Лечение на кариес, без пробиване на зъбите — 4-добрите метод на лечение на кариес

Лечение на кариес, без пробиване на зъбите

Негативно отношение и дори панически страх лечение на зъбите най-често се свързва с процедурата «пробиване» бормашиной. Именно звукът на този специален апарат възпира пациентите от кабинета на зъболекар и води до изоставен от инциденти и загуба на зъбите. Науката не стои на едно място, и в днешно време при пациенти, възможност за лечение на зъбния кариес, без пробиване на зъбите.

Как се провежда лечението на зъбите, без по дентална тренировка

Пациенти съвременни стоматологични кабинети все по-рядко да чуя звука на работещ по дентална тренировка. Да се откаже от пробиване на зъби стоматолозите са успели, благодарение на въвеждането на най-новите методики за обработка на кариозной равнина.

Предимства на отказ от пробиване на зъбите са очевидни. Сравнение на традиционните и най-новите методики показват явно превъзходство на лечението, без по дентална тренировка:

Традиционни методи Методи без пробиване на зъбите

Затрагивание при пробивни здрава част на зъба, появата на микротрещин на емайла Отстраняване на повредени части, без затрагивания на емайла на непокътнати части на зъба

Болезненост на процеса. Необходимостта от прилагане на анестезия Безболезненность процедури. Извършване на манипулации без обезболяване

Продължителността на процедурата. Създаване на дискомфорт на звука по дентална тренировка Бързото изпълнение на процедури. Престоят на пациента в комфортната психологическа обстановка

Риск от прегряване на маса в резултат на повишена температура в областта на работа на бор Липсата на риск от прегряване на маса, благодарение на бесконтактности процедури

Важно! Лечение без пробиване на зъбите – това е възможност за запазване на здравето на устната кухина, не изпитват болка и страх.

Видео — Лечение на кариес, без по дентална тренировка

Инфильтрационный метод

Процедурата се извършва по технологии Icon (концепция на инфилтрация). Авторите методика – немската компания DMG. Айкон – малоинвазивная техника за лечение, която включва попълване на засегнатото място полимерна смес.

В основата на тази методика е прилагането на специални химически вещества, с помощта на които се извършва въздействие върху засегнатата кариес парцел емайл. Кариозный огнището на моляре е покрит с гел, увреждане на емайла от него да се разделя. След приключване на процеса на разделяне гелът се отмива с алкохол. Явил се разби на емайла област се обезводнява с. На нея се нанася специална смола с полимерно състав. Той изпълва микропоры емайла на зъба става с нея едно цяло. В заключение процедурата на инфилтрация се обезводнява с помощта на полимеризационной лампи.

Процедурата позволява да се запази целостта на емайла на дълъг период от време. Материал, който е напълнена с повредената зона е много по-твърда естествена емайл, така че на зъба дълго време не се образуват пукнатини, които водят до развитието на нови лезии на кариес. Сзо дава възможност да изберете цвят, който присъства в използвания напълно с естествена емайла на зъба.

Продължителността на процедурата на лечение – около 20-25 минути. Без болка, дискомфорт, прегряване на зъба кариозная равнина е напълно премахната. Едно посещение на лекар дава възможност да напусне огнища на поражение на зъбния кариес веднага на всички зъби.

Показания за използване на техники:

 1. Премахване на бледа петна на емайла след премахване на скоби. По време на носенето на ортодонтски конструкции в областта на прилепване към зубу емайл свива. Попълване на повредени части полимеризационным състав спира по-нататъшното разрушаване на емайла в тези области.
 2. Кариес в началото на развитие на болестта, ако разрушаването на емайла е в процес на петна, инфилтрация позволява да се запази емайла, без разрушение на тъканите на зъба.
 3. Местоположение на зъбния кариес и на труднодостъпни места. При появата на петна в межзубных пространства не позволява да се въздейства върху тях бормашиной без разрушаване на емайла веднага на две съседни зъби. Гел лесно прониква в межзубное пространство и премахва петна.
 4. Лечение на деца. Този метод помага за отстраняване на страха от посещение на лекар.

Противопоказания за приложение на инфилтрация:

 • възраст до 3 години;
 • кариес на по-късен етап.

Тази технология е спечелила много положителни отзиви от страна на пациенти и лекари зъболекари. Някои негативни отзиви от пациенти са свързани с нарушение на технологиите процедура от специалист. Разходите за лечение на един зъб от 4000 рубли.

Важно! Правилно изпълнено лечение в изключително редки случаи води до продължаване на процеса на унищожаване на зъба, което е свързано с индивидуалните особеностите на структурата на емайла.

Лечение на озон

Технологията се основава на безконтактен въздействие върху кариозную равнината на озон. Този газ се образува при съединяването на UV лъчи и электроразрядов. Формира вещество има стерилизующим свойства, благодарение на нестабилност молекули ОЗ.

Повредените тъкани се отстраняват безконтактен начин. При излагане на трехатомного кислород се случва дезинфицирование кариозного фокус. Техника за първи път е била поставена от лекарите от Германия. Те са използвали апарат, в който кислородът преобразовался в озон.

Етапи на въздействието върху кариозную равнина следните:

 1. Върху зъбите се поставя капачката, филиал на апарат за озонотерапия HealOzone.
 2. Вътре в затворената зона се формира среда, близка по състояние към вакууму.
 3. След включване на апарата вътре капсула се образува озон, който започва активно да действа на микрофлору в продължение на 35-40 секунди. Всички съществуващи на зъба микроорганизми през това време умират.
 4. След обеззаразяване на кариозной зона повърхност се покрива със специален състав.

