Металокерамични корони — обоснован избор

Металокерамични корони — как да се спаси зъба

Здравейте, редовните читатели на сайта и гостите, които ни доведе Гугъл. Ако сте на тази страница, то със зъбите при вас, очевидно, не всичко е в ред. Затова днес ще говоря за това как могат да помогнат за коригиране на ситуацията, металокерамични коронки.

За никого не е тайна, че феята на емайла се счита за най-здравата тъкан по целия човешкия организъм. Това не е просто кост – това е минерално съединение, което по твърдост не отстъпва на метали. Цена за издръжливост – това е нейната крехкост.

Някои важни нюанси

Възниква съвсем естествен въпрос — защо тогава зъбите донесе толкова много проблеми, ако са покрити с такава твърда черупка? Ще се опитаме постоянно да разбере това. За начало трябва да се разбере, че дебелината на емайла в различни места на зъба не надвишава 2 мм.

Учените са открили, че в структурата на емайла представлява около 40 различни минерали в чист вид и под формата на съединения. От тяхното съотношение зависи здравето на нашите зъби и свойства на емайла. Качеството на това покритие зависи директно от това, което ядем, да дишаме, как да се грижим за организма като цяло. Лоша околна среда, храни с добавки, зеленчуци и плодове с високо съдържание на химикали нарушават идеалната формула на емайла. Тя става по-крехка, по-уязвими, започва да изчезва, откалываться, като по този начин отваряне на входния път за бактерии, невероятно зъб.

А как влияят на физичните свойства на храната върху емайла, се чудя? Често пиете горещо и запиваете студено, яде кисело, пикантно, лимонада, сладко, алкохолни напитки? Може да не отговарят. Всички обичат не само по-обилен, но и на вкусна вечеря. Но това може да доведе до следващия.

 1. Рязък спад на температурата кара структура се разширява и да се стесни. Това увеличава несигурността, което е известно с училищния курс по физика.
 2. Се появяват пукнатини. И тук, в работа влизат и органични киселини, съдържащи се в храната. Те активно прониква в дълбочина, да се разрушава структурата на зъба, което води до болка и различни видове стоматологични проблеми.

Картината е тъжна и неприятна, но в съвременните зъболекари има редица начини за справяне с подобни проблеми. И на нас ни предстои проблем, за да разберете кои са най-добрите. Превенцията е много важен момент, но на него не сме се съсредоточи, тъй като вече достатъчно бе казано за това в предишните материали.

Фасети и коронки

Фасети – фини керамични или композитни облицовки върху зъбите, които не се нуждаят от механична промяна на формата на зъба. Те се използват в косметологической стоматология и трябва да се скрие видими дефекти: потъмняване, форма. Освен това те имат и защитна функция. Те са в състояние за дълго време защитава зъбите от разрушаване.

Но фасети крехки и не са предназначени за големи натоварвания, затова са поставени на предни зъби, а от техния притежател струва да забравите за семки и орешках. Освен това, цената не ги прави публично достояние. Най-евтиният вариант — на обточенную емайл да се нанесе слой от композитни материали. Най-евтиният – съответно, най-недолговечный.

Ако говорим за по-качествени винирах програмиране, произведени от пресована порцелан или цирконий, те определено са по-надеждни. На срока им на служба в две, а в три пъти по-високи, но и разходите в същия брой пъти. Най-скъп вариант – люминиры. Те се отличават с финес и не се нуждаят от механична обработка на зъба.

Коронки и техните видове

Коронката по същество – това е протеза. Тя изпълнява и естетическа функция и механично. С помощта на корони.

 • възстановяване на формата на поломанного или болен зъб;
 • възстановяване на дъвченето функция;
 • върнете нормалната усмивка, без прозяване дупки;
 • да се удължи живота на депульпированного на зъба.

Като опция, можете да изграждане на зъб, но според мнението на стоматолози, голяма пломбата ще осигури много по-голямо натоварване и може да доведе до по-бързото унищожаване на зъба. Инсталиране на корони — може да не е най-лесният начин възстановителна стоматология, но един от бюджета.

Коронки са различни, са изработени от различни материали, имат различни цени. Всеки пациент може да разчита, че ще вземе за себе си достъпни лечение. Ще разберем също какви са корони.

 1. Метални. Тези коронки са изцяло съставени от метали или специални сплави. Като материал може да се използва като благороден, така и неблагородный метал. Това е В основата на злато, платина, сплави, никел или кобалт с хром. Им или отливают по предварително изготвен оттиску, или са произведени штамповочным метод от специални втулки. Съвременната стоматология изключително рядко прибягва до използването на чиста метални коронки. Това е и естетиката на плячката, и негативно се отразява върху зъбите, соприкасающиеся с метал. Те започват много по-бързо изчезва. Изключение от това правило е злато. Коронку от този метал могат да бъдат много точно отговаря на формата на зъба, поради своята ковкости. По твърдостта на златото отговаря на параметрите на естествена зъбния емайл, така че не е толкова разрушителни свойства.

 2. Неметаллические. Тази група обединява в себе си корони, изработени от пластмаса, керамика или порцелан. Пластмасата е евтин вариант и быстроизнашивающийся, макар и хубаво изглежда наред с редица зъби. Той има още по – малко- окрашиваться с течение на времето. Порцеланови и керамични корони изглеждат като цяло е добра, но тяхното слабо място – крехки.

 3. Комбинираната. Те печелят спор, кои коронки по-добре. Към днешна дата тези коронките предпочита да се наслаждава на всеки зъболекар. Комбинирани, метала, металокерамични коронки притежават качества на първите два взети заедно, отговорите на всички изисквания на лекарите и на пациента.

Метал и керамика защитава вашите зъби

Металлокерамическая коронката представлява рамка от метал (по-рано бе посочено, какво може да се използва), върху която се нанася ръчно керамичен слой. Това, което се случва термична обработка. За това се използват специални пещи, в които корони загрейте почти до хиляда градуса. И така, след нанасяне на всеки слой. При тази температура, се случва сцепление на материалите на атомарном ниво и се постига висока якост на продукта. Ние мислим, ще е интересно да се знае, както правят това, което скоро ще замени ви зъб.

Тези коронки са по-често се използват за покриване на местни зъби, които представляват основна дъвка натоварване. По-рядко те са поставени на предните резци от естетически съображения.

Факт е, че металът може да се вижда и усмивка той друго не ще. Защото всеки иска да се усмихват красиви бели зъби, а не сиви или с петна. По време на златните вече е минало. Но това е по-скоро въпрос на предпочитания. Качествено направена протеза страхотно е да запази зъба, без да се нарушават общата външна картина. Съвременните технологии позволяват идеални изберете коронку по цвят и я изпълни идентично натуральному зубу.

Избор на коронку на предните резци, обърнете внимание на основата на азотен цирконий. Това е метал светъл цвят, който няма да е видим под керамика в придесневой зона, където му слой ще бъде по-тънък.

На практика може да се каже, че материалите тип цирконий, никел или кобалт изключително рядко са в състояние да провокира алергии и други странични ефекти като възпаление.

Може да се каже с увереност, че тази корона с течение на времето не поменяет оттенък, не потемнеет и не ще се обърнат от храна. Все пак тя е предназначена не за една година. Качествено изпълнена правилно и поставя коронката може да служи до десет години. Тя може и по-дълго стоят, но по правилата й трябва да се промени. Както виждате предимствата на този материал е в изобилие, но има някои моменти, в които все пак си заслужава да се обърне внимание.

Тези коронки силни страни се превръщат в отрицателни. Използването на циркониев диоксид, позволява се поставят коронки не само на задните зъби, но и в предната. Той е изключително издръжлив и пациентите какво да се страхуват, ако те са ангажирани специалист. Но тази най-сила е в състояние да навреди на противоположния зубу. Той просто ще бъде по-бързо се износват и с течение на времето сотрется.

Алергия никой не е отменен. Как би рядко се среща, но тя е там. Се е случило, че след инсталиране на коронки и пациентът започва да се осъзнава характерен метален вкус в устата, сърбеж във венеца на мястото на контакт с корона, дори са били наблюдавани на подпухналостта. Тези признаци са повод за незабавно се свържете с вашия стоматолог и да замени корони спешно. Ползват се наложи да цельнокерамической накладка без метал. Дъвчете трябва да осторожней, но се спаси от неприятни прояви на алергии.

Гаранция

След като излезете от кабинета на протезиста с «нов» зъб не забравяйте – всяка нещо си има срок на годност. Всеки почтен клиника задължително предоставя на металлокерамику гаранция до две години. Ако са спазени всички процедури при производството и монтаж на корони, а след това е гаранция да не се наложи. Се случват всички случаи на счупени керамични слой. Ако металът не оголился, тогава ситуацията може да се определи чрез прилагане на специални композитни материали. Вдлъбнатина дори няма да забележим. Но ако пукнатината е по-дълбока, протеза трябва да се произвежда и да се инсталира наново.

За коронках не забравяйте и редовно проверявайте състоянието им при зъболекар. Действителният живот на различни корони в диапазона от пет до петнадесет години. На практика, те и по-дълго могат да стоят, но за това трябва да се обърне внимание на хигиената на устната кухина.

Най-голямата опасност се крие в появата на вторичен кариес под корона. Той може да протече безсимптомно, като постепенно разрушава зъба. Ако навреме не се открие кариозный процес, а след това коронката вече не е необходимо, обличат я ще. Се притеснявате може да започне, ако зъбът е под корона започва да пищи и да се разболеят или да се появява лош дъх. По същата причина и промяна на корони съветват навреме.

Коронкам не се нуждаят от специални грижи или отделни пасти за зъби, е достатъчно обикновени ежедневни процедури, изпълнявани правилно. Четка трябва да се изпълнява выметающие движения от венците към кончикам на зъбите. Това ще даде възможност максимално ефективно отстраняване на зъбната плака, предотвратява развитието на зъбен камък и развитието на бактерии. Добре дошли използването на допълнителни отвари и средства за изплакване. Те наистина позволяват почистване на тези места, където четката не попадна, и да се създаде антибактериално бариера за известно време.

Металокерамични корони — митове и страхове

За повечето хора решите да отидете на зъболекар — това е вече подвиг. Че може да се говори за чувства, когато д-р и още коронку предлага да се сложи. Адреналин бие по ръба, пулс се преобърне, но тук дилемата е: да се лекува и да покрива корона или се сбогува с зъбите? Ето сега не се изненадвайте, но има и такива, които избират втория път.

Уважаеми читатели, та да не се оказаха сред тях, помислете за въпросите, които могат да ви безпокои. Преди всичко, трябва да се разбере, че за инсталиране на коронки от метал при лекар ще основателна причина. Има определени показания за това. Когато зъболекар вижда зъб, многократно запломбированный, с отдалечен нервом, разбира се, той предложи да го скрие. Той по своята същност е вече «мъртъв», за него не влизат полезни вещества и минерали. С течение на времето тези зъби само помътняват и се унищожават, а коронката може да ги спаси. И така, какво ние толкова се страхуваме?

 1. Мит 1. И изведнъж, под корона на зъба да се отиде? Това е много разпространено мнение. А има то от неразбиране на процеса, защото стоматолозите рядко смятат, че е необходимо нещо да се обясни. Каза, че е направил, е свободен. Ето такава схема. В действителност коронката преследва целта за поддържане на зъб, а не на унищожаване. Тя, като капачка, предпазва зъбите от патогенните бактерии, които, всъщност, предизвикват кариес и други заболявания.

 2. Мит 2. Имам такива страхотни зъби, а от тях пънове ще остави. Ето още какво. Ами на кого в главата дойде развалят вашите здрави зъби? Ако той е почти здрав, с малко зъбния кариес, да го чисти, запломбируют и всички. Но ако се вижда, че е разрушен зъб или структурата му е твърде мек пломбата там стоя дълго не ще. Тя обаче трябва към нещо, което се монтира. А ако пломбата още и голям, той спокойно може да се раздели зъб. Тогава вече и коронката няма да помогне. Оказва се, докато все още има възможност, зъб си струва да се скрие корона и това го предупреди по-нататъшното унищожаване.
 3. Мит 3. Корони – много на пенсионерите. В действителност има такива пенсионери, чиито зъби по-здрави и по-здрави тийнейджъри. Ами как да ви кажа, че ми е рано поставят коронки? А когато вече не е рано? Това е най-истинската несознательность на младите хора. Зъбите могат и в юношеските си години, за да се влоши. Причините тегло: околна среда, хранене, пиенето на вода, нарушение на работата на организма. Този списък е безкраен.

И ако — коронки много от възрастните, така че да загубят зъбите на младите?

Също глупаво се получава. Не се страхувайте корони. Без да се налага да ги никой не ще. А съвременните технологии позволяват да се направи такава корона, която да ги отличи от зъба, само вашият зъболекар ще бъде в състояние.

Като поставят металлокерамику

Всичко започва с екскурзия на зъболекар. Само той ще вземе решение, дали е необходимо вашите зъби на коронката или не. Ако решението е взето, след това процесът ще бъде както следва.

В зависимост от степента на разрушение на зъба, местоположението му, е взето решение за премахване на нерв. Изваждат зъби с повече корени често обхващат корона, оставяйки нервите живи, ако няма показания за премахване. Ако зъбът е мъртъв, а след това се провежда задължително за визуален контрол проучване на обект наличието на възпаления при върха на корена. В случай на откриване на канали очертани и перепломбируются след лечение. Следващият етап се формира коронковая част от зъб, ако тя е била разрушена. В зъба се поставя щифт или культевая раздел и с помощта на пломбировочного на материала се възстановява зъб, който по-късно обточится и покрита корона.

Когато зъбите обточены, че е време да свали с отливки. Именно по тях в специална лаборатория се извършват бъдещите си зъби, а след това има коронки.

Средно, една коронку може да избяга от месец и половина. Всичко зависи и от състоянието на зъба и от клиники, и от уменията на лекаря. Приблизително веднъж седмично трябва да се появи в кабинета на стоматолог, за да направи всичко по план. Всичко, което трябва да направите след това е да свикна с коронке в устата. Първите няколко дъното ще се усети дискомфорт, но той ще се проведе. В бъдеще всичко ще зависи само от вас. От това, как ще се спазват правилата за лична хигиена на устната кухина, като ще ходим на профилактични прегледи.

Какво казват пациентите с коронките?

Процедурата не е сложна, но изисква от д-р концентрация и точност. В модерна клиника, където работи квалифициран персонал, който да се притесняват от нищо. Вашият резултат преди и след определено ще зарадва. Седнете на форума на вашия град. Там със сигурност ще намерите информация, кой е добър, кой лош, с имена, фамилиями и номера на кабинета. Свържете се с форумчанами, прочетете коментарите, задавайте повече въпроси, така че се уверете, че говори с жив човек, а не се занимават с бот или подставным лице, което рекламира клиника или лекар.

Сега що се отнася до разходите. Средната цена на металокерамични коронки в частни клиники взема своя отброяване от 2800 евро. и се увеличава приблизително до 6000-7000 .. Това е по-скъпо, отколкото на метални корони и метала, но значително по-евтино от порцелан и керамика. Цената зависи основно от производителя на коронки. Най-скъпо се считат за японски металокерамични коронки. Освен корона, в цената са включени:

 • първичен преглед;
 • препоръки за избор на материал;
 • подготовка на зъба (обпиливание);
 • гласове;
 • временни коронки;
 • инсталиране на постоянната корона.

При този депульпирование на зъби, лечение, почистване и пломбировка канали ще се плаща отделно.

Има по-евтин вариант – държавните клиники. В парите има много да спечели не работи, време отделите точно повече, може би ще трябва да се сбогува с нервни клетки, седнал на опашки. С оглед на това, че металокерамични коронки се поставят на 10 години, може и да не е на този да бъде спасен? Мислете за него като за стратегически инвестиции в здравето. По-добре така, отколкото през три години, отново преповтарям поради небрежност или се втурнаха д-р.

Какви коронки по-добре?

Нито един зъболекар може да ви налагат едни или други корони. Ако вече стана въпрос за протезирането, а изборът остава за вас. Ние всички разбираме, че не само предпочитанията на всеки са различни, но и на финансови възможности. За да ви е по-лесно да се реши, нека всички плюсове и минуси, ще направим кратка попарную сравнителна характеристика на коронки от металокерамика.

 1. В сравнение с керамични коронките не всичко е толкова еднозначно. Те, разбира се, поэстетичнее ще, но отстъпва в крепостта. Всичко зависи от това кой зъб протезируется. Предния ред – предпочитани керамика, задни – металлокерамика. Цена керамика губи.

 2. Метални коронки са значително по-евтини, те също така защитават зъбите, но не са родени с железни зъби, така че наличието на метал в устата веднага се набива в очи. Освен това металът не е най-добрият начин влияе върху зъбите, с които е в контакт.
 3. Има възможност за използване на цирконий, по — точно-на неговата диоксид. Той е скъп, но е по-приятна на вид. Има и редки случаи на алергия към обикновен метал, тогава цирконий – това е най-добрият изход. Но бъдете готови да харчат пари.

На всеки са различни зъби и своето мнение по повод на тяхното лечение. Ние сме предоставили достатъчно информация, за да направите вашия избор при протезирането на един или няколко зъба може да бъде съзнателно. Вие разбирате, че това е скъпо — не винаги означава добро, както и евтино — не означава лошо. За някой е важно неестествено белота на зъбите, някой-важно да се запази зъб, дори грозна. Решение винаги за вас.

Ако сте намерили полезна нашата статия, да ни уведомите за това в коментарите. Ще бъде чудесно, ако споделите вашия опит протезиране металлокерамическими коронките!

Видео — Металокерамични коронки, някои функции

READ  Алфа био зъбните импланти от Израел: варианти и препоръки от лекари

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00114 sec