Може ли боли зъб след отстраняване на нерв: подробна информация

Може ли боли зъб след отстраняване на нерв

Кариес бийч не един век, най-често просто и заедно с това сложно заболяване, което се лекува елементарно, ако се лекува навреме, и предизвиква маса усложнения, ако дълго време не се лекува. Осложненный кариес води до увреждане на емайла, което, на свой ред, провокира пульпит. Човек, който не бързаше за зъболекар, за да се лекува, започваща на кариес, не отива към нея, дори и след образуването на пульпита. Но когато и това заболяване се усложнява, започват не просто силна болка (те са били и при сериозен етап на зъбния кариес, и от страх пред стоматологическим фотьойл много склонни да им), но непоносим. И тук няма друго решение на проблема, освен отстраняване на нерв.

Болката и премахване на нерв

Съвременните стоматологични методи позволяват да изтриете нерв, дори и в най-напреднал ситуация, в рамките на не повече от 30 минути под силна упойка, без болка. Това е дори по-лесно, отколкото да извлечете многокорневой зъб. По време на процедурата пациентът не изпитва болезнени усещания. И като операцията, често решава, че всички проблеми са зад гърба си.

Между другото. Често след отстраняване на нерв, затваряне на каналите пломбами и премахване на източника на болезнените усещания, болка не минава. Връщайки се след края на анестезия, тя продължава да тормози във всички случаи, когато се случва при натискане не е зъб, надкусывание, всяко механично въздействие.

Защо боли зъб, лишен от нерви? На пръв поглед се разболеят други хора, и това е невъзможно, защото болката център се намира в нерве, който се отстранява. Фантомни болки? Всичко е много по-трудно и едновременно лесно. Важното е, да се разбере, когато не си струва да се притеснявай за тези болезнени усещания, а когато трябва да свириш тревога, и спешно да тичам на лекар.

Процедурата за отстраняване на нерв

Извличане на нерв или депульпирование се извършва както следва.

 1. Въвеждането на местна упойка действия.
 2. Извличане на нерв от тъканите, утративших чувствителност.

 3. Почистване и стерилизация на канали.
 4. Инсталиране на пломби, покриващи канал дупки.

Ако в процеса на извличане на зъбен нерв пациентът се чувства нищо и не изпитва болка, това още не означава, че тази процедура е безболезнена.

Важно! Под действието на упойка, пациентът не чувства болка, която, въпреки това, е налице. Нервните окончания са отговорни не само за усещанията в зъба, но и регулира чувствителността на челюстта и на цялото лице. Пульпит предизвиква не толкова от болка в зъба (за разлика от кариес), но болезнени усещания в ушите, слепоочията, предна част.

Когато се извършва депульпирование, нерв, който се намира в цяло багажника сплит многото нерви, при извличане на файлове, травмирует около нервните влакна и тъкани.

При всяка операция, особено свързана с ампутация на нервните окончания, се извършва глобалната инвазия в човешкото тяло, увреждане на тъканите и разположени в непосредствена близост до нервите. Така болезнени усещания след отстраняване на анестезия се наблюдава при всички, чийто праг на болка по-нисък от средния, а това е над 50% от пациентите.

Тази болка е естествена реакция на организма, и не трябва да предизвиква тревога и безпокойство. В тази ситуация се допускат такива явни симптоми:

 • свръхчувствителност от въздействието на външни (попадането на храна, студен поток въздух, кисели или сладки напитки);
 • внезапни доста силни болки, активизирующиеся преди лягане или през нощта;
 • неприятни усещания в процеса на затваряне на челюстите;
 • главоболие, слабост в тялото, цялостното здраве и ухудшенное.

Всички тези показатели са в норма, ако с течение на времето те вървят към рецесия. Но когато здравето се влошава, а болката стават само по-силна, това може да е сигнал за началото на патологичния възпалителен процес, който ще доведе до гнойному увреждане на венците.

Причини за запазване на болка

Трябва ли да боли зъба, в резултат на депульпирования, и колко време болката може да продължи?

Важно! Ако симптомите продължават повече от седмица и не отшумяват, а се засилват, време е спешно да се нанесе на връщане посещение на лекар.

Причини ненормално протичане на процеса на заздравяване на тъканите след отстраняване на нерв няколко. Повечето от тях произтичат от слабо проведено лечение. Не е тайна, че към избора на зъболекар, трябва да се отнасят отговорно. Но често избор при пациенти на клиниките, особено държавните, ограничен специалист, към които пациента е издаден талон». А той не винаги е една добра среща професионалист.

Таблица. Причина за усилване на болката след отстраняване на нерв

Причината Описание

Канали, в които се намира нервен багажника, трябва да бъдат внимателно почистени след неговото премахване. Ако в канала са останали микроби, тоест за дезинфекция се проведе не напълно, от лондонския всички правила и норми, в канала остават микроби. Те продължават да извършват дейностите по пломбой, което води до сериозни постпломбировочным последици. Започва възпаление. Болката се усилва и с течение на времето стават непоносими.

На края на нервите могат да бъдат извлечени не напълно. Това се случва в случай на небрежност или липса на опит на лекар. Под пломбой остават некротические лезии, които с течение на времето, също водят до възпаление. В този случай пациентът не само изпитва болка, но страда от повишена температура на тялото.

Каналът трябва да бъде продезинфицирован и плътно запломбирован. Но често се случва, че се дължи на повреден налагане на пломби или за неправилно изчисляване на свиване пломбировочного материал между венеца и пломбой се образува празно пространство. Привидно, отколкото опасен въздух? Този вид въздушна възглавница може да доведе до образуване на абсцес, в резултат на което е разрушена от зъбната тъкан.

Разбира се, излишните запълващ материал пречи на кусанию, жеванию и други функции, които изпълняват зъби.

Това в стоматологична практика също не е необичайно. Например, зъб има три корена, а не два, както трябва да бъде. Но на каналите, където са разположени нервите, при това тя разполага с четири. Лекар, не като рентгенограмму, премахва очевидно болезнен корен, който се крие нерв. При това съседните нервните канали остават чисти.

Важно! Презареждане unclogged канали – трудна за лекар и скъпа за пациента операция. Ако небрежност беше допусната от лекаря, или имаше счупени инструменти в хода на депульпирования, или не са спазени протокол за извличане, клиниката е длъжен отново да проведе процедура безплатно.

Освен лекарски грешки и форс-мажорни ситуации, болни може също така поради няколко второстепенни причини.

 1. Алергична реакция. Тя може да се прояви поради непоносимост на организма на всеки компонент, съдържащ се в пломбировочном или анестезионном материал. По време на алергична реакция, пациентът преживява не само постпломбировочную болка, но и сърбеж, може да се появи обрив, едем, да се повиши температурата. Ако е реакция към упойка, той ще мине с времето. Ако на съставните материали за пломби, тя ще трябва да се замени с друга, направена от хипоалергични съставки.

 2. Случайно нараняване на венците. Това се случва, че с пломбой и канали всичко е в ред, но по време на операцията е била повредена десневая тъкан, която воспалилась и отекла. След внимателно проучване на венците и определяне на тази причина постпломбировочных болки предписва курс от антибиотици или местно изплакване на антисептици.

 3. Невралгия. Луночковый нерв може да бъде впечатлен по време на операцията депульпирования, а може и още преди него, развившимся заболяване, повредившим зъбния нерв. В този случай с отнемане на нерв проблемът не изчезва. Болката продължава да нараства, особено при надкусывании и всякакви прикосновениях. Тя е приступообразный характер, може да се разпространи в цялата челюст, за да предизвика временни скован. При това заболяване на няколко етапа. Най-добре е купировать му в началото, защото късен етап предизвикват непоносими пристъпи на болка, пациентът не може да си отваря устата, не може да има и дори да говори. За облекчаване на болки лекарят ще предпише болкоуспокояващи.

 4. Още един източник на болка, който не веднага се разпознава, тъй като се очакват проблеми от страна на депульпированного зъб, на съседния зъб. Ако в близост се намира един зъб, който има кариозные победата, той може да се разболеят и да доведе до дискомфорт, а пациентът ще си помислят, че този от отстраняване на нерв. В този случай източник на проблеми санируется.

Как да се облекчи болката

За да болковият синдром не се разви, и изцеление в постоперационном период премина, както се очаква, трябва да се спазват препоръките на лекаря и да се придържаме към правилата за грижа за депульпированным зъб.

 1. За устната хигиена на устната нужда от специални грижи, не допускающий появата и развитието на инфекции.

 2. Зъб с отдалечен нервом в рамките на няколко дни след операцията трябва по възможност се изолират от всякакви механични въздействия. Не надавливать четка за зъби, за да не се консумират твърди храни.

 3. В продължение на две-три постоперационных дни прополаскивать устата подобрен лекар антисептик.

 4. След депульпирования позволено да вземат болкоуспокояващи лекарства. Консултирайте се с вашия лекар за това, какви аналгетици е по-подходящ за вас, и спазвайте честота на приемане и дозировка.

Важно! След депульпирования и затваряне обелени канали пломбой, лекарят трябва да назначи рентгенова снимка. Ако той «забравя» да го направя, настояват за това, или сами си направете рентгеноскопию срещу заплащане. Много е важно да се контролира чистотата на канала и полноценность инсталирана пломби. Това може да стане само с помощта на рентгенова апаратура.

Народни средства за защита

Да се увери, че болката не се развива, а зъб нормално заживал, е възможно с помощта на народни средства за защита.

В деня на операцията, след като изсъхне пломбата, и е позволено да пие течности, започвайте изплакване на устата със сода и йод. Хоросан (на чаша вода чаена лъжичка сода на прах и четири капки йодна тинктура) не трябва да е горещо. Не правете интензивни движения на течности, само за няколко секунди задръжте дъха си в областта на прооперированного на зъба. Изплакване се провеждат на всеки час през деня.

Прополисът може да се прилага към увредената зона в устата си, след това, като премине действието на анестезията.

Като разбере, че е време на хирург

След изпълнението на депульпирования много обилно., отколкото след извършване на всяка операция на зъбите, трябва да се проследи състоянието си. Приемате обезболяващи лекарства, съобразени хигиенни мерки, се прилагат изплакване, а болката все пак не минава, трябва да се разгледа внимателно симптоми.

Спешно отидете на лекар, че е крайно време в следните случаи:

 • отекли на тъканите на устната кухина;
 • болезнено преглъщане, болка отдава в гърлото (на ухото, сб, други части на лицето);

 • от устата на въпрос гнил мирис;
 • от областта на депульпирования или в близост до нея излизат гнойни секрети;
 • стана и се задържа температурата;

 • болката не преминава дълго седмици;
 • болката продължава и се засилва;

 • приступообразные болка.

Област депульпирования ще бъде уязвима още доста дълго време. Сам да се излекува възпалението е невъзможно. Назначи антибиотици, чрез намиране на предварително основната причина за усложнения, може само зъболекар.

Ако стартирате възпалителен процес, която започна след отстраняването на нерва, това ще доведе до флюсу, некротизации костната тъкан, флегмоне, растежа на кисти, образование гранулем.

Най-лесният начин да ти се отърве от пациента от тежки последици, при необичайни болки, чрез намиране на техните причини, распломбировать, в случай на необходимост, зъб. Канали вычищаются отново, поставя се нова пломбата. Ако не направите това навреме, може да загубите зъб, тъй като единственият начин за предотвратяване на развитие на усложнения ще бъде само на пълното му премахване.

Видео — Дисекцията на зъбите, депульпация, отстраняване на нерв част 1

Видео — Дисекцията на зъбите, пломбирование канали на зъба част 2

READ  Кариес на зъба на мъдростта — да се лекува или изтриване на "осмица"?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00108 sec