Много са чувствителни зъби — причини и лечение, методи за хигиена на

Много са чувствителни зъби: причини и лечение

Гиперестезия на зъбите – това е реакция на повишена възприятие за стимулиране на рецептори за болка (чувствителност). Болка при гиперестезии възниква внезапно след взаимодействие с провоцирующим фактор под формата на студ, на храни с високо съдържание на киселини и захар, потоци на въздух. При изразена гиперестезии болезнени усещания могат да се появят при всеки допир, например, ако случайно докоснете с език. Тази форма изисква специализирано стоматологично лечение, тъй като се възстанови структурата на эмалевого покритие при гиперестезии 3-4 степен в домашни условия е невъзможно.

В останалите случаи може да се справи с проблема сам, но лечението на свръхчувствителност зъбни тъкани изисква комплексен подход и включва в себе си не само използването на лекарства и пасти за зъби с лечебно действие, но и корекция на хранителните навици. От голямо значение е диагностика на заболявания и разкриване на провоцирующего фактори и причини, тъй като без тяхното отстраняване се справят с патология напълно ще се провали.

Гиперестезия: причини за възникване

Причината за появата на болка регионална синдром при взаимодействие с определени храни ли други фактори е деформация и изтъняване на емайла. Самият емайл е най-твърдата тъкан в човешкото тяло и не реагира на някакво въздействие от липсата на нервни рецептори. Под емайла се намира слой на дентина – основната маса, от която се състои зъб. В дентине има голям брой нервни окончания, които реагират на всяко въздействие, така че при намаляване на обема на эмалевого на покритие и намаляване на нейната плътност при човека възникват реакции на повишена чувствителност към външни фактори. За да се справи с проблема, трябва да знаете какви причини допринасят за изтъняване на зъбния емайл и появата на гиперестезии.

Небалансиран хранителен режим

Емайл – много твърда и плътна тъкан, която е почти на 95 % се състои от неорганични съединения. За да се поддържа необходимата плътност и да се осигури адекватна защита на зъбни коронки, трябва внимателно да следи за хранителни дажби и осигури достатъчен прием на минерали. За емайл е здравословна, тялото на човека трябва всеки ден да получава следните минерали:

 • калций;
 • флуор;
 • фосфор;
 • калий;
 • магнезий.

Това са най-важните елементи, които осигуряват пореста структура зъбни тъкани и участват в процеса на циркулация на течности в свободните пространства. Процесът на извличане на минерални соли, от эмалевого покритие се нарича деминерализацией. За предотвратяване на тази патология трябва редовно да се консумира извара, риба, мляко, сирене, ядки, бобови растения. Скоростта на консумация на минерали, необходими за здравето на зъбите и предупреждения гиперестезии, посочена в таблицата по-долу.

Минерал Терапевтична доза (предписва за лечение на гиперестезии с видими признаци на demineralize на зъбния емайл) Дневната норма (за предотвратяване на свръхчувствителност) В кои храни се съдържат?

3 г 1-2 грама Морско зеле, фасул, фъстъци, леща, картофи, орехи и кедрови ядки, кашу, сушени кайсии, стафиди, сушени сини сливи

1500 mg 800-1200 мг Яйца, зеле, мляко, сирене, боб, скариди, калмари, извара, сусам, бадеми, дати, портокали, сардини

1200 мг 300-400 мг Орехи, просо и овес зърно, синап, бадеми, фъстъци, грах

4 мг 2-4 мг Портокали, репички, листни салати, скариди, царевица, лук, яйца, орехи

2000 мг 400-1200 mg Тиква, зеле, картофи, всички видове риба и морски дарове, мляко, черен дроб, сирене, извара

Важно! При невъзможност за разнообразяване на храненето трябва да се консултирате с вашия лекар за необходимостта от приемане на минерални добавки или витамин минерални комплекси. Не вземайте никакви лекарства без лекарско предписание. Например, предозиране на флуор също се отразява отрицателно върху тялото, както и липсата му, така че всички назначения трябва да направи лекарят.

Неправилното миене на зъбите

Тук се отнася не само неправилна техника на изпълнение, но и например неадекватно на стратегията за използване на паста за зъби и четка. Не се допуска продължителна употреба за зъби с високо съдържание на абразиви. Такива продукти обикновено са предназначени за избелване и може да се прилага не по-често от 1-2 пъти в седмицата. По-честото използване води до травмированию на зъбния емайл и намалява неговата плътност, което причинява реакции на свръхчувствителност.

Четка за зъби трябва да има средна твърдост – това ще ви позволи ефективно отстраняване на зъбната плака и остатъците от храна, а също така ще осигури масаж на венците и подобряване на кръвообращението. Промяна на четка за необходимо, на всеки 3-4 месеца, тъй като в него се натрупват бактерии и микроби, както четина е деформиран. Именно деформация на власинките става една от причините за развитие на гиперестезии, затова пренебрегва препоръките на зъболекарите не си струва.

Честата консумация на продукти кислотосодержащих

Към тези продукти се отнасят кисели плодове (череша, касис, нар, лимон и други видове цитрусови плодове), консервирани и мариновани зеленчуци, продукти с оцет. Киселина разяжда зъбния емайл и допринася за эрозийных повреди, които нарушават свободната циркулация на течности в зъбни тъкани и предизвикват болковият синдром.

Важно! След консумация всички напитки и храни с високо съдържание на киселини трябва внимателно изплакнете устата с хладка вода, за да се предотврати увреждане на эмалевого покритие.

Стоматологични и общи заболявания

Много често гиперестезия се развива на фона на наличните заболявания на зъбите и венците. Най-чести причини повишена чувствителност на стоматолозите са следните мерки:

 • повърхностен и дълбок кариес;
 • възпалителни процеси в тъканите на пародонта;
 • v дефекти (некариозные поражението на зъбни тъкани в пришеечной зона, характеризиращо се с намаляване на обема на зъбния емайл и образованието конусовидных обекти).

Качеството на изпълнение на някои стоматологични процедури (например, избелване на зъбите или професионално почистване) също може да стане причина за увреждане на емайла и развитие на свръхчувствителност на зъбите. Гиперестезия, според някои стоматолози, е най-често срещано усложнение след провеждане на определени процедури.

Моля, обърнете внимание! В редки случаи може да предизвика патология може да бъде заболяване на стомашно-чревния тракт, при която е нарушена абсорбцията и усвояването на минерали, идващи от храната (гастрит, дуоденит, колит). Захарен диабет и други болести на ендокринната система и могат да предизвикат реакция на свръхчувствителност. Около 5 % от пациентите причината изразена гиперестезии стават неврологични нарушения, например, невралгия.

Видео — Чувствителност на зъбите: симптоми и лечение

Лечение гиперестезии электрофорезом

Ако патология има тежка степен може да помогне физиотерапевтическое лечение на електрически импулси – електрофореза. Процедурата е почти безболезнена, но може да се достави лек дискомфорт, били тежко обремени лечение в детска възраст. Най-често за този метод на лечение се използва разтвор на калциев глюконат, с концентрация на активното вещество 10 %. В зависимост от степента на увреждане на емайла и признаци на demineralize също може да се прилага натриев флуорид 1 % разтвор на витамин В1 с «Тримекаином» — обезболяващо лекарство за местна упойка.

Курсът на лечение е не по-малко от 10 процедури с продължителност 10-15 минути.

Важно! За лечение на деца се използва предимство на калций глюконат под формата на разтвор. Необходимо е да се следи за концентрацията на разтвора е не повече от 5 %, тъй като в големи дози лекарство може да навреди на здравето на зъбите.

Лекарствена терапия

За лечение на повишена чувствителност и възстановяване на минерална структура на зъбния емайл лекарите могат да предписват лекарствени продукти, съдържащи флуор (предимно под формата на флуорид). Това могат да бъдат лечебни гелове, пяна, лак и разтвори. Тяхното предимство е удобството на употреба, а също така антикариозный ефект. Почти всички медикаменти от тази група могат да се използват за предотвратяване на кариес или лечение в случаите, когато патология е на ранен етап.

Видео — Как да се освободите от чувствителност на зъбите, механизъм на възникване на болка

Лакове на базата на калциев флуорид и натриев

Лакове за лечение на гиперестезии трябва да се прилага на зъбите след тяхното почистване и изсушаване. След това в продължение на 40 минути не могат да пият, да се консумира храна, да пушат и да изплакнат устата си. Някои лекари съветват да се увеличи този период до 2 часа.

Стоматологични лакове за намаляване на повишена чувствителност на зъбите: «Фторлак», «Бифлюорид 12».

Разтвори за изплакване

Разтвори са най-удобни лекарствена форма, тъй като им е лесно да се прилага дори на децата. При това възрастните трябва да се следват за детето, не случайно поглъщане на лекарството. Ако това се случи, трябва да детоксикационната терапия всякакви сорбентами («Неосмектин», «Активен въглен») и да се консултирате с лекар.

Лекарства за лечение на гиперестезии под формата на разтвори: «Флюокаль», «Калциев глюконат решение от 10 %».

Прахове

Най-популярният стоматологическим наркотик, за да се отървем от повишена чувствителност е минерален прах «Ремодент». Може да се използва за приготвяне на разтвор с концентрация на активни вещества е 3 %. Готов разтвор се прилага за изплакване или местни апликации. За локално лечение трябва да се памучен тампон напръскайте лекарство и да се прикрепя към болезнен картофите за 15-20 минути. Курс на лечение трябва да бъде не по-малко от 10 процедури.

Гелове и пасти

Гелове и зъбни пасти трябва да се прилага върху изчиства зъбите след отстраняване на влагата от повърхността им е необходимо за максимално усвояване и постигане на определен терапевтичен резултат. Запази средство трябва в продължение на 3-4 минути, след което остатъците трябва да сплюнуть. Изплакнете устата си след процедурата не може да бъде.

Лекарства за лечение на гиперестезии под формата на гел и пасти: «Флюокаль», «MI Paste Plus», «Паста стронциев хлорид 75 %».

Каква паста за зъби да изберем при повишена чувствителност?

Ако човек страда от свръхчувствителност на зъбния емайл, му е необходима специална паста за зъби от категория лекарствени продукти, който е избран и назначен от стоматолог. Да се използва редовно тези паста, не може, следователно, трябва да се изясни от лекар, за какъв период от време се назначава средство. В основата на медицински пасти за намаляване на гиперестезии са алкални съединения (най-често гидрокарбонат и карбонат, натриев и калиев), които неутрализират действието на вредните киселини и причиняват дехидратация дентинных каналчета, като намалява тяхната чувствителност към манипулации.

Най-популярните лечебни пастами за десенсибилизация на зъбния емайл, препоръчани от стоматолози, са:

 • «MEXIDOL dent Sensitive»;
 • «Oral-B Sensitive Original»;
 • «Sensodyne-F».

Добър лечебен ефект има паста за зъби «Рембранд» (категория «Sensitive»), но си е достатъчно трудно да се намери в продажба и неудобен за използване. Прилага средство е необходимо след всеки прием на храна, която не винаги е възможно за работещи хора. Паста създава на повърхността на эмалевого покритие плътен защитен филм, препятствующую контактированию истонченных или деформирани места с външни дразнещи.

Народни рецепти

Допълва лечението може да си рецепти на алтернативната медицина, много от които не са достатъчно ефективни при гиперестезии различна степен, но трябва да се получи консултация от стоматолог, преди да ги прилагат.

Сусамово масло

Памучен тампон напръскайте с масло от сусам (студено пресовано) и да се прилага на пациента, на сайта на 20 минути. Този метод помага бързо облекчаване на болката и за намаляване на чувствителност на зъбния емайл.

Отвара от змийско polygonum

1 супена лъжица сух корен на растението се изсипва 250 мл вряща вода и варете в продължение на 10 минути. Отварата се използва за изплакване на устата 2-3 пъти на ден в продължение на 1 месец.

Настойка от лайка

2 супени лъжици смес от лайка и маточина, се налива 300 мл вряла вода и да се влеят в продължение на 40 минути. Изплакнете устата си няколко пъти на ден в продължение на 2-4 седмици.

Лечение на свръхчувствителност на зъбния емайл, трябва да се извършва само под наблюдението на зъболекар, тъй като някои процедури и лекарства може да има индивидуални противопоказания. От голямо значение следва да се обърне на подготовката на диетата и хигиената на устната кухина – това ще помогне за предотвратяване на влошаване на състоянието и повишаване на ефективността на провежданата терапия.

READ  Вздулась венци - защо се случва това и какво да правя?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00139 sec