Лечение пульпита млечни зъби — методи на терапия и нейните характеристики

Структура на млечните зъби е почти аналогично на структурата на постоянните. Един от важните елементи е pulp — струпване на нервни и съдови влакна.

При разрушаване на твърдите тъкани на зъба патогенни микроорганизми, намиращи се в кариозном съдържание, могат да проникнат в пульпу, което провокира развитието в него на възпалението.

Характеристики на развитие на нередности

Млечните зъби са много по-податливи на развитието на пульпита. Тази особеност се дължи на по-тънък слой от емайла, малко дентина и широка кухина, в която е публикуван на целулоза. Един от допринасящи фактори също е недостатъчна имунна защита.

Разрушаване на твърдите тъкани на зъба води до бързото разпространение на възпалителния процес в широк дентинным канальцам. При достатъчна широчина каналчета осигурява ефективен изтичане на течност от маса, така че в продължение на дълъг период от време, процесът може да е външно от себе си, не за да се упражнява.

Един от характерните симптоми на пульпита при децата е неприятно и болезнено усещане, което възниква при дъвчене или почукване на зубу в резултат сотрясания възпаление на маса.

Форма на заболяването и неговите симптоми

Пульпит може да се характеризира с остър или хроничен течение. Остра форма бързо може да бъде заменен от хронична абсолютно невидимо за бебето и неговите родители. Предупреждават критично състояние помагат на редовни профилактични прегледи.

Особено остра форма на заболяването

Остър пульпит е разделена на частично и общо. Диагностициране на частичен пульпит може периодично произтичащото от болка, без очевидното влияние на външни стимули. Болката може да се засили през нощта. За този етап са характерни следните промени състоянието на зъба и организма като цяло:

  • бързото протичане с увреждания не само коронковой, но и кореновата маса;

  • развитието на възпаление в периодонте;
  • признаци на интоксикация под формата на повишаване на температурата, главоболие, високо показател СОЭ в клинично анализ на кръвта.

Общ пульпит може да се определи по външния вид на продължителни интензивни болки, при това място на локализация на болезнени усещания не е точно определена .

Характеристики на хронична форма на нарушение

Може да се случи, тъй като на фона на остър пульпита, така и като първична форма на заболяването, протекая под формата на фиброзного или гангренозного възпаление на маса. В първия случай по време на рутинни проверки записано кариозная кухината на малкия размер, в който присъства омекотена дентина. След излагане на топлина или студ, болка бързо угасва.

За гангренозного хроничен пульпита е характерно липсата на болка от топла, наличие на рязко гнил мирис и усещане «распирания» на зъба.

На този етап могат да се присъединят признаци на възпаление на пародонта, подпухналостта. Наблюдение на кариозной кухина предизвиква болезнени усещания.

Методи на лечение — комплекс от мерки

При пульпите млечни зъби, преди всичко, трябва да се определи на възпалителния процес и предотвратяване на усложнение под формата на поражението на пародонта, което може да стане причина за неправилно формиране на постоянни зъби. Общо има 3 основни метода.

Биологичен метод

Принадлежи към консервативната терапия, не се изисква провеждане на хирургични процедури. В първата фаза телевизията воспаленная кухина, след което я на дъното и пульпу плътно затворени смес, получена от балсама Шостаковского и изкуствен дентина (под формата на прах), или инвестират кальмецин.

Когато материалът изсъхне, се извършва пломбировку, използвайки фосфат-цимент или флуор-циментови уплътнения.

Отношението към такава процедура, въпреки създаването на максимално благоприятни условия за формирането на върховете на корените на зъбите, двойно, поради възможността от развитие на усложнения и забавяне на лечение с риск от разпространение на възпалителния процес в тъканите на периодонта и зачаток постоянен зъб.

Частично или пълно отстраняване на маса

Има пульпотомию (частична ампутация) и пульпэктомию на маса. В първия случаи операцията се отстранява само коронковую част от майки с цел поддържане на основната съставка на този, който е отговорен за защита на периапикальных тъкани (обграждат мястото на свързване на зъбен канал и твърда върха на зъба) от проникване на микроби. Понякога процедурата изисква няколко посещения.

Характеристики на витального метод:

  • необходимостта от честа смяна на hog при откриването на устната, за да се избегне заразяване на дълбоките слоеве на дентина;
  • задължителна промивка на устната антисептик;
  • отсекание маса се провежда в областта на устата, след което с помощта на адреналин спират кървенето.

Ако кървенето не спре, се диагностицира преминаване на възпалението на главната пульпу. В такава ситуация се извършва пульпэктомию, напълно премахване на вазо-нервен сноп под упойка. При това е важно да не се засегне периодонт.

Като правило, методът е достатъчно дълъг и отнема много време, затова рядко се използва в детската стоматология.

Девитальный — пълно отстраняване на маса

За премахване на пульпита на млечните зъби най-често се използва девитальную ампутирани, свидетелство за което са протичане на възпалението в обща остра обща или фиброзна хронична форма, поражението на дълбок кариес на млечните моляр.

До противопоказаниям включват влошаване на хроничен пульпита и прехода в гангренозную форма.

Като цяло, използването на този метод може при всеки вариант на развитие на възпаление на получаване на максимално ефективен резултат.

Като девитализирующего (умерщвляющего възпаление на тъканите) средство, което действа мышьяковистая паста. За провеждане на процедурата при първото посещение използват аппликационную анестезия с 3% разтвор на дикаина или прах анестезина.

За лечение на хронични пульпита в фиброзна форма при несформированных корените и в случай на гангренозного протичането на арсен заменя с тампон със смес от формалин и фенол, които добавят обезболяващо средство.

Продължителност на отметки лекарства зависи от броя на корените в отглеждането на зъба и е ден или двама (за зъби с две корените). При използване на специални пасти за период на експозиция може да се увеличи до 7-14 дни.

Пульпу се отстранява по време на второто посещение на лекар. Веднага след отстраняване на зъбния кухина се поставя за няколко дни с тампон, потопен резорцин-формалиновой течност.

В крайна сметка се случва на насищане на маса състав на 2-4 мм и поддържане на здравословното състояние ростковой зона възхода на един зъб, благоприятства нормалното пълноценен развитието на корените на млечните и замяна на техните постоянни зъби. Лечение завършват в третото посещение, накладывая на устието на резорцин-формалиновую паста, поставяйки уплътнението и пломбируя зъб.

Характеристика на приложение на материалите при девитальном метод се дължи на степента на тяхната токсичност. Така че, ако пульпит се развива в активен период на резорбция на корените на млечните зъби е препоръчително да се замени мышьяковистую паста разтвор анестезина, фенол и формалин да се избегне отрицателното въздействие на едно силно токсичен арсен.

Възможни грешки при лечението на

Неспазване на правилата или на качеството на лечение пульпита на млечните зъби може да стане причина за развитие на гнойного периостита, пародонтит и остър полиомиелит. Могат да се разграничат следните грешки:

  1. Неправилна оценка на състоянието на маса и поради това пълното премахване на засегнатата от възпаление на парцела, чреватое нова връхна точка.

  2. Ако временната превръзка от неопрен с арсен по време на процедурата девитальной экстирпации (пълно отстраняване на маса) положена не е достатъчно плътно, просмукване на средства може да доведе до некрозу тъкани бузите, езика и лигавицата на венците. Опасно и предозиране на арсен, което води до развитие на остра мышьякового пародонтит, е нужно дълго възстановяване. Ако периодонтит остро се проявява по време на лечението, след отваряне на устната и отлив на възпалителен ексудат предписват прием%, калциев глюконат и употребата на големи количества течности.
  3. Лоша херметичност вложени в кариозную кухина превръзки води до изгаряния на лигавицата на венците токсичен мышьяковистой киселина;

  4. Травма на пародонта корен игла, използвана за почистване на канали, също може да доведе до развитието на пародонтит.

Понякога болезнените усещания могат да се появят в резултат на прилагането на резорцин-формалиновой смес. Детето може да се откаже от храна поради болезненост при накусывании, причинено от дразнене на пародонта.

За нормализиране на състоянието и ефективно лечение пульпита трябва за известно време да спре терапия.

Как да се подготви детето

Всяко дете реагира на болката по свой начин. Същото се отнася и посещения при зъболекар. Както лекарите, така и родителите трябва да положат всички усилия за свеждане до минимум на отрицателното въздействие върху психиката и развитието на страх от зъбни лекари.

За това е необходимо предварително да обсъдите с малко дете предстоящото посещение, като се постави акцент върху това, че процедурата лечение ще се проведе максимално леко и безболезнено, а мама или татко винаги ще бъде наблизо.

Положително отношение на детето зависи и от подхода на детския зъболекар. Ако вашият лекар ще види, че това дете е прекалено напрегната, не може да се отпуснете и изпитва страх от лечение, той може да препоръча използването на обща анестезия.

Първо детето ще пиете вода с разтворени в нея успокоително, след което вече засыпающему дете въведат средство за обща анестезия. В резултат, лечението ще се проведе дискретно и няма да оставят негативни впечатления.

Достатъчно често детски зъболекари използват такива успокоителни като Мебикар или Сибазон. Изборът на аналгетик лекарството се извършва индивидуално и зависи от това, доколко детето е физически развит, присъстват ли в него алергична реакция, доколкото тя е емоционална.

Трябва да се помни, че пульпит на млечните зъби е доста коварна патология поради по-голямата си част на скрито протичане на възпалителния деструктивно процес.

Затова си струва да слушате детето си, като реагира дори на най-малкия дискомфорт, който произтича от него при хранене или пиене на студени и топли напитки. И, разбира се, в никакъв случай не позволявайте на ситуацията на случайността.

За причините за развитие пульпита на млечните зъби и възможните методи на лечение ще детски лекар, зъболекар.

Навременното обръщане към зъболекар ще бъде ключът към бързото успешното лечение. Точно на лечение трябва да се настрои на малко дете, тъй като радикалният метод под формата на отстраняване на болния млечен зубика по детска стоматология се използва само в крайни случаи, за да не се наруши образуването на зъбната редица и привеждане в съответствие хапят.

READ  Уникален запълващ материал на тройната втвърдяване Витремер

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00074 sec