Начални зъби при деца: как да се облекчи болката медикаменти и народни средства за защита

Начални зъби при деца: как да се облекчи болката

Първият зъб – събитие в живота на малко дете и родителите му, за значението сравним с раждането. При всяко дете този процес се извършва по различен начин. Стоматолозите смятат, че начални зъбите зависи от наследствено предразположение. Ако има баби и дядовци, които в детайли са в състояние да опиша как резались зъбите на техните деца – майка на малко дете, може да се очаква с голяма вероятност, че имат внуци всичко ще се случи по същия начин. В повечето случаи зъбите започват да резаться при децата в период от 5 до 6 месеца. И процесът обикновено е болезнено. Как да се облекчи болката при прорезывании на зъбите? За това има различни средства.

Как се появяват млечните зъби

Схема за появата на зъби е един и същ, така че на родителите се препоръчва да я знаете, да знаете какво да очаквате.

 1. Първо, като правило, се показват резци.
 2. Нататък, следвайки ясно биологично алгоритъм, отиват премоляры.
 3. След тях се появяват и кучешки зъби.
 4. Най-новите прорезываются моляры.

До три години на възраст от дете трябва да нарасне с 20 на пълноценните млечни зъби.

Има случаи, когато, поради различни причини, свързани с индивидуални характеристики на организма, процесът на никнене на млечни не започва навреме, а прегледите, и на първия зъб се появява само на седем или осем месеца. Това се улеснява от липсата в организма при грудничка витамин D. Забавяне на появата на първия зъб не се счита за патология.

Между другото. Също така не е причина за безпокойство наличието на вече изградените издънки още при раждането. Зъбите на бебето започват да се формират дълго преди появата му на светлина, когато той се намира на мама в корема.

Но ако процесът на растеж на зъбите не е започнало до една година, това е повод да се консултирате с лекар за изясняване на причините за отклонения.

Таблица. Временна схема за никнене на млечни зъби

Месец от живота на бебето Растеж на зъбите

Централни резци, които първи се появяват на долната челюст. Горните излизат до края на периода, някъде на 8-11 месец.

Странични резци. Появата започва отгоре, след това отиват по-ниски.

Първите моляры. Първо прорезываются горните, след това – на по-ниски.

Кучешките зъби. Те могат да резаться почти едновременно, и са най-болезнени.

Втори моляры. Прорезываются дълго и по-често на случаен принцип.

Симптомите на никнене на млечни зъби

Съществуват абсолютно ясни симптоми, които показват, че детето започва да резаться зъб.

Между другото. Когато са зъби, това е лесно да се вземе за други процеси, протичащи в организма на бебето. Осъществяват родителите често мислят, че имат трохи проблеми със стомаха, настинка или други сериозни проблеми. Затова е толкова важно да не пропуснете симптоми навреме, за да ги разпознаете, за да контрол на процеса на никнене на млечни и да го направите по-малко болезнено.

Таблица. Признаци на никнене на млечни зъби

Знак Прояви

Хлапето започва капризна «без причина», раздразнен внезапно се ядосва и плаче.

Детето яде по-малко е поставен, а понякога изобщо отказва да яде. Той може да выплевывать биберон или склонни да се гърдите.

Телесната Температура може да се увеличи, особено през нощта.

Този отличителен знак е трудно да се обърка с нещо друго, слюнка детето започне да тече, в устата, по брадичката почти постоянно.

Ако се вгледате много внимателно, ще забележите промени на венците. Те стават подути и придобиват червен цвят.

Особено лошо детето започва да спи през нощта, но през деня също може да е капризна, спи пресекулки, не желаят да заспи.

В областта на челюстта или бузите, кожата се зачервява или покрита с петна.

Камери, играчки, всичко, което се предлага под ръка, хлапето се дърпа в устата си.

Това е от второстепенно знак, който може да съпътства прорезыванию на зъбите, но може, заедно с температура и намален апетит, посочи стомашно-чревни заболявания.

Възможни отклонения, които се считат за аномалии и изискват лекарски намеса:

 • твърде ранното масово начални;
 • липсата на зъбите на възраст от година и повече;
 • нарушена последователност на растежа;
 • изход отглеждане на зъба извън зъбната дъга;
 • деформированная коронката;
 • необичаен цвят на зъбния емайл – от жълто и зелено до кафяво и черно.

Тези прояви, за щастие, не се наблюдават често, но във всички случаи за откриване на патология трябва да се консултирате с педиатър зъболекар.

Първа помощ при прорезывании на зъбите

Дискомфорт при прорезывании зъбите изпитват не всички деца, някои по-голямата част от времето нямам болки и неприятни усещания, но процентът им не е голям. По-голямата част от бебета периодично страда от растежа на зъбите в период от три месеца и на две години и заедно с тях да страдат и родителите.

Между другото. Средната продължителност на болезнен период, когато се реже зъб, на около осем дни. Зъбите могат да излязат по-дълго и да достави по-големи проблеми.

Дразнене на кожата

— Лесно се справят с покраснениями на кожата, които се дължат на повишено отделяне на слюнка. С тях може да се бори с всички раздражениями, като се използват антисептични кърпички или прекарвайки редовна обработка на кожата на бузите и брадичката детски крем. Задължително се справят с крем кожата през нощта, след хранене и преди да излезете на улицата.

Грижа за венците

Хигиенни процедури логично е да се започне от самото никнене на млечни първите зъби, но всъщност те трябва да започне по-рано. На първо място, дори яде бебето се храни само с кърма или изкуствени млечни смеси, в черупката все още се натрупват микроби и гъбички, които могат да причинят различни заболявания:

 • кандидоза;
 • възпаление на венците;
 • стоматит.

На второ място, отколкото с по-ранна възраст да се обучават на малко дете до прочистване на устната кухина, толкова по-лесно ще е за в бъдеще да се спазва хигиена на зъбите.

Съвет. Детски зъболекари и педиатрите съветват да се започне грижа за два месеца преди очакваната дата на никнене на млечни първия зъб, след като детето навърши 4 месеца.

Грижа за венците в период, когато са зъбите, се изисква, тъй като тъканта на венците воспалена, имунитет на устната кухина е намален, и риска от проникване на инфекция в десневую тъкан се увеличава. Но да му трябва с голямо внимание, поради възпаление на венците.

В същото време редовен масаж укрепва десневую плат и прави процеса на никнене на млечни по-малко болезнено.

До появата на първите зъби грижа за лигавицата предполага протирание на нейната повърхност, което е едновременно и масаж. Това трябва да бъде марля или превръзка, или специални кърпички, които се поставят на пръста си. Има дентальные кърпички за деца от раждането, импрегнирани с антисептик.

Между другото. Когато бебето навърши шест месеца, рефлекс бутане от устата на чужди предмети, което може да се сравни с рвотным рефлекс възрастен, за него ще се прекрати. От този момент нататък могат да се насладят на специална силиконова четка-напальчником за почистване на първите зъби.

Облекчение на болезнени симптоми

Традиционно болка при деца по-лесно гелями. Те премахват възпалението, унимают болката и премахват дискомфорта. За най-ефективно обезболяващо се отнасят следните лекарства.

Таблица. Медицински средства за облекчаване на болката при поява на зъбите

Име на лекарството Описание

Оказва антибактериален ефект, е ефективен анаболиком и облекчава възпалението. Нанася се апликации на десну.

При лекарството има недостатък – тя повишава слюноотделяне.

Този гел съдържа лидокаин и лайка аптечную като противовъзпалително средство. Облекчава подуване и болковият синдром. Нанася се локално върху десну на няколко пъти в продължение на деня.

Не само премахва възпаление и подуване, но добре дезинфекцира. С болевым синдром също се справя добре. Нанася се на десну.

Състои се от натурални съставки, които не оказват нежелани странични ефекти. Така че този гел може да се ползва при поискване на детето, се нанася на венците толкова често, колкото възниква болковият синдром.

Това лекарство се препоръчва, ако имате дете с непоносимост към лидоканина. Тя също, естествено, с изключение на упойка, все още има охлаждащ ефект, намаляване на подуване и чувствителност на венците.

Това лекарство, благодарение на наличието на лидокаин, облекчава болката бързо и служи като надеждна бариера за навлизане на бактерии в десневую плат.

Важно! Ако болката, която е свързана с появата на зъб, не е твърде силна, но продължава повече от осем дни, е необходимо обръщане към лекар. В случай, когато болката се усеща по-дълъг от три дни, но тя е силна и интензивна, също е препоръчително да посети детски стоматолог.

При съпровождане на процеса на никнене на млечни висока температура на бебето може да се даде антипиретичен лекарство, като детски Панадол.

При силна болка лекар може да ви посъветва да влезе през устата Нурофен или друга упойка.

Народни лекарства и други процедури

Оказване на помощ може да се случи и с помощта на народните, не е медицински средства. Също е много важно в този период на грижа и ласка, с която родителите ще се отнася за дете. Му се налага често да се вземат на ръце, за да има осезаемо контактирования, и в никакъв случай да не се сърдят на неговите капризи.

Прорезыватели

Това е средство, въпреки че не медикаментозную природата, носи облекчение на бебетата. Бижута изработени от различни материали: силикон, латекс, пластмаса, каучук, дърво. Има модели, снабдени с дупки, които са пълни с обезболяващ гел. От там той се разпространява по повърхността на възпаление на венците. Охлаждащи пълни с вода или специална течност, променя температурата.

Между другото. Всички прорезыватели, които се продават в аптеките, трябва да бъдат сертифицирани и да има съответната документация, доказваща безопасността на тяхното използване.

Може да се «баба» метод, и вместо аптека масажор за венци използвате сушене, ябълка или парче от друго твърдо плод-зеленчук. Но при това не сбрасывайте от сметките на възможността от възникване на алергична реакция.

Масаж

Массажировать венците, за облекчаване на сърбеж и неприятно усещане може майка пръст (само стерилен и с късо остриженным нокът) или специална детска четка за почистване на устната кухина, който се побира върху пръст на възрастен човек.

Студ

Добре помага за облекчаване на болезнени чувства студа. Лъжичка от хладилника или ostuzhennoy плод, или просто прорезыватель, който преди да се даде на детето си подержали в хладилника. Може да се пуснат за известно време в хладилника обикновена залъгалка, преди да си дете. Само не си струва да се прилага деснам грудничку ледени кубчета или замразени продукти. Така вие сте длъжни да повреди тъканта на венците, а също и да простудить дете.

Настойка от лайка

Не трябва да се включат в билкови отвари и инфузии, ако не знаете, каква ще бъде реакцията на организма на вашето бебе на тяхното прилагане. Но лайката аптечную като противовъзпалително средство може да се използва почти без ограничения. Една чаена лъжичка изсушени цветя, налейте чаша вряща вода и кисна в продължение на половин час. След това получившимся инфузия на овлажняване на венците на бебето. Може да се в по-студен инфузионния се намокрят marlechku и се прикрепя към венеца.

Болезнено състояние, което е придружено от начални зъби, не трябва да плаши родителите си и да стъпче ги в състояние на паника. Отвлеките дете. дайте му играчка, поиграйте с него. Приласкайте и поносите в ръцете си. Идете навън на разходка за нови впечатления. Моля, водни процедури, слънчеви бани, направи лек релаксиращ масаж.

Но ако начални зъбите е придружен от силна болка, ако температурата се повиши значително, затруднено дишане, променя се качеството на изпражненията. Ако апетит почти няма в продължение на дълго време, бебето през цялото време плаче и капризничает, а болкоуспокояващи гелове, не премахват болката. В този случай е необходимо спешно да изглежда като педиатър и зъболекар. Под прикритието на симптомите на никнене на млечни зъби може да се крие сериозно заболяване, което винаги е по-добре да се диагностицира в началото на своето развитие.

Видео — Начални зъби при деца: как да се облекчи болката

READ  Най-добрите корейски зъбните импланти за зъби — преглед на бюджетни и премиум оферти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00031 sec