Культевая раздела — видове — плюсове и минуси — цени

Культевая раздела — какво е това и за какво се прилага

Добре дошли на вас, уважаеми читатели! Тема на преглед, избраната от нас днес – культевая раздела.

Какво е культевые разделите

Много хора се сблъскват с проблеми при опит за лечение на разрушения зъб. От една страна, има доста техник, от друга — те имат и някои недостатъци. В едни случаи предлагат се поставят мост и обработка на здрави зъби, а в други-мост цеплять не за това, т. к. на съседните зъби са пломби и т.н. По същество за зъб, загуби 50-70% капацитет, има не толкова много възможности. Опитва да го възстанови с помощта на пломби от фотополимера? Останалите стени-просто не издържат на натоварването. Като резултат – останалата част на зъба ще се счупи, и ще падне заедно с пломбой. В крайна сметка при вас ще остане един корен и остри ръбове. Не най-приятни перспективи на развитие на събитията, затова и се препоръчва да се използва тази възможност.

Культевая раздел се състои от две части. Една потъва в корен, а вторият се намира на повърхността и на нея с помощта на специален цимент, монтирани коронката. Това е едно от многото тела, използвани за успешно възстановяване на зъбите, разрушени кариес или травма.

В какви случаи е показано прилагането на раздели

Показания, за да инсталирате следните:

 • необходимостта да се сложи «мост»;
 • необходимостта от укрепване на зъба, върху който планира да инсталира коронку;
 • наличието на здрави коренови канали;
 • унищожаването на повече от 2/3 на зъба.

И така, нека си представим ситуация, в която искате да поставите мостовидный протеза, но зъби, за които той трябва да се монтира, силно разрушени. Поставят импланти? Чакам 3-6 месеца и през цялото време да ходя с беззубым уста? Този вариант предлага далеч не всички. За подобни ситуации и се прилага инсталиране на культевой раздели под коронку.

Основни противопоказания

Има случаи, когато прилагането на този начин е невъзможно или временно не се препоръчва. Например, ако един зъб не е долечен или има възпаление в областта на корена, инсталиране на раздела не може до отстраняване на тези проблеми. Ако метална раздела, в нея не може да се инсталира на хората, страдащи от алергии.

При напреднали стадии на пародонтит с подвижност на зъбите също трябва първо да завърши лечението, а след това да се пристъпи към възстановяване на зъба.

От какви материали са изработени раздели культевого тип

В съвременната стоматология се прилагат различни материали, от които са изработени раздели. От какво зависи изборът?

 1. Позиция в зъбния ред. Например, една метална раздела не е подходящ за протезиране на предните зъби, извън зоната на разпознаване на усмивка. Тя ще бъде твърде добре забележим под корона.
 2. Бюджета на клиента. Не всеки човек може да си позволи да сплав от благородни метали.
 3. Наличието на алергия към метали.

В някои случаи се прилага керамични культевая раздела. Основният плюс керамика – отлична имитация на този зъб. Основният минус – ниска якост. Тогава има риск да се прекъсне един зъб имате много по-високи, отколкото в нормални условия.

По тази причина пациентите обикновено се препоръчва по-надеждна металлокерамика. В основата му е популярен материал – въглероден цирконий. Служат те са до 10 години. Са определени в 2 посещения. За 5-7 дни ви ще се възстанови зъб. Материалът не променя цвета си с течение на времето. Следователно, вашият зъб не потемнеет през годините. Цирконий не предизвиква алергични реакции, за разлика от метал.

Според много специалисти, един от най-добрите варианти при избора на метални/алуминиеви джанти за культевых раздели, е злато. И това изобщо не е сплав 585 проби, от които се правят пръстени и обеци. В този случай става дума за 750 проба и по-горе, с добавянето на 10% платина. Това дава възможност да се справят с материала много по-точно, като в крайна сметка прекрасна пределни прилепване. Също така се прилагат сребърни и сребро-палладиевый сплави. Златна раздела ще продължи 15 години и повече.

От евтини метални варианти на популярни хромо-кобальтовый и хромоникелевый сплави, титан и хирургична стомана.

От една страна, лекарите препоръчват материали на базата на сребро, т. к. тя има антибактериални свойства. От друга – той има един недостатък се изразява в боядисване на венците. Пигментацията е достатъчно осезаем, за да предизвика безпокойство и недоволство на пациентите.

READ  Точки от зъбобол - 5 точки за бързо облекчаване на зъбобол

Сплав с покритие от никел дава свиване и е вредно за здравето. Кобалт-хром-добре, но е по-трудно да се справя. Титан в това отношение е по-удобно, но в някои случаи тя се оказва твърде крехък. В края на краищата, обикновено от него се произвеждат по-масивни бижута.

Най-проста и по-евтина е съставна раздела. По същество това е една и съща фотополимерная пломбата, която се различава само факта, че я създават не имате право в зъба, а предварително, в зъботехническа лаборатория. Против едни и същи – ниска здравина и дълготрайност. Ако беше, тогава никакви гаранционни задължения с безплатен заместител обикновено няма. А падне, тя може да е достатъчно бързо. Статистиката показва, че много хора тази раздел вываливается след година-две. Тогава има смисъл да я инсталирате не. Композити се използва под възстановителни раздели. За культевых раздели фотополимерные материали не са подходящи изобщо.

Раздели под дъвчене и предните зъби

Ако трябва да възстановят руините в 50-70% моляр, който не попада в зоната на разпознаване на усмивка, няма смисъл да се харчат пари за скъпи безметалловые изделия. Къде по-лесно да кандидатства КХС (кобалт хром-никелова сплав). Той е много по-евтино, издръжлив и надежден. Единственият вариант, когато той не е алергия към метал.

Ако ще заложите коронку на преден зъб, всеки метал ще блесне. В този случай най-доброто решение – въглероден цирконий. Ако вас ще увещаване да се постави коронку с штифтом от фибростъкло, не се разреши. Силата на този дизайн е под въпрос. Голяма е вероятността, че можете да забравите за максимално натоварване и банално сломаете зъб.

Плюсове и минуси на культевых табове

Предимствата на този метод са много. Например, раздела е много по-добре, отколкото щифтове, се определя в рамките на канала. Натоварване на зъбите (особено за дъвчене) се получава еднакво и естествена. Ако повредите коронку, подпрозорец се промени, не трябва. Просто изготовят нова коронку на вече съществуващата слепку.

Разделите са универсално решение. Те могат да се прилагат при сложна форма и запушване на коренови канали. Продуктът литое, т.е. коронковая и кореновата част не разделятся половина, а горната част няма да падне.

Недостатъците трябва да се отнася цени и срокове. Въпреки че вторият спорен момент. Две посещения в рамките на седмица — това, разбира се, по-дълго, отколкото одномоментная поставяне на пломби, но къде по-бързо, отколкото на половин година мъки при имплантиране. Също така някои хора вярват, че за инсталирането на такава разделите ние трябва да изтриете твърде голям брой от дентина. Но всички ние напълно осъзнаваме, че я определят със значителни разрушения на короната на зъба, когато другите методи не са ефективни.

Възможни ли са усложнения? Теоретично са възможни, ако в раздела са в зъб, в който не е бил депульпирован. Възможно неговото вторичен кариес и пульпит. Понякога пациентите се оплакват от това, че те боли зъб. Ако се появят такива симптоми, трябва веднага да се обърнете към лекар за помощ. Вероятно ще трябва да направите снимка, за да се определи какво причинява появата на такива симптоми.

Культевая раздела или габър?

Защо хората често веднага поставят пина, дори не се предлага вариант с производството на разделите? Чудно, ще си помислят едно всекимъж, защото раздела е по-скъпо и лекар би могъл да спечели повече. Само бедата е в това, че много от стоматолозите смятат, че е по-добре да се вземе много пациенти и постави им щифтове, отколкото да се занимавам с всеки изминал по-дълго, така че дори и на два приема. Компании за производство на готови фабрика пина, и прави всичко възможно, за насърчаване на идеи за това, че техните продукти – отговорът на всички въпроси.

READ  Как се лекува кариес в домашни условия: илюзии далеч

Зъболекари-ортопеди отлично запознати със статистиката за прилагане на пин барабан възстановявания. Те знаят, че продължителността на живота рядко надхвърля 3 години. Защо те продължават да правят грешка, очевидно за него да знае? Защото нито една гаранция за пломбу на штифте не повече от срока си на служба. Те няма от какво да се страхуват. Гаранционния срок е приключила, и тогава това вече не е техен проблем. След това към техните колеги идват хора, които зъб, рециклирани по начин, просто се разпадна. Всичко би било нищо, ако става дума за единични зъби, но доста често това е внушителният мостовидные протези, които са загубили една от най-важните опори.

Композитен материал на английски анкерных щифтове не може да даде гаранция за сигурността на конструкцията.

Процесът на производство

Процедурата е достатъчно сложна и се провежда в няколко етапа. Първо трябва да се подготви самият зъб. От него се отстранява излишната тъкан. След това, ако е необходимо, всеки канал се обработва, за да се постигне паралелен на преминаване. Подготвени повърхности обработени с вазелин. Сега, в зъба се налива течна пластмаса за моделиране. След това на всеки канал са определени специални беззольные пина.

Нататък зъб ограничават с помощта на матрица, за да можете да добавите пластмаси по височина. Сега моделът се втвърди, я извличат и проверяват за наличие на дефекти. Ако ги няма или е възможно тяхното премахване, гласове да доведе до идеала. В зъба в това време поставят на временна пломбу. Гласове се изпраща в зуботехническую лаборатория, където в основата му е направена на раздела.

Инсталиране на главната част на разделите трябва да е на една трета от дълбочината на кореновия канал, в противен случай корен може да се напука, започва възпалителен процес и пациентът е гарантирано ще загуби зъб.

