Най-добрите коронки за настройка на предни зъби

С помощта на коронки може да се възстанови значителни вреди на зъбите, вернув необходимия район на зъбната редица естетичен вид, и дори в някои случаи по-добро от него.

И с това възстановява способността на челюстта до откусыванию храна. Правилно изпълнена конструкция ще бъде визуално неразличими от естествените зъби.

В стоматологията се използват няколко вида материали за производство на коронки и за да спре изборът на един от тях, трябва да се анализират всички съществуващи възможности.

Характеристики на реставрация на предните зъби

Възстановяване на разрушените на ножовете може да се прилага при запазване на тяхната коренова част. В случай, че зъб развали напълно – трябва да се прикачите на протеза на предварително установен в алвеолата.

Ако има сколотый зъб с нормално корена, а след реставрацията ще се извърши по един от методите:

 • предварително запломбированные коренови канали закрепени габър и отгоре се инсталира коронката;

 • коронката е прикачена към культевую раздела;
 • протеза определят предварително вживленный алвеолата.

Разлика предната редица на зъбите от страна в това, че на тях е невъзможно да се спестят без нарушаване на естетичен вид. Защото предните зъби са първото нещо, попадат в полезрението на потребителя, обнажаясь при усмивка и разговор.

Така че за гарантиране на максимална естетика трябва да бъдат особено внимателно, за да събере коронки на предните зъби.

Обикновено за реставрация на зъбите на предната редица се използват керамични или металокерамични коронки, притежаващи високи естетически показатели.

Преглед на основните възможности, които съществуват.

Метални коронки — незабвенная класика

Тези коронки са по-голяма сила и се прилагат отдавна. Поради липса на алтернативни варианти на по-рано създадени на всички зъби, макар, че за цвета много се различават от тях.

Плюсове метални протези:

 • те са много издръжливи и трайни и евтини;
 • преди да инсталирате на коронки на зъбите не е нужно много, за обработка;
 • такива изделия са изработени на пещ по восковому слепку и почти не се нуждаят от монтаж;
 • при инсталиране на коронки със златно покритие, те продължават няколко десетки години, пускането на устната кухина лечебно въздействие.

Недостатъците на коронки от метал:

 • метален вкус в устата, може би и парене;
 • неэстетичный вид;
 • възможни алергични реакции метал.

В днешно време тези корони се прилагат само за странични зъби, които не се виждат по време на разговор и при усмивка.

Металлокерамика — среден бюджетен вариант

Най-използваните материали, използвани за направата на рамка изделия, са сплав с хром покритие от никел или кобалт.

Те рядко предизвикват алергични реакции, са евтини и имат добра биологична съвместимост. Сплави на злато и платина продължават още дълго, съответно е такава корона доста скъпо.

READ  Гной на венеца: причини, медикаменти и народно лечение

Ги произвеждат, свързваща метална рамка и покритие от керамика. В резултат на продукти са с висока якост, естетическа привлекателност и естествен вид.

Плюсове металокерамични коронки:

 • благодарение на трайно метална рамка изделия издържат на големи дъвчене натоварване без повреда;
 • срока на използване металокерамика, ако се придържате към правилата за хигиена, достига 10 години и повече;
 • имат естетичен вид и визуално почти не се разграничава от естествени зъби;
 • при всички добродетели на изделия от такъв материал са сравнително ниски разходи.

Недостатъците на такова решение:

 1. Преди да инсталирате металокерамика резци са изложени на значително обтачиванию (до 2 мм от двете страни).
 2. В повечето случаи се прави депульпирование зъб, тъй като при обтачивании pulp често умира, което открихме често

  вече при установени коронках. Вследствие на което трябва да стреля коронку за лечение на възпаление на машина, а след това отново да се инсталира.

 3. Веднага след инсталиране или след известно време, след близо до ръба на коронки може да се образува синьо. Тя е особено забележима при широка усмивка. Този дефект е свързан с метална основа продукти.
 4. При протезирането на един или два зъба може да се вижда разликата между тези резцами и корона. При инсталиране на няколко зъби разликата не е толкова очевидна. Това е свързано със способността на човешкото око към непрекъснато сравнение симетрични обекти.
 5. В светлината може да се види непрозрачност изделия в сравнение с естествените зъби.

Изцяло керамични коронки — най-добрият избор

Керамични корони са създадени специално за настройка на предните зъби. Те имат много естествен вид и почти визуално не се различават от естествени ножовете.

При този керамични коронката е крехко, защото за разлика от металокерамика не е с метален скелет. Не ги използват за дъвчене и изтрити зъби.

Но за да се гарантира висока натуральности и естетика тези изделия подхождат идеално. Възстановяване на порцеланови коронки да направи почти невъзможно.

Плюсове керамика:

 1. Издръжливост и надеждност. Дори след десетки години среда на устната кухина не е в състояние да промени цвета на коронки.
 2. Високо ниво на естетика. Керамични изделия не се отличава от тези на ножовете по цвят и прозрачност, дори и при ярка естествена светлина. Това ги прави отличен материал за възстановяване на предни зъби.
 3. Биосовместимость. Възстановяване на зъбите с помощта на такива коронки няма да се отрази на състоянието на венците и устната кухина, благодарение на биосовместимости материал.

Недостатъци на керамични изделия:

 1. Порцеланов материал се използва само за единични корони, мостовидные протези може да се направи единствено от скъпи цирконий.
 2. По-високата цена в сравнение с металлокерамикой.
 3. В рамките на тези протези могат да се използват само керамични инлеи и стекловолоконных щифтове, се прилагат метал е невъзможно, тъй като той ще просвечиваться през прозрачна коронку, и придават й син оттенък.

Изделия от азотен оксид и циркониев диоксид

Това е най-евтиния материал за производство на зъбни протези. Те са много эстетичны и са за всички физически външен вид, притежават висока

биосовместимостью с тъканите на устната кухина.

Рамка корони правят начин за смилане с помощта на компютър, което позволява да се получи трайно и качествено покритие.

Плюсове циркониевых корони:

 • можете да вземете коронку, неотличимую цвят от истинските зъби;
 • този материал е идеален за направата на предните стоматологичен протези;
 • тези коронки притежават по-висока якост в сравнение с порцеланови;
 • не дават дефекти под формата на синевы по ръба на венците;
 • материал притежава хипоалергенни качества.

Главният недостатък — високата цена за монтиране на такава корона.

Временни пластмасови корони

Тези коронки са монтирани на времето, необходимо за извършване на постоянни зъбни протези. Те позволяват на защита на обточенные зъби от влиянието на външната среда, запазване на правилната реч и увереност в общуването.

Такива протези, определени за време от 2 до 4 седмици. Пластмасови коронки, подсилени с метална основа, може да продължи около 5 години. Има възможност за възстановяване на такива корони, без да ги изтегли, ако пластмасова обвивка се развали.

Болен въпрос — цената на

Цените на продуктите са право пропорционални на стойността на материала:

 1. При това, цената на най-евтините корони от пластмаса варира от 300 до 600 лв. Стационарната пластмасова конструкция ще струва 1000 рубли.
 2. Цена на протезата от металокерамика ще бъде в рамките на 6000-13000 рубли, а същия продукт на злато рамка ще струва 24000 лева + 3000 за всеки грам сплав.
 3. Порцеланова коронката може да се направи в сумата от 13 000 до 22 000 рубли.
 4. А качеството на протеза на азотен цирконий – в 24000-27000 рубли.

В цената на лечението, с изключение на цените на материалите е включена и заплащане на труда на специалистите, разходите за оборудване, диагностика, spay и други компоненти.

Източник на истината — практически опит

Окончателно да се реши с това, коронку от какво вещество е по-добре да зададете на предните зъби, ще прегледи на пациенти.

Преди шест години е поставил металлокерамику на преден зъб. Въпреки факта, че тя е една, разликата е в цвета на очите не бросалась. Вярно е, че след известно време всичко се промени. Сега коронката изглежда много по-отпусни се на моите близки на зъбите може да се дължи на тяхното пожълтяване. Надявам се коригира ситуацията, с помощта на избелване.

Галина Ивановна, Ростов

Преди 30 години е имал прекрасни зъби, не знаеше пътя в стоматологию. Но след получена контузия и трябваше да се възползват от услугите на зъболекар.

Ми задали керамични коронку на преден зъб. За първи път се опитах да не се усмихва, мислех, че ще има голяма разлика. Но, за моя изненада, никой от познати, дори не забелязах, че имам протеза.

Персоналът Е Любезен.

Постави коронки от металокерамика на горните предни зъби. Процесът на инсталиране е дълъг, с избора и временни коронките, много повече, отколкото се е очаквало.След първия подбор на цветове и монтаж трябваше да стреля и да направи повторна инсталация, тъй като един зъб выпирал, но също така е била видима разлика в цвета между долните и горните зъби. Но, в крайна сметка, аз съм доволен от резултата, въпреки всички превратности.

Татяна, Екатеринбург

Заключения и тезиси

Какви са корони-добре е да инсталирате на предните зъби: порцелан, циркониеви, пластмасови или от металокерамика?

По всички показатели най-добрите може да се нарече корони от цирконий, но те са и най-скъпо. Пластмасови и металокерамични корони – на най-достъпни цени, но първите са краткотрайни, а вторите при някои може да предизвика алергии.

Порцеланови коронки ще бъдат чудесен избор, ако в протезирането се нуждае от един зъб, но ако има няколко – вариант не е подходящ.

Очевидно е, че изборът трябва да се направи въз основа на материални възможности, а след това вече и други критерии.

Алтернатива коронкам

Алтернативен вариант може да бъде реставрация отношение на лошите предните зъби с помощта на имплантиране или подвижни протези.

С възстановяването на зъбната редица винирами трябва да се съхраняват на вътрешната стена на режещия или има малък дефект. Ако, например, разрушен предната повърхност на зъба и край, а след реставрацията, с помощта на винира е възможно.

Възстановяване на разрушена стена на режещия с помощта на пломбировочного материал се извършва, ако коронката на зъба е повреден по-малко от половината. При по-голям обем от разрушения показва инсталация на протезата.

Ако се възстанови такъв зъб с помощта на пломбировки той с голяма степен на вероятност ще се счупи в процеса на дъвчене и трябва да бъде премахнато.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00110 sec