Лечение кандидозного на стоматит при възрастни — причини, симптоми, лечение

Лечение кандидозного на стоматит при възрастни

Кандидозный стоматит принадлежи към гъбични инфекции, които могат да бъдат локализирани върху лигавицата на устата. Заболяването се характеризира с силен бял филм на лигавиците и зъбите, при това могат да се появят петна, характерни конкретно за класически стоматит. Най-често заболяването се регистрира при малки деца, особено на кърмене, възрастта, но и от особеностите на организма кандидоза от този тип може да се прояви и при възрастни пациенти. При правилно лечение да се отървете от симптомите на болестта могат да бъдат в първата седмица на терапия.

Причините за появата на кандидозного стоматит

В таблицата може да се запознаете с основните провоцирующими фактори на болестта. За по-голямо удобство в таблицата е дадена честотата на тяхната проява и бързината на излекуване при правилно подбрани препарати.

Група на риска Честота на проявление Скоростта на излекуване

Поражението на организма на всякакви инфекции Понякога Бързо, рецидиви в изключителни случаи

Деца до шест години Често Бързо, може да има рецидиви

Напреднала възраст Често Трудно, чести повторения

Поражението на ХИВ Често Трудно, постоянни рецидиви

Сухота в устата Понякога Бързо, рецидиви много рядко

Бременност Рядко Бързо, много рядко повторения

Прием на антибиотици Понякога Бързо, рецидиви само при повторно назначаване на антибиотици

Недостатъчна или лоша хигиена на устата Често Бързо при спазване на правилната грижа за лигавицата и зъбите

Да се появят на заболяването може да на фона на честите ЧРЕВНИ заболявания, поради пушене и приемане на алкохол и алкохолни напитки. Чести занимания по орален секс – също една от най-честите причини кандидозного на стоматит при възрастни. Предпазливи и внимателно да следят за хигиената на устната кухина следва пациенти, които имат проблеми със захарен диабет.

Внимание! Трябва да се разбере, че дрожжеподобный гъбички кандида бъде постоянно в устата. Но количеството му е много малко. При най-малкото намаляване на имунитет болестта може да се прояви в първите няколко дни.

Симптоми кандидозного стоматит

При възрастни пациенти симптоматика на болестта е по-различен от тези признаци, които се появяват при малки деца. Към тези симптоми кандидозного на стоматит при възрастова група пациенти, са:

  • слабо или силно усещане за парене в устата и гърлото, с оглед на усложнения на болестта на дискомфорт, ще бъде разширена;
  • постепенно в устната кухина ще се появят бели петна;
  • лигавицата на устата ще се превърне в червено, може да се появи кървене, особено при опитите за почистване на бели с помощта на четка за зъби;
  • в устната кухина постоянно ще се празнува на лош вкус, някои болни отбелязват пълна загуба на вкусовите рецептори, а също и вкус на метал.

След като болестта премине в хроничен стадий, лигавицата е силно иссушится, може да се появи силна болка, проблеми с преглъщането дори меки храни и напитки. При развитието на кандидоза на фона на захарен диабет и заболявания, свързани със значителен спад на имунитета, патология обикновено веднага преминава в хроничен стадий.

Внимание! Безобидная, според мнозина, заболяването може да доведе до редица неприятни усложнения. Ако пациентът има кариес, присъствие на млечница засилва разпространението му може да предизвика възпалителни процеси на венците. Също така могат да се появят хронични инфекции на гърлото, значително намаляване на апетита и дисбактериоза.

Лечение на лека форма на стоматит кандидозного

В тази фаза на заболяването победи разстройство може да се сами в домашни условия. Това е достатъчно, за да се използват специални близалки и ополаскиватели, които убиват патогенную микрофлору. Обикновено за пълното премахване на симптомите на кандидозного стоматит изисква две седмици на лечението.

Listerine

Комплексно средство за грижа за устната кухина. Оказва добро противовъзпалително и антибактериално въздействие. Листерин разрушава стената на бактериите и не им дава да се задържи за лигавицата, което значително намалява симптомите на заболяването и постепенно кандидоза се отдалечава.

За да получите изискваните резултати трябва да използвате омекотители два пъти. За тази цел в рамките на осп налива 20 мл течност за еднократно използване. Прилага разтвора е необходимо до пълното оздравяване.

Элюдрил

Този разтвор за изплакване също има добро противогъбични ефекти. Едновременно с това унищожава почти всички грамположительные и грамотрицательные бактерии. За кандидатстване е необходимо в 100 мл чиста вода, за да вземе 10-20 мл разтвор. Внимателно се разбърква, се изисква изплакнете устата в продължение на 2-5 минути. Процедура промивка се повтаря 3 пъти на ден през първата седмица и два пъти във втория. Продължителността на терапията е 14 дни.

Diflucan

Противогъбични медикамент, който се приема перорално приложение. Оказва бърз ефект, премахване на сърбеж и дразнене. Когато се използва в едно и също време с ополаскивателями показва по-бърз резултат, облекчение идва още в първия ден. За облекчаване на симптомите на кандидозного на стоматит при възрастни е необходимо да приема по 50 мг на основното вещество, независимо от приема на храна. Лечението да продължи в рамките на две седмици. Перорален прием позволява напълно да се отървете от локации една скрита в храносмилателния тракт и намаляване на проява на бактерии.

Итракон

Медикамент често се използва при първоначалното проявление на кандидозного стоматит, най-добър ефект се показва при правилната грижа за устната кухина и при използване на ополаскивателей. Дозировка интраконазола е 100 mg на действащ компонент дневно. Продължителността на терапията е 15 дни.

Внимание! Ополаскивателями при потвърдена ВИЧа или Спин може да се използва постоянно като профилактичен метод кандидозного стоматит.

Лечение на умерена и тежка форма

Дактарин Гел

Officinalis лекарството се предлага под формата на гел. При контакт с тялото-бързо се абсорбира в кръвта, което може да унищожи злонамерени организми, не само през стомаха, но и в устната кухина и на други места. За получаване на трайно резултат на възрастни пациенти се назначава от ¼ лъжичка сироп строго 4 пъти на ден. След една седмица редовна употреба дозировката може да се намали до две техники. Лечение на умерена и тежка форма може да продължи в продължение на три седмици, по-нататъшно използване само като се консултира с лекуващия лекар.

Низорал хапчета

Лекарства под това име винаги се радва на успех при пациенти, които се сблъскали с различните проявления на гъбични инфекции. За облекчаване на острата симптоматика се изисква вземете по 200 мг от активното вещество. Най действащия компонент на Низорал таблетки е кетоконазол. При необходимост този медикамент може да се замени Состатином и Ороназолом. Дозировка всички лекарства е един и същ. Продължителност на терапията може да достигне до три седмици.

Имудон

Officinalis лекарството се предлага под формата на таблетки за резорбция в устната кухина. Дозата зависи от етапа на кандида и степента на разпространението му на лигавицата на устната кухина и гърлото. За получаване на трайно ефект е препоръчително да се приемат дози 4-8 основното вещество в продължение на 20 дни. Допуска се да се използват наркотици също са в начален етап на развитие кандидозного стоматит, в този случай за постигане на необходимия ефект се приемат 4 таблетки Имудона в продължение на шест дни.

Микосист

Дозировката на лекарствения продукт зависи от степента на выраженности симптоми на кандидоза. Обикновено пациентите се предписват 50 мг на основното вещество при средни форми на заболяването и 100 мг при по-тежко протичане на кандидозного стоматит. Продължителността на терапията и в двата случая може да достигне 7-14 дни. Ако на пациента с диагноза СПИН или ХИВ, след основния курс на терапия е необходимо да приема по 150 мг Микосиста седмично в продължение на три месеца.

Флюкостат

Officinalis лекарство при поява на инфекции на мукозните мембрани на устата се препоръчва да се вземат в продължение на 2-4 седмици, всичко зависи от степента на тежест на заболяването. Класическа доза медикамент е 50-100 мг Флюкостата. Се приема медикамент след хранене за намаляване на дразнене на лигавицата на червата. При наличие на свързани проблеми под формата на Помощи и ВИЧа брой Флюкостата може да достигне до 150 мг, но само по препоръка на специалист. Тази група пациенти след основния курс е необходимо да приема по 150 мг активно вещество в продължение на 2-3 месеца като превенция. Прием се извършва ежеседмично.

Внимание! Определяне на всички перорални средства може да се извършва само от лекуващия лекар. Това е необходимо, за да се избегнат възможни усложнения под формата на силни чревни заболявания и проблеми с дишането. При това е важно да се изключи бременност при употреба на тези лекарства, тъй като в този период на лечение само в изключителни случаи предвижда използването на перорални противогъбични средства.

Антисептици при кандидозном стоматит всяка форма на

Йокс

В състава на разтвора влиза йод, който е добър антибактериален ефект, позволява на санирани всички тъкани и предотвратяване на усложнения в развитието на кандидозного стоматит. За лечение трябва да се размножават в 100 мл вода, чаена лъжичка Йокса. Изплакването е необходимо провеждане на до пет пъти на ден, с оглед на степента на тежест на пораженията. Лечението включва използването на разтвор в продължение на 7-14 дни. Вместо Йокса може да се използва в същите дози Бетадин, Вокадин и Повидон-Йод.

Водороден пероксид

Средство също се отнася до местните антисептикам, които помагат да се спре разпространението на много групи бактерии, включително кандида. За провеждане на процедура за промивка трябва да се вземат 30 мл разтвор на водороден в концентрация 3% и вещество се разтваря в 200 мл вода. Гаргара на устната кухина по този начин може да бъде до три пъти на ден. Не си струва да се прибегне до употребата на водороден прекис, дори и в малки количества, ако пациентът е различна чувствителност на зъбите. Вещество може да засили болката и да предизвика дразнене на венците. Лечението продължава в нормалния толеранс, до пълното изчезване на симптомите.

Ротокан

Отличен антисептик с широк спектър на действие. За приготвяне на разтвор за изплакване при наличието на кандидозного стоматит Ротокан разрежда в пропорции една чаена лъжичка на една чаша вода. Изплакнете засегнатата кухина се изисква до пет пъти на ден. Лечението продължава в продължение на две седмици. При наличието на симптоми на края на това време, след консултация с лекар може да се удължи терапия за още седем дни. Ротокан не си струва да се комбинират с други антисептични лекарства.

Внимание! При спазване на строги дози лечението на тези антисептици може да се извършва и по време на бременност. Но при това се препоръчва да се изключи лекарства с йод, тъй като в период от света на бебето женското тяло може да се окаже много чувствителен към този компонент.

Противогъбични антибиотици

Пимафуцин

Основното активно вещество на лекарствения продукт е натамицин, антибиотик, който потиска повечето гъбички. Ви дава възможност да убие също място една скрита в СЧ. Лечението включва използването на 1 таблетка 2-4 пъти на ден. В период на обостряне, а именно първите седем дни, най-добре да се максимална доза от Пимафуцина. Понася добре в комбинираното лечение.

Нистатин

При хроничната форма кандидозного стоматит е нужно да медикамент в продължение на три седмици. Дозировката може да бъде по-тежки случаи 8-12 таблетки. Ако е имало по-лека форма на кандидозного стоматит, терапия продължава в продължение на 10-14 дни. Дозата на основното вещество е 3-4 таблетки Нистатин. Доста често при използване на лекарството на болните се оплакват от силна болка в корема и диария.

Внимание! Антибиотици трябва да се използва само при трайна или сложно форма кандидозного стоматит. Дозата е препоръчително да изберете строго индивидуално, като се има предвид теглото на пациента и степента на разпространение на болните места.

При появата на първите признаци на заболяването е необходимо да се обърнете за помощ към специалист. Важно ще бъде да потвърди точна диагноза и да назначи подходящо лечение, което може да включва в себе си едновременно няколко лекарства. За да се избегне евентуален рецидив на заболяването, за предпочитане напълно да смени зъбните аксесоари, поддържане на правилния хранителен режим и лечение на огнище на една скрита в стомаха. С правилната стратегия за лечение успее бързо да се отърве от проблемите и да се намали шанс на повторна поява.

Видео — Кандидозный стоматит: — лечение,симптоми и диагностика на заболявания, особено профилактика

Видео — Как да се лекува стоматит език и венеца

READ  Защо зъбите стават прозрачни - причини и ефективни техники!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00116 sec