Най-добрата ръчна четка за зъби — видове, цени, популярни модели

Най-добрата ръчна четка за зъби

В момента на пазара са значителен брой видове зъбни четки. Често купувачите е трудно да се определи с избор, и повдига много въпроси: каква четка отговарят по-добре, как правилно да го използвате, няма да боли ли четка за емайла на зъбите, какви допълнителни средства могат да се прилагат за максимално почистване. И най – важното- защо изобщо се нуждаят от едни или други видове четки. В тази статия ние ще се опитаме да се изяснят някои от тези въпроси.

За какво се използват четки за зъби

За начало трябва да разберем, за какво са предназначени четки за зъби като цяло. Както е известно, в устата на всеки човек има огромно количество микроорганизми. Самото им присъствие не е патология — това е съвсем нормално състояние на здрава устната кухина, както и пълна стерилитет е невъзможно да се постигне.

Заболявания като кариес, гингивит, пародонтит и други, се развиват, когато естественият състав микрофлора е счупен или се появява количествен дисбаланс микроорганизми. Значително размножаване на бактерии става първоначално в мека налете, оставащо след прием на храна, особено сладки и вискозни (като бонбони, или печене на хляб). В процеса на жизнената дейност на микробите в устната кухина смилат остатъци от храна по зъбите и отделят киселина и токсините. Киселина, предоставена от тези бактерии (главно — Streptococcus mutans), постепенно разрушава емайла на зъбите, вымывая от нея минерален компонент – флуор, калций. Впоследствие възниква първоначално деминерализация, а след това и на кариес. Ако времето не се проведе лечение и не се изгради индивидуална хигиена на устната кухина, може и изобщо да изгубят зъба, поради усложнения на зъбния кариес – пульпита и пародонтит.

От друга страна, токсините, и секретира от микроорганизми в устната кухина, отрицателно въздействат на десну и тъканите на пародонта. Заслужава да се отбележи, че пародонт повече е чувствителен, не толкова към мека замах, колко твърда зубным отложениям – т. нар. зубному скала. Факт е, че при формирането на зъбен камък е нарушено съотношението на аеробни и анаеробни бактерии, с преобладаване на последните. Именно анаеробни бактерии (Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Staphylococcus aureus, Prevotella посредничество и други) са причина за развитието на възпаление на венците и пародонтит. Първоначално венците се възпалява, става кровоточивой, оточни и болезнени. След това зоната на възпалението се увеличава, патогенните бактерии да проникват по-дълбоко и започва рассасывание костната тъкан на челюстта, се случва утихна височина межзубных преградни стени.

READ  Прилагане на паста Парасепт в съвременната стоматологична практика

Важно! По причина на поява на данни коварните заболявания, хора на зряла възраст често губят здрави зъби, тъй като загубата на костна тъкан альвеолярных издънки води до тяхната (на зъбите) разхлабване и е необходимо да се премахне.

Не може да се надценява значението на задълбочена и качествена индивидуална хигиена на устната кухина, като се има предвид, че болестта допринася не само образуването на плака, но и вредни навици, с патология на други органи и системи на организма, а също и генетично предразположение. Ето защо е необходимо внимателно да се подхожда към избор на четка за зъби и правилното й използване.

Видове зъбни четки

На първо място, четки за зъби споделят по твърдост. Има 4 степени на твърдост: силна, средна, мека и много мека.

 1. Твърди четки за зъби прилага главно за почистване на зъбни протези, особено ако има склонност към образуване на тъмен налеп (при пушене, заболявания на стомашно-чревния тракт). Често хората се радват на твърди четки, като се предполага, че по този начин се достига максимално прочистване, но това не е така. Твърди структури много по-трудно да прониква в пространствата между зъбите, освен това, да насърчава да размие емайл, образование клиновидна дефекти и появата на повишена чувствителност на зъбите.

 2. Зъбните четки със средна твърдост най-често се предписва на пациенти с относително здравословна хигиена на устната кухина. Такива четки добре почистват всички повърхности, без да уврежда емайла.

 3. Меки четки за зъби препоръчват при наличието на възпаление на венците, пародонтоза и повишена чувствителност на емайла за меки, но внимателно почистване на повърхността на зъбите. И по-меките четки се препоръчват на деца на ранна възраст.

 4. Много меките четки за зъби, най-често са в пъти по-голямо количество плавниците, отколкото останалите видове. Чрез комбиниране на максимална мекота и много често разположението на огромно количество плавниците се постига най-голяма площта на контакт четки с повърхността на зъба, което води до най-ефективно прочистване.

Електрически четки за зъби

С изключение на четки за ръчно приложение, има и електрически четки за зъби. Те се радват на голяма популярност, тъй като значително намаляват усилията, свързани с почистване на зъбите, но не се влошава качеството му. Изследванията показват, че ефективността на прилагане на електрическа четка може да бъде по-ниска, отколкото при почистване и мануална четка, в случай, че пациентът не е достатъчно внимателно почиства всички повърхности на зъбите, пренебрегва техниката за почистване и съкращава времето му. Много е важно да извърши проверка на чистотата на повърхности на зъбите, дори след използването на електрическа четка за зъби. За тази цел може да се прилагат специални окрашивающие разтвори (ги назначава зъболекар) или внимателно да прекарате една клечка за зъби по повърхността на зъба, близо до венците. Ако сте открили останките на плака върху зубочистке, означава, хигиена проведе достатъчно внимателно.

Забележка! Отделните подвидове електрически четки – това е звукови и ултразвукови. Освен вибрациите, те генерират високи честоти, които формират кавитация течност при миене, което дава възможност за премахване на плаката от най-трудните за достигане места. При използване не е необходимо с усърдие натискане на четката. Интензивността на почистване се регулира от смяна на режима.

Размери на четка за зъби

За всяка възраст има своя норма на размера на главата четка за зъби. Колебливо дължина на работната част на четка за зъби, трябва да обхваща 3-4 предни зъба.

Таблица. Препоръчителен размер на глава на четка за зъби, в зависимост от възрастта.

Възраст Размер на главата четка за зъби
0-2 години 15 мм
2-6 години 19 мм
6-12 години 22 мм
На 12 и повече години 25 мм

Специални четки за зъби

 1. Ортодонтски четки за зъби. Са V-образно деколте на работната част на четки специално за почистване на зъбите с установените брекетами.

 2. Четки за почистване на зъбни протези. Имат щетину повишена трудност, подходящи за всички видове подвижни конструкции, се прилагат съвместно с пастами и разтвори за почистване на протези извън устната кухина.

 3. Интердентальные четки за почистване на межзубных интервали от време. Представляват тънки ершики, има няколко измерения, водещи по цвят. Ширина на такъв ершика се подбират в кабинета на стоматолог отделно за всеки межзубного период.

 4. Монопучковые четки за зъби. Са предназначени за цялостно почистване на пришеечной трети зъби, голите корени, се прилагат при голямо струпване на зъбите, при наличие на протези и импланти в устата.

 5. Четки за зъби за деца до 1 година. Тази четка е напълно гума напальчник с рядка четина. Допринася за прорезыванию зъби и масажи на венците.

Сравнение на различни четка за зъби

Таблица. Характеристики и цената популярните ръчни четка за зъби.

Заглавие Вид на четки Характеристики на дизайна Цена

Ръчно Четината имат пресечни наклони глава на четка има гъвкавост, на разположение на повърхността за почистване на езика. 62.

Ръчно Има 5460 точно подстриженных плавниците от ультрамягкого материал, корона е с малък наклон. 600 евро.

Ръчно Зауженные в края на четината на средна твърдост, багрени за индикация за износване на четките. 174.

Ръчно Гъвкава форма на главата се адаптира към контурите на зъбите, гумени вложки допълнително се полира емайла. 369.

Ел. Съчетава възвратно-поступательные движение и вибрация. Определя степента на налягане. Вграден таймер. Зареждане на батерията. 5000 евро.

Ел. Звукова четка за зъби с три режима на почистване. Допълнително почистване чрез сътресения и кавитация. Зареждане на батерията. 17500.

Ел. Звукова четка за зъби. Удобен за употреба извън дома, зарежда се на батерии. 1290.

Техника на почистване на зъбите

 1. Преди да започнете с прочистване на зъбите се препоръчва да се сложи таймер за 2-5 минути.

 2. Почистване започват с горните зъби в лявата страна. Четка инсталира под ъгъл от 45 градуса към повърхността на зъба. Движението трябва да започне директно от венците, разходите по нея с четка. Масаж на венците е изключително важно за тяхното здраве.
 3. Движения от венците към дъвченето на повърхността на зъба се почиства и предната повърхност на всички зъби на горната и долната челюст. Не трябва с усилие на надавливать на четка, това е травмирует десну, допринася за размие на емайла и образуването на клиновидна дефекти.
 4. След това четката се определя по същия начин през придесневой областта на горните леви зъби, но вече от страна на небето. Движения отгоре надолу се пречиства вътрешната повърхност на горните зъби, движения отдолу нагоре — долните зъби.
 5. След това трябва да почистите дъвчене на повърхността моляров и премоляров. За това възвратно-поступательными движения няколко пъти прекарайте четка за жевательным повърхности на горните и долните местни зъбите.

 6. В заключение почистване somknite зъби и прекарайте внимателен масаж на венците широки кръгови движения.
 7. Почистете межзубные повърхността на конец за зъби или ершиками, подготвяйки сцената за всеки период от отделно.

 8. Не забравяйте да намажете гърба на езика специални унсс, за да си дъх остават свежи в продължение на дни.

Видео — Коя четка за зъби е по-добре?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec