Начини за протезиране на зъбите: най-добре?

Протезиране на зъби – често е принуден и необходим метод на лечение, но модерната медицина отиде толкова напред, че възможностите за такива събития са в изобилие.

Човек може да избере точния метод за протезиране, който в по-голяма степен съответства на нуждите, при този естетически обжалване ще остане на високо ниво.

Условно протези могат да бъдат разделени на две групи:

 • несъемные;
 • подвижни.

Всеки вид има, като предимствата, така и недостатъците, не във всеки случай те са приложими.

Постави веднъж и завинаги

Какви несъемные протези са? Например, с помощта на коронки може да се възстанови зъб дори при разграждането на почти на половина. За да се постави тази протеза, е достатъчно да имате здрав здрав корен. Корони се използват при наличието на заплаха за здравето и запазване на зъба, както и за подобряване на външния му вид.

Протеза е фиксиран към останалата част с помощта на зъбен цимент. Коронки са изработени от голям спектър от материали, от тази варира цената и срока им на служба.

Предимство на този вид протезиране включват:

 • голямо разнообразие от материали;
 • на сравнително ниска цена;
 • дълъг срок на експлоатация;
 • положителен резултат.

Този метод, обаче, има съществен недостатък, по-специално, при необходимост от раздробяване на зъба с стачиванием до 2,5 mm и депульпированием.

Процесът изисква нарушаване на целостта на повърхностни тъкани, което не е желателно в случай, със здрав зъб.

В естетически цели за реставрация на зъбите на предната редица се използва фасети. Те представляват от себе си минипротезы, които се поставят върху предната част на зъба. За това се изисква обточка повърхност до 1 мм.

Има по-добра разновидност, наречена люминирами, не придружени от обточкой. Протеза е толкова тънка, че при приклеивании отгоре на зъб не изглежда противоестественным.

Предимство на този вид протези е с висока степен на привлекателност усмивки, но този метод не е в състояние да се справят със сериозни увреждания на зъбите.

Протеза може да обхване само една част от зъба, при тази вътрешна зона трябва да бъде здрав. Основните недостатъци на метода са малък срок на експлоатация, а също така и високата цена.

Мостовидные проекти представляват протеза, състоящ се от няколко корони на гласове тип. Този начин помага да се скрие липсата на един или няколко зъба. За инсталиране на моста са необходими най-малко две опорни зъба, в случай на липса на прибягват до помощта на импланти.

Мост прилича на зъбната редица, покриващи липсващи участъци и закрепляемый по краищата. Има огромно разнообразие от материали за това протеза, така че с негова помощ можете да сымитировать зъбната редица, които приличаха на естествени.

Метод има много положителни характеристики. Към него се прилагат:

 • естетика на зъбната редица;
 • сравнително достъпна цена;
 • удобна чорап и лесна поддръжка.

Протезиране на моста е само на напълно здрави зъби, при това тя не изключва необходимостта от стачивания при подкрепата за тях.

В тази връзка се дължи на прекомерно натоварване с течение на времето зъбите могат да станат подвижни. Липсата на натиск под серединной част от моста често води до атрофия на костите.

Алтернатива е адгезивное протезиране, което по своята същност прилича на мост, но планината се определя не на сточенной наковалнята, а с помощта на метален скелет на съседни зъби.

READ  Средства за укрепване на зъбите и за възстановяване на емайла Знак Innova

Такъв метод е в състояние да запази зъбите от депульпирования, но съществува риск от кариозного поражение. Освен това, конструкцията на недолговечна, и не я определят за дъвчащи зъби.

Импланти

може да се нарече най-скъпият метод за протезиране, но той е най-траен. С правилния подход към избора на лечение, както и при спазване на всички препоръки на зъболекар може да се получи траен изкуствен корен, който впоследствие не е необходимо да се промени.

Вживленный щифт е солидна основа за мост или корона, която не изисква стачивания на съседните зъби. Този метод е надежден, но има много ограничения.

Освен това съществува риск от отхвърляне на чуждо тяло, в резултат на хирургическа намеса, трябва да мине отново.

Изкуствени зъби — клац, клац, клац

Какви зъби е по-добре да вмъкнете? Този въпрос си задават пациентите, които имат значителна дефекти на зъбната редица и искат да научите повече за съвременните възможности на денталната медицина.

Подвижни протези имат своите особености и многобройната група на потребителите на предпочитание им. Често се срещат пластиночные протези, които представляват парцел венците и зъбни коронки, покриващи липсващи участъци на зъбите.

Плаките са пълни по цял ред или частично-подвижни, с които се установяват в определен участък.

За частично-подвижни протези задължително е наличието на поне няколко здрави зъби, на които ще се инсталира конструкцията. Опора за напълно сменяеми пластиночных протези са венците или на небето.

Скрепителни елементи, за да се случва за сметка на присасывающих на имоти, често се нуждаят от допълнително използване на блокиране на кремове. Такива проекти често се нарича протези на присосках.

Такъв метод за протезиране в зависимост от материала на различна цена. По принцип, подвижни конструкции изискват внимателни грижи, тъй като след прием на храна под тях могат да събират остатъците от храна.

За да свикне по протезам не винаги е лесно, често се нарушават дикция, вкус и усещане.

Има и условно-подвижни мостовидные проекти, които лесно се сваля и затегнете сами, без чужда помощ. Закрепване се извършва с помощта на специални брави, които се монтират на съседните зъби, при това няма нужда от обработка.

Такъв вид протезиране трябва да се определят не само върху здрави зъби, но също така и за импланти и корони, и това е основното предимство на проекти. Като цяло този метод има съществени недостатъци.

Материали за протезиране

Материали могат да варират в зависимост от вида протезиране. Така, за фиксирана протеза основната суровина са:

 • метал;

 • керамика;
 • пластмасата.

В стоматологията често посочените по-горе материали комбинируют, за да се постигне желания ефект. Най-надежден и издръжлив се смята за метал, но той не притежава естетически качества, които са характерни керамика.

В тази връзка най-предпочитаният вариант ще металлокерамический протеза, който е с рамка от стомана и външно оформление на азотен цирконий.

Протеза се отличава с висока устойчивост и естетика, но цената му е значително по-висока, отколкото при аналози. Пластмасови и металлопластмассовые корони на ниски цени, но продължи, те не могат по-дълго от две-три години. Освен изкуствен материал е изложена на външни фактори.

За производство на сменяеми протези се използват други материали:

 • акрил;
 • Декар Картофи;
 • найлон;
 • ацеталовый полиуретан;
 • бюгельные дизайн.

Акрилни проекти с оглед на естеството си са податливи на манипулации. Материалът губи първоначалния си вид, с течение на времето придобива специфичен мирис и цвят.

Пристрастяване към него дълго, протези често пада в процеса на приемане на храна поради твърдостта на основите.

Новата техника в производството на подвижни конструкции е Декар Картофи. Основа за закрепване, изработен от акрилна прозрачна смола, незабележимо от венците. Материалът е гъвкав, така че срока на експлоатация на оборудването е висока.

Единственият недостатък на този протезиране е високата цена на производство, не е присъща на други материали сменяеми конструкции.

Найлонови и ацеталовые протези в техните свойства са близки до технология за Декар Картофи. Те не търкат венците и добре закрепени, срока на услуги е доста дълъг, а естетически вид отговаря на високо ниво.

Вярно е, че и този материал има своите недостатъци:

 • неправилно разпределение на натоварването на челюстта;

 • отказ от багрилни на храни и напитки;
 • рискът от потъване след малък период от време;
 • невъзможност за дъвчене на твърда храна;
 • почистването се извършва със специални средства;
 • високата цена.

Бюгельное протези може да се нарече най-добрият начин за преносим тип. Дизайнът е направен с фокус върху характеристики на пациента, натоварването се разпределя равномерно върху челюстта.

Естетически вид на конструкции на височина, но и цената бюгельных протези подходящо. Въпреки това, този метод е един от най-издръжливите за подвижни протези.

Единственият недостатък е дълъг срок на производство. Не е Необходимо път да посетите стоматолога си, за да го подогнал конструкция чак до милиметъра.

Мисли на обикновените хора

Протезиране вече е станал толкова популярен, че много хора са несъемные проекти, за които околните дори не знаят. Отзиви на пациенти само допринасят за вземането на правилното решение в полза на различни протези: подвижни и постоянни.

Дълго време страда от зъб, пломбата не се е държал. Само поставят, в продължение на една седмица започна да се руши, тогава значителни парчета отваливались, след няколко месеца отново да ходи на зъболекар. След няколко смени на зъболекар предложи коронку да се постави, от един зъб и толкова малко е останало, а това често пломбирование може да съсипе окончателно.

Процедура спиливания на зъба е минал безболезнено, доста бързо коронката е готова. Мислех, че ще необичайно с металлокерамикой, но като цяло осезаема разлика не виждам. Вече година ходя довольная, проблеми не знам. По думите на зъболекар, и десет все още ходи без проблеми.

Оксана, Смоленск

Предните зъби са станали доста колеблив, няколко вече и изобщо да губи, а има едни каши и пюрета, не е много желателно. Когато ходи да се лекува зъб, зъболекар предложи мостовидную конструкция, която не само зъбите е в състояние да се засили, но и външно ще изглежда привлекателно. Аз, разбира се, на външен вид не е много важен, но има възможност ябълки – това, което трябва. Трябваше да се изчака около месец, но сега имам стабилен протеза, на която е приятна за гледане.

Виктор, Самара

Имам ужасни зъби, отпред редица неравен, но все още низост изразена мен винаги е объркващо. За да поправяме нещо вече късно е, да, и желания, особено не беше, а на приятелката си фасети е поставил. След консултация от стоматолог, дойде до заключението, че това е точното решение. Сега ходя с красива усмивка, самочувствие в пъти се е увеличил.

Олга Сергеевна, Москва

Не се решавах аз постоянно протези, така и пари колкото е необходимо. Лекарят предложи да опитам за начало подвижни пластини. Ходя с тях вече няколко месеца, всички са доволни. Истината е, все пак идва осъзнаването, че постоянно ще е още по-добре.

Кристина, Рязан

От въпросите на зъболекар

Какво да направите при пълна липса на зъби?

При пълна липса на зъби

единственият вариант е пълно преносимо протези. Плочите са приложени нещастници на венците и твърдо небето. Пациентът може да избере най-подходящият вариант като материал, по-добра е от Декар Картофи.

Поради трудно фиксиране на долната челюст, при липса на зъби често препоръчват да се прибегне до имплантатам, към които по-лесно фиксиране на други видове протези. Това ще осигури надеждност на конструкцията, ще улесни процеса на дъвчене на храната.

Кой временна протеза на предните зъби е по-добре?

На предните зъби е по-добре да зададете временна коронку, при това не е задължително избират скъпи материали. Много зъболекари предлагат да мине полимерни зъбни протези, които бързо са изработени и имат приятен външен вид, но леко срок на годност.

Особено този вид протеза е добре след инсталиране на импланти, тъй като за по-добър ефект е необходимо натоварване на щифт и околната десну. Коронката ще изпълнява тази функция, и при инсталиране на постоянна протеза нежелана реакция вече не ме следва.

Още един вариант е да адгезивный мостовидный протеза, която запълва празното място с имитация на естествен зъб. Огромен плюс на този метод е, че съседните зъби не са изложени на значителна намеса. В някои случаи може да се изисква малки вдлъбнатини, но може да се направи с помощта на изграждане на пломби, която по-късно се полира.

Като временна протеза в никакъв случай не може да се инсталира подвижни протези с прикрепен към деснам велкро, тъй като с течение на времето тъканта е деформиран. В резултат на това може да се наложи пластмаса, преди да инсталирате за постоянно протеза, независимо от неговия вид. Това усложни процеса и ще увеличи разходите по процедурата.

Какви протези е добре да се постави?

Избор на протези, трябва, преди всичко, да разчита на необходимостта от връщането на основната функция на тялото – дъвченето. За много заедно с нея е важно и козметична съставка.

Няма да има пациент, който да не се интересуват от въпрос на цена. Всички тези фактори трябва да се вземат предвид, и стоматолог ще ви помогне да вземете най-подходящ вариант в съответствие с особеностите на пациента.

В зависимост от това, колко зъби липсва и каква е общата степента на увреждане на околните, могат да се отдават предпочитание в полза на несменяеми протези протезиране, например, коронки или мостове. Несъемное протези не се нуждае от специални грижи.

За връщане на естетическата привлекателност обикновено се определят фасети, но при наличието на проблеми с дъвченето функция на предпочитание-добре да се раздават по-стабилни възможности за, например, имплантатам.

Какви са видове на зъбната протеза и как да изберете подходящ точно ще Ви каже лекарят зъболекар:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00105 sec