Класификация пульпитов: подробен преглед на най-удобните варианти за систематизиране

Пулпит е доста често срещано заболяване, което се изразява в развитието на възпаление и по-нататъшно разпадане на вътрешните зъбни тъкани. Целулоза е толкова материал, чрез който се случва контакт на зъба с нервни окончания, кръвоносните и лимфатическими съдове. Благодарение на нея се случва активен процес на обмяната на веществата, се осъществява имунния отговор на вируси и дразнители, зъб получава известна защита от механични повреди, а емайла и дентина се хранят с полезни вещества.

При възпаление на маса човек в повечето случаи се усеща болезнени симптоми, сред които голяма чувствителност към рязко перепаду на температурата (или просто твърде горещо/студено), както и периодичната болка ударен характер.

Понякога проблеми с пулпа не са придружени от болезнени симптоми, но това не трябва да е причина за пренебрегване на проблемите. Най-често пульпит се развива в следствие на несвоевременного лечение на кариес. Ако не се лекува, а след това възпалението може да премине в тъкан на челюстта, при хора с понижен имунитет възможен сепсис. Хроничен пульпит в упадък състояние води до загуба на целия зъб.

Значението на систематизиране

Много важна роля при диагностицирането на пульпитов и при назначаване на адекватно лечение играе класификация. На днешното време

известно е на повече от 20 различни класификации на заболяванията на маса. Се дължи на това разнообразие, на първо място, от сложността на самата болест, а също и на различни подходи към нейното лечение: някои специалисти се опитват да се разграничат пульпиты помежду си на етиология, други обръщат по-голямо внимание клиника и патоморфологическим черта, както и на останалите нюансам.

Да се създаде единна класификация е много трудно, защото при изследване на щети на маса, се прилагат далеч не са най-добри техники, които позволяват известно количество неточности и заблуди. При външната подобна симптоматика и симптоми с някаква един от пульпитов, всъщност по други критерии, той може да принадлежи на съвсем различен вид.

Нека разгледаме най-често срещаните сред стоматолозите в класирането пульпита, както и основните видове заболявания по-подробно.

Класификация по Д. М. Гофунгу

Тази класификация е една от първите, разработена през 1927 г. и активно се използва дори и в днешно време. Авторът разделя всички опции пульпитов на следните по-големи групи, включващи различни форми на заболяване:

 • с остър протеканием, който може да бъде: частично тип, с общо и гнойного общо;
 • болест, хроничен тип, се дели на следните разновидности: проста, гипертрофического тип и гангренозного тип.
READ  Експлоатационен живот на имплантите на зъбите - кой е той и от какво зависи?

Гофунг разгледал тук, са само тези видове заболявания, които може да се диагностицира с помощта на клинични методи. При своята популярност и разпространението му система има редица недостатъци, сред които използването на не-медицински термини, а също и това, че много форми на заболяване по Гофунгу не показват реално клинично и на действителното състояние на маса. Също така посочената класификация изпуска от внимание случаи обостренных варианти на заболяването.

Организиране На Д. Д. Платонову

Платонов се опитал да вземе под внимание недостатъци разработена Гофунгом система и предлага своя, по-пълна. Тя изглежда така:

 • пульпит с остър течение, — тази форма на болестта може да бъде неорганизирани или пък очаговой;
 • с хронично течение, това включва: болест на фибринозного тип, гипертрофический, гангренозный;
 • случаи на влошаване в хронично заболяване.

Класификация пульпита аз обаче сега се радва на много голяма популярност. Тя при тяхната относителна пълнота най-разбираема за широк кръг лекари. Предимствата на тази система е това, че авторът се е опитал се вземат предвид не само на патологични процеси в интерес на зъба, но също така и други важни нюанси: локализиране на възникнали на болката, характер на протичането на заболяването.

При използване на тази система за класификация на зъболекар няма нужда да навлизам в подробности проучване болезнен процес.

Система Иванова В. С

Разработена тази систематизация през 1984 г. от екип от специалисти начело с Ивановым В. В. и е много добре, отговаря на запитвания на практикуващ зъболекар. В нея са отчетени такива форми на пульпита:

 • остра, която включва очаговый серозна-гнойный, дифузна и гнойный;
 • хронично течение, което се случва е просто, пролиферативное, гангренозное;
 • обостряне на хронични течения.

Гнойная и фатална разновидности на болестта, включени в една точка, поради причината, че фатална форма на болестта преминава в гнойную само за един ден, лекарите диагноза я е изключително рядко и затова отделят серозен пульпит в отделен формуляр особен смисъл няма (според Иванова В. С. и колеги).

Класификация Яворской Д. С

Разработен през 1964 г., широко използван и продължава да се използва в Украйна и някои други страни от ОНД. Основната си функция – възможността за използване на тези възможности за лечение на маса, които запазват своята жизненост. Организиране на пульпита по Яворской и Урбанович изглежда така:

 • остър вид, който се разделя на следните видове : гиперемия на маса, травматични, ограничен тип, дифузни или серозен вид, гнойный вариант;
 • хронично течение, което има следните форми: фиброзная, хипертрофична, гангренозная;
 • обостряне на хроничен;
 • усугубленный наличието на фокального пародонтит.
READ  Керамични накладки на зъбите: видове, инсталиране, грижи

Системата, предложена от Виноградовой Т. Ф

Наде Т. Е. през 1987 г. въвежда доста широка систематизацию видове пульпитов, наблюдавани при деца. Този въпрос изисква специално внимание, поради тяхното разнообразие и сложност. Тя изглежда така:

 • пульпиты млечни зъби са остри: серозен тип, гнойного, с включването на пародонта или лимфните възли;
 • рязко за постоянни зъби: частично серозен тип, серозен общ, частичен гнойного, общо гнойного;
 • хронична разновидност на болестта на предишните два вида: прости, пролиферативная, хипертрофична пролиферативная, гангренозная.
 • до четвърта категория се отнася за болестта хроничен тип на влошаването на формата на временни и постоянни зъби.

Международна класификация на болестите маса

Основен принцип в международната класификация е, че тук са включени само такива форми на заболявания, които са добре проучени, а именно, тяхната диагностика, клинично проявление, възможности и профилактични въздействия и лечение. Международна класификация на пульпитов 10-та ревизия на МКБ-10 изглежда така:

 • първоначално;
 • болестта на остър тип;
 • гнойный вариант (пульпарный абсцес);
 • хроничен;
 • улцерозен хроничен;
 • пульпарный полип (гиперпластический хроничен);
 • единственият друг тип;
 • неуточненного тип.

Организиране на СЗО

Друга често срещана система, приета през 1997 година. Тя изглежда така:

 • болестта на входно ниво;
 • остра форма;
 • гнойная;
 • хронична;
 • хронична и язва — две в едно;
 • гиперпластическая хронична.

Описание на основните видове

Определени видове заболявания, использующимся почти всяка класификация трябва да даде декриптиране. Струва си да се забравя, че в някои системи под различни имена, заложен в едно и също заболяване.

Отделят 4 основни вида пульпита в зависимост от етиологията:

 1. Инфекциозна. Най-често срещан случай, който възниква поради възпаление на вазо-нервно лъч на маса поради проникване там никакви микроорганизми. Вреда носят в себе си бактерии, така и продукти на тяхната жизнена дейност. Най-често заразяването става по стандартния сценарий – микроби идват във вътрешността на зъба, защото от време навреме, не вылеченного кариес. По-рядко се случва, че микробите директно постъпват по вскрытую кухина.

 2. Травматичен. Получената травма на зъб води до това, че в корените проникват бактерии от устната кухина на човека. В нормален същото състояние тя е била напълно от тях са защитени. Самата травма е само начален тласък за развитието на болестта, много бързо в зъба се развива по-горе пульпит инфекциозен тип.
 3. Конкрементозный. Тази разновидност на болестта е следствие от развитието на микроби в структурата на зъба. Конкрементозный пульпит става резултат от лошо на обмяната на веществата, на случващото се в тъканите на зъба. Това се случва най-често поради факта, че кръвоносните съдове на зъба сдавливаются дентиклями и петрификатами. Това води до лоша циркулация на кръвта в тях, застой на процеси и появата на възпаления и отоци. След известно време такова подуване се превръща в пълноправен пульпит.
 4. Химически или медицински. Този вариант на болестта сега рядко се отделя в самостоятелен вид, тъй като на практика се срещат все по-рядко, но понякога и той доста е мястото да бъде. Същността на лекарствено пульпита се състои в това, че корените на зъба е нарушен директно в кабинета на стоматолог в сила извършени от лекар на грешки при използване на мощни вещества, послед същия етер или спирт; при нарушаване на техниката на изпълнение на пломбирования; при употреба на лекарства, които могат чрез цимент на корена или верхушечное дупка да влязат в пульпу. Обикновено подобни случаи, след известно време вижда себе си лекар и да помага на пациента да се справи с възникнали по негова вина проблем.
READ  Стоматит език: причини и лечение на заболяването при възрастни пациенти

Остро и хронично продължение

Остър и хроничен пульпиты са разделени на такива видове:

 • остър очаговый – болестта е в начален стадий на развитие, са само част от тъканите податливи на воспалительному процес;
 • остър дифузен – в този случай вече цялата pulp воспалена, включително коренови канали;
 • хроничен фиброзный – чест случай, който може да бъде резултат от развитието на остро възпаление, понякога се крие под вече инсталирана пломбой;
 • хроничен гипертрофический – основната му функция се състои в резултат на възпаление камера с кариозной област на зъба;
 • хроничен гангренозный – екстремни вид заболяване, характеризиращо се с разрушаването на маса.

Като сключване заслужава да се отбележи, че най-използваната класификация пульпитов в Русия е система Платонова, която при относителна простота е в състояние да даде максимално пълна картина на настъпили промени в целулоза. Тя е достатъчно проста, но в същото време обхваща почти всички варианти на болестта и е отличен за практикуващи лекари. Също така често практическо приложение има рассмотренная по-горе международна класификация.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00025 sec