъбите - позволени и забранени храни

Премахване на фобию е възможно, ако знаете причините за възникването му.

 1. Причини за придобити фобия преди зъболекарите могат да бъдат такива явления, като ранен негативен опит от контакти с вашия лекар, ипохондрия, заболявания на психиката на закупения характер.
 2. Причини за вродени тип стоматофобии могат да бъдат всички внутриутробные патологични процеси на развитие на плода, водещи до нарушаване на обмяната и производство на серотонин и норадреналин, както и страх от кръв, нисък праг на болка, чувствителност на генетичния тип, патология на психиката.
 3. Причини за въображаемата дентофобии са станали отрицателни отзиви за лекарите от МЕДИИ, негативни емоции от звуците на работното оборудване зъболекари, недоверие към лекари, страх от болка и всяко действие в устната кухина, работи по патология на заболяванията на зъбите, тормоза в детска възраст като лекар.

Не е необходимо незабавно да отидете на лекар, докато болката не стане напрегнато физическо упражнение. Ако човек забелязва и най-малката проява на кариес, болка и други проблеми в устната кухина, навременно да отидете на доктор, за да може лесно и бързо лекува заболяването в начален стадий.

Чрез затягане обикновен кариес до тяжелейшего пульпита, пациентът обрича себе си на дълъг и сложен курс на лечение, произтичащи последици от това заболяване може да доведе дори до загуба на зъби.

Друга често срещана причина за страх от зъболекари — ужасни истории от други хора за това, колко е трудно и болезнено могат да минат курс на лечение, и какъв убиец, лекарят ги хвана. Всъщност е единичен случай не може да бъде основание за извод и заключения. Най-вероятно, човек има към некомпетентному лекар или в клиниката с ниско ниво на квалификация.

Правилният избор на болница и лекар — предопределяющая компонент на успешното лечение на зъбите без болка и страхове.

Помощ дентофобу

Експерти и психолози силно препоръчваме да се придържате към следните препоръки на тези хора, които неоснователно се страхуват от зъболекаря:

 1. Трябва да се разбере, че във всеки случай на заболяване на зъбите трябва да се лекува. Навременна помощ зъболекар може да бъде бърза,

  безболезнена и не води след себе си редица последици.

 2. Непреодолим страх трябва да се изкорени в кабинета на психолог, ако самостоятелни усилия и работа над себе си, не дадоха никакви резултати.
 3. Правилният избор на клиники ще помогне да се избегнат всички неприятни усещания по време на провеждане на процедурите. Полезно ще бъде предварително търсите информация за безвредни и ефективни болкоуспокояващи препарати, а също и за най-добрите методи на лечение заболяване на зъбите.
 4. Преди да се пристъпи към лечение, трябва да се влезе в контакт и да се създаде благоприятна атмосфера на зъболекар. Посещение на един и същи лекар ще изкорени всички страхове и фобии.
 5. Преди посещение в кабинета на зъболекаря, трябва да се намерят всички възможни причини за страхове и стрес, и да ги премахне. За това най-добре е предварително да научат за това, по какъв начин ще се проведе лечение, за да се подготвят за целия предстоящия процес.
 6. Важен аспект на успешното лечение на зъбите е точната атмосфера и спокойна обстановка на клиниката. Уют и липсата на миризми лекарствата, усмивки на персонала и благосклонност са в състояние дори да се пребориш със фобию.

Все още се страхувам лечение на зъби, какво да направя — отговаря експерт:

Все още се страхуват?

В случай, когато дентофобия не се поддава на лечение, на пациента може да бъде предложен от седация.

Седация — това е състояние на покой, когато посетител клиника, потопена в повърхностен сън, всякакви манипулации със зъбите не му носят никакви болезнени усещания, а в края на лечението, човек не си спомня нищо за случващото се в този период от време.

В други случаи трябва да се разбере, че времената на посещение пыточного стоматологични столове са преминали. Сега всяка работа със зъбите се провежда под болката лекарствени продукти, както и най-съвременна техника по всякакъв начин опростява процесите на лечение.

За да се преодолее в себе си дентофобию, човек трябва колкото може по-често посещават лекар. След избора на клиника и квалифициран лекар, редовни трикове към него с положителни резултати да унищожат всички страхове, дори фобию.

Всеки зъболекар да се грижи за репутацията и престижа на клиниката, така че той положи всички сили да го пациентите не чувстват болка и негативни емоции.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00104 sec