Лейкоплакия на устната кухина: на две крачки от рак

Лейкоплакия на устната кухина — така звучи латинското име на една от формите на доброкачественно переродившейся на лигавицата, под въздействието на определени фактори меняющей си структура, структура и свойства.

Освен това, тези фактори за съществуването и развитието на leukoplakia трябва да работят непрекъснато в продължение на достатъчно дълго време.

Ако въздействието ги спира (по причина, случайна, или в резултат на целенасочени действия), лигавицата е в състояние да се възстанови напълно самостоятелно и без прилагане на специални мерки.

При продължаване на нежеланите въздействия плат прероден вече необратимо формира от рак.

Механизъм на развитие

Различни видове leukoplakia, присъщи на определени възрасти, това е в основата на нарушения, наблюдавани при средно и по-възрастните хора, по-често е при мъжете.

Различни участъци, покрити с многопластова покрийте с кърпа – епител. В места, където той е спокоен, това се случва рядко и при особено неблагоприятни условия. Но там, където една кърпа отива в другата – значително по-често.

Това е областта на прехода кожа – лигавицата (на устните), или тези, където лигавицата на един строеж влиза в лигавицата на друга структура. Процесът, започнал, или да се стабилизира, е или бавно набира сила.

В устата и на езика

Частен случай на явлението – лейкоплакия в устната кухина. Въз основа на по-горе казаното, може да се предположи най-вероятните места за откриване, тези, където за развитие на нередности, има условия:

 1. Гънки между устни и челюсти — малоподвижные и трудни за разглеждане на «депресии помощ», бедствие уютно

  обжитые инфекция «глухи чуланы», където най-лесно се натрупват и се разлагат хранителни остатъци и продукти от разграждане на собствените си тъкани.

 2. Тук се отнасят на места, максимално «, отрупани с работата» (преходът между твърди и меки на открито).
 3. Област често повреждаемые, като например прехвърляне на облегалката на езика в неговите странични област, или често травмируемые зъбите вътрешна повърхност на бузите.

Специалните условия и отделните провокира състояние

Освен вредата (закусывание устни, бузи, език, увреждане на венците от дефектна протези, брекетами) и голямо механично натоварване, освен инфекция и разграждане на хранителни остатъци (създават кисела среда в устната кухина), за развитие на leukoplakia има и други фактори:

 1. Това е някои негативни зависимости, хранителни (под формата на пикантни и пържени, твърде гореща или студена храна) и питейни

  (вид алкохол).

 2. Или това може да бъде тютюн за пушене, редовно UV-облъчване, или неблагоприятни условия на труд (които влизат в устата при дишане канцерогени, а също и на двойки бензин, смоли, бои и лакове).
 3. Оказват влияние и такива незначителни процеси, като йонофореза токове, протичащи между коронките на зъбите от разнородни метали.
 4. Възможно е и депресант на лигавицата на действието на различни групи лекарства, особено взети в големи количества.
 5. Отделно внимание заслужават хронични истощающие заболявания: — ЧРЕВНИ, ендокринни, здраво състояние (гиповитаминозы и анемия), ХИВ-инфекция, особени периоди в живота (менопауза и пубертатный).
 6. Не следва да се отхвърли и генетично предразположение, и елементарна липса на хигиенни навици.

Лигавицата, защитен от неблагоприятни условия на съществуване, се втвърдява, уплътнена, ороговевает, покрита с предпазни «кори», прекъсване на веригата слоеве плат. Се променят условията – няма и нужда от закрила.

Морфология на заболяването

Отделят такива видове leukoplakia:

 • плоска (коси);
 • лейкоплакия пушачи;
 • веррукозная;
 • эрозивная.

Как изглежда лейкоплакия най-простата структура?

Това е парцел с повече или по-малко интензивно ороговения, от пълноценна полета на лигавицата на драстично отграниченный, с равномерно-с помътняване на повърхността (суха и няколко грапава).

Цвят на огнището от различни нюанси на сиво до бяло, без уплътнена основата, подобно на филм, зависи от дебелината на ороговевшего слой, контури на същите лезията е зубчато-фестончатые.

При формирането на места невероятно динамични-растяжимых (на вътрешните повърхности на бузите) или събрани в гънки (в дъното на устната кухина) разсадник космати leukoplakia е вид набръчкана или нагъната филм.

Ако са засегнати от ъглите на устата, която по периферията може да се очерчен линия зачервяване.

Веррукозная и эрозивная форми на нарушения на

Структура на leukoplakia веррукозной малко по-сложно, защото в превод от корсика наречия verrucosa означава: бородавчатая.

Лезията или се извисява на 2-3 мм над повърхността на лигавицата под формата на гладка плаки млечно-бял цвят (като айсберг, вмерзший в лед плоска leukoplakia, не служи на нивото на лигавицата), или да има вид на мръсно-бяло бородавчатого, не твърде плътна консистенция образование.

Когато повърхността на веррукозной или равна на leukoplakia эрозируется (било разчленено с различна дълбочина на пукнатини), процесът преминава в фаза на leukoplakia эрозивной.

Ороговение на небето, както на твърди, така и меки, което има непрекъснат характер и белезникав цвят-сив с червени точки stomas възпалени и прозяване канали на слюнчените жлези (и при далеч зашедшем процес – с образуването на узелковых структури с червена точка на върха на всеки възела), при хора активно пушачи се нарича лейкоплакией Таппейнера, или пушачите.

Болестта Пашкова

Мека лейкоплакия (Пашкова), съществуващата в два варианта: като лейкоэдемы (атипична форма с гладка повърхност на лигавицата) или под формата на «щечного кусания» (форма на типична с грапава повърхност).

Заболяването е присъщо на децата и младите (до 30 години) на жените с неустоявшейся психика, е следствие от навика да бъде ухапване от устни, бузи, език, механично вдавливая с пръст бузата или устна между зъбите си в ситуация, която причинява нервност.

Създадената в резултат на такива наранявания на вътрешната повърхност на бузите, езика и устните на съединителна тъкан, толкова механично скусывается зъбите.

Отделят две форми на заболяването:

 1. При типичната форма на вътрешната повърхност на бузите, устните, езика на линията на затваряне на зъбите картина на лигавицата напомня

  изъеденную молец плат или курчавую «луфа» с бахромками-дъждовни дни слущенного епител неравномерной дължина, която може да бъде частично заснет поскабливанием шпатула. В напредналите случаи се дължи на скусывания епител с голяма дълбочина на увреждане на определени места се образуват причиняващи болезнени усещания ерозия.

 2. При атипична форма на мека лейкоплакия представлява дифузна помътняване на ограничен участък от лигавицата на бузите (или устни) под формата на извисяващите се над нивото на лигавицата на опалесцирующей ленти на линията на затваряне на зъбите, без да налита на бой картини и лющене. Червен ръб на устните атипична форма на нарушения обикновено не се повреждат.

Характерна симптоматика

Усещания при leukoplakia изразени обикновено неярко и зависи от дълбочината на увреждане на лигавицата.

В повечето случаи жалбите изобщо не е представена, или те са ограничени грапавост на лигавиците, усещането за «стягане», при участие в процеса на езика може да намали вкус на чувствителността. Така се случва при повечето видове нарушения.

В зависимост ето вида на leukoplakia също могат да бъдат изразени такива признаци:

 1. При леки към по прояви се добавя усещане за дискомфорт от сгъсти, оточни, но безболезнено тъкан, която болните просто скусывают зъбите. Чувствителност вкусовая и температурата (в зависимост от необятността, получени щети) може да бъде намалена.
 2. Веррукозная може да доведе до различна степен на выраженности болезнени прояви, естеството на които зависи от свойствата на принимаемой храна: сърбеж, парене.
 3. Эрозивная доставя значителна болка по всяко време на денонощието.

Диагностични признаци

За поставяне на диагноза (затруднения обикновено не въвеждащ) при това състояние се използва:

 • визуална проверка, събиране в медицинската история, наблюдение на поведението на пациента;
 • цитологическое, гистологическое и микробиологическое изследване на тъканите;
 • електронна микроскопия;
 • метод оптична последователни томография.

За да предоставим мека лейкоплакию от червен плосък лишава и кандидоза правят терени с лигавицата на устната кухина.

Изясняване на диагнозата при тази патология позволява също изследване флуоресцентна светлина след излагане на uv радиация повредената тъкан (фотодиагноскопия).

Цели и методи на лечение

Целта на провежданата лечение при leukoplakia на устната кухина е:

 • отстраняване на причините и освобождение на пациента от граничащего с рак на състоянието;
 • цялостното възстановяване на организма;
 • възстановяването на целостта на увредените тъкани.

Към консервативните методи на лечение, за да се класират санацию устната кухина, включваща сошлифовывание остри ръбове зъби и протези.

При необходимост се провежда подмяна на протези, лечение и пломбирование кариозен зъб като огнище на инфекция.

Задължително за консумация е витамин A, за перорално приложение в продължение на 1-2 месеца, така и местните го апликации.

Прилагането на комплекси, включващи витамини C, B3, B6, коралов калций, ускоряющих процеса на зарастване на коензим Q10 и екстракт от зелен чай спомага за успешното възстановяване на здравето на пациента.

За лечение на пукнатини и рани при эрозивной и веррукозной форми на leukoplakia, и за възстановяване на повредени червени джантите на устните се използват фотозащитные и регенериране средства.

С неблагоприятната прогноза се прибягва до хирургически методи на лечение – криодеструкции или електрокаутеризация огнища на нарушения.

По-подробно за лечението и причините за leukoplakia в програмата Елена Малышевой:

Какви усложнения може да се очаква

До осложениям при преминаване на leukoplakia фиксирана в веррукозную и эрозивную се отнася възможност злокачествен прераждането на лигавицата на устната кухина.

Затова е необходимо постоянно наблюдение за състоянието на патологичните огнища.

Предупреждение за развитие на патология

С цел профилактика е необходимо на регистрацията от детството хигиенни умения, обучение на детето триковете за внимателна грижа за устната кухина, зъбите, брекетами и протези. Ако е необходимо, монтаж и подмяна, за възстановяване на нормалното привеждане в съответствие хапят.

Борбата с инфекциите в устната кухина и преодоляване на вредни навици (тютюнопушене, алкохолизъм) – задължителен аспект предупреждение патология.

Провежда психотерапевтическая помощ на децата, а също и категории пациенти с риск от развитие на мека leukoplakia.

READ  Като свикне с зубным протезам - препоръки и съвети на лекаря

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00085 sec