Кръстосан захапка: причини, лечение, последствията

Кръстосан захапка е стоматологическим заболяване, в процеса на която долната челюст е изместена към върха. В резултат на това зъбните редици се пресичат.

В медицината това нарушение на привеждане в съответствие хапят и се нарича наклонена или латеральным захапка, латеродевиацией, латерогенией и т.н. Най-тежка форма. Се среща доста рядко, но по отношение на други нарушения на запушване се нуждае от сложна за лечение.
Патология на покрива 2-3% от възрастните и 1-1,5% от децата.

Латерогения доставя много неприятности на човека във физическия и психологически аспекти, което води до необходимостта от проучване на причините за възникване, а също така и методи за лечение на нарушения.

Причини за възникване

Етиологията на кръстосано привеждане в съответствие хапят най-често е свързана с наследствен фактор или определен навик. И патология може да действа не като отделно заболяване, а да бъде един от симптомите на челюстного остеомиелит, гемиатрофии, анкилоза ТМС. В такива случаи възстановяването на привеждане в съответствие хапят се съчетава с отстраняване на основното заболяване.

Като правило, за латеральному прикусу водят:

 • вродена патология;
 • наследствен фактор;
 • челюстта на вредата;
 • прекалено тесните челюсти в периода на сън, в резултат на пострадали зъби;
 • намалена здравина на костите на челюстта поради недостиг на калций;
 • загубата на зъби;
 • възпалителни заболявания на гърлото, ушите и носа;
 • нарушение на носното дишане;

 • забавен растеж на една от челюстите;
 • спина небето;
 • наличието на вредни навици в детската възраст, детето постоянно закусывает устна, гадно пръсти или някакъв предмет;
 • анормален растеж на постоянните зъби, поради забавяне на замяна от тях млечни продукти;
 • не е пълен дъвчене функция: слабото дъвченето на храната или на напрежение само в една страна;
 • неправилен режим на възстановяване след хирургическа интервенция на челюстях;
 • след протезиране при евентуално неточно определяне на лекаря на съотношението на челюстите.

Съвременна класификация

Характеристики На проявлението на кръстосано привеждане в съответствие хапят влияе индивидуално структурата на челюстно-лицева апарат и основната причина за развитие на заболяване. Аномалия може да засегне едната или двете страни на челюстните кости, за да бъдат симетрични или ассиметричной.

И патология може да бъде подлаган на предната или страничната отдел на зъбната редица. Аномалия може да се приложи един зъб, няколко или само странично сегмент. Много е важно правилно да се определи вида на латерогении, тъй като от този факт зависи схема на лечение.

READ  Може ли да се направи ядрено-магнитен резонанс с зубными имплантами коронките, брекетами?

Ортодонти споделят латеральный съответстващи на следните видове:

 1. Буккальный. Не представлява трудност за диагностика. В резултат на нарушена запушване се променят преглъщане и дъвчене функции, прием на храна води до затруднения. Долната челюст не може да се смени, се случва разширяване на броя на зъбите на долната челюст или намаляване на броя на зъбите на горната с една или на двете страни. Понякога челюст е изместена в посока на по диагонал или между централните резцами под междинна носа.
 2. Лингвальный. Засяга едната или двете страни на челюстта. Случва се така, че страничните зъби затворен. Проявява разширяване на броя на зъбите в горния ред и стесняването в долната.
 3. Буккально-лингвальный. Най-честата форма и се лекува трудно. Има най-изразени симптоми и не представлява затруднение в диагностиката. Кръстосан захапка в този случай винаги се комбинира с разместване на долната челюст в страна, в резултат на което се случва изкривяване на формата на лицето.

Последният вид патология разделя на:

 • зубоальвеолярный – се проявява недоразвити или, напротив, прекалено развити зубоальвеолярными челюстными дъга;
 • гнатический – се характеризира с увреждания (патологическими сужениями или разширения) в развитието на челюстите;
 • ставна – изместване на долната челюст в дясно или ляво.

Характерна симптоматика

В случай латерогении симптоми изразени като:

 • ассиметрией и деформация на лицето (брадичката се измества надясно или на ляво, горната устна западает, при искривлении брадичката, долната част на лицето с обратната страна на уплощается);
 • разместване на челюстта в хоризонталната равнина при широко раскрытом рте;
 • неравномерно стиранием местни зъбите;
 • болевыми усещания, криза в ставите на челюстта, ако отваря устата си;
 • пресечната точка на зъбите на горната и долната редица на едно или две места.

Патология също води до функционални промени:

 • нарушен дъвчене функция;
 • лигавицата е постоянно контузен, поради я прикусывания;
 • наблюдава се намаляване на подвижността на долната челюст;
 • нарушен дикция;
 • появява се дискомфорт.

