Колко са зъбите грудничков? Виж отговорът тук!

Колко са зъбите грудничков

Появата на дете, със сигурност ще е съпроводено с много положителни моменти — това са първите стъпки на детето, дума, усмивка. Но сред най-важните моменти в процеса на развитие на бебето важно място заема периода на никнене на млечни зъби, което често е придружено от неприятни и понякога страшни симптоми. Детето страда от повишена температура, непрекъснато плаче, капризничает. Да се справят с тези симптоми много по-лесно, ако родителите ще знаят, колко са зъбите грудничков.

Какво влияе върху времето на никнене на млечни

Има много фактори, които могат да повлияят на период от време на първите зъби при бебето. Към него се прилагат:

 • пол малко дете. Не е тайна, че момчетата по зъбите се появяват малко по-късно, отколкото при момичетата;
 • климатични особености на региона, в който живее детето. Според статистиката, зъби прорезываются по-рано в тези деца, които живеят в горещ климат;
 • диетата на бебето. Например, недостигът на калций в организма може да забави процеса на никнене на млечни;
 • наследствен фактор.

Почти винаги първите от венците на бебето се появяват резци – в този педиатри остават единодушни. Но в редките случаи, първите могат да прорезаться и други зъби. Тук не е необходимо веднага изпадате в паника, тъй като всеки организъм е уникален и не винаги растеж на зъбите става по определен график.

По колко се появяват първите зъби

Обикновено първите зъби се очаква на възраст 6-7 месеца, а последователност от никнене на млечни изглежда приблизително така.

След появата на първия зъб трябва да изчакате около 3 до 4 седмици, докато прорежется втори, разрастващ се в съседство. Около 12-месечна възраст в устата на бебето трябва да се появи 8 / видът на предните резци. Но това е само среднестатистические на данните, така че, дори ако до тази възраст прорезалось общо 6 на зъби, това не е страшно.

Още наскоро зъболекари обясни по-късно начални първите зъби на факта, че в организма не е достатъчно полезни вещества, в това число и на калций. Също така подобни отклонения, свързани със склонност на детето към рахит. Сега никой не вярва по-късно начални някакво отклонение, т. к. това явление може да се наблюдава при напълно здрави деца. Обикновено при 3-годишните деца в устата вече има всички млечни зъби.

Забележка! Има специална формула, която се използва от лекарите за определяне на полагаха брой прорезавшихся зъби при деца. Тя изглежда така: P=N-6, където N – брой месеци от живота на бебето, а P – брой поставен на зъбите. Например, в устата на 8-месечно бебе трябва да има 2 млечни зъба.

Характерните симптоми

Период на никнене на млечни зъби не напразно се смята за много голямо предизвикателство за родителите и за самото дете, защото е придружено от неприятни симптоми, които, между другото, също могат да се проявяват поотделно. Често появата на зъби предизвиква болезнени усещания. Но това далеч не при всички, при някои деца процес протича безсимптомно. В такива случаи родителите случайно откриват прорезавшийся зъб.

READ  Как да използвате четка за конец - съвети и стъпка по стъпка ръководство

В навечерието на появата на първия зъб на венеца на бебето се появява изпъкнала линия бял цвят. При контакт с метална лъжица, тази линия се създава поканата звуци (цоканья).

Към основните симптоми на начални се дължи на следното:

 • редки изпражнения, запушване на носа, кашлица и повишена температура;
 • детето става неспокоен и много мрачна;
 • дете през цялото време се опитва нещо да се вземе в устата си, да гризе малки предмети. Също така той държи в устата си пръсти. Всичко това ще продължи до тогава, докато зъбите не спират резаться;
 • възниква безсъние, грудничок често събуждане през нощта поради неприятни усещания;
 • лош апетит;
 • повишено слюноотделяне, което провокира дразнене на кожата на брадичката;
 • венците на бебето се възпаляват и подуват.

Натрупването на големи количества бактерии в място никнене на млечни зъба, води до това, че детето се повишава температурата. Като цяло тя намалява себе си по-късно 1-2 дни и не се покачва над 38°C. Ако температурата не се понижава, а след това трябва да се потърси помощта на педиатър лекар.

Как да се облекчи симптомите

Не може да се нарече лесна задача облекчаване състоянието на бебето при поява на първите зъби. Но за тази цел има специални препоръки, спазването на които ще направи процеса на никнене на млечни не по-неприятно.

На първо място, трябва да закупите специален детски играчки – прорезыватели, поради което нуждите на детето в дъвкателните да бъде изпълнено. Тези продукти съдържат гелевый или течността, работещи пълнител, който при охлаждане може да премахнете парене и сърбеж на венците. Въпреки всички предимства, прорезыватели имат един недостатък – играчка постоянно трябва да се охлажда.

