Кръстосан хапка — лекуваме и исправляем

Кръстосан хапка — реалистично да се определи

Уважаеми читатели! Ние често повдига различни въпроси, свързани с неправилно привеждане в съответствие хапят, и днес докосване един от тях. Това е кръстът захапка. От нашата статия ще научите, какво е това, как се диагностицира, се класифицира и да се лекува в условията на съвременната дентална медицина.

Какво е това?

Това е една от многото заболявания на затваряне на зъбите. Тя е свързана с това, че зъбите имат различни размери, форми и растат в напречна посока. Такъв тип привеждане в съответствие хапят води и до други нарушения. По-специално, пациентът се наблюдават нарушения на речта, лицето асимметрично, дъвчене функция е нарушена. Често той може да се оплакват от болки в височно-нижнечелюстном ставата.

Защо се появява кръстът захапка?

Нека се опитаме да проучи основните причини за развитието на човек на такива нарушения. Както показва статистиката, те могат да бъдат както вродени, така и придобити. И така, да започнем по ред. Да Предположим, че проблемът при конкретния пациент е вродена. Защо това може да се случи и че на това влияе?

 1. Наследствен фактор. Ако подобни нарушения са били членове на семейството, винаги има вероятност, че в бъдеще те ще се проявят и при деца, внуци и т.н.
 2. Понякога проблемът започва в момента на маркиране пъпки постоянни зъби.
 3. Често причини стават аномалии в развитието на челюстите и ТМС.
 4. Макроглоссия (абнормно увеличение на езика).
 5. Често такива проблеми стават следствие от увреждане раждане.

Ако едни и същи проблеми започват още след раждането, а след това техните причини могат да бъдат:

 • ретенция на отделни зъби и нарушаване на последователността на техните начални;
 • бруксизъм (скърцане);
 • преждевременна загуба на зъбите, което е причинило изместване;
 • кариозное поражението на голям брой на зъбите;
 • вредните навици у детето (смучене на палеца, кусание устните, подпирание бузите ръка);
 • различни заболявания, включително и аденоиди, синузит и ринит;
 • детски паралич;
 • остеомиелит на челюстите;
 • заболявания на темпоромандибуларната става.

Дори и нарушение на стойка детето може в крайна сметка да доведе до дефекти привеждане в съответствие хапят в обозримо бъдеще. Също нарушения могат да се носят от травматичен характер.

Класификация

Съвременната ортодонтия определя три основни вида кръстосано привеждане в съответствие хапят:

 • лингвальный вид;
 • буккальный вид;
 • буккально-лингвальный.

Буккальный кръстосан захапка е едностранен или двустранен. Също така, при някои пациенти се наблюдава изместване на долната челюст, а при други този проблем не съществува. При такъв дефект горния зъбната редица се стеснява, а долната се разширява. Щечные могили горните зъби се припокриват буграми по-ниски.

READ  Зъбните импланти Импро (Германия): инсталация процес, ползите и цената на

Вторият тип – лингвальный кръстосан хапка — също може да бъде едностранно и двустранно. В този случай най-горния зъбната редица/челюст се разширява, на дъното се свива (с една или две). Когато зъбите затворен, щечные могили горните зъби припокриват небные могили долните.

Ако пациентът буккально-лингвальный вид, а проявите на първите два вида се съчетават.

Много често родителите да открият подобни проблеми при дете с млечни зъби, мислят, че всичко е наред. В края на краищата, това е временно явление и ще се проведе заедно със смяната на зъбите в постоянни. Защото не си струва да се чудя, след като видя такива нарушения на привеждане в съответствие хапят човек тридесет години. По-лошо стоят нещата в провинцията. Защото нормалната стоматология там отродясь не е имало.

Според статистиката, най-големите проблеми в азиатските държави – Виетнам, Лаос, Камбоджа, континенталната част на Китай, включително Тибет, в страни от Африка, Латинска Америка. Но не мисля, че всичко е добре и в ОНД. Според същата статистика, провинция в Русия, Беларус, Украйна и особено държавите от централна Азия изпитва все едни и същи проблеми. Много често може да се види разширено случаи при възрастни.

Прояви

Такъв тип привеждане в съответствие хапят във всички форми има редица общи прояви. По-специално, асиметрия на лицето. Брадичката обикновено се накланя на една и съща страна на западает устна, а от другата част на лицето отдолу изглежда по-плоска. Зъбната редица може да се стесни или разшири, долната челюст е изместена, а страничните зъби имат неправилен контакт. Юздите на устните не съвпадат. Зъбните редици се припокриват при контакт.

Тъй като дъвчене функция зависи от броя на окклюзионных контакти, възниква проблем с правилното пережевыванием храна. След нея се проявяват на различни ЧРЕВНИ заболявания. Пациентите често прикусывают бузата отвътре, увреждане на лигавицата. Това води до стоматитам и други проблеми. Често се наблюдават нарушения на речта. Също така подобни нарушения привеждане в съответствие хапят водят до проблеми с височно-нижнечелюстным суставом. Възниква хронична дисфункция, след това артроза на ставата. Също така, поради неравномерно налягане на различни части, възникват заболявания на венците.

При пациенти могат да се диагностицират пародонтит и пародонтоза.

Поставяне на правилна диагноза

За да лекарят не е допуснал грешка, той трябва напълно да изследваме пациента. Да го проучи лицето, челюстта, зъбната редица, ставата, за да чуете оплаквания. След това направи TRG и ортопантомограмму, се представят отливки, правят рентгенова снимка. Въз основа На получените данни лекар може да постави точна диагноза.

Специалист определя с какъв вид и форма на неправилно привеждане в съответствие хапят се занимава, като това нарушение се отразява на пациента, с колко още специалисти него допълнително трябва да се обърнете за помощ. Това могат да бъдат педиатър и унг, логопед, невролог и т.н., След провеждане на изследвания, назначава лечението. Този тип неправилно привеждане в съответствие хапят при деца не е най-често. Но в медицинската практика, има достатъчно много примери.

Методи на лечение

Когато родителите откриват значителни проблеми с захапка, първото нещо, те обикновено се интересуват, как да се определи такъв сериозен дефект. За щастие, съвременната медицина предлага достатъчно ефективни техники, които дават възможност за корекция.

Задача на лекарите е да се възстанови естественото положение на зъбите във всички равнини.

При такива проблеми, като кръстосан захапката, лечение на бързо не се случва. Защото е предварително да се подготвят за това, което трябва да прекарат една година на това, за да получите желания резултат.

Да започнем с най-лесните. Първият етап започва в най-ранна възраст. Специалистите съветват родителите да дават препоръки по отношение на храненето, специална гимнастика за челюстите. Зъбните могили и режещи ръбове могат да пришлифовываться, за да се намали вредата. Ако млечни моляры рано са отпаднали, препоръчани от протезирането с помощта на подвижни конструкции. Това ще позволи в обозримо бъдеще да се избегне пристрастие на други зъби. Ако детето е по-възрастен, се прилагат различни видове ортодонтски апарати, като активатори Андрезена-Гойпля и Кламмта, функционален регулатор Франкел.

Има също и различни системи на коригиращи самата челюст, положението на брадичката.

След като има дете/тийнейджър формира постоянен захапка, препоръчани от системата несменяеми протези тип, като например коронки Катца и апарати Энгля. На следващо място, за да се осигури максимален ефект, се препоръчва продължително време носят ретейнеры, капы. Често освен ортодонтско лечение се прилага още и хирургия. Могат да се изхвърлят на отделни зъби, се провеждат операция на челюстта и височно-нижнечелюстном ставата.

Кръстосан хапка — цената на лечението

Ако планирате проблем за решаване, се пригответе за това, че парите трябва много. За пример, ние сме събрали на цените в Москва. В украински клиники повечето такива услуги за по-евтино, а някои лекари съветват безплатно. Ако имате нужда от премахване на зъб:

 • изтриване когато дистопии или ретенции – 6500 лв. (около $100);
 • просто и сложно премахване на постоянен зъб – 2100 и 3700 .. съответно ($32,3/57).

Съвети:

 • невролог – 1930 г .. ($30);
 • зъболекар-терапевт – 1000 евро. ($15,4);
 • унг – 1750 .. ($27);
 • ортодонт – 1100 .. ($17);
 • логопед – 1700 .. ($26,1);
 • ортопантомограмма струва 1130 рубли ($17,4);
 • TRG (телерентгенография) – 1550 .. ($23,9);
 • анализ TRG – от 2000 рубли. ($30,8);
 • гласове 800-1000 .. ($ 12,3-15,4);
 • диагностич. модел 1 челюстта – 1000 евро. ($15,4).

Средната цена на ортодонтско лечение в московската стоматологична клиника – 104 хиляди рубли. ($1602).

Ортодонтски устройства:

 • одночелюстной ортопедичен апарат на сменяеми тип – от 10 хиляди рубли ($154);
 • презрамките са класически за 1 челюст – от 33 хиляди рубли ($508,3);
 • тиранти керамични 1 челюстта – от 44 хиляди рубли ($677,7)
 • тиранти безлигатурные на 1 челюстта – от 55 хиляди рубли ($847);
 • вътрешни тиранти (лингвална) за 1 челюст – от 140 хиляди рубли ($2156,4);
 • корекция на скоби 1640. ($25,4);
 • ретейнер на една челюст (несвалящи тип) – от 7500 .. ($116);
 • капа на една челюст – 6700 .. ($104);
 • апарат Франкел – от 20 хиляди рубли ($310);
 • двухчелюстной ортодонтический апарат сменяеми тип – 18500 .. ($286);
 • активатор Андрейзена-Гопля – от 19 хиляди рубли. ($295).

Това не е пълен списък с процедури и оборудване, които могат да се изискват при ортодонтическом лечението на перекресного привеждане в съответствие хапят.

Първият и най-важен съвет, родителите, се свържете с вашия лекар незабавно, за факта на откриване на признаци за обезценка привеждане в съответствие хапят детето. Колкото по-рано започне лечението, толкова то ще бъде успешно, по-бързо и по-евтино за вас. Да и е по-добре бебето да прехвърлите стрес в ранна детска възраст, отколкото слушате подигравките на връстниците си след това. Задължително намерете добър специалист. От професионализма на лекарите, към които се отнасят, зависи от много неща.

Видео — Кръстосан захапката на зъбите. Лечение капами Star Smile

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec