Колко минути трябва да си миете зъбите: препоръчителната дневна време и инструкции за почистване

Колко минути трябва да си миете зъбите

Почистване на зъбите, които не обичат деца, има за цел не само да се предотврати развитието на кариес, но и за премахване на миризма от устата. За зъбите не скапливались остатъците от храната, които са в състояние да доведе до развитието на бактерии, трябва да си мият зъбите поне два пъти на ден. Но колко минути трябва да се мият зъбите, за да се постигне максимален ефект от процедурите? Повече за това и ще говорим в тази статия.

Защо е нужно

Има няколко основни задачи, които са възложени на зъбите, по-скоро, на здрави зъби. Поради почистване на зъбите – това е неделима част от живота на всеки човек. Помислете за всяка причина, по която човек трябва всеки ден и най-важното, правилно почистване на зъбите.

Дъвченето на храна

Правилното разположение на зъбите и тяхното добро здраве не само красят човека с външния си вид, но и да служат за други цели. В системата на храносмилателния тракт на човека в устата играе ролята на първа механизъм. При дъвчене на храната е смачкан и наситени слюнка, благодарение на което я по-нататъшното разграждане в червата и стомаха преминава много по-лесно. Ако приемана храна няма да е достатъчно пропитываться слюнка, това определено ще се отрази негативно върху неговата усвояемост. Извършва цялостна обработка на поета храна могат само тези хора, устата на които красят здрави и здрави зъби.

Яснота дикции

Не е тайна, че във формирането на звук при разговор се занимава не само с езика и устните, но и зъбите. Прореженный зъбната редица, не позволяват на човек да говори ясно. На дикцию негативно може да се отрази и неправилно развитие на зъбите. Дори човек, ако загуби само един преден зъб, а след това в крайна сметка ще бъде шепелявить. Ако това се случи в ранна възраст, с дете, което lisps, децата могат да спрете да говорите. В крайна сметка детето постепенно отдалится от обществото, ще стане по-затворен.

Здравето на зъбите

Много стоматологични заболявания като кариес е много по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Същото се отнася и за неправилно израстване на зъбите при децата. Достатъчно е само да изпълняват мерки за превенция и спазва правилата за хигиена на устната кухина. Пренебрегването на такива дейности ще доведе до сериозни усложнения, лечение, които със сигурност ще отнеме много повече време и средства.

Забележка! Стоматолозите посочват, че на пациентите е недопустимо да живее с болни зъби, тъй като бактериите в устата могат с лекота да се разпространи и върху вътрешните органи. В резултат на пренебрегването на болен зъб може да доведе до сериозно заболяване на целия организъм.

Продължителността на процедурата или колко трябва да си миете зъбите

В зависимост от периода, хората по различен начин възприемат този въпрос. Например, в учебниците по домоводству 50-те години показва, че за качествено почистване на зъбите трябва да се изпълни от 150 до 200 движения четка за зъби. Само такова количество ще позволи да се постигне положителен резултат. Съвременната медицина гласи, че за тази процедура не се изисква толкова много време – по 10 движения на всяка от страните да бъде напълно достатъчно. Но това зависи от много фактори, като се започне от почистващо средство и завършва с характеристика на зъбната редица.

READ  Безоперационная имплантирането: етапи на инсталацията, рехабилитация

Колко време трябва да се използва паста за зъби? Факт е, че действието на фтористых вещества, които има и в състава на някои пасти за зъби, не започва веднага след контакт с повърхността на зъбите, но само след 3 минути. Така че, ако използвате флуор паста за зъби, четка за зъби, не трябва да продължава повече от 3 минути. При използване на обикновена паста за продължителността на процедурата, може да варира в диапазона от 3 до 4 минути.

Колко често да го направя

Изпълнява четка за зъби стоматолозите препоръчват поне два пъти на ден. Оптималното време за това е сутрин и вечер. Спазването на този режим помага на човек да съдържа устната кухина в чистота през всички дни. Но и тук не всичко е толкова просто, защото, ако не се използват допълнителни средства за хигиена, например, конци, след почистване на устната кухина е необходимо след всеки прием на храна.

Разбира се, това може да се направи без използване на паста за зъби, тъй като излишъкът може да повлияе отрицателно на здравето на зъбите. Още повече, че ако се ползва паста с високо абразивни показатели. Редовната употреба на высокоабразивной паста за зъби (по няколко пъти на ден), ще доведе до изтъняване на зъбния емайл и зъбите стават много чувствителни. В този случай, дори най-безобидно кафе или сладолед може да доведе до неприятни усещания и болка.

Характеристики за почистване на зъби

Точното количество на процедури на ден – това още не е най-важното, защото какъв е смисълът на 2 минути миене на зъбите, ако човек не се съобразява с техника. По-долу е представена технологии, спазването на които ще внимателно почистване на зъбите.

Таблица. Алгоритъм за правилното извършване на процедурата.

Стъпки, снимка Описание действия

Започва миенето на зъбите трябва да с нанасяне на малко количество паста за зъби върху четката. Много хора погрешно смятат, че колкото повече се вземе паста, толкова по-добре може да чисти зъби. Всъщност достатъчно средства в размер на грахово зърно. В противен случай възниква вероятността от поглъщане на вещества, което може да бъде доста опасно за организма.

Сега може да започне почистване. За това е необходимо да се направи вертикални движения. Силно четка не прижимайте на зъбите. Изключително важно е да я държи в правилната позиция, т.е. под ъгъл 45 градуса спрямо венците.

Постепенно преминете от едната страна на другата, чрез почистване на цялата повърхност на зъбите. Стоматолозите препоръчват се даде на всеки от зъбите най-малко 10 секунди. За удобство на устата условно могат да бъдат разделени в 4 области, като се обръща по 30 секунди време за всяка от тях. В крайна сметка цялата процедура трябва да се отнеме от вас не по-малко от две минути.

Първи стъпки почистване моляров, обърнете четка за зъби така, че тя се е намирала в перпендикулярна позиция спрямо долната или горната устна. Поступательными движения почистете долната и горната страна на моляров. За да почистите външната страна на горните зъби е много по-лесно и по-удобно, плъзнете малко челюст.

Вътрешната част на зъбите често служи като място за натрупвания на бактерии. Почистете я, широко отворена уста (това ще ви помогне да стигнете до трудно достъпните места).

Стоматолозите твърдят, че по повърхността на езика и вътрешната страна на бузите се натрупва по-голям от 60% от бактериите. Внимателно почистете език, чрез премахване на всички бактерии. Тази процедура също така ви позволява да освежите дъха си. Опитайте се да не натискате на език е много силно, в края на краищата, тези действия ще доведат до увреждане на меките тъкани в устата.

След миене на зъбите изплакнете устата си с хладка вода. Не е задължително да се използват празни вода, обикновена от чешмата може да се обърне. Можете да се събере водата на ръка или да пие от чаша. На пазара можете да намерите специални стоматологични разтвори, които се използват за изплакване на устата, вместо обикновена вода. При желание да ползвате от тях.

На изплакване процедура за почистване не е приключила. Трябва внимателно измийте щетину четка за зъби, по този начин да се отървем от всички натрупали бактерии. Оставяйки четка мръсна, процедурата за почистване може да завърши с попадение в устната кухина нови бактерии, с четина. Самата четка от стоматолозите силно препоръчват да се сменя на всеки 3-4 месеца.
READ  Какво провокира възпаление на зъбен нерв и като успокояване на болката

Опитайте се да си нов навик – да си миете зъбите, и не е нужно често да се обърнете към зъболекар с оплаквания от зъбобол. Към тази полезна процедура също трябва да се възпитаваме от малки деца.

Почистване на зъбите с брекетами

Наличието на брекет-системи все още не говори за това, че може да се игнорира хигиена на устата, включително миене на зъбите. В този случай процедурата трябва да се повтаря достатъчно често, особено след хранене, когато в брекетах могат да останат частици от храна. Тук на обикновена четка за зъби малко отколкото да ви помогне, защото с нейна помощ за много трудни за почистване на пространството между зъбите и корректирующей конструкция. За това трябва специална четка, оборудвана с V-образна четка, омекотители, иригатор или конец за зъби.

На първо място, почистени от плаката от зъбите. При това всеки от тях трябва да се обърне достатъчно внимание. След това в хода на стоматологични ершики, с помощта на които човек трябва да очисти себе си тиранти и място между зъбите и тях. Конец за зъби ще помогне за почистване межзубные пространство, само с нея трябва да бъдат изключително внимателни. Неправилното използване на нишки може да доведе до увреждане на венците. В края може да се «разхожда» по зъбите и брекетам ирригатором. Той почистване на трудно достъпните места в зъбния ред.

След като всички зъби и ортодонтическая конструкция ще бъдат почистени, изплакнете устата си ополаскивателем. Повтаряте тази процедура трябва да е толкова, колкото и редовно миене на зъбите, т.е. не по-малко от 2 пъти на ден. Пренебрегването на хигиената може да се обърне за човека различни болести, стоматологична характер.

READ  Металокерамични коронки на предните зъби: производство, монтаж, грижи

Препоръки за избор на паста

Не е тайна, че основната функция на паста за зъби – това е софтуер ефект почистване, достигаемого при почистване на зъбите, вследствие на въздействието на косъм четка за зъби на повърхността на емайла. В състава на паста задължително да включва различни пенообразователи. Но повечето пасти за зъби, не само пречистват човешките зъби, но и са на устната кухина на терапевтичния ефект, поради което паста съдържат активни компоненти. Много хора не знаят, каква паста за зъби най-добре ще се справи със своята задача. Всъщност всичко е банално просто: трябва да се избере една паста, която ще ви подхожда най-много.

Избора на една или друга паста, на първо място, трябва да се вземат предвид проблемите, пред които сте изправени. Ако човек повишена чувствителност на зъбите, за него най-добрият вариант ще неабразивные пасти за зъби, в чийто състав влиза на стронциев хлорид. При наличието на проблеми с венците зъбите с четка се препоръчва пастами, притежаващи антибактериални свойства. Като профилактични средства от различни стоматологични заболявания е желателно да изберете фторсодержащие видове пасти за зъби. Но на тях не може да се използва постоянно. Стоматолозите препоръчват да се сменят периодично от различни видове пасти за зъби.

Забележка! Качествена миене на зъбите може да осигури малко количество паста. Достатъчно е да се нанесе на щетину четка за зъби една малка ивица почистващо вещество (5-7 мм).

Видео – Правилното изпълнение на миене на зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec