Начални зъби при деца: последователност преди година, симптоми

Начални зъби при деца: последователност преди година

Рано или късно всеки родител се сблъсква с доста тежък период за детето, който се характеризира с появата на никнене на млечни зъби. Кой е той преминава сравнително спокойно, а някой се сблъсква не само с капризите си, но и със значителен спад на имунитета при дете, което става причина за диария, температура и редица други неприятни симптоми.

Когато започват да растат първите зъби при децата?

Образуването на зъбни тъкани въпрос още преди раждането на бебето в корема на майката. Едно новородено от 2 хиляди вече се появява с един или повече зъби, което може да се нарече патология само условно. Няма точни дати, според които задължително трябва да се появи първия зъб. Повечето деца начални започва в периода от 4 до 7 месеца. При този зъби не винаги вървят в реда, в който се счита от специалистите за най-правилен.

В повечето случаи процесът е по следната схема.

  1. Първо се появяват ножове на дъното, след което се образуват на горните резци. Много важно, че именно централните резци са се появили първите — това ще ви позволи да създадете правилната захапка. Те са се образували на 4-7 месеца.
  2. След отиват странични резци на горната и долната редове, които осигуряват по-комфортно смыкание челюстта и дъвченето/гризане на храна. Те се появяват около 8-12 месеца.
  3. 1,5 години е растежа на горните или на долните зъби, кои ще отидат първо — много е трудно да се предскаже. Тези зъби са най-болезнено и дават най-голям дискомфорт на детето.
  4. Последната формиране на местни зъбите. Именно след появата им се осигурява пълна дъвченето и има възможност дори твърди продукти.

Към 2,5-3 години детето трябва да бъде пълноценна зъбната редица от 20 на зъбите, но понякога неговото формиране се отива до 3,5-4 години, ако начални започна много късно. Смяна на млечните зъби на постоянни започва само до 6 години, затова е много важно внимателно да ги почистват. След като прорезался първи зубик, за него трябва да се организира правилно грижи.

Специалисти настояват, че в растежа и времето на никнене на млечни влияят няколко фактора, включително и генетични. Според докладите, процесът започва в момента, когато той произхожда от майката на детето. Така че, ако една жена зъбите са отишли много по-късно от обичайното, вероятността от 60-80%, че вашето дете те също прорежутся по-близо до 12 месечен срок.

Внимание! Медицината са известни са реални случаи, когато малкият пациент е останал без нито един зубика до 13-15 месеца. При това при него не са наблюдавани никакви патологии, а зъбната редица е създадено малко по-късно класически срокове. Но все пак за собствено успокоение е необходимо да се консултирате с лекари.

Нарушение време на никнене на млечни зъби

Ако появата на зъбите не се случи в първите 7 месеца, особено се вълнувам, не си струва. Това е доста често срещано явление, което се дължи на няколко фактора. Но трябва да се разбере, че в тези ситуации, когато на естествения растеж на млечните зъби, се забави с повече от 8 седмици, трябва да се обърнат за помощ и съвет към лекарите. Проверка се извършва ендокринолог, стоматолог и педиатър. В някои случаи късно растеж дентална тъкан е свързана с проблеми в метаболитните процеси, заболявания на костната тъкан, ендокринни патологиях. Също така се препоръчва да се посещават тези кабинети на лекари в случаите, когато процесът започна много по-рано — в периода от 1 до 3 месеца.

READ  Болт или алвеолата - каква е разликата, какво и кога е най-добре да изберете

Внимание! Смята се, че по време на никнене на млечни влияе по време на раждането на детето. При децата, родени през пролетта и зимата, процес започва по-рано. Също така от значение е време на бременността, ръст, тегло на бебето, наличието на сериозни заболявания при родителите.

Симптомите на никнене на млечни зъби при деца

Колкото и време, появата на първия зъб, симптомите при деца могат да се носят и от различен характер. По-долу са най-често срещаните признаци на начален растеж денты. Първо аз малко дете започва да тече слюнка. Той започва да капризна, когато яде, може значително да захапе гърдата или зърното. Венците стават подути. Обикновено тези симптоми се появяват за 4-12 седмици преди появата на върховете на кътър.

Освен това, децата започват зле да спи, постоянно си дъвче пръстите, издърпайте в устата на предмети и дрехи. Вече е към момента на появата на върха на венеца се появи малко бяло петънце. При простукивании по него с лъжица, може да се чуе ясен звън.

Внимание! Въпреки, че по-добре да не почука на венеца никакви предмети, включително и супени лъжици. Това място е постоянно боли, могат да се подуват, понякога се появяват на хематом. Всяко въздействие върху опухшее място може да доведе до остра болка и дискомфорт на бебето, което само ще увеличи всички неприятни симптоми.

Проблеми с червата и настинка

Може ли да се нарече подобни проблеми признаци на никнене на млечни зъби, лекарите все още не могат да отговорят. Тяхното мнение в това отношение силно се различават. Въпреки факта, че повечето от децата на секрет от носа, проблеми с кашлица, нарушения на стола и начални зъбите се появяват по едно и също време, около половината от специалисти не ги възприемат като признаци.

Те обясняват това с факта, че в повечето случаи появата на зъбите трае до 2-3 години. Именно този период се характеризира с появата на силни инфекции, израз на които е и може да съвпадне с излизането на млечни зубиков. Това е и причина за тези проблеми, като висока температура, диария, кашлица, болки в гърлото.

Разстройство на червата е свързана с постоянно слюноотделением. Дете проглатывает много храчки, които значително засилват перисталтиката на червата. Диария при него воднисти, не може да бъде повече от три пъти на ден. Хрема се появява поради активната работа на лигавицата на носа, когато тази слуз е със светъл цвят, прозрачен и много течна. Пожълтяване или позеленение – това е признак на вируси или бактерии.

Внимание! Въпреки факта, че някои специалисти отказват да признаят настинки и чревно разстройство признаци на никнене на млечни млечни зъби, лека диария и ниска топлина до +37,5 се считат за такива в продължение на 1-2 дни.

Помощ на децата при прорезывании на зъбите

Тъй като в почти всички случаи начални зъбите носи тежък и продължителен характер, важно е да се облекчи състоянието на бебето, докато не се появи върхът. За целта може да използвате различни гелове, които леко въздействат на десну и облекчаване на прекомерно възпаление и дискомфорт.

Ибуфен Д

Този сироп изпълнява две функции – анальгезирующую и жаропонижающую, което позволява да не се пие отделно лекарство за облекчаване на топлина, който може да се появи по една или друга причина по време на излизане дентална тъкан на повърхността. Вземете лечебно средство, необходимо в строги дози, с които могат да се видят в таблицата. Приемат се Ибуфен Д без препоръка от лекар не по-дълъг от три дни.

Таблица. Дозата на лекарството Ибуфен Ад

Телесно тегло на детето в килограми Приблизителна възраст Еднократна доза в мл Дневното количество
5-7,5 3-6 месеца 2,5 3
7,6-9 Половин година 2,5 4
9,5-16 1-3 години 5 3

Калгель

Предлага се под формата на лек гел, който блокира болковият синдром в продължение на 20 минути. Ефектът може да се задържи в продължение на няколко часа, всичко зависи от интензивността на болката, а също така и от чувствителността на детето. Еднократна доза Калгеля не може да надвишава 7 мг. Вещество е желателно да се втрие само в болния участък. Обикновено не предизвиква проблеми по време на лечение, но понякога се регистрират такива странични ефекти като уртикария и анафилактичен шок, при някои деца се наблюдават проблеми с глотательной функция. Нанесете Калгель може да е до шест пъти с интервал от 20-30 минути, ако това се изисква от състоянието на бебето. Не си струва да използвате лекарството по-2-5 дни.

Дантинорм Бебето

Лечебно средство е многокомпонентный лекарство хомеопатично клас. Предлага се в специални ампули за еднократна употреба. Може да се пие Дантинорм Бебето не повече от три пъти на ден между храненията. Отличителна черта на този наркотик е, че все още не е описан нито един страничен ефект при неговото прилагане. Максималният срок на лечение Дантинорм Бебето е три дни.

Д-Р Бейби

Медикамент също се предлага под формата на гел. Той се състои само от растителни съставки, което позволява да се постигне необходимия терапевтичен ефект без използване на агресивни компоненти. Еднократна доза Бейби Лекар не може да надвишава броя на гела с малко грахово зърно. Също така е необходимо да се втрие само в болния участък на венците. Инструкция позволява да използвате медикамент толкова пъти, колкото е необходимо, за успокояване на бебето. Но специалистите съветват да се дозират officinalis лекарство, без да се надвишава количеството му в 6-8 дози. Между отделните по-добре издържат на интервал 20-40 минути, по-големи се допускат интервали, по-малки не допускаме. Лечението не продължава повече от пет дни.

Кармолис

Медикамент представлява фитогель, който също съдържа само растителни съставки. Преди употреба е необходимо да се уверите в неговата пълна преносимост, тъй като той може да предизвика алергична реакция. На венци не може на един път да се прилага за повече от 2 см от гела, при тази процедура може да се извършва не повече от три пъти на ден, по-добре издържат на еднакъв интервал от време. Използват гел, без лекарски контрол, не повече от 3 дни.

Внимание! Всякакви лекарства могат да се използват само с разрешение на педиатър, тъй като при тях може да бъде голям списък с противопоказания. Също така е важно да вземем индивидуална доза за дете, ако той има много съпътстващи симптоми като диария, топлината и кашлица.

Ако по време на формирането на млечните зъби малък пациентът става твърде неспокойни, започват проблеми със стомаха, значително се увеличава температурата, по-добре е да посети педиатър. Важно е да се изключи такава патология, като ротовирусная инфекция, интоксикация, гуша и ред други болести. Освен това, педиатър ще може да прецени тежестта на състоянието на бебето и ако е необходимо да назначи по-мощно лечебно средство.

Видео — Първите зъби при деца: какво трябва да направя?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00142 sec