Лечение пульпита: ефективни методи за борба с болест

Пульпит — стоматологично заболяване, причинено от възпаление на целулоза – сосудистом гредата на зъба. Една от причините за поява е в напреднал кариес форма.

Патогенни микроорганизми, попадащи вътре разрушен зъб, водят до началото на възпалителен процес на маса. В случай, че пациентът няма да предприемат никакви мерки за отстраняване на заболявания, то тогава има голяма вероятност от развитие на пульпита и съпътстващи заболявания.

Не е позволено на процеса на случайността

Днес много хора предпочитат да не забележи проблема, докато тя дава възможност да работят и да живеят обичайно в живота си. Болка в зъбите заглушен болката, така че пульпиту са отворени всички пътища към развитие, тъй като бактерии и вредни микроорганизми не се отделят от тъканите на венците.

С течение на времето вътре в разрушения на зъба и околните тъкани на венците се случват необратими промени, които рано или късно ще станат причина за възпаление на корена (на маса), свързани с образуването на гной.

В случай, че гнойта ще бъде много, той ще започне да излиза навън, какво ще стане причина за образуване на флюс, външно, изразяващо се в

подуване на бузата с различна степен на интензивност. В сложни случаи се наблюдава нарушение на симетрията на лицето.

Навременното лечение на пульпита е необходимо също и за да не се предотврати образуването на флегмона – гнойного възпалителен процес, влекущего за себе си опасни за живота усложнения:

 • поражението на костните тъкани, челюстта;
 • поражението на лицеви нерви;
 • развитието на абсцеси;
 • апикальный периодонтит;
 • отравяне на кръвта.

Не предотврати появата на усложнения е просто – достатъчно, за да се започне навременно лечение. Модерни методи за лечение на пульпита почти не дават на човек неприятни и болезнени усещания, така че отложи посещение на лекар – стоматолог не трябва да бъде.

Ако в процеса на развитие на болестта не се премества в отворения формата, а след това лекар може да спаси нерв, т.е. не извлича го от канала, но в повечето случаи се прави частично/пълно изтриване.

Съществуващите днес и успешно да приложим на практика методи за лечение на пульпита могат да бъдат разделени на две големи групи: консервативен или биологични и хирургични.

Биологичен метод има за цел да свали причинено от възпаление, без да се прибягва до драстични мерки – отстраняване на корена на пълно или частично. В основата на биологичните методи намират лекарствени средства, се прилага и физиотерапевтическое въздействие върху корена на зъбите и тъканите на венците. Хирургични методи – отстраняване на корена.

READ  Болка и възпаление на корените на зъба: причини и лечение

Биологични методи

Лечение цели пълно запазване на корена и неговите функции. Това е възможно само в реверсиране на етапи на процеса – без появата на усложнения.

Основни показания за избор на биологични методи за терапия:

 • остър очаговый пульпит;
 • отлом корони с увреждане на корена;
 • хроничен пульпит;
 • възраст до 28 години;
 • първоначалните етапи на кариес.

Биологични методи на лечение включват налагане на пюре, което се разделя на директно и индиректно покритие възпаление на корен.

Косвени метод се прилага , когато липсва възможност за цялостно почистване на дъното на устната, засегнатата кариес, тъй като може да навреди на пульповую камера, като по този начин да нанесат още по-голяма вреда на здравето на устната кухина.

Пряко налагане на терапевтични средства се избира в случай, че се наблюдава оголение маса изцяло или частично.

Понякога възниква необходимост от допълване проведено намеса физиопроцедурами, тъй като те позволяват бързо и безболезнено облекчаване на възпалението и последиците нагноений. Този метод на лечение се препоръчва да се произвежда предимно децата до 12 години, които по силата на възраст върховете на зъбите още не напълно оформени.

Хирургични методи за терапия

В повечето случаи трябва да се говори за пълно премахване на корена, т.е. прилагането на хирургически метод на лечение на пульпита.

Съвременната стоматология отговаря на всички необходими действия за бързо и от самия пациент по време на работа на лекаря е под местна упойка, така че да се лекува пульпит зъб не ме боли.

Коренът на зъба може да бъде изтрит, както частично, така и напълно в зависимост от степента на разрушение на зъба и стадия на развитие на болестта.

И хирургически метод на лечение предполага налагане на специална девитализирующей паста, функция, която се състои в това, че тя съдържа в състава на арсен.

Въпреки развитието на стоматологичната наука именно с помощта на тази токсични вещества може да се избегне по-сериозни последици.

Важно е да запомните, че ако вашият лекар е избрал този метод на лечение, тогава трябва стриктно да спазват неговите указания, на първо място, това се отнася и за навременно оттегляне на превръзки.

След това идва етап ендодонтско лечение пульпита — пломбирования канал на зъба със специален лечебен състав. Следващата стъпка по пътя на възстановяването — рентген, който е необходим, за да се контролира правилно ли лекар нанесе грим.

След това се наслагва обичайната пломбата. В случай, че зъбът е разрушен напълно, след което се прилага штифтовая культевая раздел, която позволява на частично възстановяване на стената на зъба, но самият корен, ако той започна да се тровя, за да спаси няма да успее.

READ  Зъбните импланти Inno: инсталиране, характеристики и правилната грижа

Етапи на лечение пульпита:

Остарелите методи на

До остаряла и не использующимся днес в повечето клиники методи на лечение пульпита може да се дължи на терапия резорцин-формалиновым метод.

Страничен ефект – появата на розов или червен цвят на емайла на зъбите. Важно е да запомните, че възстановяването на здравето на зъба след подобно намеса е почти невъзможно.

Днес този метод се заменя с шампоан канали и нанасяне на лечебна паста. Освен това, остаряла, се счита за метод, при който се използва арсен, тъй като той е отровен и вреден за здравето.

Как действат съвременните зъболекари

Медицината не стои на едно място, стоматология и се развива. Модерни методи за лечение на пульпита не предизвикват неприятни усещания, болка, както и да не изискват големи разходи на лично време.

Както вече заявихме, отделят биологични и хирургични методи на лечение.

Освен това, успешно се прилага лазер и физиотерапия. Важно е да запомните, че биологичен метод може да се прилага само ако пульпит бъдат открити в ранен етап, когато зъбът и корен не е напълно унищожени.

Лечение без отстраняване на нерв изисква следните действия:

 • използването на специални препарати;
 • провеждане на рентгена.

Допълнително лекар налага слой кальцийсодержащих лекарства, за да се предотврати разрушаването на стените на зъба. След това той пломбирует зъб временна пломбой.

Мерки за безопасност: необходимо изключване от диетата на сладки и брашно от храни, ядки и твърда храна, за да не се унищожи пломбу.

Поетапно оперативно лечение

Хирургичен метод за лечение на пульпита включва частично или пълно отстраняване от корен. Той се използва, когато запазването на корена не е възможно.

Днес се използват средства, които не съдържат арсеник, за да оказва въздействие върху пульпу не се причинява вреда. Съответно, първия етап на лечение – нанасяне на слой от лекарството. Лечението се извършва под упойка, така че болковите усещания на всеки от етапите са изчезнали напълно.

Премахване на корена или за част от нея се извършва с помощта на специални инструменти, понякога, преди да се пристъпи към операция, трябва нарязани десну.

Етапи на лечение пульпита зависи от състоянието на зъба, от сложността на възпалителния процес. Важно е да запомните, че в случай на развитие на възпаление на лекар провежда санацию устната кухина, а самото лечение се провежда за няколко посещения.

Определяне на снимките е задължителен етап, както и поставяне на пломби.

READ  Защо в устата на небето може да скочи шишарката и как да се отървем от него

Също така се използват:

 1. Лазер – това е модерен метод на лечение, който не предполага използване на по дентална тренировка. Особеност на метода за пестене

  жизнеността на корен. Освен това, той позволява премахване на възпалението и ускорява възстановителните процеси в тъканите. Значително подобрение се отбелязва след 24 часа след процедурата.

 2. Депофорез – процедура, която да позволява премахване на възпалителни процеси на коренови канали. Метод позволява ефективно да се извършва лечение на ретрограден пульпита. Още един съвременен начин за борба с това заболяване е физиотерапия. Тя може да се прилага като самостоятелен метод за отстраняване на пульпита, така и като подкрепа, когато се налага премахване на възпалителни процеси и да се ускори възстановяването на тъканите. Важно е да запомните, че при тази процедура трябва да се внимава за времето, тъй като прекомерното излагане не се препоръчва.

За лечението е успешно, трябва да следват прости указания. Пациентът, който изпитва болка, трябва колкото се може по-бързо да отида на зъболекар, за да се изключи възможността за възпаление и образуване на гной на целулоза.

Също така препоръчително е да се извърши промиване на устната кухина със специални препарати, за да се намали количеството на бактериите.

Нюансите и съвети

Основен съвет – не се забави с обръщане към лекар. Нюансите на терапия зависи за етап и скоростта на развитие на заболяването, както и от неговите разновидности. Не забравяйте да се следват препоръките на зъболекар.

Важно е да се поставя пломбата добре транзит, така че употребата на храна и вода се разрешава само след 1-2 часа след приключване на лечението.

След лечението са необходими няколко дни, за да издържат на лека диета – изключва сладко, кисело и мучное, тянучки и дъвки, тъй като те могат да повредят определена пломбу.

Възможни усложнения

Ако пульпит стартира или са допуснати грешки в процеса на лечението, могат да възникнат усложнения. Основните от тях:

 • пародонтит – причина – обикновена поставяне на пломби;
 • възпаление и нагноения.

Ако отбелязва всяко от тези усложнения, трябва да се консултирате с лекар. В домашни условия се опита да се отърве от тях е невъзможно, тъй като човек не разполага с достатъчно знания и може само да влоши положението.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.01030 sec