Композитните фасети: какво е това, как се определя на зъби

Композитните фасети: какво е това, как се определя на зъби

Красива усмивка да украсява лицето и обикновено го забеляза първа. Всяко несъвършенство по отношение на зъбите има значително негативно влияние върху общата картина, и всъщност може да развали първото впечатление за човека, и в един миг.

Когато става въпрос за здравето на устната кухина, няколко фактора в продължение на целия си живот могат да причинят дефекти, недостатъци и промяна на цвят на зъбите в различна степен. Причините за тези промени могат да бъдат:

  • генетика. Разрешения, преместване на зъбите и нередности най-често се предават;
  • избор на начин на живот: кафе, чай, тютюн, червено вино и някои продукти могат с течение на времето помрачи зъби;
  • антибиотици. Използване на тетрациклин малки деца предизвиква постепенно оцветяване на възрастни на зъбите;
  • травма. Механично въздействие може да доведе до пукнатини или загуба на зъби;
  • възраст. Зъбите стават по-тъмни на съзряване на тяхната структура. По същия начин, стари пломби с времето се износват и са покрити с лепенки.

Днес стоматолозите предлагат различни методи за подобряване на външния вид на всяко повърхностно или повредени оцветяват зъбите и, следователно, усмивка като цяло. Един от най-разпространените методи за лечение са фасети.

Фасети представляват тънък слой от материал, която се поставя на върха на грозни зъби, за да подобри външния си вид. Има два вида фасети: комбинирани (известни като «преки») и керамика («косвени»). По-долу ще говорим само за първите.

Съществуват няколко възможности за лечение, които могат да се използват за коригиране на външния вид на усмивката, в зависимост от това какъв аспект трябва да се реши. Козметични процедури може дори да се използва за подобряване не само на естетиката на зъбите, но и на тяхната функционалност и общото състояние. Композитни фасети — ефективно и надеждно решение на някои от най-неотложните проблеми в областта на естетичната стоматология.

Какво е това?

Композитни фасети (често се нарича пряка) — алтернатива на керамични винирам. По отношение на тяхната функционалност има различни мнения и обикновено те са както положителни, така и отрицателни. Всеки винир произведени стоматолог (рядко в лаборатории), който нанася на пистата естествен цвят директно върху зъбите. Тъй като материал се извършва ръчно, особено важно е да се направи проучване и да намерят специалист, който има артистичен поглед и опит. Само така може да се постигне естествен резултат. Това е една от областите, където трябва да се харчат пари за опитен зъболекар.

Процесът на инсталация е един вид изкуство, и изисква познаване на детайли от матрицата на зъбите, тяхната морфология, полупрозрачен и принципите на изграждане на усмивки. Композитните фасети могат да избелите зъбите си по-ефективно, отколкото обичайната процедура за избелване с помощта на водороден. Те също правят усмивка малко по-широк и коригират някои щети, както и на износването на зъбите, да ги отглеждат или пропуски. Композитни фасети обикновено са около два пъти по-малко, отколкото керамика.

READ  Зъб се чувства студено: причини и начини за лечение

Ако говорим с други думи, те представляват обичай черупки от композитен материал. Тези фасети се използват за подобряване на външния вид на естествените зъби, които са вредни, обезцветяване, петна, грозни пропуски или неправилно подравнени. За разлика от керамични фасети, композитни са създадени при зъболекаря, така че естетически подобрения върху зъбите може да се получи за едно посещение. От своя страна, керамични фасети винаги са създадени в лабораторията, и, като правило, се изисква два/три стоматологични дестинация за приключване на процедурата.

Проблеми, които обикновено решават композитни фасети

Разрушени или повредени зъби

Зъби, които са били засегнати от кариес, може да бъде подобрено с помощта на композитни фасети. Това е икономически по-ефективно решение за поправка както естетически, така и функционални аспекти на усмивки.

Криви зъби

Композитните фасети могат да подобрят външния вид на криви или неправилно едновременно на зъбите, така че в крайна сметка усмивка ще изглежда естествена и красива. Фасети предлагат по-бързи резултати привеждане на зъбите, в сравнение с ортодонтическим лечение. Непрозрачни пространствата между зъбите също могат да бъдат премахнати с помощта на композитни фасети.

Зъби неправилна форма

За да се постигне красива усмивка, деформирани зъби може да се подобри с помощта на композитни фасети. На петна, промяна на цвета на повърхността на зъбите или петна, особено устойчиви на процедурата на избелване, може да се премахне с помощта на композитни фасети. Обичай черупки се поставят на върха на засегнатите зъби, за да се подобри външния им вид.

Предимства и недостатъци на композитни фасети

Композитни фасети са създадени от зъболекар, така че лечението може да приключи за едно посещение. Няма нужда да се чака, докато фасети са създадени в лаборатория, както и в случай на монтаж на керамични аналози — това ще отнеме от две до три посещения.

Процедура за определяне на композитни фасети изисква много малко или изобщо не предполага намеса (с помощта на пробиване) в структурата на зъбите, което го прави минимално инвазивна. По този начин гарантирано се запазва външната обвивка на зъбите.

Монтаж на композитни фасети по-икономична в сравнение с керамични. Това е така, защото не е необходимо, на инвазивни процедури на сондиране, както и поради по-малкия брой посещения на зъболекар.

Недостатъците на тези фасети са в това, че е много трудно да се постигне екстремни промени в усмивка. Ако зъбите твърде групирани, е налице умерен/силно износване или промяна на привеждане в съответствие хапят, използването на керамични фасети има безспорни предимства. От композитен материал по-голям шанс да получат пукнатини и петна. В момент като този материал е много издръжлив, той все пак не е толкова силна, колкото керамика. Добрата новина е, че в повечето случаи този проблем може лесно да се премахне.

READ  Эндодонтическое лечение на зъбите: какво е това и как се провежда

Композитни фасети постепенно ще получите тъмно в продължение на много години, и единственият начин да се облекчи тяхната смяна. Композитен материал е по-бързо губи своя блясък, но може да се полират при почистване. Срокът на служба на композитни фасети е 7-10 години. Керамични фасети не се оцветяват и не се изглаждат с течение на времето. Те служат за 15 или повече години и са създадени керамистами в стоматологични лаборатории. Ако грънчар или зъболекар не е с висока квалификация, керамични фасети, все още ще изглежда точно толкова добре, колкото и качествено изпълнена комбинирани.

Ако един зъболекар подрезает и петна композитен винир, той може да изглежда прозрачна и същите на външен вид като добър керамични. От своя страна, най-добрите стоматологични лаборатории с професионални керамистами могат да създадат керамични фасети са по-естествени и красиви на външен вид, отколкото всички комбинирани. Уверете се, че вашият зъболекар ще си сътрудничи с най-добрите лаборатории.

Как са композитни фасети?

Те обикновено са монтирани в два етапа.

Етап 1

Първият етап — това е «подготовка». Зъболекар подправляет зъб на пациента с помощта на малък бормашини, че той е готов за нанасяне винира.

Той соскабливает малка част от зъба под местна упойка. След това зъбът вече има правото да се винира размер и форма. Задачата на този етап се състои в това, че след инсталиране на винира той изглеждаше неотличимым от естествените зъби.

Модел или «печат с мрежа», взети от зъбите под формата на слепка, използвани за производство на набиране на фасети. Тези фасети са създадени лично от зъболекар.

Етап 2

На втория етап са определени композитни фасети. Зъболекарят поставя ги на върховете на зъбите и проверки за съпоставимост. След това те се почистват.

Нататък той почиства зъбите си, преди да ги обработва повърхността киселина вещество (гел). Тази процедура ще помогне да се затегне фасети на място.

След зъболекар отново се поставя фасети на зъбите си, преди да се заключва на положението им с помощта на зъбен цимент. Този процес се ускорява с помощта на «отверждающего светлина», който кара цимент се втвърдява и се предоставя като винир, така и зъб.

В последния момент — зъболекарят премахва излишните цимент и други вещества.

READ  Че синус-лифтинг и каква е неговата роля при имплантиране на зъби

Видео — Композитни фасети

Каква е разликата между керамични и композитни винирами?

Изисква съвсем малко премахване на структурата на зъбите. Изискват отстраняване на относително по-голямата част от структурата на зъба (но значително по-малко, отколкото при инсталиране на зъбни коронки).
Тъй като зъбите се подготвят за процедурата на инсталация с минимална намеса или изобщо без него, пациентът ще изпитате лек дискомфорт или да не изпитват нищо по време или след процедурата. Преди да инсталирате фасети, лекувани зъби са по-чувствителни към екстремни температури, прикосновениям и въздух.
Композитни фасети често се монтират на едно посещение. Обикновено са необходими два или три посещения при зъболекар.
Отливки и лабораторно производство в повечето случаи не е необходимо, тъй като композитни фасети директно се налагат на зъбите от стоматолог. От всеки зъб се приема гласове и се изпраща на зъболекар-керамисту, който изработва фасети.
Цената на композитни фасети по-ниска, отколкото керамика. Цената на керамични фасети по-висока от композитни материали.
Дори и след месеци или години след процедурата формата и цвета на тези фасети може да промени или ремонт на зъболекар. След като винир се свързва с зъбите, не може да се промени, така че трябва внимателно да се проучи форма и цвят.
Премахване на композитни фасети в някои случаи може да бъде направено без никакви щети на основната структура на зъбите. Бъдещето премахване на керамични фасети неминуемо ще доведе до по-нататъшна загуба на основната структура на естествения зъб.
Композитни фасети не са толкова силни, като керамични, и най-вероятно треснут или пренебрегнете космически с течение на времето. Керамични фасети и цимент, използвани в етап на монтаж, са еднакви по съдържание с естествени зъби.
Изискват по-голямо обслужване на зъболекар, от керамика. Фасети от керамика изискват по-малко поддръжка стоматолог от композитни.

Други съображения ще кажете за керамични и композитни фасети

Докато фасети в някои случаи могат да подобрят външния вид повърхностно повредени или оцветени зъби, те не заместват коригиращо лечение, необходимо на хората със силно стиснати, несогласованными зъбите или значителни дефекти на челюстите. В тези по-сложни случаи се препоръчва консултация и ръководството на специалист-ортодонт.

Освен това, функционална и естетична дълготрайност на зъбни фасети зависи от състоянието на здравето на венците на пациента. Затова е необходимо да се спазва добра хигиена на устната кухина чрез внимателно ежедневно почистване на зъбите и езика.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00101 sec