Са определени раздели преки и непреки метод. Прав е най-лесният. Лекарят прави гласове, а след това е направена на раздела. При непрямом взема предвид захапка на пациента, така се прави гласове от двете челюсти. Това е по-скъпо, но по-надеждни. Също така е възможно използването на компютърни технологии. Специалисти създават 3D модел на челюстта, за да се изчисли точно колко удобно ще пациента. След грешка в няколко десети или дори стотни от милиметъра осезаемо влияние върху прикусе.

Одноканальные и многоканален разделите

Ако зъб многокорневой, тогава възниква въпросът – да цельнолитую культевую раздела или разборную? Ако канали минават успоредно, може да се използва цели на детайла. Да се определи как да се действа по-нататък, може само в случай, ако сте лекар на ръцете има снимки на зъба и той вижда, как минават канали. Някои специалисти, освен стандартните методи за диагностика, се препоръчва да се направи компютърна ТОМОГРАФИЯ. С помощта на компютърна томография могат да се видят:

 • състояние на кореновата част;
 • форма на коренови канали;
 • наличието на заболявания на пародонта и кости, които се нуждаят от лечение. В края на краищата, имате под корена може да бъде киста, за която вие не знаете.

Като цяло, многокорневая культевая раздела – доброто решение. Притежаващи едновременно в няколко канала, тя създава постоянна тежест на целия зъб, сигурно се удържа и гарантира, че коренът не ще се счупи. На коронку, базирана на този раздел, могат да се поставят определяне на мостовидного протеза, без страх от повреди и унищожаване.

Зъб за 3-4 корена на възстановяване не е толкова просто. Но и надеждността на разделите осезаемо по-горе. Ако канала не може да се направи успоредни, се използва разборная конструкция, състояща се от няколко однокорневых культевых раздели.

Цените на культевые разделите

На всички ви интересува цената на този начин на възстановяване на зъбите. Ето цените в големите градове на Русия:

 • например, цената культевой раздели от циркониев диоксид средно 8-15 хиляди рубли за един зъб;
 • метална культевая раздела на 1 зъб струва 2000 хиляди, а многокорневая – 300 и повече;
 • за прессованную керамика пациентът ще плати 10-12 хиляди рубли.
READ  Кеторол при зъбобол - приложение, препоръки и противопоказания

Сравним с цените в киев клиника:

 • стоманена культевая раздела на 1 корен с напрессованной керамика – 700 uah.;
 • культевая раздел от циркониев диоксид, однокорневая – 800 евро.

Най-евтините варианти са в 200-350 евро. Разборные – 550-600 евро.

Характеристики на грижи за культевыми раздели на зъби

Веднага да кажа, че хигиенни грижи за този вид раздели предполага редовно и качествено почистване на зъбите, както и изплакване на устната кухина след всеки прием на храна. Което е характерно, се препоръчва да се ограничи натоварването на культевые раздели, особено през първото време след инсталацията.

В случай, че феята на коронката пада заедно с раздела, спокойно може да се говори за това, че е нарушена технологията на инсталацията. В съответствие с ръководството, след като е била инсталирана культевая раздел, трябва да се направи почивка за 24 часа за корекция на резултатите. В края на краищата, ако използвате бормашину вече през 30 минути, след определяне на разделите, не до края на зреене цимент може просто разпаднат под действието на вибрациите. Ако това се случи, пациентът трябва да се възможно по-рано да се консултирате с лекар, за да се установи четка за коронку.

Моля, обърнете внимание! Ако след като сте инсталирали культевую раздела, сте започнали да страдат от зъбобол, подобно на това неприятно явление може да се дължи на висока чувствителност на зъбите. Но ако тялото ви не е имал време да се адаптират за няколко дни, а при този зъбобол не минава, значи, трябва колкото се може по-скоро да се консултирате с лекар, за един и е направил рентгенова снимка!

Също така имайте предвид, че культевые раздели, е ефективен и сравнително евтин метод за възстановяване на зъбите, могат да се прилагат както самостоятелно, така и в тандем с други методи на протезиране.

Культевая раздела — отзиви

Следващият момент, на интересен клиенти — това са коментари на хора, да се създаде себе си корони на такъв тип табове. Ако копаем сайтове с коментари, вие лесно ще намерите записи на хора, които протезировали зъб по подобен начин. Че те пишат за своите преживявания? Ние се натъкнах на запис на жена, която восстанавливала два зъба по този начин. Една процедура тя се проведе преди седем години, втората – на около дванадесет.

Ако зъб депульпированный, никакви неприятни усещания не ще. Ако има жив нерв, е възможно дискомфорт при обработката на зъба под раздела. Но всички неприятни усещания – е временно явление.

Това е всичко, което исках да ви кажа за тази техника за възстановяване на разрушени зъби. Надяваме се, че материалът ви хареса и помогна да се оправи в темата по-подробно. Очакваме коментари към статията. В този сбогува с вас, всичко най-хубаво и добро здраве!

Видео — Культевая раздела

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00117 sec