Мехури на езика: възможни причини и лечение

Човешкият език — това е основният орган, реагират на разнообразни проблеми и процеси, възникващи вътре в тялото.

Доста често един от първите сигнали за наличието на един или друг проблем действат така наречените мехури, които обикновено се качват на самия език или под него.

Източници на възникване на образувания на език

Появата на мехури и мехурчета по език, често е един от симптомите на много инфекциозни болести, а също така може да бъде причинено от различни трясък в процеса на функциониране на органи, различни системи, протичащи в организма на човека.

По-подробно за факторите, които влияят върху образуване на мехури в областта на езика:

 1. В процеса на намаляване на имунната система на организма на човека лигавицата на устната кухина са изложени на риск от появата на така

  наречен кандидозного стоматит. Този вид заболяване може да се прояви абсолютно във всяка възраст — както при деца, родени преди няколко седмици, така и при възрастен човек. Често нарушение се характеризира с бял филм на лигавицата на устната кухина. Освен това, на езика под себе разцвет се крият тези мехури, придружени от силна болка. След появата на тези мехурчета, човек започва да изпитва трудности по време на преглъщане на храна и слюнка, вкусовая чувствителност при това се намалява, появява се усещане за парене и сърбеж в устата.

 2. Още един източник на образуване на кръвни мехури на езика е херпес. Мехурчета, в този случай, пълни с безцветна течност и доста близо разположени един към друг. След окончателното узряване на мехури се случва, не е много хубаво за човека момент — в един момент те се спукат, като по този начин причинява много силна болка. Човек с такива симптоми няма възможност е добре да се ядат храни и дори течности. Херпес на език се характеризира с повишена температура, чувство на слабост, а също така възпаление на шийните лимфни възли.
 3. Също така болезнени подутини на езика възникват благодарение на атопическому дерматиту. В този случай на обучение придобиват червен оттенък със съдържаща се вътре безцветна течност. В допълнение към това, тези мехурчета, освен език, се образуват също така и в лицето, а именно около устните, по носа, бузите, което причинява много силно усещане за парене и сърбеж.
 4. Всички знаят това заболяване, като варицела? Това заболяване се характеризира с образуването на езика на типичните мехурчета, съдържащи в себе си, мътна течност. В този случай се образува обрив, която се разпределя по цялото тяло и лицето. Допълнителен симптом на варицела действа лека треска.
 5. А ето при скарлатине мехури се образуват не само на езика, но и на цялата устната кухина. В началото те се скрити под бяло-сиво покритие, а след това тази болест се появява под формата на промени в цвета на езика (той става малинов), повишена температура на тялото,

  оток на фаринкса и се придружава от силни главоболия.

 6. Още една болест, характеризиращи образуването на абсцеси на езика, е хроничен фарингит. Мехури в този случай се явяват във формата на конус и достатъчно силно пречат на човек да говори, макар и да не дават особена болка.
 7. Язви на езика и могат да възникнат при наличието на плосък червен жълтеница. При такова заболяване гнойники образуват плаки, с много ъгли, образувайки при това на цялата устна кухина петна, които приличат на модели червен цвят.

Изгаряне на езика, като един от факторите на риска

Изгаряне на езика е доста известен феномен на всеки човек. Обикновено той се появява в резултат на това, че човек използва твърде гореща храна или течност, не cool си.

При ожоге език се наблюдават разнообразни усещания в зависимост от степента на увреждане:

 1. Поражението първа степен — това е изгаряне, който се образува само на външния слой на езика. Човек се чувства болка, цвят, език, става червено и след това той се подува. В този случай може просто да изплакнете устната кухина с разтвор, който съдържа антисептик, за бързото зарастване на мехури.
 2. Изгаряне втора степен — по-болезнен, тъй като прониква във вътрешния слой на езика, освен външната. На този етап се появяват тези мехури, самият език се подува и зачервява. При това, следва незабавно да се консултирате с лекар. Той, от своя страна, с най-голяма чистота ще се проведе отстраняване на мехурчета, промоет този имот и обработи антисептик.
 3. Изгаряне от трета степен — прониква в най-дълбоко в езика. В крайна сметка повърхност, която обожжена, започва да се почернят. При този процес се усеща чувство на мравучкане на езика и силна болка. Ако помощ при такава степен на изгаряне ще бъде предоставена края, това може да се случи смъртоносни резултати.

Избор на метод на лечение на изгаряне на езика, на първо място трябва да се определи причината, поради която той е формирал. От травматично въздействие, като правило, зависи и форма на травма, и по-нататъшния начин да осигури необходимата помощ.

Подход към диагностиката

Тъй като появата на мехури и гнойников на езика и под него се случва поради най-различни заболявания, абсолютно точната причина за възникването им може да се определи само от квалифициран лекар.

С цел извършване на диагностика или друго заболяване на пациента се назначава от общ анализ на кръв, биопсия на кожната покривка, както и на терени на лигавицата на устната кухина.

Що се отнася до диагностика език при ожоге, това основен признак на нарушение действат мехури, зачервяване и подуване. Заключение за поражение език често се поставят в резултат на елементарен го прегледа.

Подход към терапията

За да се премахне мехури по език, първоначално трябва да се излекува от заболяване, което да ги породят. Лекарят определя конкретна терапия с прилагането на различни лекарства:

 1. Обикновено този вид терапия се осъществява с прилагането на лекарства, които укрепват имунната система на човека и

  блокират абсолютно всички възпалителни процеси, които се случват в организма.

 2. В случай, че мехури бял цвят, възникнали на езика, са се преместили в сложна патология, то в този случай трябва да се консумират различни антибиотици, антихистаминови средство и антивирусно на крем.
 3. В особено критична случай лекарите предписват лекарства, които притежават антипиретични и обезболяващ ефект, както и приемането на комплексни витамини.
 4. Заедно с това, трябва да се придържа към цялостна хигиена на устната кухина — как трябва да се извършва изплакване на устата и се излага на почистване на зъбите след всяко хранене.
 5. Когато е необходимо максимално да се ускори процеса на зарастване, възниква необходимостта от използване на специални пасти за зъби с антибактериален ефект. Именно тя носи на заключване за по-нататъшно разпространение на инфекцията. Трябва да се отбележи, че тази паста за зъби, доста често се прилага при извършването на чувства болката, която причиняват мехури.
 6. Процесът на възпаление, както и болки в гърлото ще падне в този случай, ако на устната кухина, изплакнете с различни отвари — лайка, жълтурчета, невен, ами и без разтвор на сода за хляб, не може да направи.

Рани от мехури ще бъдат излекувани много по-бързо, ако ги да не се излага непрекъснато с помощта на дим от цигари, пикантни и кисели храни, напитки и спиртни напитки. От всичко това трябва да се откаже по време на процеса на зарастване на рани.

Лечение на изгаряния

Процесът на лечение мехурчета, които са възникнали в резултат на изгаряне на езика на първата степен включва в себе си поредица от действия:

 • за начало трябва да изплакнете обожженный парцел език хладка вода за няколко минути;
 • след това трябва да премахнете мръсотия с език;
 • след смачивается чиста кърпа с вода и прикладывается на това място, където се формира изгаряне;
 • за намаляване на болката може да се приложи малко парче лед;
 • след това трябва отново да изплакнете устата със солена вода и да приемат ибупрофен или парацетамол от възпаление и болка.

В случай, че след като държавата извършвани действия не върви към подобряване или стана да се прояви някаква инфекция, следва незабавно да се консултирате с лекар.

Обикновено, мехури на езика, в резултат на изгаряне минават сами по себе си за около две седмици. Въпреки това, в много случаи те могат да се появят отново в продължение на шест седмици.

Независимо от това, какъв изгаряне имам човек, лекарите препоръчват използването на медикаменти, съдържащи в състава си бензокаин или ментол.

В момента тези обекти са в състояние да предоставят своите полезни свойства на равна нога с различни анестетиками. При това трябва да се помни за наличието на съответните инструкции по прилагането на един или друг наркотик.

По време на лечение на мехури на езика при ожоге трябва да премахнете от менюто си тези продукти, които съдържат в своя състав киселина (например, портокал, лимон, лайм).

Това вещество ще бъде просто се дразня като език, така и на цялата устната кухина като цяло. В крайна сметка раната ще се излекува достатъчно болезнено, и най-важното, бавно.

Накратко за превенция

Най-добрата профилактика на появата на мехури, абсцеси и други рани по език, естествено, освен спазване на хигиена на устната кухина, е на специална диета, която предвижда себе си значително консумацията на зеленчуци и плодове, който е на витамини, както и за укрепване и тонизиране на организма.

С цел избягване на образованието рани на езика, в резултат на изгаряне, трябва постоянно да се проверява температурата на абсолютно всяко хранене или гореща течност (чай, кафе и други), преди тяхната консумация.

Мехури, възникнали на езика — това е случай, който не е фатално, въпреки че проблеми в случай на липса на лечение може да възникнат.

Именно този симптом предоставя възможност на лицето да проведе диагностика на организма и определяне на тези заболявания, лечението на които ще позволи да се ускори процеса на оздравяване.

READ  Как да се лекува дълбок кариес и може ли да спасим зъб?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00095 sec