Когато върху емайла на зъбите се появяват пукнатини: лечение и предотвратяване на

Зъб – това е костное образование в устната кухина, която с право може да се нарече орган. Благодарение на своя специален структурата на зъбите изпълняват важна функция – механична обработка на храна, те имат развита кръвоносната и нервната система.

Но, както и всеки орган, зъб често се «разболее». И това далеч не винаги всички известни кухини. Един от най-често срещаните дефекти в стоматологията се считат за пукнатини върху емайла на зъбите.

Те често не забелязват, и това води до неприятни последици, които би могло да се избегне при навременното обръщение към зъболекар.

Прието да наричат зъбни пукнатини?

Крек или непълна фрактура се нарича разрив на емайла с включването на болестния процес на дентина или без негово участие. При този зъб остава цяло, неподвижен и устойчиво разхлабване.

Този дефект понякога има вид на микротрещин, които се откриват само при преглед от стоматолог. По-дълбоки пукнатини се вижда ясно, те могат да пигментироваться от употребляемой храна или напитки (чай, кафе) и да стават все по-видими.

Ако пукнатината е малка, тя рядко се доставя дискомфорт и за наличието дори не знаят. Но всеки дребен дефект с течение на времето започва да се увеличава по размер, тъй като механично натоварване на повърхността на зъба остава същата.

Също така за появата на зъбен разделят влияят температурни разлики. По-големи и трайни пукнатини могат да се налагат редица симптоми:

 • болка, която не разполага с ясна локализация;
 • неприятни усещания или болка при смыкании и размыкании челюстите по време на дъвчене;
 • висока чувствителност до резки промени в температурата употребляемой храна.

Болковият синдром възниква заради нарушаване на целостта на първите два слоя – на емайла и дентина, при дъвчене остри късчета се врязват в пульпу и причиняват болка.

Ако проблемът дълго време не се решава, а след това болката става хронична, тъй като челюстта на човека работят постоянно. Увреждане на маса може да предизвика подуване на меките тъкани на венците, образуването на пародонтальных джобове, лош вкус в устата, лош дъх на устата и потъмняване на емайла.

Големи пукнатини попиват в тъканта на зъба остатъци от храна, то води до развитието на възпалителен процес, тъй като е нарушена защитна бариера и вътре в тъканите попадат хранителни вещества, които допринасят за развитието на инфлуенца микрофлора.

READ  Лъчисти усмивка без скоби с несравнимо 3D система Smile

Ако изключение на емайла е повреден дентина, възпаление отива и на пульпу, в този случай трябва да говорим за премахване на зъб.

За причините за разрушаването на зъбите

Появата на пукнатини може да има механичен или физиологичен характер. В първия случай на поява на дефект свързан с прекомерно силово въздействие върху зъб:

 • травма (падане, контузии и т.н.);
 • редовната консумация на твърди храни;
 • раскалывание ядки, отваряне на бутилки и т.н;
 • вредни навици (залъгва химикалка, молив и т.н.);
 • бруксизъм (скърцане със зъби по време на сън);
 • неправилно лечение при зъболекар (неправилен подбор на инструменти, инсталиране на прекалено голям закрепване и др);
 • захапка.

В случай на механична повреда са възможни съпътстващи патология – синини, дислокация, фрактура на зъба.

Физиологични причини често са свързани с процесите, които се случват вътре в тъканите на зъба по време на консумация на храна с рязко различающейся температура (мийте горещо ястие студен компот, сладолед с кафе).

Това се дължи на факта, че при повишаване на температурата на емайла се разширява много по-бързо и повече, отколкото дентина, а при охлаждане е нейният размер намалява и се усеща пречка от страна на дентина, което води до появата на эмалево-дентинного напрежение и като следствие до пукнатина.

Работа в места с висока температура (горещи отдел) води до прегряване на костна плътност и също е рисков фактор за образуване на пукнатини. Освен това, пушене, прием на някои лекарства и диета, която не съдържа необходимия запас от минерали и витамини също могат да причинят подобни дефекти.

Какви пукнатини има и където те се локализират?

Пукнатини може да се образува абсолютно всяка част на зъба. Случва се така, че повредата засяга коронку или неговия корен, а понякога и двете части наведнъж. Най-често пляскане започва да се образува, с дребни окото спорове, а с течение на времето удължава и разширява.

Най-силно страда долната челюст, защото именно на нея се оказва най-голям механичен натиск. Зъби с големи пломбами и без маса се считат за по-слаби, така че в тях се образуват пукнатини на първо място.

Дефектът може да бъде в предната част, вътрешната част или преминават през цялата тъкан. Понякога се появяват пукнатини вътре в или между зъбите си, след това да ги открие много трудно и почти невъзможно, дори на зъболекар.

READ  Като се нормализира стол в случай на поява на запек при прорезывании на зъбите?

В зависимост от разположението на пукнатини могат да бъдат:

 • вертикални;
 • хоризонтални;
 • наклонен.

Вертикални пукнатини започват на коронке и се разпространяват по нея чак до корена. Понякога процесът засяга и самия корен.

В този случай често се налага изтриване на зъбите, тъй като настъпва увреждане на маса. Хоризонтални и наклонени пукнатини винаги се извършва до счупване. Въпреки това, при този режим на дефекта е минимална вероятността от развитие на пульпита и загуба на зъба.

Необходимата помощ

При откриване на пукнатини трябва незабавно да се обърнете към зъболекар, ограничаване в максимална степен на всички механични въздействия върху болния зъб преди да посетите специалист. Сам да се излекува и да се отървете от зъбни пукнатини не е възможно.

Преди започване на лечението лекарят извършва преглед на устната кухина и изпраща пациента за рентгеновскую визографию, ако има съмнения по отношение на диагнозата, е възможно консултации от лекар-эндодонта. В зависимост от дълбочината, размера, местоположението, характера и причините поради които е възникнал разрив, са възможни няколко варианта на провежданата терапия.

И така, какво може да се направи при появата на пукнатини в зъбите си:

 1. Реминерализация. Комплекс от процедури, насочени към възстановяване на емайла. На пациента се предписват за смазване на зъби, гел, който

  богата на флуор, фосфор и калций. Употребата му води до укрепване на емайла. След това запълване на пукнатини специален композитом, който се втвърдява от радиация на специална лампа. Този лак защитава зъб недолговременно – около половин година, след това на пациента отново трябва да се извърши подобна процедура. Тя е скъпа, но е много ефективна при незначителни наранявания.

 2. Създаване на фасети. Фасети представляват фини керамични плочи, които се поставят върху зъбите с увреждания (обикновено предните). Те коригират косметологический дефект, предпазват от механични повреди и пречат на п проникването на болестотворни микроорганизми. Фасети са създадени индивидуално по форма и цвят на зъба на пациента, така че те са абсолютно незабележими в устната кухина.
 3. Определяне на корони. В случай, че пукнатината, образувана в жевательном бугорке и не е засегнала пульпу, а след това се извършва отстраняване на част от зъба, а отгоре да се възстанови неговата корона. Ако целулоза е била повредена, това я нервите се отстранява, коренови канали пломбируют и определят отгоре коронку за защита.
 4. Изваждане на зъби. Ако болестния процес стартира, пукнатината преминава през всички тъкани, целулоза е повреден, възпаление на съкровищницата на десну и развален зъб не може да спаси, а след това да се вземе решение за неговото отстраняване.

След лечение на дефект на много зависи не само от зъболекар, но и от пациента. Много е важно да не се влоши състоянието на здравето на зъбите и да изпълнявате правилата за предотвратяване на образуването на пукнатини.

Какво може да се направи, ако спукани предни зъба:

Профилактика на унищожаване

За да се избегне образуването на спорове или да не провокира появата на нови дефекти, достатъчно, за да извърши няколко прости правила:

 • спазва правилата за хигиена на устната кухина;

 • използването на пасти за зъби без избелващ ефект;
 • да се използват пасти за зъби, съдържащи калций и флуор;
 • да не се консумират едновременно храни с рязка разлика в температурата;
 • не се заяждам твърди предмети (ядки, писалка, молив и други);
 • да се ограничи количеството на сладки и газирани напитки в диетата;
 • да се откажат от тютюнопушенето;
 • да се придържат към правилното хранене;
 • да се потърси помощта на висококвалифицирани стоматолози.

Извършване на тези инструкции може да се запази здрава и красива усмивка и значително намаляване на разходите за материали, тъй като лечението на зъбите – това е скъпо удоволствие.

Пукнатини в зъбите – това е не само естетически дефект, но и патология на носеща опасност за здравето на човека. Ако ги оставят без внимание и не се обръщат към лекар, а след това резултатите ще бъдат дискомфорт, болезнени усещания и възпалителен процес, а може и загуба на зъба.

Персонално отношение към състоянието на устната кухина – това е възможност, колкото се може по-дълго да поддържа здрави здрави зъби и не се превърне в постоянен клиент на лекар-стоматолог.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00112 sec