Линкомицин в стоматологията — как и кога да приемате антибиотик

Линкомицин е антибиотик с широк спектър на действие, така че да го използват доста често в терапията на заболявания, които са били провокирани от грамположительными бактерии.

Механизъм на действие на лекарства може да варират при прием на лекарството в ниска и висока концентрация.

Фармакологично действие

Линкомицин се отнася до антимикробно антибактериални медикаменти, съотношение от група линкозамидов. Активно вещество е линкомицина на хидрохлорид монохидрат.

Характерна особеност на средства е изразено бактериостатическое действие (спиране на размножаването на микроби) при използването на минималните и средни дози и ясен бактерицидный ефект (унищожаване на патогенни микроорганизми) при повишаване на дозата.

Действа върху причинява възпаление на бактерии, средство за потискане на процеса на синтез на протеин в клетките, което води до нарушение на пептидните връзки.

Хидрохлорид линкомицина помага успешно да се справят с редица аеробни грам положителни бактерии, включително стрептококи, стафилококи, анаеробни бактерии.

При възпаление в устната кухина този препарат помага за неутрализиране на негативното действие на зеленящего стрептококка, които се намират в зъбната плака и да предизвиква развитие на кариозен процес. Успех на терапията се дължи на продължителността на постигнатия положителен ефект, тъй като бързо да изработи устойчивост към лекарството патогенни микроорганизми не са способни.

Средство за почти не се използва, ако възпалителен процес, причинен от грамотрицательными бактерии, вируси, най-простите и гъбички, поради устойчивостта на почти всички видове микроорганизми към този медикаменту.

Още една особеност на препарата е натрупването му в костната тъкан, благодарение на което необходима за възстановяване на концентрацията на активното вещество свободно постъпва в тъканите на пародонта и на засегнатия зъб.

Форми на издаване

Антибиотик се предлага в следните форми:

 • капсули (таблетки);

 • ампула с лиофилизатом, от който приготвя се разтвор за мускулно или интравенозни инжекции;
 • лепенки;
 • миро.

Как да се прилага лекарството?

Указания за употреба се различава в зависимост от формата на издаване Линкомицина.

Използването на хапчета

При предписването на лекарството на капсули възрастни пациенти трябва да се приема три пъти дневно по 500 mg (две капсули), понякога честота на прием се увеличава до 4 пъти.

Обикновено терапията се извършва в рамките на 7-14 дни. При наличието на признаци на остеомиелит на курса могат да се простират на 3 седмици и повече. Лекарство се приема няколко часа преди хранене с достатъчно количество вода. При лечение на деца дозата се определят, като се брои по 30-60 мг на килограм тегло.

Ефективността на усвояването на лекарството се определя използване на стомаха. Максимално усваивание (30%) се отбелязва при катастрофата стомаха.

Мускулни и интравенозното

Обикновено ваксини се извършва при диагностициране на тежки форми на възпаление. В такива ситуации възрастни пациенти, лекарството се прилага интрамускулно веднъж или два пъти на ден по 600 мг.

Интравенозна инфузия се провеждат капково със същата честота в подобна доза. За деца необходимото количество от лекарството се изчислява въз основа на необходимостта от въвеждане на 10-20 мг средства за всеки килограм тегло на детето.

Лепенки с Линкомицином под името Диплен-Дента-Л може да се различават в зависимост от вида на филма, изберете която трябва зъболекар. Помощ е двустранен структура и се състои от гидрофобного и гидрофильного слоеве.

Първият е необходим за защита на заклеенного на парцела попадне ненужни частици, а вторият се характеризира с влагостойкостью, така че лесно да се монтира на венеца. След 6-8 часа след поставяне на пластир се отстранява.

Сред характеристиките на прилагане може да се отбележи пълната несъвместимост на лекарства с алкохол.

Мехлем в стоматологията не се прилага поради липсата на прилагане на мазевой форми на лигавицата. Сама по себе си миро е на мазна основа, която лошо адгезируется на влажна лигавицата, така че бързо се отмиват слюнка. В резултат на това активно вещество не успява да действа. Миро Линкомицина широко приложение в дерматологията и хирургия при инфекции на кожата и рани.

Определяне в стоматологията

Терапия с помощта на лекарства се извършва в следните случаи:

 • инфекциозно възпаление на тъканите на челюстно-лицева апарат;

 • развитието на гнойни процеси, формиране на абсцеси и фистули при периодонтите, пародонтите. Едновременно с линкомицином може назначен лидокаин;
 • предупреждение за развитие на вторична инфекция в отворена рана след екстракция (отстраняване) на зъб;
 • тежки форми на улцерозен гингивит;
 • появата на признаци на остеомиелит.

Също така, разтвори с добавка на Линкомицина използват за изплакване на устната кухина с превантивна цел за предотвратяване развитието на кариес.

Странични ефекти и противопоказания

Линкомицин не се прилагат при:

 • свръхчувствителност към активното вещество;
 • нарушаване на функционирането на бъбреците и черния дроб;
 • бременност и кърмене поради свободен преодоляване на плацентарного бариера.

При лечение на данни антибиотик могат да се наблюдават следните негативни промени във функционирането на организма:

 • нарушаване на работата на системата на кръвообразуване под формата на нейтропении, тромбоцитопении или лейкопении;

 • развитието на стоматит, глоссита;
 • нарушаване на работата на органите ЧРЕВНИ под формата на гадене, повръщане, болки в епигастриума, псевдомембранозного колит;
 • алергична реакция с развитие на оток на Квинке, эксфолиативного дерматит, анафилактичен шок.

При внутривенном въвеждането трябва да се изключи бързо постъпването на средства за да се избегне появата на обща слабост и отпускане на скелетните мускули, световъртеж, понижаване на кръвното налягане, развитие на флебита.

Закупуване на средства

Цената може да варира в зависимост от формата на препарата. Така, remedy под формата на разтвор в ампули за инжекции и таблетки (капсули) средно са около 50-90 лв.

Най-скъпо е Диплен помощ, цената на която достига почти 500 рубли.

Мнението на пациентите

Какво мислят потребителите за подготовката на Линкомицин можете да научите от разглеждането на техните мнения.

Първите три дни от началото на приема на лекарството премина без никакви дискомфортных усещания, на четвърти започна силна диария.

След приемането на съответните лекарствени средства състояние нормализовалось, но признаци на дисбактериоза под формата на метеоризма все пак са останали. Зъболекар препоръчал пробиотици за възстановяване на полезна микрофлора на червата.

Дмитрий, Москва

Вече два дни правя ваксини Линкомицина мускулно с цел лечение на възпаление на венците. Все още не е успял да се постигне пълно понижаване на температурата, но сега тя не се покачва над 38 градуса, благодарение на което половин ден съм в работно състояние.

Сергей, Elec

Когато се обърна към зъболекар заради възникнали в областта на венците на дискомфорт, той диагноза началото на възпалителен процес. С терапевтична цел се проведе ултразвуково почистване на зъбите и е назначен за Линкомицин. В крайна сметка по-късно от 7 дни признаци на възпалението са напълно изчезнали.

Катрин, Дубно

За прилагане на медикамент донесе само полза и не навредило на организма, трябва да се спазват стриктно препоръките на лекаря относно дозата и прием на необходимите съпътстващи лекарства.

Само в този случай на положителен резултат не може да принуди себе си да чакат и състоянието на устната кухина ще се върне към нормалното, без риск от повторно рецидив.

Ако ви е регистрирано внутримышечное наркотик, а от време, посещават клиниката нямате — научете се да направи инжекция на себе си.

READ  Флюс паста за: лечение в домашни условия на народни средства за защита!

MAXCACHE: 0.4MB/0.00085 sec