Показания за озонированию кариес следните:

 1. Възпалителни процеси на венците.
 2. Заболявания на лигавицата на устата.
 3. Кариозные възпаление на коренови канали.
 4. Първоначалните етапи на кариес.
 5. Гъбични лезии на емайла.
 6. Трудността на никнене на млечни зъби.

Апарат за озонотерапия ефективен в началото на разрушаване на емайла кариозными бактерии. Озонът влияе на вируси и бактерии. Здрави клетки, в това време не се унищожават. Техника позволява да се спре възпалението, да засили имунната система на пациента и да се стартира регенерационные процеси.

Техниката се смята за най-добрият вариант за лечение на детския кариес. Озонирование не предизвиква болезнени усещания у детето, тъй като манипулация е абсолютно безболезнено. Този метод помага да се предпази от по-нататъшно разпадане на всички млечни резци на детето.

Озонът гипоаллергенен, така че никакви отрицателни реакции от страна на организма на пациента по време на процедурата и след нея не възниква. Процедурата е безболезнена, безопасна. Се провежда за кратък период от време.

Цената за лечение на озон – от 1000 до 3000 рубли за един зъб. Пациентите положително отговарят за прилагането на техники по време на началните етапи на разграждане на емайла.

Помощ! При дълбоко поражение на тъканите понякога е необходимо да се използва повторно лечение с сверлением.

Лазерно лечение

Въздействие върху кариозные огнища се извършва с помощта на лазерен лъч, препарирующего твърди тъкани. Лекарят взима дължина на лазерен лъч, осигуряваща изпаряване на кариозен парцели. Здравите тъкани не са засегнати. Лазерната вълна спира растежа и размножаването на инфлуенца микрофлора на пациента зъба и в устната кухина.

Техниката е напълно безконтактен, в резултат на това безболезнена. След отстраняване на повредените зони на риск от по-нататъшно развитие на кариес под инсталиран пломбой е минимална.

Важно! Под влияние на лазерен лъч зъб не вибрира, което елиминира възможността за образуване на емайла на допълнителни пукнатини и чипс.

Стоматологичната практика предполага няколко варианта на въздействие:

 1. За контакти. Плътно прилепване на радиатора за по-дълбоко проникване в тъканите на зъба. Прилага се за обработка на патологични огнища, фотофореза и обработка на альвеолярных дупки.
 2. Бесконтактное. Се основава на дистанционна обработка на повърхността. Разликата между апарат и зъбите около 8 сантиметра. Използва се за облекчаване на отоци, обезболяващи, външно облъчване кариозен огнища.
 3. Стабилно. Се използва в случай, ако болестно поле да не надвишава 1 виж
 4. Лабильное. Прилага се при големи огнища на разрушаване на емайла на зъба. Се основава на целеви облъчени с движещи се със скорост 1 см/сек. за зона на поражение.

Показания за използване на лазер:

 • кариес;
 • гранулема;
 • пародонтоза;
 • избелване на емайла;
 • лечение на чувствителност на зъбите;
 • обработка на протезиране;
 • коригиране на дефекти на зъбите.

Техника има редица противопоказания:

 1. Нервните болести.
 2. Заболяване на бъбреците.
 3. Захарен диабет.
 4. Кървене в устната кухина.
 5. Тежки поражения на сърцето и кръвоносните съдове.
 6. Базедовата болест.
 7. Туберкулоза.
 8. Бременност, до 8 седмици.
 9. Фотодерматозы.

Процедурата за лечение на зъбния кариес се състои от следните етапи:

 1. Премахване на плаката от зъбите.
 2. Дисекцията на лазерен лъч кариозного канал.
 3. Запечатване на канали.
 4. обработка на обработената равнина адгезивным разтвор.
 5. Инсталиране на пломби.
 6. Моделиране на зъбни коронки.

Помощ! Разходите за терапия повърхностен кариес с помощта на лазер – от 800 до 3000 рубли. Премахване на дълбоки лезии от 1000 до 10 000 рубли.

Техника за въздух-абразивни обработка

Тази техника е близо до използването на по дентална тренировка, но елиминира вибрациите и лице за контакти въздействие върху зъбния кухина. На кариозный огнището въздействат sandblaster. Под натиск на зъба се сервира въздушна смес с включването в нея на абразиви. Под въздействие на въздушния поток от абразивни се отстраняват накиснати зона емайл, здрави тъкани в това време не са засегнати.

Предимства методи:

 1. Липсата на чипс и пукнатини върху емайла.
 2. Изключването на риска от развитие на вторичен кариес.
 3. Не е необходимо прилагането на анестезия по време на началните етапи на кариес.
 4. Липсата на вибрации, нагряване на тъканите на зъба, за да се натиска.

В същото време методика съдържа и някои недостатъци:

 1. Появата на някои болезнени усещания в някои случаи, тъй като абразиви могат да провокират развитието на чувствителност на зъба.
 2. Невъзможността за прилагане при дълбоко поражение и в близост до маса.
 3. Възможност за прилагане след обработка на изключително композитни пломби, които осигуряват добро сцепление материал с гладка повърхност, получена след обработка. Амальгамную пломбу след въздушно-абразивни обработка на инсталиране е невъзможно, тъй като тя лесно се пада.

Въздушно-абразивная обработка се прилага при пациенти с минимално разрушаване на емайла и деца. Цената на лечението е от 1500 до 3500 рубли.

Към днешна дата лечението на зъбния кариес, без по дентална тренировка – техники, идеални редовно посещавал зъболекар на пациентите. Доста приемливи цени за лечение позволяват без осезаеми дискомфорт съдържа устната кухина в идеален ред.

READ  Плочи за изправяне на зъбите - описание, декларации, грижа, цени

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec