Лечение на стоматит Фурацилином — как се приготвя разтвор за изплакване?

Стоматит – това е група от заболявания на устната лигавица с възпалителен характер. За заболяването е характерно образуването на язви и мехури. При поражение на отделен парцел на лигавицата – езика, устните, небцето, бузите, се поставя конкретна диагноза (например, глоссит при заболяване на езика).

Причината за появата на заболяването могат да бъдат:

 • фактори на местното въздействие върху лигавицата, като например изгаряния и последващото вземане на раната или нарушаване на хигиената на устната кухина;
 • общи заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, нарушения на обмяната на веществата, алергични и други фактори.

Във всеки случай на лигавицата образува възпаление на парцел, ерозия или язва. Независимо от причините за възникването на стоматит (вируси, бактерии, гъбички, травма) за борба с възпалителни процес, назначени изплакване на устната кухина или изсушаване на увредените участъци на лигавицата на антисептични разтвори.

Един от най-честите лекарства, използвани за изплакване при стоматити, е Фурацилин (той също Нитрофурал).

Доказан не едно поколение, този препарат може да се използва при лечението на хора от всяка възрастова категория, без странични ефекти (освен индивидуална непоносимост или в случай на попадане на средства вътре). Нитрофурал не се натрупва в кръвта и по повърхността на лигавицата, тъй като бързо елиминира от организма.

Фурацилин – това е универсален антисептичен препарат, който успешно се бори с грамположительными и грамотрицательными бактерии. От своя страна, бактериите не е в състояние да произвежда от него защита: действие нитрофурала, насочени към забавяне на дишането на клетките, от което те умират.

Тези свойства frc позволяват успешно да се бори с възпалителни процес и да увеличи устойчивостта на организма към повторно заболяване.

Различни форми на съобщение ви позволяват да изберете удобен вид на приложение:

 • гаргара с воден разтвор;
 • протирание небцето, бузите, венците, езика, воден или спиртовым разтвор, в зависимост от възрастта на пациента;
 • използването на мехлеми.

Освен това, Фурацилин влиза в състава на много мехлеми, че разширява обхвата на техните действия.

Как се приготвя разтвор и да го използват за лечение на

В аптеките можете да закупите готови за употреба разтвори на Frc. При покупка трябва да се обърне внимание на срока на годност, което в норма е две години. В открито под формата купен от аптека воден разтвор се съхранява в хладилника не повече от 10 дни.

READ  Характеристики на развитие на флюс дете: причини и лечение

Разтваряне на таблетките във вода

Другият вариант е да имате в домашната си аптечка хапчета на това лекарство и да се готви воден или алкохолен разтвор Frc сами в домашни условия, това е особено удобно, ако стоматит се повтаря често или носи хроничен характер.

Фурацилин слабо разтворим, така че подготовката на средства за изплакване трябва да се ангажира предварително. В аптеките лекарство се продава в различна дозировка — 0,01 или 0,02 грама, което се взема предвид при подготовката на разтвора.

На чаша преварена или дестилирана вода трябва да вземете две таблетки 0,01 г (или една 0,02 г.). За ускоряване на процеса на приготвяне на разтвора може да се възползвате от съветите на опитни хора:

 • загрейте водата до 30-35 градуса (в по-топла вода Фурацилин може да загуби част от своите лечебни свойства);
 • хапчета първо разломить на 4 части, а след това се смила в захар, лъжица;
 • медикамент във водата енергично се разбърква с лъжица.

Известно време (до 4 часа) разтвор трябва да престои на стайна температура, след като го филтрира през няколко слоя марля и памук е готов за употреба. За изплакване трябва да хвърли точното количество (в зависимост от възрастта до 100 мл) и се загрява до 40 градушка, не повече.

Топлинно средство за изплакване има малък срок на годност – 10 часа в хладилник в плътно затворен стъклен съд, така че да се готви най-добре на 1-3 приема.

За лечение на стоматит се препоръчва много често изплакване: до 10 пъти на ден или на всеки 2 часа.

За постигане на максимален терапевтичен ефект преди всяко изплакване предварително трябва да изплакнете устната кухина с разтвор на сода за хляб (1 чаена лъжичка на чаша вода) за премахване на слуз, и след това не по-малко от 3-5 минути, за да прекарват изплакване обучен средство.

Малки деца устната кухина с тампон, смоченном в горещ разтвор на Frc.

Опитните баби могат да се справят с устната кухина грудничку, намотав превръзка на пръст и навлажнете в разтвор.

Дезинфекция устната кухина е необходимо след всяко хранене.

Прилагането алкохолен разтвор

Разтвор на алкохол срока на годност е не е, както и специални изисквания за съхранение. Изготвен въз основа на етилов алкохол (70%), 100 мл когото изля 3 растолченные хапчета (по 0,01 грама) Frc.

READ  Боли ли да се алвеолата на зъба: мнението на имплантолога и съвети

Оставете течността в продължение на 3-4 часа. Готовият средство е с жълтеникав цвят, е възможно образуването на дъното утайка. Се прилага за обгаряне на afl (язви на лигавицата) потопен в разтвор на покрива с памучна свещ пръчка 4-6 пъти на ден.

Лечение спиртовым разтвор Frc може да се прилага само при стоматити при възрастни.

Бъдещите майки трябва с повишено внимание да използвате разтвор на алкохол, особено в последния триместър. В периода на кърмене от неговото използване е по-добре да се откаже.

При травматични стоматит възрастни и деца над 10 години се препоръчват да се използва мехлем Фурацилин. Това лекарство е много добър потиска растежа на гъбичките, има антимикробното и противовирусное действие. Достатъчно е два пъти на ден се маже крем на тънък слой върху увредените участъци на устната кухина.

Спрей може да замени изплакване на тези, които продължават да ходят на работа: толкова често устната кухина напоени средство.

С отколкото в комплекса може да се прилага

За успешното лечение на стоматит трябва да се прилага комплексно лечение, в основата на която е местна аналгезия и антисептическая обработка.

Ако определени инфекциозни и(или) бактериални патогени заболявания, а след това са назначени от съответните антибиотици. Ги подбират в зависимост от конкретната причина за възникването на стоматит, в съответствие с възрастта на пациента и степента на поражение на болестта.

Едновременно се предписват пробиотици и витаминни препарати. Ако диагноза герпетический стоматит, назначени от антивирусни лекарства.

За анестезия и за лечение на възпаления на устната кухина след изплакване назначени апликация от мазила, гелове, пасти, които се избират в зависимост от вида на заболяването.

За усилване на лечебния ефект в разтвор може да се добавя водороден прекис. В топло Фурацилин преди изплакване трябва да изсипва бензоил размер на 2 чаена лъжичка на чаша разтвор. По-голямо количество водороден може да доведе до химически изгаряния на лигавицата.

Има опит

Какво ще разберете колко ефективна е Фурацилин и помага ли той облекчаване на болезнена симптомите на това при стоматити, струва си да се проучи коментари.

Тревожил дискомфорт в устата, не можех да разбера какво става. Жена ми предложи: поранил езика и бузата сколом на зъба и се разви стоматит. Веднага пристъпил към жилища на лечение: жена подготвили хоросан Frc, в полза на хапчета винаги има в аптечката. Полоскал дълго време – минути по пет, след третия подход с учудване забелязах облекчение. През нощта все още полоскал, а на сутринта реши да мине без лекари: почти всичко е минало. Удивително е, че копеечный лекарството толкова бързо реши проблема.

READ  Зъбните зъбните импланти: противопоказания за инсталиране, експертни съвети

Николай, 29

След горещо кафе в устната кухина се формира изгаряне. Балонът се спука, а на раната се озова на инфекция – така се запознах в зряла възраст с стоматитом. Мама веднага препоръчва гаргара Фурацилином, че веднага го направи. По пътя за работа си купи крем – се оказа много по-удобно в работна обстановка. Като стар продукт, а спасява досега!

Лана, 23

Не ми късмет: по устните и венците се появиха малки мехурчета, сърбеж и като резултат диагноза — герпетический стоматит. Лекарят е назначил лечение: изплакнете устната кухина и мият устните Фурацилином, след това нанесете крем. Аз съм с този разтвор лекувана преди много години на децата си, а това най-добре го все още няма средства за антисептичен обработка и лечение на стоматит.

Нина Резервацията, 48

Обобщавайки

Въпреки изобилието от съвременни медикаменти, Фурацилин в различни форми на освобождаване не отдава своите позиции във връзка със следните фактори:

 • може да държите хапчето в домашната аптечка (срок на годност 5 години) и се приготвя разтвор за дезинфекция и обезболяване на устната кухина във всеки един момент на деня и на нощта;
 • универсално средство, което се използва за лечение при всички возбудителях заболявания;
 • не води до пристрастяване, не се абсорбира от повредени повърхности;
 • използва се при лечение на всички възрастови категории, няма странични ефекти;
 • на достъпна цена.

Към недостатъците на лечение може да се дължи това неудобство, като честотата на изплакване.

Стоматит – малоприятное заболяване на всяка възраст. И лечение може да се започне с прилагане на Frc. Само лекар може да назначи пълно лечение, но старият е доказано лекарство помага за бързо възстановяване.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00145 sec