Корона от металокерамика: предимства и недостатъци

В областта на съвременно протезиране на коронки от металокерамика заемат, вероятно, най-голямата ниша благодарение на висока якост, эстетичности и достатъчно приемлива стойност.

Металокерамични корони — това обединение в един дизайн наведнъж няколко материали, а именно:

 1. Сплави, титан, от които отливается рамка на протезата. Избор на титан дължи на неговата добра приспособимост към тъканите на венците и устойчиви сплави на метал към окисляющему действие на слюнката. Конкретен състав на сплавта се определя въз основа на вида на използваните за определяне на

  цимент, подкрепата (естествен зъб или алвеолата), степен на разграждане на твърди зъбни тъкани, състоянието на дентина, зъбния и на съседните зъби. Алтернатива на титанов щанга с могат да станат златни, кобальто-хром или никелови сплави.

 2. Керамични облицовки, детайли наподобяващи структура на емайла и нейният естествен цвят.

Във връзка с особеностите на структурата на металокерамични корони съществуват в зависимост от вида на избрания сплав. Също така, съществува класификация на технологиите за производство:

 • коронки, като плечевую маса (дял от метал е много по-малък дял от керамика, благодарение на

  какво коронката придобива максимална естетичност и съдържание);

 • коронки, получени чрез смилане (може да се постигне пълно съответствие на естествените зъби);
 • щампован протези (имат недостатък във формата на липсата на точност на възпроизвеждане на контурите на зъба, снижающей надеждност корони).

Подготовка на зъба

Производство и монтаж на коронки се предхожда от предварителен етап, състоящ се от следните процедури:

 1. Пълна обработка на устната кухина с лечение и пломбировкой кариозен кухини, отстраняването на проявленията на пульпита и пародонтит, премахването на нервите и пломбировкой на коренови канали да бъдат обточке на зъбите (депульпирование може да не се извършва само при инсталиране на корони на моляры, ако те са напълно здрави).
 2. Укрепване на горната част на зъба, в случай, че представителите на силния унищожаване с цел осигуряване на надеждна фиксация пломби. За това пломбируют зъбния канал и се инжектира в него щифт, който ще стане опора за запълващи материали. След това използват отливаемую в лабораторията культевую раздела, восстанавливающую разрушенную коронковую част.

Етапи на вземане на коронки

Веднага след края на цялостна подготовка започва протезиране, първата стъпка който става изработване на коронки от металокерамика. Така че, като поставят корони:

 • протезируемые зъби обтачивают на дебелината на бъдещите корони;

 • правят гласове челюстта, като се използва специален материал;
 • изпращат получените гласове в зуботехническую лаборатория за формиране на гипсова модели.
 • с помощта на получената модел от восък, наподобяващи материал създават метална рамка, минавайки го в работилницата му, в работата си за метал;
 • прекарват примерку готовия скелет на гипсовую модел или проверяват правилното производство веднага на пациента за изключване на грешки;
 • ако рамка подходящ, отново го изпращат в лабораторията за покриване на няколко слоя порцелан и печене при температура от порядъка на 2000 градуса;
 • разработват външния вид и изпращат коронку на инсталацията.

Характеристики на инсталацията

След получаване на готовия протеза лекар на пациента трябва да дойде на примерку. При откриване на незначителни пропуски коронку коригиране директно в стоматологичен кабинет.

Ако същите са идентифицирани големи грешки, протеза изпращат в лабораторията за преразглеждане.

В случай на липса на претенции за качество на производство започват да се временна инсталация металокерамика. Лекарят задължително договаря продължителност на стаж за приспособяване, през който тялото трябва да свикне с протезу.

Обикновено не надвишава няколко седмици. При липса на реакция на отхвърляне на временен цимент се отстранява и вместо него се прилага постоянен хонорар, осигуряващ трайност, устойчивост и дълготрайност на зъбни коронки.

Показания за инсталиране

Металокерамични коронки препоръчват за монтаж при:

 • разрушаването на зъбите повече от половината;
 • изразени форми флюороза (поради излишък на флуор в организма започва разрушаването на зъбния емайл) или клиновидна дефекти;
 • патологичната стираемости на зъбите;
 • замяна на корони от пластмаса или метал;
 • аномальном разположение на зъбите в залагането, той невъзможно ортодонтско лечение;
 • необходимо шинирования на зъбите в случай на белия дроб или среднетяжелого пародонтит.

Повече за характеристиките на металокерамични коронки, може да разберете като видите този видеоклип:

Кога трябва да се откаже от инсталация

Не може да прекарва протези металлокерамикой в случай на:

 • развитие на остро заболяване на венците или пародонтит, при които инсталацията на протези, само утежнява болестния процес;

 • влошаване на инфекциозни заболявания;
 • неправилно привеждане в съответствие хапят, снижающего ефективността на протезиране поради глобални нарушения в зъбния ред;
 • бременност или кърмене;
 • наличие на бруксизъм (скърцане със зъбни).

Възможни усложнения

Успех на протезиране зависи от качеството на възстановяване анатомична форма на повреден зъб, който определя правилността на процеса на дъвчене на храната, подходяща корекция на естетиката и опазване на здравето на устната кухина като цяло.

Ако в някакъв етап от работата се извършва грешка, използването на металлокерамической коронки може да доведе до развитие на някои усложнения.

Нарушаване на състоянието на десневого край

Може да се появи като намаляване на обема на тъканите на венците, както и тяхното задебеляване, подуване в резултат на възпалителен процес.

Едновременно с десневым ръба на процеса могат да участват папили в областта на определения протеза.

Тези промени се дължат, като цяло, ниско прилеганием край корони на венеца, от нейните постоянни травмированием.

Хроничен гингивит

Е усугублением, описан по-горе усложнения и се проявява в отеке околните коронку на меките тъкани, техните кървене. Важно е своевременно да се отговори на тези симптоми, без да се допуска унищожаването, разположени на протеза на тъканите на зъба.

Причина за негативни промени, както и в първия случай, става лошо протези с безуступным препарированием или формиране на модели на зъба не проснятому не информативному оттиску.

За съжаление, за решаване на проблема в тази ситуация е възможно само чрез изработката на нова протеза.

Предимства и недостатъци

Към предимствата на коронки от металокерамика включват:

 1. Добра естетика. В случай на качеството на изработката, благодарение на максимално близък до естествения зъбите оттенку протези се вписват хармонично в зъбната редица.
 2. Здравина и дълъг живот благодарение на неподверженной износване керамични облицовки. Изключително рядко може да има леко вдлъбнатина на керамични маси, но такъв дефект лесно отстранени в кабинета на стоматолог.
 3. Запазване на формата дори и под влиянието на значителен дъвченето на налягане, което е особено важно при протезирането на моляров.
 4. Плътна докинг обточенного подкрепа на зъба и металлокерамической дизайн.

Сред негативните моменти отделят:

 1. Сошлифовывание значителен процент от зъбни тъкани (минимална дълбочина на шлифоване е около един и половина сантиметра по периметъра на зъб).
 2. Необходимостта от депульпирования на зъба под коронку (избягване на термичното изгаряне на маса при обточке) и пломбирования на коренови канали. Такъв случай е задължително за предните зъби. По възможност странични дъвчащи зъби се опитват да оставят живи, за да се гарантира тяхната максимална здравина.
 3. Наличието на отворени в края на метални ръбове на короната, които могат да бъдат преглеждани при загуба на венците.

Като обтачивают зъби под металлокерамику:

Правила за грижа

При избора на металокерамични коронки могат да разчитат на по-лесно обслужване. За да протеза служи максимално дълго време, обичайната дневна сутрешното и вечерно миене на зъбите се допълват с помощта на специални иригатор за устната кухина преди да отиде за сън, дентального флосса след всяко хранене.

С цел профилактика на възпалителни процеси трябва да се веднъж на шест месеца изтриване на стоматологичен кабинет зъбния камък и поддесневой плака, а също и пришлифовывать гледна надценяване на дъвченето на повърхността на коронки с цел профилактика техните чипове.

Едновременно с комплексни местните дейности важно е да се следи за общото здравословно състояние, правилно хранене, наличието в храната достатъчно витамини, които ще бъдат по подходящ начин за подхранване на закрит корона на зъба.

Цената на металокерамика и металлопластмассы

Цена металлокерамической корони зависи от редица фактори:

 1. Производител на използвания материал. При използване на японска или немска керамика и качествена сплав основите на минималната средната цена на една протеза е около 6 хиляди рубли, ако се прилагат местни материали, може да се очаква намаляване на цените до 4,5 на хиляда.
 2. Избор сплав. При избора на комбинация от злато с палладием или платина средната цена на корони е около 17 хиляди рубли.
 3. Използването в процеса на протезиране на временни пластмасови корони. Цената се увеличава с около хиляда рубли.

Ако се сравнят разходите за металокерамика и металлопластмассы, може да се отбележи наличието на втория вариант, тъй като средната цена е около 4 хиляди рубли.

Срок на експлоатация

Обикновено в стоматологични клиники, където решите да поставите зъбите, дават 12-месечна гаранция. Като цяло срока на експлоатация на металокерамични протези е от 8 до 10 години, при условие че качеството на изработка и правилна инсталация.

След изтичане на определен период се случва рассасывание фиксирането на цимент и нарушение на стягане в подкрепа на зъба с повишен риск от развитие в нея на вторичен кариес. Затова е необходимо ново протезиране на зъби.

Въпрос от упор — все пак, че е по-добре?

Какви са зъбите по — добре- металлокерамика, металлопластмасса, керамика, цирконий или настройки на коронката?

Както се твърди зъбни техника и стоматолозите, облицовани с керамика циркониеви коронки много эстетичнее на външен вид, отколкото металокерамични протези, и същите здрав. Вярно е, че плащат за циркониеви коронки трябва да са повече, но при протезирането на предните зъби такъв вариант все пак е за предпочитане.

Металлопластмасса в сравнение с металлокерамикой се характеризира с непостоянством цвят, крехки, лошата естетика, склонност към подуване поради пореста структура и прозрачност (така в предни зъби като на короната се опитват да не се инсталира).

По-чупливи в сравнение с металлокерамикой и керамични корони, но те не оказват негативно влияние върху съседните зъби, докато металокерамични протези допринасят за тяхната стираемости.

Също така, керамика отличава хипоалергенност, по-дълъг живот, висока естетичност. Цената на тези коронки по-горе е почти 2 пъти.

Най-достъпните в ценовия отношение са щампован корони, но на външен вид тези протези оставя много да се желае.

Сребристи или златисти изкуствени зъби, рязко се открояват на фона на здрави зъби, така че естетиката и красотата на усмивката остават непостижими критерии.

Подслушано и подсмотрено

Ефективно използване на металокерамични протези и тяхната надеждност потвърждават следните препоръки на пациентите.

Металокерамични коронки устанавливала не само в страна, но и на предните зъби. Резултатът няма да донесе разочарование, тъй като протези не създават проблеми, лесно се чисти от натрупване на плака, запазват цвета си и не ще бъдат изтрити. Така че съм благодарна на зъболекар, който правилно проведе протези и при условие, имам перфектна усмивка.

Тихичка, Москва

В първите седмици след инсталиране на металлокерамического протеза е отбелязано леко възпаление на венците, с които успя да се справи чрез изплакване. След това не е имало проблеми.

Антон, Липецк

По този начин, коронки от металокерамика са своеобразна «златна междинна» по отношение на стойността, качеството и продължителността на работа между керамични и пластмасови или метални протези.

Естетичен външен вид не предизвика у околните съмнение, че вашата усмивка да формират собствени зъби, и подходящи грижи ще запази коронку в оригиналната си форма максимално дълго време.

READ  Преглед на зъбни четки и пасти Curaprox — огромен избор, с прилично качество

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00124 sec