Металокерамични коронки на предните зъби: производство, монтаж, грижи

Металокерамични коронки на предните зъби

Реставрация на предните зъби изисква специален подход по причина на намирането им в зоната за повишена видимост. При липсата на един или няколко елемента от броя на, невъзможността за употреба на алтернативни методи (пломби, фасети) се прилага протези. В стоматологията, разпределени за възстановяване на предни зъби, с помощта на металокерамични коронки, което се дължи на тяхната висока естетика, на достатъчна здравина и ценова достъпност.

Описание на метода

Металлокерамическое протези представлява използване за реставрация на специални конструкции — корони. Тази протеза се състои от два елемента:

 • метален основания, направени под формата на обточенного под коронку на зъб;
 • външна част изработена от керамика, максимално близко по цвят до натуральному оттенку на зъбния емайл. В резултат на използване на богата палитра от покрития металлокерамический протеза става външно е идентичен с истински зубу.

За производството на зъбни коронки външната част се нанася върху метална ортопедическую рамка, която се изпълнява от различни метални сплави. Най-популярна се смята за сплав на никел (или кобалт) с хром. Това се дължи на неговата якост, добра биосовместимостью с тъкани и оптимална цена. Въпреки това в някои случаи може да се наблюдава алергия към този вид сплав.

Помощ! Най-продължително се считат за корони от злато-платиновом и злато-палладиевом рискове, но и цената им е значително по-висока.

Въз основа на методики за изпълнение на коронки от металокерамика, те могат да бъдат:

 • щампован — при тази техника се случва пробиване на основата. Се счита за ненадежден начин, поради наличието на неточности при производството;
 • бланширан — в този случай се наблюдава по-ясно съвпадение с зубными елементи на пациента;
 • протези с раменна (керамични) тегло — в този случай намалена метален обем на основания, част от керамика, напротив, увеличен. Се счита за най-добрият изглед протези.

За определяне на металлокерамической корони се използва стоматологичен материал — цимент. При това протеза, като калъф, покрива развален зъб. Прилагането на този вид корони осигурява дълъг и качествен резултат на възстановяването, благодарение на силата на метала и естетически качества на керамиката.

Предимства

Широкото използване в стоматологията на коронки от металокерамика, включително и за зоната на предните зъби, се дължи предимства на този вид протезиране. До параметри, за да се класират:

 • естетически параметри, което е от решаващо значение при реставрация на предните зъби. Голяма палитра от нюанси на керамичното покритие прави протеза неотличимым от естествен зъб;

Помощ! Избор на цвят с особено внимание се извършва от стоматолог за специални скалата на Вита.

 • устойчиви на хранителни дразнители;
 • точността на прилепване към зъбни тъкани;

 • дълго запазване на първоначалния цвят на коронки, тъй като те не се абсорбират пигмент, като пломбата, и остават на стария оттенък, не бланширане и не темнея с течение на времето. Така че избелване при протезирането не се изисква;
 • повишена здравина. Крепостта дизайн се дължи на метална основа. Металокерамични коронки, устойчиви на високи натоварвания, натиск, с механични повреди (пукнатини, чипс), не са се образували, когато повърхността на дъвкателните не изчезва;

 • дълготрайност. При професионално протезирането и качествено протезе, както и при спазване на правилата за грижа за коронките и устната кухина, време на тяхната служба може да бъде средно около 10 — 15 години;

Внимание! Най-честата причина за загуба на изкуствен зъб — това е вторичен кариес, разработен под него. Избягване на такъв резултат е възможно, да минава редовни прегледи при зъболекар с превантивна цел.

 • на достъпна цена.Протези от металокерамика имат оптимално съотношение на цена и качество. При това по-икономично да инсталирате няколко елемента наведнъж, в този случай гласове се отстранява единоразово;
 • липсата на усложнения при грижите за изгледа на зъбни протези.

Недостатъци

Към отрицателните аспекти на прилагането на металокерамични коронки за реставрация на зъбите включват:

 • повишена здравина протези може да допринесе за увреждане на контакт с тях зъбите, което води до тяхната прекомерна стираемости;

 • в някои случаи веднага след протезиране на или след известно време може да се появи синкав оттенък десневого край, което нарушава естетическия вид на предните зъби. Причината служи на метала, от който е извършено основата на протезата;
 • необходимостта от травматизации твърди тъкани при обточке на зъбите (изтегляне до 2 мм от всяка страна). Често възниква възпалителен процес, по причина на изгаряне на маса и я некроза. В резултат на коронку се отстранява и протезиране се извършва повторно след проведено лечение;

 • в повечето случаи, за да се избегне възпалителни явления, се изисква депульпирование на зъбите, което намалява здравината им;
 • алергични прояви. Керамика в този случай гипоаллергенна, реакции на свръхчувствителност (усещане за парене в устата, подуване в областта на протеза, метален вкус) са причинени от метални основата на протезата. Трябва да се има предвид, че рамката е изработена от злато или платина изключва появата на алергии по причина на тяхната биосовместимости с тъкани;

Важно! При появата на признаци на алергия трябва да посетите зъболекар. Може да се наложи смяна на протеза на различен вид корони.

 • в случай на пролапс на венците може би разкритие метална основания;
 • понякога при изкуствено осветление, този вид корони може да бъде различен оттенък от другите зъби, чрез закупуване на тъмно-сив цвят. Това се случва по причина на лошата светопроводимости изкуствени зъба, в сравнение с истински;

 • понякога е възможно просвечивание основаването през керамично покритие корони;
 • слабо направена протеза допринася за появата на възпалителни заболявания на устната кухина: гингивити, стоматити и др;

 • в сравнение с тези зъби, металокерамични липсва прозрачност, което може да ги отделят на фона на натурални. В този случай при възстановяване на предните елементи се препоръчва да ги групова подмяна (от клыка до клыка).

Показания и противопоказания

Обемът на необходимата намеса за реставрация на зъбите се определя от стоматолог при проверка на пациента. Показания за провеждане на металлокерамического протезиране са:

 • механични повреди на зъбни тъкани (бичен, пляскане) със значително нейното унищожаване;

 • stty форма кариозного поражението на зъб;

 • силна степен на стертости зъбни тъкани;

 • при шинировании на зъбите в случай на поражение на централната част на зъба лека и средна степен на потока (пародонтоза);

 • липсата на един или повече елементи на зъбната редица;
 • вродени аномалии.

Противопоказания за използване на коронки от металокерамика са:

 • алергични прояви към метала, който е част от основата на протезата;
 • вдигане на степента на поражение на централната част на зъба (заболяване на венците и пародонтит);
 • скърцане със зъби;

 • при малка стойност на ножа отдолу и малка височина на истинските зъби;
 • тежък дефект привеждане в съответствие хапят.

Процесът на протезиране

Инсталиране на металокерамични протези се случи на няколко етапа. На първо място вашия лекар извършва преглед на пациента, в случай на необходимост се провежда лечение на съпътстващите стоматологични заболявания: кариес, заболявания на венците, изтриване на зъбите с тежка степен на поражение и др. Нататък се определя начин за инсталиране на корони, като се започне от състоянието на зъба.

Подготовка

На този етап включват задължителната refacing челни зъби под дебелината на корони за надеждно определяне на това. Премахване на плътни зъбни тъкани от всяка страна, не се прави повече от 2 мм. При обточке за по-трайно фиксиране на протезата се формира някаква грапавост пън. Задължително препарируется долния край с склонове на правилното място коронки.

За да се предотврати възникването на възпалителни явления се провежда отстраняване на маса и пломбирование зъбни канали.

При тежки щети и поражения на зъбни елементи се прилагат следните методи на протезиране.

Състоянието на зъба Начин на протезиране
Кореновата система на зъба запазени Се използва щифт, с помощта на които се постига необходимия обем коронковой областта на зъба, след това се инсталира протеза.
Използването на культевой раздели, създаването на неговото прилагане опорна точка, на която се фиксира корона.
Тежки дефекти чак до адентии На имплантате. Един от най-новите методики в ортодонтията. В този случай коронката е фиксиран на алвеолата на винт, поставен в костната тъкан на челюстта. Дизайнът се характеризира с повишена крепост.

Изготвяне на коронки от металокерамика

От този етап зависи качеството на протеза, точността му прилепване към зъбната повърхност. Технологията е различна сложност и трудоемък.

 1. С помощта на специални лечим завърши със зъбната редица се отстранява гласове, обозначаващ анатомични особености на структурата на зъбите на пациента.
 2. Нататък от гипс формира модел. Тя е абсолютно копие на зъбни елементи на пациента.
 3. След това се създава восъчни рамка, от която впоследствие се моделира метална основа коронки. След успешното му монтаж металлокерамический протеза се формира напълно.
 4. Готова коронката отново примеряется, са направени необходимите промени в неговата форма и цветови нюанси, след което той се покрива с глазура, с цел придаване на блясък.

Помощ! За периода На изготвяне на коронки на обточенные зъби са монтирани временни протези. Те предпазват зъбните тъкани и запазват естетическия вид.

Инсталиране на протези

За да се уверите в добро като корони, в неговата функционалност и удобство, за определяне се извършва на временен цимент за определен интервал от време (до 3 месеца).

С успешното функциониране на протезата и го изваждат, почистват се и се упражняват вече окончателния монтаж.

Правила за грижа за коронките

Грижа за зъбни протези от металокерамика усложнения не се представлява. Той включва стандартни хигиенни процедури, като почистване на зъбите два пъти на ден. Движение на четка за зъби, при това трябва да се извършва в посока от венците към ръба. Паста се прилага обичайната, пространствата между зъбите можете да почистите с помощта на зъбни конци или на иригатор.

При възникване на неприятни усещания, болезненост под протеза трябва да се обърнете към зъболекар. Този симптом може да посочи за развитието на под корона на вторичен кариес. В този случай е необходимо неговото лечение и изпълнението на повторно протезиране.

Ако се случи повреда на коронки, също така, трябва да се консултирате с вашия лекар. При обикновенните сколе, без оголени метални причина е възможна реставрация с използването на композитни материали. Ако основата е станала видима, коронката не подлежи на възстановяване. В този случай протеза се отстранява и на негово място се изисква да се инсталира нов.

Видео — Как се отстранява коронку от зъб

Важно! Трябва да се помни, за времето на служба металокерамични коронки, забавата за тяхната подмяна, може да допринесе за развитието на стоматологични заболявания и се стигне до загуба на зъба.

Профилактичен преглед при зъболекаря трябва да се прилагат на всеки шест месеца, се препоръчва редовно провеждане професионална хигиена както на изкуствена, така и на истинските зъби.

READ  Спрей Мирамистин за обработка на гърлото и устната кухина

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec