Колко бързо и безболезнено да изтръгне зъб в домашни условия

Посещение на зъболекар – процес, който побаиваются хора от всички възрасти. Понякога този страх може да се превърне в панически. Особено този проблем се отнася за малки деца.

Хората са готови да понасят всякакви брашно, за да се избегне посещение на зъболекар. Когато изплакване, прием на болкоуспокояващи не помагат, а болката става непоносима, остава само едно решение – зъб трябва да се премахне.

Именно в такива моменти човек мисли за това как да грабне зъб в домашни условия. Освен това не винаги има възможност да посети зъболекар.

Ако зъбът се разпадна или полита – можете да го изтриете от себе си. Процедурата няма да стане проблемна или болезнена, ако се придържаме към определена методика.

Като се извади млечен зъб

Най-често в премахването на млечен зъб се нуждаят децата. Първите млечни зъби, започват да залитат в 5-6 години, а до 12 отпадат окончателно. Изтриване на такива зъби себе си не е трудно.

Причина за отстраняване на млечен зъб могат да послужат като:

 • предотвратява развитието на постоянен зъб;
 • млечен зъб изумен от дълбоки кухини, възможност за възстановяване на липсващи;
 • зъб предизвиква гнойный процеса на съседни тъкани или гние себе си.

Във всеки от тези случаи зъб трябва да се премахне.

Как да се подготвят за изваждане на зъба

Преди всичко на бебето си струва да се подготви психически. Разказана история за феята на Феята или за Мишката, ще помогне на бебето по-лесно да се смени на процеса.

Выдергивание на зъба може да се превърне в игра. Фантазия ще превърне процеса в нещо важно за бебето. Близо до бебето, можете да поставите любимите си играчки. Те подкрепят морално и значително ще намалят габаритните прекаран стрес.

Преди прилагането на процедурите на детето трябва да се нахрани. След изваждане на зъба не може да има в рамките на 2-3 часа. Трябва да се помни за хигиената.

Процесът не води до обилно кървене, но след изпълнението му остава малка раната. В нея могат да проникнат микроби или да попаднат остатъци от храна. Това може да причини инфекция. За да се избегне това, преди прилагането на процедурите трябва внимателно да почистите зъбите.

Всичко е просто и бързо

По-лесно само да се отървете от проблема млечен зъб с помощта на разхлабване. Процесът може да се извършва с пръстите си, предварително са измити ги и продезинфицировав антисептичен разтвор, или да поиска детето най-люлка зъб език.

Отрицателна черта на начина е продължителността на процедурата. Освен това, тя не винаги може да бъде ефективна.

Много по-лесно да отделям на млечен зъб с помощта на копринени нишки. Един нея трябва да се прикрепят към зубу, а вторият се оставя в ръцете си. Сигурни движение трябва да се тегли на конци и извади зъб.

READ  Когато трябва да възпитаваме едно дете да си миете зъбите и как да го направим правилно?

Тя не трябва да докосват кожата, в противен случай рязко движение може да нанесе щети. Не си струва замря без предупреждение.

Какво трябва да се направи след…

Премахване на зъб, раната трябва да се обработи, а устата изплакнете. За да спре кървенето трябва да се сложи памук. Може да се овлажнява в разтвор с антисептично действие. Подходящ Хлорхексидин.

Памук не трябва да бъдат отстранени в рамките на половин час от момента на отстраняване на зъба. Прием на храна може да бъде направена не по-рано от 2 часа след процедурата. През това време, на ръба на раната трябва време леко се забави.

Постоянни обитатели се отстраняват не така охотно…

Грабна постоянен зъб дома, без болка и чужда помощ е почти невъзможно и да се прибегне до тази процедура трябва само в изключителни случаи!

Подготвителни дейности

Преди процедурата за отстраняване трябва да е здраво ядене. След неговото изпълнение прием на храна трябва да се оставят за 3-4 часа. След хранене се изисква да проведе цялостно почистване на устата.

Почистване на зъби, не трябва да забравяме и за бузите и езика. На тях също може да остане парчета храна, които попаднат в раната и да доведе до инфекция.

След това трябва да се изплакнете устата с разтвор със съдържание на алкохол и да се приемат обезболяващи средства.

Изисква наличието на асистент. Сам се опита да направи инжекция в десну не си струва. Изпълнението на процедурата, без упойка, не се препоръчва. Изваждане на зъби ще е свързано с остра болка, търпят която не може всеки.

Съществува алтернатива на уколу. В много аптеки се продава обезболяващ спрей или таблетки. За всеки случай трябва да се готви на лекарства за оказване на първа медицинска помощ.

За премахване са необходими:

 • марля;
 • памук или тампон;
 • антисептик.

Взема решение за грабне основата на зъба, в домашни условия, човек трябва да се обърне задълбочено внимание на неговото състояние и кореновата система.

Преди прехвърлянето трябва да се извърши внимателен преглед. Ако зъбът е в лошо състояние и се рушат, доставя силна болка при прикосновениях — от процеса на извличане трябва да се откаже.

Действайте внимателно, но настойчиво

Ако зъбът не се доставя при прикосновениях силен дискомфорт и не рискува да се разпадне от изцеждане – процедурата може да продължи. Подготовка за процеса на премахване, трябва да се уверите, че анестезия започва да действа.

Трябва да се определи, колко здраво се е вкопчил зъб. Ако тя се тресе, а след това трябва да се навивам на пръста си парче тензух и внимателно премахване на проблемните зъб. Не си струва американец или да се опитват да го измъкнат. Процесът трябва да се извършва с помощта на прокручивающих движения.

READ  Киста на венеца: лечение в домашни условия - най-добрите и ефективни методи

От време на време може да се опита да го извади. Но не си струва да се положат по-големи усилия. Ако зъбът се поддава – може да се дръпне по-силно, но смотаняци трябва да се избегне. Процедура трябва да се извършва внимателно.

Ако зъбът се държи здраво, а след това да го премахнете без специални приспособления ще се провали. В този случай трябва да се обърнете към специалист. Само той ще може качествено да се завърши процесът на премахване. Поддържайки се отдаде избавлението от тежко зъб себе си, човек рискува да си силна болка.

Ако зъбът се пази във венеца съвсем леко, за да го премахнете подходящ метод, използван за да се отървем от производството на мляко. Трябва да се вземат конец, я задължи около зъба и внимателно я издърпайте. Движението трябва да бъде насочено директно срещу лицето.

След това…

След извършване на процеса на отстраняване на раната се поставя напоена в дезинфицирующем разтвора тампон. Му е необходимо да се запази в продължение на 30-40 минути, преди да спре кръвта.

В раната се образува съсирек, призван да защитава я от външната среда. Изтриване с тампон трябва да се нежно, а заедно с него не се отстранят и съсирек. Ако кървенето не спре, то трябва незабавно да се консултирате със специалист.

След изваждането на зъб устата не може гаргара в продължение на дни. Десну трябва да се охлажда. Това е подходящ охлаждащ компрес. Но не трябва да се поставят го по-дълго от 10 минути. Това може да доведе до хипотермия венците.

Ако след изтичането на 1 ден болката ще остане, трябва да се прибегне до полосканию и използване на аналгетици.

А може да грабне зъб дори и така, истината е млечен:

Възможни последици

След извършване на процеса на извличане на зъба на венците или бузата » могат да распухнуть. Причина за това може да послужи като травма по време на процеса или да попадне инфекция. За премахване на последиците от 1 — вата причина, за да бузата трябва да се приложи лед. Трябва да се държи 10 минути, след което се суши за 20, а след това отново да се направи.

Ако отоците не стихва на втория ден, тогава следва да се приложат към бузата си топла влажна кърпа за 20 минути. Ако проблемът не изчезне, тогава е вписано инфекция. За отстраняване на неговите последици, следва да се консултирате със специалист.

За да се избегне влиянието на инфекция, трябва да се провери в устната кухина на присъствието си.

Ако има зачервяване, неприятна миризма, се появи гной, на място отдалечено на зъба или общо благосъстояние се е влошило – това е свидетелство за началото на инфекция. Трябва незабавно да отидете на зъболекар.

READ  Класификация пульпитов: подробен преглед на най-удобните варианти за систематизиране

Сложността отстраняване на местното зъб се състои в това, че има възможност да не бъде в състояние да го измъкнат без помощта на инструменти. Това може да доведе до усугублению проблеми и за увеличаване на болезнените усещания. По-добре веднага да се обърнете към специалист.

Това е важното — не правете стандартни грешки!

Взема решение за премахване на зъб в домашни условия, човек се излага на риск. Струва осъзнават, че могат да се очакват последствия:

 1. Увреждане на съседни зъби. Ще доведе до тяхното бързо унищожение.

 2. Увреждане на венците. Може да стане причина за възпаление.
 3. Възможността да остави парчетата в раната. Не до края на отдалечен зъб могат да станат причина за възпаление.
 4. Може да оставите част от корена на зъба във венеца. Това може да доведе до процеса на гноения.
 5. Неправилна обработка на раната. Може да предизвика отрицателна реакция на организма или да станат причина за заразяване.

Неправилно изпълнена процедура е в състояние да навредят на здравето. В раната може да попадне мръсотия, което може да доведе до инфекция или възпаление. В този случай може да се наложи хирургическа намеса.

При извършване на процедури в домашни условия има вероятност оставете настрана корените или да навреди на челюстта. Останалите във венеца парчета могат да предизвикат възпаление.

Да се прибегне до помощта на форцепс или клещи невъзможно. Те могат да навредят на емайла на съседните зъби и да рухне удаляемый.

С реализацията на изваждане на зъби в домашни условия, трябва да разберете, какво е болен човек и какви лекарства са му идеални. Не съществува универсална болкоуспокояващи. За всеки човек препарати трябва да бъдат подбрани индивидуално. Някои лекарства могат да отяготить процес да се отървем от проблема на зъба.

А може би все пак на лекар?

Само лекарят е в състояние компетентно да оцени ситуацията. Зъболекар ще отстраняване на проблема на зъба, без вреда за здравето и е напълно безболезнено.

Зъболекар разполага с необходимите инструменти. Той ще изваждане на зъби, без вреда за околните тъкани. Само лекар може да вземете правилното обезболяващо средство, което няма да нанесе вреда на здравето на човека.

Не трябва да се страхуват от посещение при лекар. Самостоятелно отстраняване може да доведе до слаби ефекти, които са способни да причинят на пациента в стоматологичен стол още веднъж. По-добре веднъж да се пребориш със себе си, отколкото всеки път да се отърве от последствията.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec