Лечението на зъбите по време на бременност в ранните срокове: процедури, препарати, хигиена на устната кухина

Лечението на зъбите по време на бременност в ранните срокове

На въпрос за това, възможно ли е и заслужава ли си да се лекува зъбите бременни в началото, времето предизвиква спорове и дискусии. Той е широко дискутираните сред пациенток. Процесът на лечение днес рядко минава без анестезия, и е доста очевидна страх от бъдещи майки да навреди на бебето. Но гинеколози и зъболекари са обединени в мнението му – зъби за бременни лечение не само е възможно, а е абсолютно необходимо. И колкото в по-ранен период това третиране се извършва, толкова по-добре за организма на мама и здравето на бебето.

Началото на бременността и здравето на зъбите

Идеалният вариант е, когато бременността е планирана предварително, и още преди зачеването на жената минава дълбоко проучване, напълно се втвърдява зъби и взема всички необходими мерки, за да осигурят време на бременността и да го направи лесно. Но, за съжаление, не винаги се получава перфектно. И бременността се планира далеч не във всички случаи. Зъбите, въпреки това, да бъдеш в позиция да трябва да се лекува. И тук възникват въпроси и опасения.

Важно! Пълноценно развитие на детето в утробата зависи до голяма степен от липсата на майка стоматологични проблеми. Лечение на зъбите в ранна, ако то не е било проведено преди зачеването, е задължителна процедура.

Много жени, забеременев, започват да се избегне зъболекар, твърдейки, че анестезия навреди на плода. Но какво се случва, ако зъбите не се лекува?

 1. Възниква инфекция в устната кухина.
 2. Оформена локално възпаление.
 3. Огнището се простира, става заразени целия организъм.
 4. Идва опиянението.
 5. Тъй като плацентата се формира не напълно, увреждане на тъканите на плода е почти неизбежно.

Именно в ранните етапи на преминаването на бременност невылеченные зъби представляват най-голямата опасност за бебето. И точно в този период е възможно максимално от кариес.

Поради хормонална корекция, която понася организма на бременната, се променя баланса на веществата. Този процес е насочен към една единствена цел – пълноценно развитие на ембриона. Но състоянието на зъбите се влошава почти мигновено, освен това, се унищожават дори на здрави зъбни тъкани, и още повече, недокоснати от кариес.

Скелет на дете се формира при участието на калций, който се съдържа в майчината плазма. Ако започва недостиг на калций, той е извлечен от растението скелета, костни и зъбни тъкани, разрушавайки ги.

Между другото. Калцият не е единственият елемент, расходуемый в големи количества за живота на плода. Го усвояването на ефективно участие на магнезий и фосфор, които също восполняются от зъбите.

Когато бременността не, минерални компоненти в устата се доставят слюнным на потока. Но след зачеването за организма започва форс-мажор, който променя всичко – качествен състав на слюнката, на скорост и количеството на потока. В резултат на тези промени, освен отлив на калций от зъбни тъкани, истончается слой на емайла и скоростни темпове се развива кариес.

Важно. В началния етап На бременните се назначава витамин с-минерален курс, които не бива да бъдат пренебрегвани. Тя има за цел поне в известна степен поддържа тялото, восполнив известно количество изразходвани елементи.

Като болен зъб може да се отрази на бебето

Вредно въздействие осложненного кариес, пульпита и други стоматологични заболявания на състоянието на плода и правилното развитие на доказано.

 1. Не вылеченный навреме кариес се причинява преждевременно раждане.
 2. Поради пренесени от инфекции на плода при раждане може да има липса на маса.
 3. Пародонтит разпространява инфекцията от организма на майката, заразява плода, е източник на заболявания.

 4. Пульпит води до интоксикация, унищожаване или неправилно формирането на тъканите на плода, перехаживанию на бременността.
 5. Гингивит – резултат на хормонални промени. Той образува вещества – продукти на разпадане, попадат в кръвта и причиняват инфекция на тъканите на плода.

 6. Стоматит – не е безобидно заболяване, може да доведе до осложненный пародонтоза.

Не трябва да забравяме и за стрессовом положение при възникване на болка. Силна болка в състояние да предизвика физиологични промени, тъй като в организма на жените, така и за детската.

Първи триместър – посещение на зъболекар

Пълна санация на устната кухина – голяма препоръка, която гинеколози дава на всички бременни, които връхлитат превърне в разград. Освен това при първите признаци на заболяване на зъбите, бременната трябва да се обърнете към зъболекар веднага.

При работа струва си внимателно да изберете лекар, който:

 • добре са запознати с техники за лечение;
 • знае, в какви срокове може да се произвеждат едни или други манипулации;
 • прилага само обезболяващи средства, позволени при бременност.

Кога да отидете на лекар

Сигнали за спешно посещение при зъболекар в началния етап на бременността може да послужи като много симптоми.

 1. Венците кървят при миене или по време на хранене.
 2. Отделен зъб или група реагират на стимули болка.
 3. Периоди или през цялото време ме боли зъб.

Тези три показателя сигнал за началото на възпаление, което трябва възможно най-скоро да спре.

Таблица. Зъбните заболявания, нуждаещи се от лечение

Болест Описание Последици

Развиваща се инфекция, повреждающая четка за плат. Възпалителен процес, който улавя цялата челюст и отива дълбоко в челюстната кост. Сериозни проблеми с СЧ.

Усложнения, възникнали кариозного поражение. Възпаление на нерв, процес сопровожден силна болка и разрушение на зъба до основата.

Също е усложнен изглед кариозного процес. Възпаление надкостница. Оформена зъбен абсцес, което води до загуба на зъба.

Процесът на възпаление десневой тъкан, в която се провежда зъб. Пред интоксикация, расшатыванием и загубата на зъбите.

Възпалява лигавицата на венците. Оголение зъбната шийка, възпаление на венците. Заболяването се развива в пълен разцвет пародонтоза.

Очагово-местни рани по лигавицата на цялата устна кухина. Отслабва имунната система, възникват вторични инфекции. Болестта преминава в са афтозен стоматит.

Какво може, какво не може

Не посещение на зъболекар своевременно непременно ще доведе до лоши последствия. Що се отнася до последиците от лечение, плитки кухини, например, може да се излекува без упойка изобщо. Материал за пломби на всички етапи на бременността, може да изберете всяка («история на ужасите», че не може да се поставя на бременни «химически» пломби – чист мит). Пломбата на светлинния начина втвърдяване няма да донесе вреда на всеки срок – тези лампи не са опасни за плода.

Важно! Хирургична процедура, която си струва да се остави на втория триместър, да се чака пълното формиране на плацентата, – отстраняване на зъба. Но ако показания за премахване не се спешно, операцията се извършва, чрез прилагане на анестетици, на разрешените за бременни.

Няма противопоказания за целия срок на всякакъв вид протезиране, с изключение на имплантиране. В самите имплантах и как да ги инсталирате, няма нищо опасно, но на приживление чужди тела тялото в продължение на няколко месеца ще прекарват твърде много енергия, идващи към развитието на плода. Затова, особено през първата половина на бременността, зъбните импланти да се определят не си струва.

Забранени процедури в 1 триместър.

 1. Избелване.
 2. Укрепване на эмалевого слой.
 3. Премахването на зъбен камък.
 4. Корекция за привеждане в съответствие хапят.
 5. Вадене на зъби, без критични показания.
 6. Имплантиране.

Има редица лекарствени средства, които са забранени за приемане на бременни, особено в началните срокове.

 1. Лидокаин – местна упойка за бременни опасен странични явления. Драстично намалява налягането, се затруднява дишането, предизвикват мускулни крампи и мускулна слабост.

 2. Стопангин – комбиниран аналгетик, който е опасен един от компонентите на състава. Състои се от полезна за бременни гексэтидина, уничтожающего бактерии, и нестероидного компонент на метил салицилат, който е в състояние да предизвика тератогенный ефект. Най-меко последствие – перенашивание на плода.

 3. Натриев флуорид – антикариозное средство, укрепляющего зъбния емайл. В малки дози се използва дори и в производството на питейна вода, както и опасност да не представлява. В стоматологията се прилагат големи дози може да наруши сърдечната дейност и да окаже негативно влияние върху плода.

 4. Имудон – това е имуномодулатор, използвани при лечението на много заболявания на устната кухина. Действието му върху организма на бременни не е достатъчно проучена, затова от прилагането, особено в началния етап, по-добре да се въздържат.

Най-опасно стоматологична терапия се планира през второто тримесечие. В първия ефективността и безопасността не намалява, до края формира плацентата. В третия – пречи отслабва тялото, противопоказание е общо изтощение и ослабленное физическо състояние. Но ако е необходимо спешно лечение, извънредно намеса на зъболекар трябва да отидете на всеки срок. Важно е само, за да лекарят вдигна правилната техника терапия и се използват позволени наркотици.

Компромис

Избягвате зъболекар на първо място срокове и в рамките на цялата бременност не трябва да бъде. Но се прилагат агресивни методи на лечение, особено в 1-ви и 3 част, също не си струва. Как да намерите компромис? Важно е да се разбере, че в период на първоначално се извършва формирането на всички тъкани, органи, системи на организма на бебето. Плюс – липсата на бариера във формата на плацентата. Прием на медпрепаратов, които се отрази негативно на плода, нищо в потиснато, така че лечението, което е в състояние да чакаме до втория триместър, например, лесен кариес, може да почака. Изключение – остра болка. Но тя, като правило, възниква още в дълбока кариозном поражение, което трябва да се лекува във всички стадии на бременността, ако до него се стигна.

Такива проблеми, като остър периодонтит или пульпит, без дискусии изискват незамедлительной стоматологична помощ.

Има няколко технически трикове, които се използват в стоматологията бременни. Благодарение на тях, дентална терапия бременни жени има своите особености.

Характеристики на лечение в ранните срокове.

 1. Зъбите, не си струва да се лекуват в легнало положение в стола на гърба си. За да се намали налягането, пациентката трябва да се обърне на лявата страна. Така ще намалее риска от припадъци, тъй като ще бъде възможно да се избегне понижаване на кръвното налягане.

 2. Трябва да се вземат предвид общото състояние на пациентката, за оценка на нейната устойчивост на стрес. Много хора се страхуват да се лекуват зъбите. Стресът, предизвикани от лечението, може да бъде толкова силен, че в началото на времето, за да предизвика спонтанен аборт.

 3. През първия триместър, са противопоказани за рентгенологические изследвания, по-специално, радиография. Ако възникне однозначная необходимо е да се направи рентгенова снимка, корема и таза са непременно защитени от специална престилка.

 4. Идеално проучване радиовизиографом.

 5. За анестезия се използва само препарати, не може да проникне през плацентата.

Анестезия, допустимият при бременност

Опасност от анаболи за организма на бременната и бебето – не само в тяхното отрицателно въздействие на последния, но и в способността на някои от тях тесни съдове. В анестезия трябва да се обърне на лекарства, единствено на местно действие. Те имат ниска способност да се въздейства на кръвоносните съдове и не проникват в плацентата бариера.

Две лекарства, които може безопасно да се използва от всички на бременността:

 • Изпълнението на същата;

 • Убистезин.

Видео — Възможно ли е да се лекува зъбите по време на бременност?

Нещо за хигиената

Само появата в утробата на развиващия се зародиш отпишат влошаване на неговите зъби, не си струва. Често заболяване на зъбите са пряк резултат от небрежност на една бременна жена елементарна хигиена. Обикновени, класически грижа, особено в ранните етапи, не е достатъчно. Се променя не само ритъм на живот, режим на хранене, хранителен режим, но и начини, с помощта на които да се грижат за зъбите си.

 1. Почистване на зъбите е задължително да се извършва два пъти дневно.

 2. В края на всяко хранене се използва конец за освобождаване на межзубного пространство.

 3. След консумация на храна или напитки, се използват ополаскиватели.

 4. Четка избира лека или средна твърдост.

 5. Задължително хигиена на цялата кухина, почистване на езика, на венците.

 6. Избелващи пасти и средства не могат да се използват.

 7. По-добре да промени търговски марки пасти за всеки месец (заедно с промяната на четка за зъби).

 8. Периодично се провежда масаж на венците.

 9. Трябва да се вземат витамини.

 10. Трябва да променяте диетата, че в него е имало достатъчно количество калций.

Спазването на тези десет правила, както и близък контакт с вашия стоматолог и навременно да отидете на лекар, да помогне да се избегнат сериозни смущения и свеждане до минимум неговите последици.

Видео — Продукти с калций за бременни

READ  Изплакнете след екстракцията, за заздравяване на венците - най-ефективните средства!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00158 sec