Използването на бутилки и зърното също ще удовлетвори желанието на бебето да дъвче околните предмети. Но при избора на такива зърното трябва да се вземат предвид още един фактор, а именно, тяхната форма. Ако формата на зърната ще бъде избрана неправилно, а след това редовно си дъвченето може да доведе до нарушаване на привеждане в съответствие хапят. За предотвратяване на подобни явления лекарите препоръчват да се купуват специални ортодонтски биберони, направени от латекс или силикон. Избягвайте фалшификати, защото те често са изработени от вредни и токсични материали, които навреди на здравето на детето.

READ  Възстановяване на зъбния емайл, в домашни условия и при професионалисти

Прилагането на аптеки средства

Разбира се, далеч не всички мерки помагат за премахване или поне облекчаване на начални при деца, но най-ефективни помощни средства са медикаменти. В стоматологичната практика се използват различни форми на лекарства за локално действие (мехлеми, гелове, кремове и т.н.). Нека разгледаме най-честите лекарства, които са успели да преминат през проверка на времето. Повечето от тях съдържат лидокаин в качеството на активното вещество, което при неправилна употреба може да навреди на здравето на бебето. Затова всички действия трябва да бъдат съгласувани с лекар.

Таблица. Ефективни лекарства за борба със симптомите на никнене на млечни.

Име на лекарството, снимка Описание

Силен с хомеопатичното лекарство, с болката и противовъзпалителни свойства. Редовната употреба на активите ще елиминира проблема с работата на храносмилателната система. Лекарството се предлага под формата на разтвор, благодарение на ефекта, оказываемый им е по-дълъг.

Като активна съставка на този зъболекарски гел действа лидокаин. Калгель притежава болката свойства, така че активно се използва за облекчаване на симптомите на никнене на млечни. Назначава на деца от 5 месеца. Препоръчва се прилага гел върху засегнатата област 5-6 пъти на ден.

Още един препарат под формата на гел, ефрр в тялото на пациента противовъзпалителен ефект. За разлика от своите колеги, гел Холисал съдържа компоненти холин салицилата, което позволява да се постигне максимален резултат при лечението. Препоръчва се да се прилага средство на повърхността на венците се 3 пъти на ден.

Гиполаллергенный лекарство, изготавливаемый на растителна основа. Има противовъзпалителни и болката свойства. Лекарството няма противопоказания, затова го предписват на деца на всяка възраст.

В състава на този зъболекарски наркотик, произвеждан под формата на гел, влизат лайка и лидокаин. Дентинокс има противовъзпалителни свойства. Препоръчва се да се справят с техните засегнатата област венците 3 пъти на ден. В редки случаи може да предизвика алергична реакция при бебето.

Чудесен противовъзпалителен медикамент, използвани в стоматологичната практика. Гел предписва за лечение на отворени рани по повърхността на венците. Благодарение на своите активни съставки, Солкосерил ускорява процеса на оздравяване и облекчава болезнените усещания.

С помощта на един или друг лекарствен продукт, не може напълно да се изключи риска от появата на странични ефекти. За да се предотврати това, трябва да се съгласува всички свои действия с лекуващия лекар. Освен това трябва да се вземат предвид общото състояние на детето и здравето му, се използват едно или друго лекарство. В противен случай могат да възникнат усложнения.

READ  Когато в устата се установява гъбички — симптоми и лечение на млечница при възрастни

Други начини

Освен традиционните прорезывателей или на лекарства, лекарите често препоръчват да изпълнява специален масаж на венците. Тя се провежда с помощта на марлевого тампон, напоена с хладка вода. Редовното изпълнение на тази процедура ще изчисти устата грудничка от микробите и елиминира сърбежа на венците.

Всички масажни движения трябва да бъдат внимателни, нежни и щадящими. Всяко драстично, или неаккуратное движението може да нарани и без това болезнена десну дете. Вместо тампон можете да използвате специален продукт – четка-напальчник.

Характеристики на грижи за първите зъби

Спазването на хигиена на устната кухина необходимо за запазване на млечни зъби преди появата на постоянните. Пристъпи към тези процедури за да не тогава, когато всички млечни зъби прорежутся, а след появата на първия от тях. За тази цел са подходящи специални дентальные кърпички, които са импрегнирани с подсладител – ксилитол. Тези кърпички са добра плодов аромат и вкус.

Купуват детска четка за зъби може, когато в устата на бебето ще се появи на 4 зъба. Това трябва да бъде специална четка с меки косми. До постигането на детето две-годишна възраст не се препоръчва да се използва паста за зъби. В такъв случай просто трябва да се овлажнява четка с топла вода (задължително сварено). Разтвори за изплакване, също не могат да бъдат използвани.

За предотвратяване на зъбен кариес трябва да се ограничи броят на употребляемого сладки. Желателно е също така да се изключи от диетата на детето сладък чай. Вместо него по-добре да се дава преварена вода, като добавите в него малко лимонов сок. Такава обогатени напитка ще подобри здравето на бебето и да се засили си имунната система. За предпочитане възпитаваме детето хигиена още от малки години, което показва, как трябва правилно да се мият зъбите, да се мият. Това ще позволи да се избегнат много проблеми в бъдеще.

Видео — Са първите зъби: как да помогнете на детето

MAXCACHE: 0.41MB/0.00137 sec