Колко често може да се направи рентгенова снимка на зъбите и това, което той показва, че

Поставяне на диагноза и лечение на зъби при наблюдение на сериозни заболявания се провежда с помощта на рентген. Диагностика се използва за получаване на по-точни данни за евентуални патологични процеси.

Без рентген проучване, зъболекар отне явно зъб и десну, за да се разбере каква е причината за анормално състояние.

Рентгенова снимка на зъбите позволява да се състави пълна клинична картина и да видите анатомични особености на структурата на челюстта на пациента. Това е много важно за провеждане на ефективно и пълноценно лечение.

Рентгеново изследване на зъби се извършва във всички здравни заведения. Нито една сериозна процедура за лечение или отстраняване на зъба не може да се осъществи без такава диагноза.

Проучване могат да се извършват за получаване на снимка като отделен зъб, така и за определена част на челюстта. На снимката се показва и мека тъкан на венците, които могат да бъдат изложени на възпаление.

Показания за процедурата

Външен преглед, който се извършва от стоматолог на прием от всеки пациент, не винаги позволява да се установи точно причината, поради която възниква болестно състояние. За правилното определяне на диагнозата и метода на лечение, се използват рентгенови лъчи – апарат.

Показания за провеждане на процедури служат за следните отклонения от нормалното състояние на зъбите:

 • анормално положение на зъбен състав;
 • скрита кухина, създадената в резултат на кариес;
 • пародонтоза;
 • патологични процеси, които протичат под пломбами или коронките;
 • травмата на вътрешните тъкани на зъба или челюстта;
 • наличието на тумори или абсцеси;
 • инсталиране на импланти.

Резултати от диагностика улесняват работата на специалист, давайки му възможност да се определи безпогрешно какъв метод трябва да се провежда терапия, или да се прибягва до изваждането на зъба. Се извършва рентгенова снимка може при наличието на други заболявания и за определяне на техните течения.

Диагноза без излишната кръв

Повечето процедури, които предполагат проникване във вътрешността на зъба и венеца, не е възможно да се проведе без предварителна рентген – диагностика.

Снимката се прави с цел да се определи състоянието на костната тъкан, корените, както и наличието на кариес под корона (пломбой) или в интервалите между зъбите. Слушалката е в състояние да покаже състоянието на меките тъкани във вътрешността на венците, да се идентифицират възможни възпаления и лющене на канали.

Радиография позволява с точност да се определи мястото, където трябва да се извършва манипулация за отстраняване на патология. Лекар не се изисква да извършват допълнителни действия, които могат да осигурят на пациента болезнени усещания или да доведе до усложнения.

READ  Травматичен стоматит: характеристики на симптоматиката и лечение при деца и възрастни

Рентгеново изследване – възможност за определяне на правилния план за действие на специалист за лечение на заболявания.

Рентгенови лъчи по време на бременност

Зъболекарите не трябва да предписват диагностика на жените в първия триместър на бременността. След като този период изтече, рентгенова снимка на зъбите се прави само при остра нужда, когато без него е невъзможно да се подложат на лечение.

За да се намали лъчетерапия на натоварването, професионалистите трябва да използвате специален филм (E-класа). Се препоръчва да се използва цифров метод, който няма да предизвика никаква вреда на жената и я плода.

Допустимо провеждането на рентгена на зъба и в периода на кърмене. Тъй като дозата на радиация е малък, а след това кърмата не се натрупва никаква радиация, а съответно тялото на детето няма да пострада.

Рентгенова снимка на зъб е неопасной за човешкия организъм процедура, тъй като използва радиация има една малка доза. С повишено внимание се проведе такова проучване, което трябва да е само за жени по време на бременност и малки деца.

В първия триместър тази диагностика е противопоказан.

Малки пациенти — специален подход

Рентгенова снимка на млечните зъби се правят много рядко, само при сериозни патологични процеси, протичащи във вътрешността на венците или зъбите. Процедура дава възможност да се отървете от нарушения, които влияят върху формирането на постоянен зъбен състав.

Извършва диагностика с приложение на минимална доза на радиация. Преди началото на процедурата дете защитават с помощта на специална престилка, направен с частици олово. Намаляване на отрицателното въздействие на апарата е възможно, ако се прави цифрова проучване.

Тъй като често може да рентгенографию?

Честотата на провеждане на процедури на рентген – диагностика се определя от положението на Амониевата (2.6.1.1192-03). Тази разпоредба се определя максимална доза на облъчване за превантивни цели и лечение. Колко често може да се направи изследване зависи от апаратурата, която се използва.

Най-сигурният метод се смята за цифрова проучване на състоянието на зъбни тъкани. Колкото се може по-рядко трябва да се проведе рентгенови снимки на филмови апарат.

Всяка процедура има отрицателно въздействие върху тялото, така че направи рентгенографию се препоръчва само при необходимост.

Допълнителни препоръки

Рентгенови лъчи причиняват на организма вреда, макар и леко. Намаляване на риска може да бъде, ако изберете добра клиника, която е оборудвана с модерна апаратура.

READ  Че е по-добре телчета или скоби: разликите и предимствата на проекти

Не трябва да се откажат от рентгена на млечните зъби при децата или по време на бременност. Ако зъболекарят е предписал подобна диагноза, означава, че тя е необходима.

Отказ от изследването може да усложни процеса на лечение или да доведе до сериозни усложнения. Правилното провеждане на процедурите и прилагането на най-новите технологии ще се намали дозата на подобна обработка радиация въздействие върху организма и да получите точни данни за състоянието на зъбите.

Видове изследвания

В последните години радиография зъбни тъкани се прилага все по-често. Свързано е с разработването на уреди, които позволяват да се получат моментална и точни снимки. По този начин, лечението протича по-бързо, а пациентите изпитват минимален дискомфорт.

Се проведе диагностирование може с използването на стара и нова техника. В зависимост от използваната апаратура чл. рентгенография на зъби:

 • прикусный: за откриване на зъбния кариес и зъбен камък;
 • зрителни: за определяне на вътрешното състояние на зъбите и венците;
 • панорамен: за да се получи по-точна картина за общото състояние челюстного състав;
 • цифров: за да се получи ясно изображение като отделен зъб, така и само на зъбен състав.

Най-новият изглед диагностика на зъба е 3D рентгенова снимка. Този метод на изследване дава възможност да се получи панорамна или триизмерна снимка,

който се показва на екрана на компютъра.

В резултат на обработка на изображения лекар получава максимално точна картина.

За да не се налага отново да се проведе диагностика и снимката се получи качествено, изследването трябва да се извършва по определени правила, които трябва да се спазват не само от медицински специалист, но и за самия пациент.

Подготовка за рентгену

Преди началото на процедурата пациентът ще трябва да махнете всички бижута, които са на разположение на лицето, главата или врата.

Метални предмети могат да доведат до нарушаване на снимки или отобразиться «сянка». В резултат на зъболекар може да бъдат объркани, а пациентите ще трябва да минават повторна диагностика.

Описание на изследването

Процедура рентгенография се провежда по определена схема, въпреки това, в някои здравни заведения, в зависимост от използвания апарат процеса на проучването, може да се различава.

Така че, както обикновено правят рентгенова снимка на зъб:

 • тялото на пациента се предлага специална престилка;
 • болен въпрос вътре в специален апарат;
 • прикусывает пластмасовата пръчка;
 • устните са затворени;
 • гърдата се притиска към платформата.

Позицията на човек трябва да бъде спокоен. В някои случаи главата му е необходимо да включите, за да се получи изображение на определена площ. След като заето позиция на тялото, правят снимка.

READ  Начални зъби при деца: как да се облекчи болката медикаменти и народни средства за защита

Колко вредни процедура

Всяко радиация е вредна за организма. Но развитието на заболявания се случва само при по-голяма доза облъчване.

Рентгенова снимка на зъб оказва върху човека ефект в толкова малки дози, че да предизвика патологични процеси, той не може.

Ако пациентът има съмнения, тогава трябва да се консултирате с вашия лекар. Въпреки това, трябва да се разбере, колко е важно тази диагноза, и какви здравословни проблеми могат да възникнат при отказване от нея.

Какво мислят пациентите

От практиката на пациенти на стоматологични клиники.

Отидох на зъболекар с оплаквания от болки във венеца. За определяне на причините отне мине на рентген. В резултат се оказа, че във вътрешността на венеца се образува киста. Трябваше да изтривате зъб. При това в друга клиника, където зъболекар прекарал само преглед, предложиха да се лекува.

Мария

Съм в петия месец на бременността. На другия ден силно зъбобол. Отидох на лекар. Предложиха рентгенови лъчи. Първо се уплаших, но лекарят ми обясни, че това е безопасно. Оказа се, че причината е кариозная кухина вътре в зъба.

Наталия

Моя син (четири години) зъболекар назначи рентгенова снимка на зъба. Първоначално искаше да се откаже, но след това посоветовалась със специалист и реших, че щетите от рентгена много по-малко, отколкото от липса на правилното лечение.

Татяна

Цена на въпрос

Цена провеждане на рентгена на зъба зависи от няколко фактора. Главната роля се играе апарат, който се използва за диагностика.

И цената може да зависи от вида на снимка, областта на изследване, и, разбира се, от самото здравно заведение. Средната цена на рентгенография на зъб е от 250 до 1500 рубли.

Рентгенова снимка – преглед на зъбите е важен етап в диагностика на стоматологични заболявания. Без специално проучване на тъканите не винаги е възможно да се извърши качествено лечение.

С помощта на рентген може да бъде правилно да се постави диагноза за провеждане на оротодонтических, хирургични и терапевтични процедури.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec