Когато е необходимо за премахване на млечен зъб и как да го грабне, без болка?

Смяна на зъби при детето обикновено никакви тревоги не причинява.

Това е напълно естествен процес, когато млечните зъби, започнали да се появяват с шест месеца и просуществовавшие положенный им срок, на възраст от 6 до 7 години се променят на постоянни.

По закон на природата

Скоро началото на тази промяна може да се научи за кратки периоди от време между зъбите си – те стават по-широки. В края на краищата, колкото и останалата част от тялото и лицето, челюстите започват да нарастват бързо – вместо двадесет млечни зъби те сега трябва да поставите в себе си от 28 до 32 постоянни зъби.

Първо те растат моляры, или «шестици» – зъби, които на челюстях на бебето по-рано, просто не е имало, а след това започва истинската работа.

Постоянните зъби се появяват в една и съща, определена от природата последователност, като се появи зъби млечни продукти: се променят долните резци,

след това – горните, на десет години се променя първата двойка премоляров, към дванадесет – втората.

За 13 години в челюстях растат постоянните зъби, в 14 – втори моляры. На 18 години може да нарасне трети моляры (или «мъдреците»), но те също така могат и не прорезаться, останал в дълбините на челюстите.

Но това, че млечните зъби са временни, не означава, че грижите за себе си те не се нуждаят.

Отговорът на въпроса: трябва ли да се лекуват (пломбировать, изтриване) на млечните зъби? — звучи така: да, може и трябва. В края на краищата кариес (костоеде) са изложени и зъби, и я предава «по наследство» зъбите постоянно те са напълно в състояние.

Помислете, преди да изтриете това, което не се докосват, не си струва

Пускам на млечен зъб без нужда, не си струва, защото:

 1. Заема определено място във венеца, той запазва в челюстта място за бъдещия постоянен зъб. Канал, проложенному мляко зъб, нов зъб ще се проведе безплатно и лесно и ще отнеме дошло му място без никакви проблеми на принципа: след завършен – пост приет. Ако млечен зъб да изтриете по-рано, на венеца се образува белег, който трудно начални

  постоянен зъб. И тогава е вероятно, че той ще излезе не на положенном му място, а ще нарасне проваля.

 2. При изтриването на «молочек», с не рассосавшимися корени още съществува голям риск от увреждане на маркиране на постоянни зъби, които се намират между корените на млечен зъб.
 3. В процес на премахване на натоварването на други зъби и в отделни части на челюстта при дъвчене ще неравномерной, което ще доведе до неправилно формиране не само нея, но и на целия личен скелета.
 4. Липсата на поне един млечен зъб ще доведе до лошо пережевыванию храна и проблеми с храносмилането на бебето.

Така че, преди да дръпнете на детето един млечен зъб три пъти помислете,- дати корените му постепенно рассосутся и той, покачавшись, пада самият той.

Понякога изваждане на зъби — неприятна необходимост

Но има случаи, когато отстраняването на млечен зъб е необходимо. Това може да бъде свързано със самия зъб, или въпросът се отнася до растежа на постоянен зъб под него, или на челюстта, или той създава проблеми на здравето като цяло.

Извади зъб заслужава, ако:

 • той не падна в срок и пречи на прорезыванию постоянно, и това трябва да расте «заобикаля», пред или зад мляко;
 • той силно се тресе и вече е готов да падне, но това не се случва и той създава проблеми при хранене и причинява болка.

При дълбоко кариесе или значителни вреди, когато млечен зъб възстановяването вече не е предмет, тя се отстранява.

Към подобна малко прибягват при възникване на проблеми с челюстта и лицевым виртуален скелет: при развитието на пародонтит, възпаление, флегмоны или появата на свища във венеца или в челюстта, както и при гайморите, което е причинено от патологиями в зъбите.

Случаи, когато операцията си струва да се отложи

За такива поводи се отнасят като местен остър възпалителен процес (категория стоматит, гингивит), така и с общата стойност на цялото тяло инфекции (като пневмония, грип, магарешка, ангина).

В случай на възникване на зоната на млечен зъб съдовата или злокачествен тумор на изваждане на зъби се извършва заедно с новообразованием в болнична стоматологична клиника, оборудвана със специални съоръжения.

Специално внимание трябва да се покаже при необходимост от отстраняване на млечен зъб при деца с патология на сърдечно-съдовата и централната нервна системи, бъбречни заболявания, при заболявания на кръвта.

Какво да правя, ако зъб полита

В този случай от голямо значение е възрастта на детето – процеса на смяна на зъбите може да започне както преди, така и по-късно общоприетата дата.

И неприятен е твърде ранна загуба на млечни зъби, така и забавяне на този процес.

Първото нещо, което трябва да направите, ако детето се тресе един от млечни зъби (или такива зъби на няколко), това е да се консултирате с вашия стоматолог, чрез намиране на по някаква причина зъб закачался: дойде ли му времето да падне, или това е свързано със здравето и крепост на венците, или има проблеми с обмена на веществата (захарен диабет, разработен от детството).

Да се лекува или да премахне такива зъб – това зависи от много фактори. Да ги анализирате всички и да се вземе решение, може само лекар-стоматолог. И не винаги изборът е направен в полза на премахване, въпреки че, на пръв поглед, извади зъб винаги е по-лесно.

Моля, обърнете внимание!

Трябва да се разбере, че:

 • има вероятност да повреди при операция зачаток на постоянен зъб, разположен непосредствено под корените на зъба

  производството на мляко;

 • възможност за нараняване ростовой зона челюст, което води до нарушаване на нормалното му развитие.

Трудности при пережевывании, свързани с премахването на дъвченето на млечни зъби, води до това, че максимално натоварване пада върху резцовые зъбите, което води до бързото им стачиванию, както и към неравномерной натоварване на отделни участъци на челюстите и нарушения на развитието както на нея, така и на постоянните зъби.

Подготовка за премахване на: етапи на големия път

За да се избегне страх и истерия, свързани с посещение на зъболекарски кабинет, трябва да започнете да възпитаваме детето по визитам предварително.

Детето ще бъде от полза поприсутствовать при лечението на родителите си собствени зъби и лично да се уверите, че възрастни при лечение не боли и не е страшно.

Посещение на зъболекар на всеки шест месеца за разглеждане на зъбите, без да им отстраняване ще позволи не само да се обучават за детето, задължителното за тази процедура, но и да се предотврати развитието на кариес и друга патология.

И, разбира се, не трябва да се тормозя детето бормашиной, или «уколом», или «чичко зъболекар» като мярка за наказание за някакъв си простъпка.

Намирането до детето си любим човек по време на екстракцията, убеден му утеха и увереност в правилността на извършваните от него действия. Но съдържащо се в непосредствена близост до възрастен трябва да държи в ръцете си, иначе вълнението си передастся на детето.

Стъпка по стъпка към пълноценен живот

Чисто технически операцията се състои от задължителни, обезболяващи и пряко отстраняване, включващ няколко етапа.

Въз основа На рентгенови снимки е взето решение за вида на обезболяване (анестезия), което може да бъде аппликационной (размазването на венците гел) или проникване венците от две позиции.

Важен момент е предварително проучване на родител за преносимост на детето си лекарства и склонност към алергии.

Стъпки на процедурата:

 • започва премахване на зъб с налагане на форцепс на неговите който излиза над челюстта част (коронку);
 • преместването на машата по екватора зъб се отделя от вмещающей го десневой на дупката в челюстта;
 • с клещи, зафиксированными на зъба (без прекомерен натиск), произведени локсация на зъба (вывихивание го от челюстите на максимално внимателно, с цел запазване на зъбната кладенци);
 • етап на извличане на зъба от дупката се нарича тракцией;
 • след разглеждане на дистанционно зъба и го дупки (корени трябва да бъдат отстранени, без отломов), се извършва спиране на източника на малък кръвоизлив с помощта на придавливания на памучен тампон (дете просто смыкает зъби).

Възможни усложнения

С оглед на конкретна подвижността на детската психика, извършване на операция с местна упойка, тя може да бъде сложно:

 • отломом корена на зъба с напускането му в челюстната ямка или отломом алвеоларен процес на челюстта;

 • фрактура на коронковой част удаляемого на зъб;
 • наранявания на венците, или слизестата обвивка на устната кухина, или на съседни зъби;
 • вывихом долната челюст;
 • увреждане на нерв;
 • аспирацией (вдишване с попадение в дихателните пътища) на корена на зъба или кръвни съсиреци.

До края на усложнения, може да се отдаде за дълго време не останавливающееся кървене и алергична реакция към новият упойка. В подобни случаи е необходимо повторно посещение на лекар.

Стоматология в дома

В домашни условия лесно може да се грабне само един млечен зъб, който да «на ниточке», зубик, за което време падат дойде и корените му вече рассосались. Това е един лесно достъпен за преглед и манипулации с него нож.

Най-често след приложение на някои собствени усилия детето лесно дърпа го, свити пръсти. Или зъб остава вътре прожевываемой вискозни бонбони карамел.

Или в хода е здрав конец, предварително обработена антисептично и сигурно закрепленная на зъба: рязко движение нагоре (не в пътя, а не напред!) зъб отдръпва от парцела едва държаща го венци.

Детето остава само здраво да задържите зъбите прикачен към леко кровоточащей дупката стерилна марля тампон. Такава манипулация на детето възприема с ентусиазъм, като игра, или приключение.

Как сами да грабне млечен зъб без болка и ефекти:

Но във всичко трябва да има мярка. Възрастен не надценяват своите знания и възможности в тази област – този вид работа трябва да се провежда от лекар-стоматолог в специално създадените за това условия. В края на краищата, всеки зъб – своя «характер» и свои специфични особености, които трябва да предоставят.

Ако се освободим от млечен зъб се е случило себе си, това е нормално явление. Във всички други случаи, представляющихся затруднительными, обръщане към специалист (лекар-стоматолог) е задължително.

READ  Генерализованный кандидоза: симптоми, лечение, прогноза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00119 sec