Лечение и вадене на зъби под обща анестезия

Посещение на зъболекар малцина причинява радостни емоции. Съвременната медицина предлага стоматологично лечение с прилагането на погружающего пациенти в съня на обща анестезия. Какво трябва да се вземат предвид при разглеждането на този вариант?

Страх от зъболекари, присъщи на всеки втори пациент, но в някои случаи положението става неконтролируемо и да се подложат на лечение по обичайния начин не е възможно.

Така наречената стоматофобия поставя въпроса за необходимостта от прилагане на обща анестезия. Така че възможно ли е да се лекува зъбите под обща анестезия?

Лечение в съня си позволява максимално ефективно премахване на съществуващите дефекти. Но трябва да се помни за съществуващите ограничения, като се вземат предвид не само положителни, но и отрицателни страни на такава терапия.

Особеност на прилагането на анестезия в стоматологията

Под обща анестезия се предполага вид анестезия, спомага за пълното изключване на чувствителност на пациента, неговата абсолютна релаксация и въвеждане в състояние на сън или дрямка.

Стоматолозите наричат обща анестезия седацией, тъй като доста често не се изисква пълно изключване на съзнанието, и пациентът е в състояние да реагира на гласа на доктора, спокойно възприемат настъпили манипулация, пребиваващи в отпуснато състояние.

Повърхностния ефект на обезболяване позволява изключване на чувствителност само в устната кухина, физически и психически да се отпуснете на пациента, без да се нарушава протичащи в тялото са жизнено важни процеси, включително и дишането. При необходимост седация може да се засили чрез въвеждане на пациента в сън.

Важно е да се знае, че лечение и вадене на зъби под обща анестезий може да се извършва само в стоматологиях, съответстващи на следните критерии:

 • наличието на лиценз за използването на такива методи;

 • присъствие в щата на лекар-анестезиолог, който трябва да контролира състоянието на пациента по време на процедурата;
 • наличието на специално оборудване под формата на инсталация за подаване на упойка (ако се прилага инхалаторен (масочный) наркоза), монитор за контрол на състоянието на пациента по параметри като честота на ударите на сърцето, пулс, кръвно налягане, рентгенови апарати;
 • достатъчно опит лекар-стоматолог в тази област.

Показания за използване на обща анестезия

Стоматологично Лечение под обща анестезия оправдано в следните ситуации:

 1. Наличието на стоматофобии с пристъп на нежелание за лекари, зъболекари и на провежданите процедури, когато удар провокира едно споменаване за лечение на зъбите. Такива пациенти напълно себе си не се контролират, така че обичайното лечение може да доведе до загуба на съзнание или прибиране на устата с работещи в него въртящ се инструмент, влекущими получаване на силна травма. Освен това, обичайните болкоуспокояващи лекарства в този случай да доведе до прекомерно повишаване в кръвта на адреналин, благоприятстващи влошаване на общото състояние.

 2. Детска възраст до 3 години. Прилагането на обща анестезия се избягва от психологическа травма и премахване на негативното отношение към зъболекар. В крайна сметка направят зъбите може максимално бързо и ефективно.
 3. Провеждането на операции, означава голям обем на работа или силно затянутых във времето.
 4. Наличието на повишено рвотного рефлекс, когато се появяват неприятни усещания предизвиква самото докосване до деснам или мека небето.
 5. Алергична реакция на средства, прилагани при местния обезболивании. В случай на контролирани обща упойка свръхчувствителност липсва.
 6. Наличието на психични или неврологични нарушения, които правят невъзможна адекватна реакция на искането на лекар.

Когато такъв начин не е позволено

При разглеждане на възможност за лечение и премахване на зъби под обща анестезия не може да забрави достатъчно висок риск, с които е свързано използването на такъв анестезия.

Да се избегне развитие на сериозни усложнения прилагането на обща анестезия е противопоказан при:

 • патологиях сърдечно-съдовата или дихателната система;
 • наличието на високо кръвно налягане;
 • бременността.

Предимства на обща анестезия

Безспорни плюсове на прилагане на упойка:

 • възможност за промяна на дълбочината на седация до въвеждането на пациента в дълбоко състояние на сън;
 • строго дозиране на входящите продукти и възможност за контрол на състоянието на загуба на чувствителност;
 • пълното възстановяване на пациента след излизане от анестезия по-късно не повече от 40 минути;

 • бързо и комфортно лечение на деца и пациенти със стоматофобией;
 • възможност за едновременно изтриване на до 10 на зъбите благодарение на пролонгированию ефект на седация;
 • безболезнено и ефективно провеждане на костнопластических операции, имплантиране, протезиране;
 • неусетно преминаване на пациента, премахване на мъдреците, ако процесът е усложнен от наличието на загнутых корените.

Недостатъци на обща анестезия

Сред минусите:

 • евентуалното присъствие на индивидуална чувствителност към използвани за обща анестезия медикаменти с намалена чувствителност или дълъг, излизането от упойка с влошаване на благосъстоянието (може да се наблюдава сънливост, състояние подобно опьянению, виене на свят и подташнивание);
 • необходимостта от провеждане на допълнителни подготвителни дейности под формата на общо изследване, облекчаване на ЕКГ, също така, 5 часа преди процедурата, трябва да бъдат изключени от прием на храна, а в продължение на три часа преди посещението при зъболекар не трябва да се консумират напитки;
 • високата цена на обща анестезия, в пъти над цената за локално облекчаване на болката.

Работата, извършена в рамките на един час

Въвеждането на пациента в състояние на дрямка или сън на 60 минути позволява да извърши следните видове работи:

 • премахване на 4-10 зъби (количество зависи от сложността на процедурата);

 • премахване на 2-4 зъби, характеризиращи се с трудно прорезыванием (ретенированные зъби);
 • лечение 1-3 зъбите на етап пульпита (размера се определя от състоянието на корените);
 • лечение на ред 5 кариозен образувания;
 • инсталиране отношение на импланти;
 • лечение на пародонтит, ако е необходимо лоскутная операция.

Разновидности на обща анастезии

Отделят два вида на обща анестезия.

Интравенозна — една инжекция и това е направено

Този вид обща анестезия се нарича още неингаляционной. Днес предпочитание на този вариант дава максималния брой както от пациентите, така и лекарите. Специални лекарствени препарати, въведени през виена за определен период от време (дозата се определя от лекар-анестезиолог).

Този метод изисква наличието на съответни знания и достатъчен опит, за да могат максимално точно да вземете правилното лекарство.

Сред най-често използваните лекарства се намират Гексенал, Сомбревин, Калипсол. Състоянието на пациента по време на процедурата лечение контролира от лекар-анестезиологом.

Инхалаторен — за деца на най тогава

За този вид анестезия е необходима специална маска (тя се нанася върху лицето на пациента), чрез която се сервира състав за анестезия — смес ингаляционного упойка и кислород, попадающую директно в дихателните пътища. Като упойка може да се махаме азотен оксид, фторотан, метоксифлуран.

При този вид обща упойка, трябва задължително да използвате интубационную тръба, за да се гарантира попадане в дихателните пътища на въздуха.

Недостатък ингаляционного на обща анестезия е дълъг изход от нея, затова и днес този вид се използва доста рядко.

Отделно следва да се отбележи прилагането на анестезия за лечение на деца. Първо децата дават да пие вода, в която предварително се разтваря успокояващо средство.

След като детето започва да се клонить в съня му се инжектира средство за анестезия интрамускулно, а вече след интравенозно.

За лечение под обща анестезия ще кажа на лекар — стоматолог и анестезиолог:

Цена на въпрос

Разходите за отстраняване и стоматологично лечение под обща анестезия е много по-висока цена на местни обезболяващи, но понякога е въпрос на цена, не е решаващ. Цената може да варира в зависимост от вида на използвания анестезия и избраните за въвеждане на лекарства, обема на предполагаемите работи.

Горният лимит е от порядъка на 25 хиляди рубли, на минимална цена при обработката на един зъб не надвишава 2 хиляди. Що се отнася до отстраняване, следва да разчита на по-висока цена от порядъка на 7 хиляди рубли.

Отделна порода си струва премахване на проблемните зъби на мъдростта поради спецификата на провежданата операция и високата си сложност. Обикновено таксата за пациенти, изложени за един час работа с използване на обща анестезия и е от 8 до 10 хиляди рубли.

Нюансите може да се научи от коментарите на пациентите

За да се оцени ефективността и удобството на провеждането на стоматологично лечение под упойка на следните прегледи на пациенти:

Поради силен страх от зъболекари посещения отложи до настъпването на краен случай. В крайна сметка стана въпрос за необходимостта от премахване на няколко зъби, един от които започва непоносимо да се разболеят.

Поради паническо страх в навечерието на посещение на лекар отидох на преглед в придружен от жена, която обясни същността на случващото се и доктор. В крайна сметка е бил препоръчан на обща анестезия, в който аз веднага се съгласих. Операцията е била за мен е абсолютно безболезнено, без никакви дискомфортных усещания. Така че аз съм напълно доволен от направения избор.

Алекс, Саратов

Седация е препоръчително детски специалист, когато ние се обърнахме за лечение доченьки, която трябваше да премахне две от предните млечни зубика и задръжте пломбировку още няколко зъба.

Преди това, ние никога не са посещавали зъболекар, така че миличка категорично съпротива дори инспекция. Благодарение на седация премахване и лечение премина лесно, без сълзи и болка, а лекар-стоматолог не е попаднала в «черния списък» на дъщеря.

Татяна, Сочи

В редица ситуации обща анестезия може да се окаже истинска панацея, но преди да се реши на такава стъпка, трябва внимателно претеглят всички за и против, за крайния резултат от значително перевешивал възможни рискове и последици.

READ  Вестибулопластика — показания, различни подходи, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00086 sec