Комбинираната тиранти — предимства, недостатъци, особености

Комбинираната скоби

При общуването с рецензент, на първо място, поглед пада върху зъбите му. И ако те са криви и с неправилна форма, то е малко вероятно това да се направи трайно впечатление. За щастие, днес измислена множество зъбни конструкции, които с лекота ще коригират тези дефекти. За лечение на неправилно привеждане в съответствие хапят и корекция на криви зъби лекарите препоръчват да инсталирате комбинираната брекет-система. Защо точно на тези проекти трябва да се обърне внимание при зъбни аномалиях и каква е тяхната функция, научаваме по-нататък.

Какво представляват комбинираната брекет-система?

Над ортодонтическими проекти, които решават проблема на криви зъби и неправилна привеждане в съответствие хапят, зъболекари би работят вече не едно десетилетие. Сега акцентът е не само върху функционалността на изделията за зъбите, но и на эстетичном формата. Точно тези качества и притежават комбинираната скоби. Благодарение на техните аккуратному външен вид, хората лесно се съгласяват на лечение и не се притесняват от външния си вид.

Комбинираната скоби се различават от другите ортодонтски конструкции факта, че в състава им се включва не един материал, а няколко. Защо това се прави?

 1. Съчетаването на различни компоненти за ортодонтско лечение позволява да се увеличи ефективността от лечението. Постига този ефект чрез употреба на различни части на зъбни редове твърди или по-меки елементи. Т.е. за по зъбите, които не се изисква лечение, съвсем не е необходимо да се изпитват върху себе си товара на метални конструкции. За този участък се определя част от брекета от по-меки материали. Там, където е необходима корекция, съответно, се използват метални компоненти.

 2. Икономия на бюджета на пациента. Много желаят да закупят ортодонтски конструкции е по-евтино, но да, когато този продукт е качествен и даде положителен резултат в процеса на лечение лошо привеждане в съответствие хапят и криви зъби. За това и са разработени комбинираната брекет-система. Така че, вариант aligners в един дизайн, например, сапфир материал, от него може да се направи от горната част на скоби за по-прецизно външен вид) и обикновен метал (за почти невидима около долната област). При този дизайн ще изглежда приятна в естетически план и няма да загубят своите функционални характеристики.
 3. Минимална видимост. Много от пациентите, които желаят да инсталирате тиранти, които биха били почти не се забелязва върху зъбите. А поради факта, че повечето проекти изглеждат твърде тромави, предпочитат изобщо да се откажат от лечение. А това, както е известно, е изпълнен, неприятни последици под формата на разрушаването на зъбите, нарушаване целостта на емайла, проблеми с органите на храносмилане (поради факта, че храната е лоша пережевывается) и влошаване на произнасяне на реч. Комбинираната брекет-системи, създадени, например, пластмасови и керамични материали, на зъбите постороннему окото почти не вижда.

От всичко казано може да се направи един прост извод: комбинираната брекет-системи имат маса предимства пред останалите видове ортодонтски конструкции за ортодонтско лечение и криви зъби.

А има ли някакви недостатъци при комбинирани скоби?

За съжаление, комбинирани проекти има своите недостатъци. Към тях са следните.

 1. В сравнение с други видове брекет-системи, грижа за комбинирани конструкции, по-сложен и неудобен.
 2. В първите 1-2 седмици от започване на инсталацията изделия могат да се наблюдават проблеми с говора.
 3. Понякога метални замочки при отваряне на устата могат да бъдат видими от другите.
 4. Неметаллические част скоби твърде крехки.

Важно! Се появят неприятни моменти може и след инсталацията на ортодонтски комбинирани конструкции. В първите дни на носене на пациентите често се оплакват от ноющую болка в зъбите се дължи на повишени натоварвания върху тях. Освен това, в началото на лечението, често се празнува на кървене, сърбеж и възпаление на лигавицата на устната кухина.

Обаче при внимателно наблюдение на зъболекар тежки усложнения след инсталиране на проекти може да се избегне. Обикновено неприятни усещания скоро ще изчезнат сами.

По какви критерии са класирани комбинираната брекет-система?

Повечето хора, които искривлены зъби или нарушен захапка, смятат, че тези аномалии не носят никаква вреда за здравето. Това мнение е погрешно. Това халатное отношение към здравето си може да доведе до опасни последици. Така че захапка и кривина зъби непременно трябва да се лекува. За това лекари-ортодонти препоръчват да инсталирате брекет-система. А за да постигне най-добри резултати трябва да използвате комбинираната ортодонтски конструкции, които ще коригират недостатъците на спазването на естетически норми.

Важно! Какви материали ще бъдат използвани в процеса на лечение, решава само лекар-ортодонт.

Използвани в стоматологията днес комбинируемые скоби са разделени в зависимост от това:

 • какъв начин на закрепване ще се използва;
 • от какъв материал ще бъдат изработени конструкция;
 • по какъв начин ще се затегне дъга на брекетах.

Като главен компонент за създаване на комбинирани изделия използват:

 • керамика;
 • пластмаса;
 • сапфир;
 • метал.

Метални конструкции се прилагат в стоматологията за поправяне на привеждане в съответствие хапят достатъчно отдавна. Цената на този материал не е висока, но ако за пациента е по-важно эстетичная компонент, а след това предпочитание е по-добре да дадете ортодонтическим изделия, изпълнен от друг материал.

Ако желаят да установят невидим за околните, тиранти, преди всичко останало, това препоръчват ортодонти и керамика. Тя почти не се наблюдава в зъбите, тъй като се подбират по цвета на емайла (керамичен материал може да вземете с различна степен на прозрачност и матовости).

Максимална прозрачност притежават скоби, изработени от сапфир, материал. Този елемент се разглежда достатъчно високо и около тази конструкция на зъбите, незабележими.

Високи эстетичными качества имат и лингвална скоби. Този продукт е подходящ за тези, чиято работа е свързана с общуването. Особеност на този дизайн е си монтиране от вътрешната страна на зъбите. При общуването си нито дъга, нито замочки невидны.

Какви комбинации трябва да се използват във всеки конкретен случай?

Комбинация от материали за създаване на скоби ще зависи от небрежност на проблема на пациента. Нататък помислете за всеки отделен случай и какви комбинации, когато това е по-добре да използвате.

Какви възможности се използват ортодонти при леко ненормален зъбите?

Когато зъбите искривлены леко, а захапката е нарушен леко, а след това в този случай не се препоръчва да се прилага комбинираната конструкция.

Важно! На тези зъби, които са постоянно видими, по-добре да използвате по-незабележим материал – сапфир или керамика. На други пък, които са скрити (например, долен ред, който почти невидно при усмивка и общуването), — инсталиране на метал.

Ако искривлены зъби в долния ред

Се случват ситуации, когато зъби в долния ред искривлены много по-силна, отколкото в горната. В този случай, керамика не е подходящ, тъй като този материал е доста крехка. Какво да правя?

Лекар-ортодонт ще ви препоръча такава комбинация, че и в предишния случай: на долния ред се установи метална част, както и за по-горните да използвате повече от прозрачен материал – керамика, сапфир.

В тази ситуация зъби в долния ред выпрямятся, благодарение на материала от метал, а горната — ще запази естетичен вид.

Как да се грижим за комбинирани брекетами?

От какъв ли материал са произведени тиранти, всеки от тях се нуждае от внимателни грижи. Това се отнася особено за комбинирани конструкции.

За да запазите естетичен вид на изделия, трябва да се спазват следните правила за грижа.

 1. По възможност трябва да се избягва силен натиск върху презрамките от сапфир и керамика, тъй като този материал е твърде крехка.
 2. За изпълнение на хигиена-добре е да използвате четка за конци, специален ершик и четка за зъби с V-образно деколте.
 3. Хигиена на зъбите трябва да се извършва 2 пъти на ден по време на сутрешната, и преди лягане.
 4. Ако част на скоби, изработени от пластичен материал, се препоръчва да се избягва консумация на храни и напитки, съдържащи оцветители. Под забрана при носенето на такива проекти също попада кафе, червено вино, плодове и т.н.

Важно! Да се откаже, когато носенето на комбинирани скоби следва от вискозни и твърда храна. Такава храна може да предизвика отклеивание замочков и нарушение на захранващия дъга.

Как се определят комбинираната тиранти?

Преди да инсталирате дизайна на лекар задължително провеждането на проучване и необходимите изследвания, в хода на който, оказва се, има причини, които могат да попречат на ортодонтско лечение. След това се извършва професионално почистване на зъбите, може да се лекува кариес и се елиминира възпалителен процес (ако има такива).

Нататък ортодонт се определя от начина на инсталиране. Това, което те са, се разказва в таблицата.

Начини на определяне Как се осъществяват
Начин за директно закрепване на С помощта на специално лепило към повърхността на всяка машина е подпечатан замочек. Този метод изисква от себе си повишено внимание, тъй като и най-малката грешка ще доведе до повторно инсталиране на проекти
Начин индиректен фиксиране Първо индивидуално за пациента, се извършва гипсовый прототип на зъбни редове, по които е създаден капа. Замочки са монтирани на зъбите изведнъж. След това д-р определя агресивна дъга

Не забравяйте! Последният начин е най-за предпочитане сред стоматолози, тъй като в процеса на манипулация съществува вероятност коргиране местоположение замочков.

Видео Скоби. Съвет на лекар, стоматолог-ортодонт

Колко трябва да се носят комбинираната тиранти?

Продължителността на носене на проекти зависи от небрежност патология. Средно лекарите препоръчват упражняване на лечение от 6 до 12 месеца. Ако захапка сериозно нарушени, или зъбите са силно искривлены, това лечение може да продължи от една до 1,5 години. Такъв период се дължи на твърде бавното преместване на зъбите.

Комбинирана брекет-система е много удобна по отношение на естетика и функционалност. С помощта на този дизайн исправляется захапка и се изправи кривите зъби. При това може да се направи така, че презрамките са съвсем незабележими на околните. А това, както се оказва, е много удобно. Особено за стеснительных тийнейджъри или тези, чиято работа е пряко свързана с общуването.

READ  Люминиры: холивудската усмивка всеки ден

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec