Микроимпланты в ортодонтия — описание, приложение и определяне на

Микроимпланты по ортодонтия

Микроимпланты – винтове, дължината на които не надвишава 10 mm. Те се използват в денталната практика в областта на имплантация и ортодонтия за възстановяване на зъбната редица или ортодонтско лечение. Микроимпланты представляват конструкции, изработени от титан или титанова сплав. Подобни закрепване са определени в костната тъкан на горната или долната челюст.

Използването на микроимплантов по ортодонтия

В ортодонтия микроимпланты изпълнява ролята на опори и се използват основно в комплексно лечение съвместно с брекет-системи. Терапия с прилагането на микровинтов позволява значително да се ускори лечението и да се постигне по-предсказуеми резултати. Използването на подобни на имплантите често дава възможност без инсталиране на ортодонтски скоби или намаляване на броя на фиксируемых скоби на зъбите. Към днешна дата микроимпланты широко се прилагат за корекция на различни нарушения на привеждане в съответствие хапят.

Внимание! Захапка – позицията на зъбни серии по отношение един към друг. Той може да бъде правилен или болезнено. Във втория случай на неправилно смыкание на зъбите може да доведе до нарушения на работа лицево-дъвченето на апарат, проблеми с говора и дишането.

Има редица заболявания на привеждане в съответствие хапят, които е възможно да се определи с помощта на използването на микроимплантов.

Аномалии на привеждане в съответствие хапят

Вид на привеждане в съответствие хапят Описание
Отворете захапка Липсата на затваряне на предните и на страничните зъби. Често води до редица функционални и естетични нарушения
Мезиальный захапка Пациентът дъното на зъбната редица рязко се издава напред. Характерна проява на патология е стърчащи напред брадичка
Дистальный захапка Напред се издава от горния зъбната редица с сомкнутых челюстях. При пациенти се отбелязва специфичното «птиче лице»
Дълбока захапка Зъбите на горния ред са в състояние да запушени, т.е. затваряне на челюстите, повече от една трета от припокриват зъби-долния ред на
Кръстосан захапка Патология, дължаща се на несъответствие на размера и положението на зъбите в напречно направление

Използването на микроимплантов позволява в повечето случаи се избегне мащабни хирургични интервенции за отстраняване на лицево-дъвченето на апарата. Това е особено важно при корекция на тежки нарушения на затваряне на зъбите, например, при открито прикусе.

Инсталиране на микроимпланта

Инсталиране на ортодонтски винтове се извършва по следния начин:

 1. Лекарят извършва преглед на устната кухина на пациента и определя какво количество винтове трябва да инсталирате за закрепване на конструкцията.
 2. Лигавицата на устната кухина се обработва анестезирующим спрей. Също така е възможно покриването на определена площ венците специален филм, напоена с обезболяващо средство. Средното време на експозицията е от 5 до 10 минути.
 3. Специалист прави в обработени област убождане анальгетика. Лекарството започва да действа след около 2-3 минути. Преди провеждане на процедурите трябва да се специалист за наличието на алергия към някакви фармакологични средства. И е много важно своевременно да информира ортодонт влошаване на благосъстоянието по време на процедурата.
 4. В меките тъкани се създава една малка дупка, в която се завинтва микроимплант с помощта на ортодонтски отвертка. Планина е установена между корените на двама намиращи се в близост до зъби.

Като цяло работа по консолидацията на винт трае не повече от десет минути. При това пациентът почти не изпитва неприятни усещания, с изключение на известен натиск върху парцел с такова име.

След процедурата главата микроимпланта оказва се, обслужващи над повърхността на епитела. Към нея специалист прикрепляет различни пружини и веригата за промяна на позицията на зъбите.

Механизъм на действие микроимплантов

За да се постигне преместване на зъбите, трябва да използвате определена опора за брекет-система. Обикновено за тази цел се използва един или няколко зъба. Въпреки това, този метод има недостатъци: в резултат на подобни манипулации се случва промяна само на зъбната редица, което в някои случаи не се изисква.

Микроимпланты здраво са фиксирани в костната тъкан, не се измества при прилагане на сила и позволяват точно да се определи траекторията на движение на зъбите. Това е гаранция за предвидимост на терапевтични дейности.

Внимание! Микроимпланты дават възможност за провеждане на ефективно ортодонтско лечение при пациенти с различни заболявания на пародонта. Тъй като винтовете не оказват натиск върху зъбната редица, няма опасност от разхлабване или загуба на прекалено подвижни зъби.

Именно микровинты дават възможност да коригирате дори тежка патология, в това число да се справят с голям скученностью на зъбите, веерообразным разминаване на зъбната редица и на други нарушения, които в други случаи изискват оперативна намеса.

Показания и противопоказания за инсталиране микроимплантов

Микроимпланты се използват в различни области на стоматологията. При ортодонтическом лечението на решение за монтаж на винтове-често се приема при следните показания:

 • необходимостта от временно фиксиране на ортодонтски скоби;
 • липсата на един или няколко зъби;
 • повишена подвижност на зъбите, невъзможността за тяхното използване като опора на брекет-системи;
 • различни дефекти на лицево-дъвченето на апарата.

Внимание! Микроимпланты също ни помагат за провеждането на ортодонтско лечение при пациенти с изразена адентией или атрофией костната тъкан на челюстта.

Микроимпланты са изработени от хипоалергични материали, които са атравматичны и почти не предизвикат реакция на отхвърляне. Въпреки това, съществуват някои фактори, при наличието на които не се препоръчва изобщо е забранено да се използва микровинты:

 1. Злоупотребата с спиртосодержащими напитки, психотропни лекарства, изразени като пристрастени към тютюна.
 2. Коагулопатии, т.е. различни нарушения на кръвосъсирването функция на кръвта, при които са забранени всякакви оперативни интервенции.
 3. Захарен диабет. При това заболяване е нарушена trophism в меките тъкани на челюстта, заради това, което е възможно отхвърляне импланта или разрушаването на костите.
 4. Нарушаване на работата на имунната система. В абсолютно повечето случаи микроимпланты безопасно да пусне корени и да не предизвикат реакция на отхвърляне. Въпреки това при отделни пациенти се дължи на дисфункция на имунитета е възможно развитие на оток, възпаление и некроза.
 5. Онкологические заболявания и период на химиотерапия са абсолютно противопоказание за инсталиране на имплантите.
 6. Патология на венците. В резултат на възпаление при гингивити тъкан постепенно се деформират, което прави невъзможно монтирането микроимпланта и брекет-системи.

Внимание! Преди да инсталирате микроимпланта специалист извършва задължителна проверка на устната кухина на пациента, назначава рентгенограмму и определя наличните човек в анамнеза заболявания. Тези мерки са необходими за предотвратяване на отхвърляне на импланта и развитието на възпалителен процес.

Предимствата от използването на микроимплантов

Използването на микровинтов има редица предимства в сравнение с използването на зъбите на пациента или други закрепващи като опора за ортодонтски скоби:

 1. При винтове разполага с изключително ограничен списък с противопоказания за инсталиране.
 2. След инсталиране на импланта на пациента не е необходимо непрекъснато наблюдение на състоянието на брекет-системи: редовно в рамките на деня се сменят гумички за триене, носят външни скоби и т.н.
 3. Микроимпланты може да се прилага за коригиране на привеждане в съответствие хапят дори и при пациенти с подвижни зъби.
 4. Винтове неподвижен, почти незабележими и не създават дискомфорт по време на приема на храна.
 5. Използването на микроимплантов дава възможност да се коригира захапката, без да се прибягва до изваждането на зъбите.
 6. Зъбните импланти значително улесняват инсталирането на брекет-системи и позволяват значително намаляване на броя на инсталиране на скоби и допълнителни конструкции.
 7. Прилагането на микровинтов позволява бързо и ефективно провеждане на дистализацию моляров.

Внимание! Дистализация моляров – процес на ортодонтски придвижване на зъбите страничната група назад. Тази процедура е необходима за изравняване на зъбната редица.

Възможни усложнения при инсталиране на имплантите

В повечето случаи, инсталацията и използването на микроимплантов не води до развитие на усложнения. Въпреки това, при нарушаване на правилата на експлоатация на винтове при пациент могат да се проявят следните нарушения:

 1. Увреждане на корените на зъба. Подобно усложнение може би поради особеностите на формата на корена. Избягване на подобни нередности дава възможност за радиография на челюстта. Понякога винт пречи на повърхността на корена при преместване на зъба. В такъв случай специалист извлича алвеолата и го инсталира на друг парцел.
 2. Крек или фрактура на импланта. Възниква при инсталиране на винт или в резултат на силния натиск, на него по време на дъвчене. В такъв случай специалист под местна упойка премахва до края на зарове част от проекта.
 3. Нарушение на стабилност на импланта в резултат на въздействие върху него силния натиск. Риска от подобни усложнения възниква при около 10-15% от пациентите. За профилактика на патология се препоръчва да не се мъча и не раскусывать твърда храна.
 4. Отхвърляне микроимплантов. Среща се изключително рядко и обикновено засяга хора със силно увредено имунитет. Празнува се на не повече от 2-5% от случаите. При развитието на отхвърляне на алвеолата трябва да се премахне. Повторна настройка е възможна само след отстраняване на причините, спровоцировавшей усложнение.

Микроимпланты – винтове изработени от титан или титанова сплав. Подобни проекти са определени структурата на костите на горната или долната челюсти и ортодонтски практика служат за определяне на брекет-системи. Зъбните импланти ви позволяват значително да се ускори лечението и подобряване на неговата ефективност.

Видео — Използване на микроимплантов по ортодонтия

READ  Избелващи ленти Crest 3D White

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec