Надулся топка на венеца — какво да правя: причини, ефективни средства

Надулся топка на венеца — какво да правя?

Топката, надувшийся на венеца, говори за наличието на болестно образование в меките тъкани, което може да има много причини. Подобни мерки имат подобно течение и самостоятелно поставяне на диагноза може да бъде опасно. Неправилно лечение често води до загуба на време, влошаване на състоянието на лигавицата на устната кухина и усложнения, възникнали заболявания.

Причините за появата на образование на венеца

Бум може да се появи в резултат на механично увреждане на венците, в този случай хематом ще има червен цвят. Такива образувания постепенно преминават за кратко време, ако не зареди десну твърда храна.

Често причината за лечение към стоматолог става бум на венеца не е от травматично естество. Възпалителен процес, преминаващ в основата на зъба, което води до образуване на подутина върху венеца. Тя може да бъде последвано от тъпа болка или болезненностью само при натиск, както и топката на венеца може да се напълва гнойной течност. Това може да се случи в следните ситуации.

Пародонтит

Една от формите на заболяването — гранулематозный периодонтит — може да се характеризира с появата на подуване на повърхността на челюстта. Това се случва, поради образуването на грануломи. Процесът може да протече напълно незабелязано, но при прехода на кисти в посока на апекса клечка става пальпируемой. Болковите усещания възникват при обостряне на гранулематозного пародонтит. Като допълнителен симптом се появява лош дъх.

С активното място на хронично възпаление организмът изгражда бариера на тъканите на пародонта, за изолиране на фокуса — по този начин се появява гранулема. На следващия етап — превръщане в кистогранулему, нейните размери могат да достигнат до 10 mm. Киста, изпълнен гнойной течност, която може да се излезе чрез свищ. Ако това се случи, след чувствителност не се появява.

Диагностика на този вид пародонтит е усложнена, това се дължи на факта, че зъб, под които се възпалителен процес, може и да не се разболеят. В крайна сметка пациентът не се обръща към лекар, докато не се образуват кисти и патология ще станат явни.

Лечение гранулезного пародонтит зависи от няколко фактора. Консервативната терапия дава положителен резултат при:

 • малък размер на грануломи;
 • отлична проходимост на каналите на корена;
 • липсата на грануломи в епителната тъкан.

При хирургичното лечение, когато вече е налице създадена киста, върхът на корена на зъба е изложен резекция или се отстранява целият зъб.

Свищ

Образование чувалчета, изпълнен с гной, или грануломи с течност вътре влияе върху появата на свища. Чрез него течността има изход навън. Бум на венеца при това изглежда розови с бяла точка в средата.

Развитието на възпалението с образуването на кисти, свища може да има няколко причини, свързани с инфицированием на устната кухина:

 • кариес;
 • периодонтит;
 • задаване на инфекция;
 • пульпит;
 • некачествена пломбировка на канала;
 • сложни начални мъдреците.
READ  Стоматит при бебе и температура — има ли връзка и какво да правят родителите?

При неправилна пломбировке канал на зъба могат да се появят усложнения, като например образование кистозна мехури. Това се дължи на развитие на бактериална инфекция.

Помощ! Възпаление на клетки, тъкани винаги да е с оток и образуването на течност. Докато има канал за нейното изтичане, свищ не е оформена. При затваряне на този канал (пломбирование зъб) гной намери друг изход.

Лечението се провежда, както и в случай на гранулематозного пародонтит с кистозна образованието. Изисква рентген, което позволява задаване на размери на образование и точна локализация. Ако свищ вътрешен, го вскрывают чрез распломбировку зъб или с помощта на по дентална тренировка вършат канали за изтичане на гнойта. Понякога се изисква премахване на зъб, за да могат ефективно да се отървете от кисти, дори ако зъбът е съвсем здрав.

След отстраняване на патологична кухина с течност и почистване на канала лекар предписва гаргара, физиопроцедуры, антибиотици, противовъзпалителни средства, а при необходимост — обезболяващи медикаменти.

Важно! Хирургично отстраняване на кисти не води до премахване на възпалението. Така че задължително е важно да се отдадете на лечение след хирургическа намеса.

Лекарят след отстраняване на грануломи трябва да отпушване на канали в случай на пульпита или пародонтит и качествено попълнете ги пломбировочным материал.

Эпулис

Още една причина за появата на подутини върху венеца — благоприятен разрастване на венеца, главно в областта на малките местни зъбите. Това може да се случи при хормонални сривове или постоянно дразнене на лигавицата.

Бум или эпулис могат да имат размери от няколко милиметра до повече от 3 см в диаметър. Цвят са в цвета на венеца или с кафяво, кафяв или синкав оттенък. Форма на эпулиса грибовидная, е често крак, в редки случаи-широка. На допир натрупване може да бъде и мека, и твърда, но не причинява болка в състояние на покой и при натиск.

Лечението се провежда само оперативен път. Эпулис се отстранява резекцией до самата кост, накиснати в областта на костите высверливаются или выскабливаются, може да се наложи премахване на съседните зъби.

След операцията дистанционно тъкан се изпраща на гистологию, където има:

 • ангиому (съдова тумор);
 • фиброму;
 • хормоналната и възпалителна етиологията натрупване.

Тип на фиброми ние образование има леко розов цвят, натрупване не кърви и расте много бавно. По тип angiomas эпулис има син или ален цвят на черта — склонността до трудно кървене с пульсацией. Ако образованието хормонално произход, то има по-тъмен цвят с кафяво или син оттенък, расте сравнително бързо.

Възпалителна и хормонална етиология се характеризира с местоположение в межзубном пространство, разрушени зъби. Израстъци ярко-розови малки размери, се появяват по-често при юношите и при бременност.

READ  Цели и характеристики на провеждане на плазмолифтинга в стоматологията

Помощ! Эпулисы по-често при женския пол и да се появят на всяка възраст.

Эпулис с вида на angiomas, освен оперативното решаване на проблема, предполага втвърдяване или облитерацию. При терапия эпулисов воспалительной етиология прилага хидрокортизон с помощта на инжекции след иссечения разросшейся тъкан.

Възпаление на венците

Заболяване на венците, при която възниква подуване, кървене и зачервяване на тъканите. Най-често възниква в резултат на хормонална корекция на тялото, но също така може да се появи поради:

 • нараняване на венците;
 • на зъбен камък и плака;
 • липсата на витамини, минерали;
 • захарен диабет;
 • туберкулоза;
 • заболявания-ЧРЕВНИ;
 • тютюнопушенето;
 • продължителен прием на някои лекарства.

При това заболяване се характеризира с язви на венците, лек сърбеж в областта на подпухналостта на венците и болезненост при хранене. Възможни са общи симптоми, като например:

 • слабост;
 • умора;
 • повишаване на температурата;
 • лимфни възли.

Възпаление на венците се разделя на остър и хроничен, а също така се различават по степен на тежестта. При лека етап на засегнати венците и между зъбите, при средна възпаление на венците засяга и свободен ръб на венците. В тежки случаи на възпаление и подуване обхващат десну с альвеолярным ръба.

Лечението се извършва противовъзпалителни и антибактериални препарати. Като допълнение, е показан прием на витамини, ополаскиватели от кървене, лекарства за нормализиране на работата на кръвоносните съдове. Може би и хирургическа намеса в тежко протичащи случаи за премахване на мъртвите парцели тъкани.

Бум на дете на венеца

В детска възраст от появата на подутини върху венеца може да се дължи на прорезыванием млечни зъби, има специални безопасни лекарства, които помагат за облекчаване състоянието на бебето.

При деца от предучилищна възраст до с млечни зъби могат да прорезываться постоянни, те също отначало изглеждат като белезникави перли на венците. Ако зъбът вече изглеждаше, а млякото се съхранява на място, трябва да посетите детския зъболекар, за да се избегне евентуално развитие на неправилно привеждане в съответствие хапят.

В останалите случаи, появата на топчета или натрупване на венеца причинено от инфекциозен процес и трябва да се вземат мерки за лечение на болести и поддържане на здрави зъба.

Лекарства за лечение на пъпки по венеца

В зависимост от диагнозата, стоматологът може да назначи прием на специални средства, насочени към премахване на възпалителен процес.

Таблица №1. При периодонтите.

Име, снимка Имоти

Особено ефективен при прогрессирующем на заболяването.

Използва се за изключване на риска от усложнения след налагането на пломби по време на лечението.

Гел за венците, който се прилага при различни заболявания на венците. В състава му метронидазол и хлорхексидин. Заедно те произвеждат противомикробный, антибактериален и антисептичен ефект.

Използва се за лечение на заболявания, ако патогени резистентны до пенициллиновой група и метронидазолу.

Антисептичен препарат, използван в стоматологията, преди пломбированием.

Тавегил, Лоратадин и др. Намаляват пропускливостта на капилярни стени, намаляват отока и предупреждават развитието му.

Антимикробното свойство на препарата позволява да се използва за промивка на устната кухина.

Антисептични и противовъзпалителни средства, допринасят за намаляване на подпухналостта.

Обезболяващи средства и антипиретични средства.

Суровините се смесва в равни пропорции, 60 г от сместа залейте с 400 мл вряща вода и се влива в термос 30 минути. След това процеживается и се използва за изплакване на устата 4-5 пъти на ден.
READ  Най-добрата паста за зъби, за избелване на зъбите: топ рейтинг и коментари

Таблица №2. Лечение эпулиса.

Име, снимка Имоти

Притежава противовъзпалителни свойства, болката и антисептични. Забавя разрастването на тъканите.

Това се полива устната кухина, антисептично действие.

Под формата на мазила, които се използват за регенериране на тъканите, има противовъзпалителни и заживляющими свойства.

Противовъзпалителен и противоалергичен ефект. Суживает в огнището на възпаление на малките кръвоносни съдове, потиска етап экссудации.

Сухо растение в количество 2 супени лъжици се налива 1 чаша вряла вода и се оставя да престои. След охлаждане се прецежда. Изплакнете устата си няколко пъти на ден.

Таблица №3. Възпаление на венците и други заболявания на венците, са придружени от оток и кровоточивостью.

Име, снимка Имоти

Маз се използва за засилване на процесите на тъканта на метаболизма, подобряване на регенерацията на тъканите.

Антиоксидантни свойства витамини, минерали възстановяване на тъканите на венците, предотвратява кървене, укрепване на имунната система като цяло.

Се прилагат при язва-некротической форма на възпаление на венците.

Намаляване на кървене, възстановяване на отслабените емайл. Имат антисептично и противовъзпалително действие.

Супена лъжица сушенного растения се изсипва 1 чаша вряла вода и се настояват в затворен вид за около 1 час. След това да прецеждам и изплакнете устата си няколко пъти на ден и винаги след хранене.

Профилактика

Избягвайте появата на подутини върху венците задължително трябва да посети зъболекар, да го следват указанията, навреме да се отдадете на лечение на повреден зъб. Хигиена на устната кухина, трябва да се спазват два пъти на ден, използвате ополаскиватели за устата. За да се подобри състоянието на устната кухина и зъбите се отървете от вредните навици — пушене и пиене на алкохол.

Непременно се яде разнообразна храна, включително плодове и зеленчуци, зърнени храни, други храни, богати на витамини С, РР. Не позволите на заболяването е винаги по-лесно, отколкото да се ангажират впоследствие лечение и да изложи тялото хирургически намеса.

Видео — Лечение и профилактика на възпаление на венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00124 sec