Коренните зъби при деца: ред на никнене на млечни, усложнения, хигиена

Коренните зъби при деца: ред на никнене на млечни

Родителите на всяко дете с нетърпение очакват появата на първия зъб. Това събитие се чества като празник. Дете дават подаръци, покани на гости. След появата на бебето на светлината, в първата година на живота си, това е първото значимо събитие, свидетельствующее за това, че развитието на пъпки зъбите, което започва още в утробата на майка си, за срока на бременността седем седмици, мина добре, и на бебето липсват страшна патология, като адентии. Но в седем седмици започват да се появяват млечните зъби. Постоянни, американските формират основата също, когато бебето е още в утробата на майка си, в 17 седмица на бременността. Някой появата на първия зъб се случва по-рано, някой по-късно. Това зависи от генетичните характеристики и индивидуалните характеристики. Но по дентална норма на първия зъб трябва да се появи при дете, в интервал между 4 и 12 месеца. Сдвигание времето извън този период може да се посочи патология и изисква лечение към специалист за консултация.

«Млечни продукти» и «месо»

Първите зъби се наричат «млечни». Те се появяват на първо място, отпадат и се заменят с постоянни – «месни». Срещат млади родители, които смятат, че детето се сменят всички зъби. И веднъж млечни все още падат, за лечение и дори да се грижат за тях няма смисъл. При временните зъби не постоянни корени. Корени, за да се запази зъба в десневой тъкан рассасываются. Зъби с лекота выдергиваются деца, когато му дойде времето. Да им даде Зъбната Фея, тя да донесе здравословен нов зъб. Но не падат всички зъби, а по-скоро е, не всичко на първите зъби, които растат у детето, са бескорневыми.

Важно! Някои зъби прорезываются вече с постоянни корени и в продължение на живот не се променя. Важно е да се грижим за зъбите на бебето още от самото начало на появата им по-рано. Хигиенни грижи за устната кухина се препоръчва да се започне с две-три месеца.

Въпреки достатъчно индивидуално време на никнене на млечни, той трябва да върви по определена схема, предвидена от природата. Ако схемата е счупен, има смисъл да се говори за аномалия, която може да доведе до развитието на сериозни заболявания.

Като прорезываются зъби

Процедура при никнене на млечни гръдни и пораснали деца един и същ, с тази разлика, че млякото и млечните продукти са болезненнее. Освен това детето, когато идва време за появата на постоянни зъби (шест години), вече може да се говори, храбро да понесе болката, и не капризничает, като грудничок.

Между другото. Понякога на венеца, преди това как трябва да изглежда един зъб, набъбва гърбица, сякаш напълнена с течност. Всъщност това е омекотена десневая плат, като излизане на повърхността зубному зачатку. Ако гърбица по-големи размери, може да се обърнете към лекар, за да го пусна на течности и улеснява начални.

Не е задължително, че вашето дете ще се почувства неразположение и болка при прорезывании зъб, но така се случва при 2/3 от децата, така че до появата на зъбите трябва да се подготви и поддържа процеса под контрол.

 1. При поява на млечните зъби може да се повиши температурата, да се появят кашлица, хрема и други настинки, симптоми.

 2. Бебе в този период ще бъде отбелязан повишено слюноотделяне.

 3. Той ще се опита да се «почеше» венците, за облекчаване на дискомфорта.

 4. Може да се покаже признаци на чревни разстройства, диария, запек, намаляване на апетита.

Тревожи не си струва. При наличието на симптоми на никнене на млечни зъби трябва да се запасите с лекарства, които ще облекчи състоянието на малко дете, да има търпение, да показваш любов и доброта.

Временни

Има естествения ред на появата на зъбите, която е определена от природата. До края на първия жизнен година детето трябва да има осем зъба. А по времето, когато той навършва три години – двадесет, принудени да се променят. Останалите, които ще започнат да растат с шест години, макар и да са първите, но падат не се събират.

Схема за появата на временни зъби в норма.

 1. Най-първо, средно на възраст от 5-6 месеца, се появяват по-долните резци, разположени в центъра на челюстта. Максимално късна дата на излизането им – 9 месеца.

 2. На седмия месец и до десети включително трябва да се появи по-горните централни резци.

 3. Най-късно до 13-ти месец са странични резци отгоре, след тях – странични долните.

Между другото. Схема на никнене на млечни зъби при детето до две години, за да се впишат във формула: от възрастта на детето, който се приема в месеца, се приспада цифрата шест. Резултат – брой на зъбите, което трябва да нарасне за този период. След две години на растеж на зъбите идва в несъответствие с тази формула.

Таблица. Начални временни зъби

Местоположение Възраст (в месеци)
Централни резци долу 6-9
Централни резци отгоре 7-10
Странични резци отгоре 9-13
Странични резци долу 10-16
Премоляры най-отгоре 12-15
Премоляры долу 13-17
Кучешките зъби на горната и долната част 18-21
Моляры в горната и долната част 20-30

Коренните зъби

Наречени така, защото са пълни корени, постоянните зъби започват в петгодишен възраст. Този процес се разпъва на 9 години. На 14 години зубочелюстная система се счита за почти оформена, с изключение на мъдреците (трети моляров), които прорезаются на възраст от 17 години до 21 година, и далеч не всички.

Важно! Двадесет и временни зъби, които растат до 30 месеца, подлежат на подмяна. Така, както и реда за появата на млечни зъби, има ред на тяхната загуба. Ръст на местните минава също по определена схема.

Структурата на детството и в зряла възраст челюст е различен по количество в нея зъбите. При деца на 20, при възрастни – 32.

Подмяна на зъбите, за разлика от младенческого никнене на млечни, този дискомфорт не носи. Но като загуба, и увеличението им след навършване на пет години също е придружено от размыканием десневой тъкан, така че трябва да внимавате, че там не е проникнала инфекцията.

Между другото. Най-често вирусни стоматитом и други заразни стоматологическими заболявания страдат децата, които са в период на загуба на млечни и растеж на постоянните зъби не са научени да спазват хигиена на устната кухина.

Начални местни зъбите

За да е на мястото на млечните могат да растат постоянните зъби, първо трябва да паднат и да се освободи им на място. Загубата започва норма с долните резци, които са разположени в центъра. Но тук, промяна на реда на нетипично, не е, тъй като се случва в зависимост от особеностите на организма на бебето.

 1. Зъбите могат да се променят за четири години или пет-шест. Обикновено, като се започне от четвъртата година, вече може да се очаква, че по-долните резци в центъра отпадат. На тяхно място израстват постоянните резци някъде към 6-7 години.

 2. И в същото време, детето пораства първият постоянен моляр, който не заема може да не беше място, а прорезывается в редица веднага след първия млечен моляра. Процесът може да се случва почти едновременно отгоре и отдолу.
 3. На следващо място, от седем до осем години, едно дете се разделя с горните централни и долните странични резцами. На тяхно място израстват одноименные коренните зъби.

 4. До дванадесет години може да се удължи процеса на загуба на млечни зъби, премоляров и моляров. Вместо тях прорезываются зъби и за двойката премоляров от всяка страна на горната и долната.
 5. Предпоследними растат втори моляры, и някъде към 13-14 годишна възраст детето е вече напълно всички местни зъби, освен на трети моляров, които, както е казано по-горе, може да се появи след 20 години, а може да не се появи изобщо, да се махна, не напълно, или не е всичко.

Таблица. Начални местни зъбите

Наименование Възраст (в години) никнене на млечни на долната челюст Възраст (в години) никнене на млечни на горната челюст
Ножове център 6-7 7-8
Странични резци 7-8 8-9
Зъби 9-10 11-12
Премоляры първите 10-12 10-11
Премоляры втори 11-12 10-12
Моляры първите 6-7 6-7
Моляры втори 11-13 12-13
Моляры трети 16-25 16-25

Усложнения

В периода на растеж на местните зъбите трябва да се обръща внимание на техните равен ръст. Нормално, ако постоянно растат след освобождението на временни места в зъбния ред, а не «подпирают» ги, както понякога се случва, те израстват в спретнати и създаването на правилната захапка. Но при наличието на смущения под формата все още не е изпаднал млечен зъб те могат да искривиться и да започне да расте правилно.

Между другото. Изкривяване на местните зъбите може да помогне навик на детето смучене на пръсти, гризане на нокти или да се вземе от устата чужди предмети, например, се мъча върха на молив.

Ако забележите нередност в прикусе, трябва незабавно да се консултирате с ортодонт за извършване на корекция на растежа на зъбите.

Адентия и ретенция – патология или норма

Когато в челюстта, в етап на завършване на цялостната й липсват зъби, това е заболяване, наречено адентией. Частично се диагностицира при липса на няколко зъба. Ако зъбите изобщо не са се повишили (много рядко срещан аномалия, причинени от генетични увреждания или увреждания на развитието на плода), това е пълна адентия. Заболяването е патология и изисква ортопедични лечение (поставяне на протези).

Ретенция означава нарушаване на срока на никнене на млечни. Наченки на зъби в челюстта се виждат с помощта на рентген, те са се образували, но зъб не иска да расте. В тази ситуация, която се наблюдава почти постоянно при появата на по-горните кучешки зъби и мъдреците, твърде ранна загуба на млечен зъб, съседни постоянно затворен над пустотами, не дава възможности за растеж, задержавшихся местни.

Грижа и защита

Внимателно да следи за чистота на зъбите на детето трябва по всяко време. След като първите млечни зъби са се появили от венците, те трябва да бъдат почистени от плаката, и да спазва хигиена на лигавицата. Но специално внимание трябва да се обърне оралното здраве на целия период на смяна на зъбите и появата на местни.

Емайл само че, отглеждани постоянни зъби са по-слаби, отколкото на вече формирана при възрастен човек. Те са изложени на много пъти по-изложени на патогенни микроби и механични повреди.

Важно! Ако не се спазва хигиена, докато не ще сменяте зъби, първите местни, които растат в средата на процеса на смяна на зъбите, ще станем уязвими за кариозен лезии.

Загубата на зъби обикновено не доставя дискомфорт. Почти безболезнено растат и нови коренните зъби. Затова много родители, не уделявшие достатъчно време хигиената на млечни зъби, внимавайте за момента, когато са се увеличили американските. А някои се научават за това, че първите моляры – това вече постоянни и не се променят, само в кабинета на зъболекаря, когато идват пломбировать детето развален зъб.

Минерализация на емайла на местните зъбите да се случва постепенно. И докато това не приключи, зъбите са уязвими за множество щети. В периода им на растеж и оформяне е препоръчително да се обърнете към зъболекар за провеждане на процедури за стягане на емайла слой и защищающих четка за плат.

Зъболекарят може да покрие четка за повърхността на калций, задръжте флуориране, серебрение и да херметизацията на фиссур, за да се предпазите от изтриване на естествени желобки, разположени на дъвченето на повърхността на зъба.

Видео — Детски прием при зъболекар

READ  Цените на фасети върху зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00093 sec