Диагностични критерии и методика

Важно е правилно и навреме да се диагностицира кръстосан захапката и формата на аномалии, тъй като от това зависи лечението. Задължителна диагностика включва:

 1. Външен оглед. Болестта лесно се определя визуално по клиничната картина.
 2. История като. На пациента се оказва наличието на наранявания, натъртвания и други причини, които може да предизвика патология. При определяне на пропорционални привеждане в съответствие хапят при децата, се оказва наличието на аномалии по време на света плода при раждане на дете.
 3. Функционални проби. Най-често прибягват до проба, по Ильиной-Маркосян, с помощта на който се оценява като болестно изместване на долната челюст. Аномалия се изучава в спокойно състояние, с широко отворена уста, когато се говори и т.н.
READ  Какво представлява депульпирование зъба и защо се провежда операция

Често се изисква допълнително рентгеново изследване. А именно:

 1. Ортопантограмма. Назначава на пациенти на възраст над пет години. Дава възможност да се получи пълна информация за зъбния редица и

  ассиметирии костите на челюстта.

 2. Телерентгенограмма. Случва оценка на черепната кости и разкри абнормно увеличение на челюстта, абнормно разположение на зъбите.
 3. Рентгенова снимка на ръката. Понякога търсенето при избора на схеми за лечение на пациентите в юношеска възраст. Позволява да се определи фаза на растежа на костите на бебето.
 4. Рентгенография на TMJ (тмс). Се извършва, когато е закрито и открито рте. Позволява да се изключи връзката между височно-нижнечелюстным суставом и преминаването захапка.

След разглеждане на лекар-ортодонт взима решение за посоката на пациента към лицево-лицевому хирург, педиатър, лора и логопеду.

Корекция патология

Коригиране на кръстосано привеждане в съответствие хапят може да започне във всеки един етап на развитие на нередности, но благоприятна прогноза пряко зависи от навременното диагностициране.

Схема на лечение носи индивидуален характер и зависи от вида и тежестта на заболяването, възрастова група на пациента и причини за възникване.

Целта на медицински дейности и методи за борба с патология се различават в зависимост от възрастовата категория пациенти. В детска възраст се изисква забавяне на развитието на нарушението и връщане на развиващите се кости в нормален ритъм на развитие. За тази цел е необходимо:

 • да отбиват бебето от някои навици (смучене на зърната и пальчиков, подкладывания по време на сън дръжката по бузата);
 • внимавайте, че при дъвчене е униформа на товара от двете страни на челюстите;
 • предотвратяване на заболявания на носа, устата и гърлото;
 • даде мляко зъбите на плоска повърхност, ако страничните движения на челюстта възпрепятствани;
 • правят специална гимнастика;

Внезапно възникнали кръстосан хапят често изисква оперативна намеса. От 5-6 години се назначават подвижни пластиночные апарати, като increaser винт и секторальный си една перфектна кройка.

С помощта на винта се разширява патологично изменената част от зъбната редица. Мускулите на челюстите са в ред при използване на щечных и губных пелотов. Това е начин на меките тъкани отодвигаются от зъбите, за да се предотврати нежелан натиск.

Специалистите прибягват до използването на регулатор Франкел, активатору Андрезена-Гойпля, активатору Персина, апарат Бидермана и на други проекти.

Когато снимачен изпитване не носи положителен резултат при достигане на дете на 10-12 години, се прилагат рамкова космос, отливане и индивидуално под размера на челюстите. Телефонът се прикрепя с помощта на ортодонтски пръстени. Корекция на апаратура се извършва от лекар.

При лечение на кръстосано привеждане в съответствие хапят при възрастни, се коригират размерите на челюстите и се нареждат на деформация. Пациентите обикновено се поставя брекет-система или по-горе рамкови разширяват космос. Ако зъбната редица се свива, може би изтриване на един или няколко зъба.

Незначителни деформации се коригират с помощта на зъбни плочи. Значителна патология предвиждат прилагането извън ротовых системи – глава-шапка, която е гениален пост акцент и гумени сцепление.

Когато кръстът захапка е трудно да се определи конвенционални методи, специалистите прибягват до механично ортопедичен приспособлениям – апарат Энгля и коронке Катца.

Оперативната намеса се препоръчва при вродени или тежка форма на латерогении и травми.

Ретенционный период

След лечение на латералния привеждане в съответствие хапят възниква необходимостта от определяне на резултата. В някои случаи се случва естествена

ретенция и прилагане на специални апарати не се изисква.

Понякога пациентите трябва да се носят каппу или ретейнер или подвижни пластина от шест месеца до 3 години.

Всеки ретенционный апарат трябва да бъде удобна, подвижна, невидим и стабилен.

Освен това, трябва постоянно да се намира под наблюдението на лекар.

Последици и профилактика

Лечение на патология е необходимо за предотвратяване на:

 • злокачествени образувания в устната кухина, в резултат на постоянен нараняване на вътрешната страна на бузите и устните, зъбите;
 • стираемости на зъбите се дължи на повишено натоварване върху тях;
 • видима ассиметрии лице;
 • болки в района на ТМС;
 • затрудненной на подвижността на челюстта;
 • главоболие;
 • заболявания ЖКМ, до които води нарушена дъвчене функция;
 • психически проблеми, свързани с неэстетическим външния изглед на лицето.

За да се избегне патология, трябва от детска възраст да се бори с провоцирующими му навици и редовно да посещават лекар-стоматолог, с цел предупреждаване на всяко заболяване на устната кухина или навреме да се започне лечението му.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00081 sec