Когато в устата се установява гъбички — симптоми и лечение на млечница при възрастни

Несъвършени гъбички от рода Candida са причинител е доста неприятно заболяване, чието име е млечница (кандидоза) в устата.

Условно-патогенни представители микрофлора се намират на мукозните мембрани на повече от половината от здрави хора, но и активно започват да се развиват само след нарушение на естествена защита на организма.

Кандидоза може да се прояви и в детска възраст и при възрастни на част от населението, а по-голям процент от заболелите се пада на жените.

Кандида – какво е това?

Едноклетъчен гъбички Кандида наброява около сто и петдесет различни видове, двадесет от които са в състояние да причинят заболяване. Приписват ги на дрожжеподобным гъби, но тяхната разлика е в това, че няма никаква полза (като дрожди) на организма те не носят.

Всички видове една скрита причисляват към несъвършени гъби, те не образуват мицел (мицел), както и разрастването на спорове вътре в клетките в специални торби. Има и друга разлика, при възникване на неблагоприятни условия на клетка «укутывается» в плътни защитни обвивки, с последващо образование хламидоспор, много устойчиви на външно влияние.

Такава жизненост допринася за успешното прехвърляне на една скрита от един човек на друг.

Изходна точка за промени гъбички могат да служат за различни, на пръв поглед, малозначительные фактори.

Злоупотреба сладкарски изделия производство, пристрастяване към храна, наситена с прости въглехидрати води до повишаване на алкални показатели (рН 5,8-6,5), а това само по себе си добра и хранителна среда за една скрита. Най-добрата температура за съживяване напълно съответства на човешкия (30-37°С).

Проникването на Кандида вътре епител (защитен слой на лигавицата), позволява гъби се развиват и да унищожи обхваща тъкани. Интензивно секретира ензими разграждат компонент на част от клетките (протеини, мазнини, въглехидрати).

Увреждане на лигавиците, води до неприятни симптоми на млечница в устата и на устните му се появи болка, парене и сухота в устата.

Най-известният представител на рода е една скрита Candida albicans. Именно на сметката си най-голям брой заболявания.

Понякога се диагностицира дейност и други представители на вида: Candida albicans, pseudotropicalis, tropicalis, guilliermondi, krusei.

Най-плътно гъбички се чувства в устната кухина, на сливиците, повредени кариес кухини, на мукозните повърхности.

Причини за развитието на нарушения на

Кандидоза на устната кухина може да передаться при заразяване от човек на човек. Подобно се случва в процеса на раждане, при целувки, по време на полов акт.

Рисков Фактор – ползване на общи прибори, една четка за зъби. Понякога кандида се предават от животните. Как да се държат гъбички от рода Candida, зависи изцяло от общия процент на организма.

READ  Избелване на зъби beautiful smile - успех в домашни условия

Само срив на имунната система може да позволи на враждебна среда почувства своята сила и жизнеспособност бързо да атакува.

Фактори за появата на имунодефицитен много и всички те са готови да допринесат за появата на патология:

 • отслабването на имунитета;

 • бременност, със значителни промени в хормоналния фон;
 • съпътстващи заболявания и смущения в органите на стомашно-чревния тракт;
 • лекарствени средства, с функция за потискане на работата на имунната система (кортикостероиди, цитостатики);
 • дълготраен курс на антибиотици, което води до нарушаване на естествения състав на микрофлора;
 • дисбактериоза,
 • липсата на витамини от група В, С, РР;
 • нездравословни пристрастявания (алкохол, наркотици, пушене);
 • химиотерапия при заболявания на рак;
 • оральная контрацепция, ако нарушен хормонален фон;
 • за леки наранявания на лигавицата на устата;
 • протези с дефекти.

Появата на кандидоза на устната кухина при възрастен човек понякога свидетелства за първия знак на захарен диабет. Придружени от наличието на патология и такива сериозни заболявания като спин, туберкулоза, эндокринопатия, злокачественное новообразование.

Особености на клиничната картина

В ранните стадии На заболяването може да се проведе с потисничество на симптоматиката, когато пациентът дори не подозира за необходимостта да се започне лечение.

Въпреки това, симптомите на гнойна инфекция при възрастни ще даде за себе си, и болестта ще доведе до изключително неприятни усещания в устата, по устните и езика.

По форма на протичането на болестта, специалистите се диагностицира от следните форми:

 • остър период: псевдомембранозен или млечница и атрофичен;
 • хроничен период: гиперпластический или атрофичен.

Началният етап от дейността на кандида инициира зачервяване, подуване, усещане за сухота, се появи усилване на чувствителността и болезнени усещания.

Че може да се наблюдава зараждането и по-нататъшно развитие на нередности:

 1. Кичури множащихся микроорганизми изглеждат като бял пресечен плака, надвиснал над горния слой на лигавицата. Първо, че това са малки белесые зърна, постоянно увеличаване, перерастающие в млечни филм или плака. Повредени участъци от разрастването и се сливат в едно цяло.
 2. При молочнице образуването на плаки може да се наблюдава на бузите, венците, езика. В по-редки случаи на кандидоза покрива небето, сливиците, кожата на устните си.
 3. Първоначално плака без затруднения се и се отстранява, а под него остава ярко червена кожа, от време на време с язвочками. Постепенно проникване в слоевете на кожата става все по-дълбоко, премахване на плаката вече не се получава.
 4. Алергичната реакция в устната кухина предизвиква сърбеж и парене. Болезнено усещане се увеличава в момента на преглъщане (слюнка, храни), се наблюдава «буца в гърлото». Най-чувствителната реакция при консумация на храна със специфични и повишен вкусове (пикантно, кисело, топло).
 5. Възможно е повишаване на телесната температура.
 6. Кандида могат да излязат навън, зачервяване на кожата, появата на дребни пукнатини в кътчета на устата наричат микотической заедой. При влошаване на състоянието се появяват безцветни люспи, белезникав налеп, се отстранява лесно и е придружен от болезненностью.
READ  Изтриването на зъбите по лунния календар: най-добрият ден за посещение на зъболекар

Диагностика на заболяването

Появата на нарушението може да бъде самостоятелно заболяване или е последица от други заболявания. Във всеки случай, без да посещавате лекаря да мине няма да успее.

След визуална проверка, се извършва преглед на увредените тъкани под микроскоп, а в случай на съмнение за кандидоза на хранопровода могат да бъдат назначени допълнителни изследвания:

 • тампон позволява да се проучи наличието на възможни култури, и точно да определят коя бактерия или вид гъбички са причина за възникнали патология;
 • ендоскопска диагностика се провежда за изследване на стомаха, хранопровода и дванадесетопръстника.

Диагнозата може да се установи зъболекар, но обикновено диагностика и лечение на млечница на устата се занимава с periodontist съвместно с гастроэнтерологом, понякога, ако прогресия на заболяването е достигнал други органи, изисква връзка миколога или инфекциониста.

Лечебни дейности

Започнете лечението на млечница в устата е възможно само след получаване на резултатите от проведени анализи и потвърждение на диагнозата от специалист.

Обикновено схемата на провежданата терапия се назначава индивидуално, и преди всичко, извършва лечение на хронични заболявания, ако има такива. Разделени на лечение е общо и локално, подробно помислете за всички възможности.

Медикаментозно решение

Общият терапевтичен курс е с продължителност 10-14 дни. За предотвратяване на рецидив лечебни дейности трябва да бъдат своевременно и максимално ефективни, желателно е спазването на строга диета.

Основните действащи лекарства при лечението на кандидоза са противогъбични средства, които имат системно въздействие върху организма и носят отървем от една скрита на лигавиците, и в други органи, което допринася за пълно излекуване от да се провери дали носят плесен.

В комбинация с антимикотиками, предписват общеукрепляющие лекарства за засилване и укрепване на имунната система: витамин комплекси, биостимуояторы, имуномодулатори. При необходимост се извършва корекция на чревната микрофлора, нормализират обменните процеси в организма.

Локално лечение

Определяне на локалното лечение също е задължително, средствата не се абсорбират в кръвта и активно действат върху повърхността на лигавицата.

READ  Протезиране на зъби – какво е това, видове и материали за зъбни протези

Този подход дава възможност за премахване на зловреден сряда Кандида и успешно възстановяване на естествената флора на устната кухина.

Основната цел на наркотици на местно действие – спиране на растежа и размножаването на гъбички, премахване на неприятни симптоми, допринесе за заздравяването на травмированным кожни покровам.

Изплакване на устната кухина

Изплакнете е полезно при всички видове възпаления в устата си. Към това приемане се прибягва при лечение на зъбите, венците, когато се грижат за зубными протези.

Алкални и дезинфектанти при молочнице допринасят за очистването на лигавицата на плака, премахване на натрупването на гъбички, ускоряват зарастването на рани.

Корекция на диетата

Храната не може да служи като лечебно средство и не ще избави от млечница при остро протичане, но спазването на определена диета съдейства за бързо възстановяване и издръжливост подученного резултат.

Забранено eat:

 • захар в каквато и да е форма;

 • алкохолни напитки;
 • оцет и различни сосове (кетчуп, майонеза);
 • зърнени храни (ориз, овес, пшеница);
 • продукти с мая, включително хляб, сладкиши;
 • кафе, чай и черно;
 • мляко;
 • ферментирали храни (кисело, туршия, кисели краставички);
 • сладкарски изделия.

Разрешено:

 • немазна риба;
 • постни месни продукти (пилешко, телешко);
 • елда;
 • зеленчуци и малко количество плодове;
 • яйца;
 • сирена, с ниско съдържание на лактоза.

Възможни усложнения

Млечница в устата и на устните – своеобразен маркер, който показва понижаване на защитните свойства на имунната система, които биха могли да доведат до развитието на тежки и опасни заболявания.

Нищо чудно, че при диагноза СПИН, млечница се проявява при трима пациенти от четири. За ХИВ-позитивен, това е най-честата гъбична патология.

В отделни случаи паралелно може да се наблюдава кандидоза на хранопровода.

Превантивни мерки

Начало превантивна задача разчита на своевременно лечение на заболявания с хроничен характер, в и ускореното поддържане на имунната система.

Не трябва да забравяме и за хигиената, и системно да наблюдават здравето на зъбите, ясно да се подчинява на правилата за грижа за зубными протези.

Не ще бъде излишно, активен начин на живот, разходки на открито, както и обогатяването на хранителния прием на пресни зеленчуци, плодове, кисломолочными продукти.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec