Кървене на венците като чест спътник на бременността

Кървене на венците по време на бременност често е симптом на възпаление на венците. Заболяване не може да се нарече сериозна, но липсата на мерки за неговото лечение може да повлияе негативно върху благополучието на мама и малко дете.

Венци представляват лигавицата, предпазва корена на зъба от негативни влияния. Колкото по-здрави венци, толкова по-здрави зъби, но често може да забележите кървене в устната кухина. Леко възпаление на венците е признак на възпаление на венците.

Заболяването само по себе си не е опасно, докато не се пренесе в осложненную форма, наречена пародонтитом.

Много често се проявява с възпаление на венците по време на бременност, когато женското тяло, без да се налага подложен на стресови състояния. Има много начини за превенция и борба с болести, за които ще говорим по-нататък.

Защо кръвоизливи от венците

Най-често срещаните причини за появата на кървене на венците по време на бременност:

 1. Изменившийся хормоналния фон. Заради такива промени драстично намален имунитет, формирането на плака се случва по-бързо се променя микрофлора на устната кухина. Всичко това действа благоприятно на размножаване на бактерии, които причиняват възпаление.
 2. Силен токсикоз също води до развитие на възпаление на венците.
 3. Подобен ефект имат проблеми с вътрешните органи, например, със стомашно-чревния тракт, или развитието на алергии.
 4. Дефицит на витамин в периода на бременност е пряко свързано с факта, че силно кървят венците. Недостигът на витамин С понижава съпротивителните сили на организма появляющимся в устата бактерии и увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове, както и рязко покачване на нуждите на калций мигновено се отразява на здравето на зъбите.
 5. Не си струва да заобиколят и хигиена на устната кухина. Редовното почистване на зъбите и изплакване на устната кухина след хранене ще ви помогнат в периода на бременност да се избегнат нежелани проблеми.
 6. В допълнение към обичайните процедури, може да се обърне внимание и на възможността за механичното увреждане на венците, например, паста за зъби или клечка за зъби. Появата при бременни момичета дори малки драскотини по венеца може да предизвика възпаление на венците.
 7. Освен посочените по-горе причини, могат да се изброят захапка, пушене и други, които се отразява негативно на здравето на зъбите и венците, но не са в пряка връзка с периода на бременността. Ако тези фактори са на разположение, това момиче се препоръчва с голямо внимание се грижи за хигиената на устната кухина, за да се избегнат сериозни проблеми.

Форма на възпаление на венците и ги симптоматика

Възпаление на венците могат да бъдат два вида, в зависимост от периода на бременността може да варира и симптомите на заболяването.

READ  Пукнатини на езика: причините, как да се лекува, към кой лекар да се обърнат

Катарална делене възпаление на венците

Се проявява в края на първия триместър, тъй като веднъж след това, когато бременната изпитва най-чист прилив на хормони.

В това време, могат леко забележимо припухать дъвка, променя си цвета от розово до наситено червено и дори синкав.

В процеса на миене на зъбите венците силно кровят, се появява болка при докоснете до лигавицата.

Пролиферативный възпаление на венците

Тежка форма на възпаление на венците, придружени от болка и растежа на тъканите на венците, които кровят. Плачевното заболяване ще доведе до много проблеми, включително и да увеличи риска от заразяване на бебето.

Заболяването се характеризира с увеличение на венците. Може да има две посоки на развитие на подпухналостта:

 1. Гипертрофический. В тъканите растат гранулиране, защо венците значително се увеличават и стават са със синкав цвят, се усеща хлабината и слабост на лигавицата.

 2. Фиброзный. Плътен плат от венците свидетелства за трансформация грануляций в фиброзы.

Възможните последици от болестта за бебето

От една страна, възпаление на венците не изглежда опасно заболяване, но халатное отношение към неговото лечение може да доведе до тъжни последици.

Заболяване, съпроводено с възпаление на венците, натрупване на плаки, а също и увеличаване на броя на бактериите в устната кухина.

Създадената микрофлора спомага за отделянето на токсини. Токсините, от своя страна, оказва влияние върху производството на интерлевкин-1 и 6 и TNF-алфа.

Тези ензими причиняват огромни вреди на организма на майката и чрез кръвта могат да влязат в плацентата, а това означава да навреди на плода. В резултат на това се развиват сериозни заболявания, които оказват влияние върху функционирането на жизнено важни системи. Освен това, определени медиатори на възпалението ускоряват синтеза на простагландин Е2. Вещество повишава тонуса на матката, което крие риск от преждевременно раждане.

Лекува, но не е инвалид

За поставяне на диагноза трябва да посетите стоматолог, който със сигурност ще каже, има ли риск от развитие на възпаление на венците, и ще даде препоръки за превенция и лечение.

В рамките на бременност, жените трябва три пъти да посетите специалист, по веднъж на тримесечие.

За лечение на венците, които кървят, лекарят предписва процедура за почистване на зъбите от натрупали мазнини. За бременни жени, се прилагат само ръчни инструменти, тъй като съвременните техники могат да навредят на плода.

В зависимост от срока, стоматологът може да назначи противовъзпалителни дейности с прилагането на антисептици. Освен това, лекарят ще не само венците, но и зъбите и установи, възможни огнища на разпространение на заболяването.

Решаване на проблеми е необходимо в най-кратки срокове, за да се намали растежа на възпалителния процес и производството на опасни ензими.

За борба с възпалението се препоръчва редовно, изплакнете устната кухина със специални решения.

При бременност се предписва на Хлорхексидин в концентрация 0,05 %, който се прилага курс от 10 дни. Изплакването се извършва след миене на зъбите сутрин и вечер в продължение на минути.

Едно момиче може да закупите течност на фтористой основа, но трябва внимателно да се запознае със състава на продукта. Някои производители добавят антибиотици, които са опасни за бебето. В такъв случай е по-добре да се предпочитат настоям от билки, които ще имат подобен ефект. Като добавки са подходящи лайка, градински чай, евкалипт, кора от дъб.

Освен редовните изплаквания при лечение на възпаление на венците се използва гелове, с помощта на които се извършва апликация.

За премахване на кървене предписват Холисал или Метрогил Дента, но и двата препарата да не се използва без консултация от зъболекар, тъй като те имат редица противопоказания, включително и при бременност на различни дати.

В първия триместър категорично не могат да се лекуват болестта с помощта на гелове.

Апликация се нанася върху цялата повърхност на венците, а също и на предната част на зъбите два пъти на ден след измиване. Два-три часа след прилагането на гела е забранено да яде, да пие разрешено. Разбира се, не удължават за срок повече от 10 дни.

От правилното хранене зависи риска от появата на заболявания и прибързаност му развитие. Въглехидратите са благоприятна среда за създаване на опасна микрофлора, така че трябва да се намали количеството и сладки храни, съдържащи скорбяла в периода на бременността, или да си почистване на устната кухина след консумация. Целесообразней да яде плодове и зеленчуци, богати на витамини.

Режим за прием на храна трябва да се изгради така, че да се намали броят на лека закуска. Балансиран режим на хранене по часове, придружена гигиеническими процедури, ще помогне да се избегнат проблеми с кровоточивостью на венците.

От гаргара на устата при възпаление на венците прочетете тук.
Възможно ли е лечение на зъбите по време на бременност, вие ще научите от тази статия.
Всичко за лечение на гингивити в домашни условия линка http://dentazone.ru/bolezni-desen/gingivit/lechenie-v-domashnyh-usloviyah.html

Какво да правя, за лечение на различни форми на възпаление на венците

При катаральном стоматит трябва да се придържат към прописанного на курса на лечение, при спазване на всички съвети на зъболекар. Курсът на лечение включва премахване на зъбните отлагания и борбата с възпалителни процеси. За това, бременните жени трябва да се превърне в навик:

 • изплакване на устната кухина след всеки прием на храна;

 • използване на апликации на венците;
 • миенето на зъбите два пъти на ден или по-често;
 • следването на диета.

Много серьезней трябва да се подходи към борбата с пролиферативной форма на заболяването. Прилагани процедури се различават в зависимост от срока на бременността:

 1. В първия триместър е налице висока степен на опасност от спонтанен аборт, така че лечението се провежда с повишено внимание и само в случай на продължителна и нетърпима болка. Допуска почистване на плака, скопившегося вътре десневых джобове, но без прилагане на съвременни технологии, като лазерни или ултразвук. Механично въздействие причинява голям дискомфорт на бъдещата майка, но безопасно за плода. За намаляване на нивата на стрес се препоръчва да се правят кратки процедури.
 2. Втория триместър може да се нарече най-благоприятен за борба с гингивитом. Това е най-безопасно за бебето време. В рамките на този период трябва да се премахнат всички симптоми на заболявания, а също и за решаване на проблеми «на бъдещето». Ако зъболекарят ще предрасположенные до възпаление на зона, трябва да има време да се лекува всички рискови огнища. Освен почистване, в това време се провеждат противовъзпалителни процедури. За тях се използват антисептичен разтвор, нанесени между зъбите и по краищата на венците със специален шприцом.
 3. На третия триместър е нежелателно за провеждане на продължителни стоматологични процедури. В това време се разрешава да се вземат превантивни мерки, но съществува риск от започване на раждането. Това оказва влияние не само на нервно разстройство, което изпитва жената, когато посетите лекар, но и неудобно положение на стола си. Плодът в този период вече е достатъчно голям, така че е способен да изтръгне аортата, когато бременната е на зъболекарски стол. В резултат на това – повишаване на сърдечната честота, замайване, загуба на съзнание. При необходимост от посещение на зъболекар, се препоръчва да се даде пауза, да се обръща на ляво рамо.

Профилактика на заболявания

Към превантивни мерки са:

 • редовно посещение на зъболекар по време на бременността, а също така и обръщане към лекар при най-малкото симптоми на възпаление на венците;
 • правилната хигиена на устната кухина;
 • балансирано хранене;
 • прием на витамини, предписани от лекар;
 • отказ от твърда храна, която може да навреди на деснам;
 • при поява на токсикоза отдават предпочитание на по-честа полосканию отколкото почистване на зъбите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00081 sec