Компютърна томография на зъбите или 3D снимка на вашата челюст

Дълго време медицина стагнировала, защото, в действителност, е много трудно да се определи болен човек, или не. Понякога дори проведоха операция за напълно здрави хора, поради фалшиви признаци, така наречените фантом болки.

Всичко се случва поради факта, че един човек може да бъде уплашени, и симптомите, които както изглеждаше, имаше, не беше нищо повече от плацебо ефект.

А себе си лекар не можеше да се прецени вътрешното състояние на пациентите. И това продължило до тогава, докато Рентгенова снимка не е измислил тези най-лъчи, от която и да започна революция.

Първоначално човек просвечивали само костите, но с течение на времето учените са се научили да използват и ултразвукови вълни, които завинаги променили лицето на медицината. Но все още, изобретяването на рентгена изключително търсено, и един от апарати, в който той се използва и до ден днешен, е ct скенер.

Идеята за томография на зъбите

Компютърна томография на зъбите е изключително важен крайъгълен камък в развитието на съвременната медицина. Този революционен метод ви позволява директно да видите състоянието на зъбите, с помощта на рентген.

Освен 3D снимка отделен зъб, има пълна свобода на процедурата за цялата устна кухина, по-нататък, томография на челюстта.

КАТ снимки направени в триизмерен формат, позволяват на лекарите пълноценно да оцените всички състоянието на челюстта, както и ясно да се определи къде да бъде разсадник на това или онова заболяване, че в бъдеще е по-лесно да го премахнат.

Точно така, абсолютно всички операции, извършени в зъбите, могат да бъдат предприети само след пълно проучване и томография на челюстта.

С помощта на томография на пациента може да научите не само за общото състояние на зъбите, но дори и за това, в какво състояние се намира тъкан на костите на челюстта, и дори да се оцени състоянието на гайморитовых синусите, когато е необходимо.

Именно благодарение на всички тези възможности, тази процедура се превърна в крайъгълен камък в съвременната стоматология и буквално всяка клиника взела си на борда. Само тя ни позволява ясно да помисли подплатени анатомична особеност на това как е изградена на челюстта на пациента, в какво състояние са зъбните канали, както и много други.

Какво точно ви дава възможност за идентифициране на съраунд снимка на зъбите?

Тъй като томография се използва основно при лечението на заболявания на венците, както и преди операцията, за разработване на нейния план, и преди имплантиране на зъби, то тя ви дава възможност за идентифициране на огнища на разпространение на болести и общото състояние на челюстта.

READ  Най-добрите корейски зъбните импланти за зъби — преглед на бюджетни и премиум оферти

Резултатите от един и същи томография могат да бъдат използвани за терапевтични, хирургични, ортопедични, ортодонтски и друго лечение, както и за лечение на деца.

Как работи това

В основа на техниката се крие излагането на рентгенови лъчи, както и въз основа на законите на физиката, се прави «гласове» на челюстта и зъбите. И работи, това е благодарение на факта, че буквално всички тъкани на организма, абсолютно по различен начин пречупват или пропускат рентгенови лъчи.

Самият лъч, в момент, когато той е преминал през пациент, уловена от обратната страна на специални фиксирующим уред.

В зависимост от честотата на вълните, някои части помътняват, а други, чрез които лъчи не са в състояние лесно да мине, по-специално кости, остават светли.

С помощта на серия от снимки, направени от компютъра си, след определено време, се изгражда специален модел триизмерно, вместо двуизмерно, пространство.

При всичко това, дори като се има предвид общата неприязън на системния подход към радиация, всичко това е напълно безопасно. А дозата на радиация, произхождаща от организма, е изключително малък и не се надвишава фон. Но все пак направи томография често, е противопоказано.

Резултатите от изследването могат да се съхраняват както на пациента на диска, така и в клиника.

Това са много важни данни, които могат значително да облекчи живота на пациента и лечащему специалист.

Така, например, когато дойдем до отоларингологу, вече имате снимка ще бъде челюстен на синусите.

Томография на челюстта се различава от общата и от факта, че тук не е необходимо да лежи в голям апарат и да чакат, докато около теб се въртят рентгенови лъчи.

Всичко, което е необходимо, е просто да се обърне към специални щанда, където с помощта на плочи ще отснята 3-d модел на челюстта, след което тя ще влезе в компютъра на лекаря, и вие заедно с него, можете да решите, какво си струва или не си струва да прави с него по-нататък.

Как се извършва КТ /3D томография на зъбите:

Видове изследвания

3d компютърната томография на зъбите може да се извършва въз основа на две различни методики:

 1. Спирала компютърен метод. Този вид е много лесно да се обясни с името му. Ct скенер просто се движи по спирала, като ще преглеждане на главата от всички страни, и едновременно придружен с рентгеновите лъчи върху специална повърхност, където са специални сензори. Лекар от кабината контролира честотата на въртене, при увеличаване на които се увеличава и изучаемая площ. По този начин може значително намаляване на излъчване на радиация, на което е подложен пациентът, и много силно ускоряване на самия процес на сканиране.
 2. Проучване въз основа на многослойности – това е известно подобрение на предишния вариант, с добавянето на нови функции. Този път, сензори са разположени не върху цялата повърхност, както и ясно подредени в редица, за да е имал възможност да разгледа всеки «слой» на тялото и на костна тъкан. Този томографу по сила да обходи почти до 200 абсолютно различни слоеве. Това ви позволява да следите всички процеси, които протичат в организма на пациента, в реално време, буквално с поглед в монитора. Да, и благодарение на по-добрата технология, за няколко завъртания можете да разгледате целия орган. Тази технология ви позволява да се наблюдава аритмия «отвътре».
READ  Как да се спре на кариес - лечение и профилактика

Противопоказания и показания за използване на техники

Процедурата е строго противопоказан при:

 • бременните жени, тъй като повръщането може да навреди неразвившемуся плода;
 • хората, които имат силна алергична реакция към йод, който се използва при томография.

Компютърна томография се назначава от:

 • тези, които изведнъж започна да се прояви неврологическая симптоматика, особено ако тя е с лавинный характер;

 • на всички онези, на които е нарушено кръвообращението на главния мозък, също и търкаляне;
 • при получаване на пациента в последните план, всяка от тежестта на травмата на мозъка;
 • на всички онези, които имат повишено налягане в черепа;
 • ако при болния се наблюдава от епилептичните припадъци, или пък някакви други отклонения от нормата в тази стезе;
 • на тези, които са нарушени основните мозъчните функции;
 • при всички симптоми на мозъчно увреждане, и или си знаме;
 • в случай на съмнение болен от рак, както и други заболявания, които може да разкрие само рентгеном;
 • ако пациентът да участват всички аномалии кранио-вертебральных на енории;
 • ако болният лекува, или излекуван, от всякакви силни и опасни заболявания на главния мозък.

Думата на пациентите

На практика пациентите, които са били направени 3d снимки на зъбите.

Бих искал да ви разкажа за това, как е било моя случай по време на операцията, за която лекарите наричат «резекция на корена на зъба». Потърсих в клиниката по повод на това, но много се боеше, че лекарите по погрешка могат да премахнете здрав зъб, когато още може да се лекува. Обаче след като става на томография, ми показаха, че да го лекува вече е малко вероятно.

За разлика от това, което очаквах, томография изглежда много по-различно. Вместо гигантски апарат, аз видях малката плоча, че не можеше да не зарадва, защото благодарение на нашите МЕДИИ започват наистина да се страхува от това, което не е, в този случай на облъчване.

READ  Млечен хапка - решаваща роля във формирането на усмивки

Направили всичко достатъчно бързо, а лекари с помощта на получената 3-d модели на челюстите са в състояние да определят, че може би протези. Като цяло не беше страшно!

Алина Сергеевна

Посетих няколко клиники, тъй като ми трябваше да се направи протеза на няколко зъба, и всички ми нещо не ги хареса. Намирането на себе си, като ми се стори идеален, и ме изпратиха на томография.

Първоначално ужасно се боеше, изглежда, че или ще бъде много болезнено, или опасно, защото всичко, което знаех за апарат томография, това е нещо, което той излъчва рентгенови лъчи.

И тогава, това с уроците по физика в училище, сам аз с него не се намира в живота. И, знаете ли, бях много изненадан. Малка плоча, към която поиска натиснете зъби, нека и е малко болезнено, но изобщо не е това което очаквах! Страхове не се оправдаха.

Климанский А. С

Предимства и недостатъци

Компютърна томография на зъба позволява да получите най-добра снимка на зъбите и челюстите, без да се изкривява. А пациентът, от своя страна, получава най-малката доза на облъчване от всички възможни. Това ви позволява да го прави на деца и възрастни без изключение.

Плюсове томография:

 • позволява да се уверите в липсата на дълбоки нарушения на зъбната редица;
 • определяне на зъби в устата, които не все още прорезались;
 • виж всички новообразувания, опасни и не много;
 • ясно, че е била повредена при нараняване.

Сред недостатъците може да се определи:

 • висока цена, още повече, че в частни клиники;
 • възможен е човешкият фактор.

Цена на въпрос

Цена на компютърната томография в зависимост от характера на процедурата:

 • ортопантомограмма (без други процедури) ще струва от 1050;
 • томография на компютъра (с 2 челюсти) ще бъде на стойност от 3300;
 • компютърна томография на една челюст ще струва от 2200;
 • компютърна томография, включваща в себе си само малко зъби, ще струва 1100;
 • цената TRG започва от 1550;
 • запишете снимка на всеки превозвач, ще ви струва от 500.

Всички цени са в рубли.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec