Лицево-челюстна актиномикоз: диагностика, лечение, последствията

Лицево-челюстна актиномикоз у хората се развива в резултат на поражението на лъчисто гъбички. Този микроорганизъм е широко разпространен в природата, той също така може да се открие в тялото на човека. Заболяването води до намаляване на имунните възможности на организма.

На местно ниво-инвазивна инфекция, която засяга лицево-предната област, се нарича актиномикозом или лучисто-гъбична болест. Това е името на заболяване е по име агент — инфрачервени гъби (актиномицетов). За патология се характеризира развитието на внутрикостного абсцес.

За първи път actinomyces разкрити при животните през 1877 година. Година по-късно от немския учен Дж. Израел е описан този микроорганизъм хората и му е дал името на излъчване на гъбата.

Почти винаги заболяването се причинява анаеробна форма на гъби. Тъй като actinomyces в големи количества се намират в околната среда (в почвата и растенията) и в тялото на човека, се приема, че заболяването е эндогенную (причинена от гъбички, живее в човешкото тяло) или экзогенную (гъбички прониква от околната среда) природа.

Причините и патогенезата

Наличието на патогени в тялото на човека в норма не представляват опасност. С тяхна помощ се формира определена флора в слизестите мембрани на очите и устната кухина. При неблагоприятни фактори гъбата може паразитират в червата, в белите дробове и устата.

Патоген може да се проникне чрез увреждане на кожни покровах, чрез вдыхаемый въздух. Към основните причини за развитие на заболяването са:

 • кариозные кухина и са заразени придесневые джобове;
 • неспазването на хигиенни правила за грижа за устната кухина и зъбите;
 • рани и наранявания на лигавицата;
 • намаляване на имунитета и наличието на огнища на хронични инфекции.

Контактен път на заразяване се среща изключително рядко. Най-често заболяване са изложени на мъже, живеещи в големите градове.

Заболяването се причинява от Actinomyces israelii. Други анаеробни микроорганизми са способни да усложнят заболяването. Инфекцията се разпространява лимфогенным и гематогенным пътища. Чрез лимфата се пренася част от мицеллы.

При първичния контакт актиномицета в човешкия организъм заболяване не се развива. За развитие на инфекциозен процес, се изисква средно проникване на патогенни фактори. След повторното въвеждане на излъчване на гъбата се развива актиномикоз лицево челюстната област. Скритият период на заболяването е от 1 до 3 седмици.

Характеристики на развитие на симптоматика в зависимост от формата на

Актиномикоз може да засегне различни органи на човека. Класификация форми на заболяването са следните:

 • кожната форма, която е причинена средно с попадение на патогена през рани;
 • adnexal — една от най-опасните форми, причина за която може да бъде въвеждането на патогени в червата, стомаха, хранопровода, — при работеща инфекция смъртоносни резултата е 50% от броя на болните.
 • поражението на костите и ставите, тази форма се среща рядко;
 • заболяване на краката;
 • нарушения на пикочно-половата система;
 • разрушаването на ЦНС;
 • орална и лицево-челюстна форма най-често (около 90% от случаите).
READ  Как да миете зъбите на детето си: съвети за родители и деца

За челюстно-лицева актиномикоза са характерни следните симптоми в зависимост от формата на заболяването:

 1. Кожни. Образуване на подкожни уплътнения, които първоначално безболезнено, а след това очертани и се превръщат в фистули. Кожата се оцветява в синюшно-ален цвят.
 2. Шейная и лицево-челюстна форма. Характерните симптоми са: образование на ролките, на шията, увреждане на дъвкателните мускули. Инфекцията се разпространява към гърлото, сливиците, лигавицата на очите и устата, трахеята, на бузите. На лицето се появяват мокнущие рани с гноен секрет. Празнува асиметрия на лицето.

Актиномикоз лицево челюстната област, класифицирани по локализация актиномицета. Клинична картина при това има и някои разлики:

 1. При поражение на подкожно-мастния слой на инфекцията се счита за подкожно. Тя може да се развие на фона на абсцес, флегмоны, както и поражение на лимфни възли. Заболяването спокойно и продължително. При пациенти се отбелязва незначително повишаване на температурата на тялото, оплаквания от болки няма. Това поражение възниква вследствие на нараняване на лигавицата и не се среща често.
 2. При тежки случаи подслизистой причини и прояви на една и съща, но е характерно усилване на болките при движение на долната челюст и преглъщане. На мястото на огнището се натрупва филтър. Възможно разпространението на инфекции в съседните тъкани, както е видно подпухналостта.
 3. Одонтогенная гранулема, причинени от лучистыми гъби, безсимптомно. Лезията засяга костната тъкан на челюстта. Без навременна терапия се формира свищ на лигавицата.

 4. Подкожно-мускулна разновидност на болестта е една от най-често срещаните. Въвеждането на патогена се случва в подкожно слой и се разпространява в последствие на челюстната кост. Заболяването се характеризира с остър началото и гипертермией, пациентът се оплаква от ограниченията за движение, болка. При проверка на лекар записано дълбока инфилтрация. Място на изпълнение на патогена припухшее, кожни воалите на мястото на поражението са със синкав оттенък. По-късно кожата на мястото на огнището на инфекция перфорируется, и от него започва да се отдели гнойная течност с друзами на гъбата като почти бели зърна.
 5. При экссудативном периостите, причината за която е въвеждането на излъчване на гъбата в зъбите (най-често страда долната челюст), заразата се разпространява на надкостницу. Това състояние диференцира с периоститом. Но при него не е болезненост при перкусия на засегнатия зъб. След екстракцията на гной може да не се открояват, често се откриват обширни гранулиране.
 6. В случай на включване периостита се празнува удебеляване на периоста. Такива мерки по-често се срещат в детска и юношеска възраст. Костни образувания могат да се открият с помощта на рентгенови изследвания. Те се локализират по ръба на тялото на долната челюст и имат рохкава структура.
 7. Болезнените усещания, които се случват периодично, но без промени на лигавицата, характерни за intraosseous гуммы. При внутрикостном абсцессе освен болезнени усещания се празнува ограничение на движенията на челюстта, подуване на лигавицата над огнище на инфекция, чувство на мравучкане по устните.
 8. Бавно развиваща се болезненост и постепенно развиваща се характеризира с хипертермия за актиномикоза лимфни възли. Клиника, сходна с прояви на аденофлегмоны.
 9. При гиперпластическом лимфаденит признаци се диференцират с тумори.
READ  Какво провокира възпаление на зъбен нерв и като успокояване на болката

Поставяне на диагноза

Заболяване дифференцируют с флегмоной, абсцессом, периоститом и опухолевыми процеси с различна етиология. Трябва да се провеждат изследвания на такива заболявания като сифилис и туберкулоза, за които може да се характеризира с такива симптоми.

Сложността на диагностика се състои в това, че подобни клинични прояви са характерни за възпалителни и неопластични заболявания.

Разлика се състои в това, че при актиномикоза на бавен характер. Болестта е продължителна с периодични решетка. Неефективност противовъзпалително терапия точки за заболяване, причинено от актиномицетами. За диагностика на актиномикоза предписват рентгенови и микробиологични анализи.

Методи на лечение

Основни методи на лечение: отстраняване на зъбите, спровоцировавших инфекция, гранулэктомия, отстраняване на образувания на периоста с последващо дренированием. Освен оперативните методи се прилага терапия, насочени към потискане на жизнената дейност на подобна обработка радиация на гъбата. За тези цели на пациентите се назначава Актинолизат.

Важна роля в лечението на изпада курс на терапия за укрепване на имунните сили на организма. Широко се прилагат методи на физиотерапия, сред които лазерно въздействие, ионофорез с лекарствени средства и лечение с ултразвукови вълни.

Лечение актиномикоза трябва да се извършва комплексно. Водеща роля играе премахване на огнището на инфекция и засегнатите тъкани.

За облекчаване на интоксикация се извършва инфузионную терапия. А като общеукрепляющих средства предписват на витаминни комплекси. В следоперативния период са назначени курсове антибиотикотерапии.

Превантивни дейности

За профилактика на заболяването е важно своевременна санация на устната кухина, спазването на правилата за лична хигиена. За да се избегне заразяване с гъби трябва да се засили имунната система не се допуска наличието на огнища на инфекции.

READ  Избелване на зъбите при бременност: съвети и препоръки

Всяка инфекция може да предизвика вторичен въвеждането на актиномицетов и да доведе до рецидив на заболяването.

Причина за заразяване също могат да послужат като остатъчни явления след пренесени инфекции, ако лекарските указания на пациента не са били изпълнени правилно.

Ефекти на болестта

Навреме започнатото лечение гарантира положителна прогноза. В някои случаи след определен период след проведената терапия, се повтаря антибактериални курсове.

Въпреки бавен характера на заболяването, актиномикоз може да доведе до тежки усложнения. Султана гъба може да се установи в малък и голям кръг на кръвообращението, което води до метастазират огнища. Усложнение може да се превърне сепсисом гематогенной или лимфогенной етиология.

Усложнения имат място в тези случаи, когато лечението се забави, а заболяване е различна продължителност. Тежките форми на инфекция, при които се диагностицира няколко огнища на поражение, способни да провокират генерализацию процес и разпространението на инфекции в други органи.

Особено опасно е въвеждането на огнища на инфекция в гръдния кош, мозъка и червата. Метастази източник на лъчиста гъбички може да доведе до летален изход.

Актиномикоз — болестния процес с неярко изразена клинична картина в началните етапи. За да се избегне това инфекциозно заболяване, трябва да се спазват мерките за превенция. В случай на промени в лигавиците, трябва да се потърси консултация с лекар. Самолечение може да бъде не само безполезно, но и опасно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00144 sec