Най-добрите лекарства от стоматит: ефективни мазила, гелове, хапчета и други средства

Често срещан причината за лечение на пациенти на стоматологичен прием – различен вид възпаление на лигавицата на устата.

По-често, други предизвикват възпалителен процес в устната кухина стоматиты различен произход.

Причините стоматит могат да бъдат различни, текат различни видове заболявания също по различен начин, съответно план за лечение, както и лекарства, които се качват от лекуващия лекар индивидуално за всеки клиничен случай.

Видове заболявания

В зависимост от провоцирующего фактора отделят следните видове стоматит:

 • травматичен се развива в резултат на микротравм от физическо въздействие или химични вещества;

 • е – кандидозный, герпетический, бактериални и други провоцируются гъбички и бактерии;
 • алергичен – пинов, медицински, ХРАС и др.;
 • специфичен причинена от наличните в организма на специфични заболявания (псориазис, туберкулоза, сифилис), е типична за тези заболявания картина;
 • симптоматический се развива, като симптом на съпътстващи поражения – кръвни заболявания, ЧРЕВНИ, на нервната, на ендокринната системи.

Според това, как стоматит се проявява в устата, има катаральную, язвенную и афтозную форма.

Те могат да бъдат различни етапи от жизнения един вид стоматит, или се появява в изолация.

Обща схема на терапия

Схема за лечение на стоматит включва следните направления и съответстващи на всеки от тях група лекарства:

 • облекчаване на болката: препарати на базата на лидокаин, бензокаина, анестезина;
 • борбата с причина: антисептични, антивирусни, противогъбични, антибактериални средства;
 • отнемане на възпалението: билкови препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди;
 • изцеление: витамини, масла от шипка, морски зърнастец, Солкосерил, Метилурацил и неговите аналози.

При стоматити в терапевтични цели се практикува използването на местни средства (крем, гел, спрей или крем), така и системни – приети през устата или парентерально (хапчета, инжекции).

В повечето случаи зъболекари се опитват да се придържа към местните средства.

Предимства на местните лекарства са, че те:

 • оказват незабавно и пряко въздействие върху лезията;
 • не се влияят или се отрази минимално на работата на вътрешните органи;
 • защита на засегнатата област от дразнители, като по този начин намаляват болки и ускоряват заздравяването.

В същото време, при определени обстоятелства външни средства не е достатъчно. Сложни форми на стоматит, придружени от интоксикация, лошо самочувствием, висока температура, тежки, дълго време не заживающими рани, в комбинация с намален имунитет на пациента се нуждаят от засилена терапия с прилагането на системни средства под формата на таблетки и инжекции.

Лечение на вируса на херпес

Активизированный в резултат на понижаване на имунитета на човека и вируса на херпес на лигавицата на устната кухина причинява усещане за парене, образуването на везикули, раните, повишаване на температурата.

Обособена част от комплексна терапия на герпетического стоматит ще антивирусно и имунномодулиращи лекарства.

ТОП 6 на външни антивирусни средства за излекуване на херпес на устната кухина:

 1. Оксолиновая мехлем 0,25% — ефективно и едно от най-достъпните на местните средства срещу херпес инфекция, подходящ

  за лечение при стоматит и при деца и възрастни. Активна съставка – оксолин. Трябва да се прилагат в 3-4 подход в рамките на деня, хвърляйки се в областите, засегнати от инфекцията. Може да предпише в детска възраст.

 2. Ацикловир е 5% маз. Ефективно съвременно противовирусное средство, вредните вътрешната структура на ДНК на вируса, като по този начин предотвратява неговото по-нататъшно възпроизвеждане и разпространение. Подобрява местния имунитет, има лесен анестезирующим действие. Нанася се на 4-6 подходи за един ден. Подходящи за прилагане от 3 години. Аналози: Ацигерпин, Маз.
 3. Бонафтон – 0,05% лекарство бромнафтохинона. Използва се по-често в офталмологията, но също така и много ефективно средство, помага от стоматит. Лекарството высокоактивен срещу вируси на херпес, аденовирусов, подходящ за детска възраст. Трябва да се прилагат 3-4 пъти на ден, се нанася върху засегнатата област и около тях.
 4. Виру-мерц – 1% гел на базата на тромантадина. Бързо облекчава проявите на херпес — парене, болка и сърбеж, предпазва от появата на нови везикули. Нанесете лекарството не по-дълъг от 5 дни, 3-5 пъти на ден триене в заразените райони.
 5. Теброфен – маз, съдържаща 2% тетрабромтетрагидроксидифенила. Работещи срещу няколко вида вируси, има лека иммуностимулирующей активност. Се втрива в лезии, 4 пъти на ден, един курс от 3 до 7 дни.

 6. Виферон – гел. Този наркотик е иммуномодулятором, съдържа синтетичен протеин интерферон, подобен интерферону човек. Когато се прилага върху засегнатите огнища ускорява местните имунни реакции, повишава съпротивителните сили на вируса. Назначен в рамките на съпътстваща терапия срещу вирусна инфекция. Прилага се 4 пъти на ден в продължение на 1 седмица.

ТОП 5 на энтеральных средства, които помагат на херпес форми на заболяването:

 1. Ацикловир, активната съставка 200 мг. Противовирусное действие на Ацикловира в таблетки ефективен не само при лечението на често срещаните форми на херпес на устната кухина, но и за профилактика на вирусни инфекции. Прием – 4-5 пъти на ден по една таблетка. Странични ефекти са редки, Ацикловир се понасят добре от възрастни и деца.
 2. Фамвир. Има силно действие срещу вируси и прости и опоясывающего херпес, се използва за лечение на остри форми на инфекции и за профилактика на повтарящи се загуби. За лечение на стоматит дозируется по 250 мг 3 пъти на ден, за предотвратяване на рецидив – по 125 mg два пъти на ден.
 3. Valtrex – 500 мг, лекарство на базата на валацикловира. Потиска размножаването на ДНК-съдържащи вируси, служи за профилактика на различни видове херпес. Прием удобен – по 1 таблетка два пъти на ден. Децата не се назначава.
 4. Имудон – хапчета за резорбция. Иммуностимулирующее средство, предизвиква бърза имунна реакция и укрепване на местни защитни механизми под формата на активиране на фагоцитоза, повишаването на нивото на протеини и имунни клетки в слюнката. В състава е включен комплекс

  биоактивни микробни антитела. Приемайте до 6 капсули на ден, с интервал от два часа, курс 10 дни.

 5. Анаферон – интерферон, подобен на човешкия. Подходящ за лечение и предотвратяване на различни инфекции, като се започне с 6-месечна възраст. Добра поносимост, не предизвиква нежелани ефекти. Хапчета за резорбция по време на лечение на стоматит се прилагат по 1 парче до 6 пъти на ден. За профилактика може да се консумира по 1 таблетка на ден за срок до три месеца. Подобен ефект имат Афлубин, Арбидол.

Комбинация «противовирусное средство+имуномодулатор» бързо потиска причинен от вирус и не му дава да се разпространява.

Допълнително се използват анестетици и заживляющие средства, за тях ще научите по-долу. Преди да нанесете мехлем трябва да изплакването на устата с антисептични разтвори (водороден пероксид, Фурацилин, Мирамистин, калиев Перманганат). Освен хигиенни действие на тази мярка е да защити засегнатите огнища от усложнения, като бактериална инфекция.

Кандидоза на лигавицата

Кандидозный стоматит изисква прилагането на насочени противомикозных средства. В останалата част на насоки за лечение се спазват така, както и за други форми на стоматит.

ТОП 7 мазила от гъбички в устната кухина:

 1. Клотримазол – 1% маз. Притежава широка противогрибковой активност, бързо потиска растежа на гъбички в устната кухина. Миро може да

  се прилага и при бактериална форма на стоматит като превенция на местната гъбична инфекция. Нанася 3-4 пъти дневно в рамките на засегнатата област.

 2. Една скрита – мехлем на основата на клотримазола. Спектър на действие и ред за приемане подобен.
 3. Нистатиновая 5% маз – при кандидозе на устната кухина се прилага рядко, обикновено се назначава при слаб ефекта от други средства. Да се прилага много внимателно, минимални количества в рамките на засегнатото място. Да се прилага два пъти на ден, курс от 2 дни.
 4. Пимафуцин — крем със съдържание на 2% натамицина. Противогъбични лекарство, има широка гама от приложения. При стоматит се втрива 1-4 пъти дневно в засегнатата молочницей парцели.
 5. Миконазол – активна срещу кожни гъбички 2% маз. Подобен на наркотици – Микозон. Изисква нанасяне 2 пъти дневно върху засегнатата лигавицата.
 6. Дактарин – 2% орален гел или 0,16% спрей на базата на миконазола, ефективно помага при лечение на стоматит.
 7. Леворин – лекарство от групата на антибиотици, има противогъбично действие. Може да бъде разпределен под формата на мехлеми или гранули за приготвяне на разтвор за изплакване.

ТОП 4 на противогъбични средства под формата на таблетки:

 1. Флуконазол – капсули 50 mg, има добро действие при различни видове гъбични инфекции, се приема навътре 7-14 дни по 1 капсула на ден.
 2. Низорал – медикамент на основата на кетоконазол, 200 мг. по-Добре се абсорбират, когато се приема по време на хранене, схема се използва при кандидозном тежки случаи – по 1 таблетка на ден в продължение на 2-3 седмици.
 3. Нистатин – высокоактивный лекарство не предизвиква устойчивост при гъбички. При кандидозе на устната кухина го препоръчват рассасывать 3-4 пъти на ден след хранене.
 4. Diflucan – капсули 50 mg активно вещество флуконазол. Дозата е аналогична на Флуконазолу.

Алергична и афтозная форма на заболяване

Алергичен стоматит е следствие на индивидуални местни гиперергических реакции към различни алергени, или системни автоимунни заболявания.

Към тях се отнася и са афтозен стоматит – хронично заболяване на инфекционно — алергична природа с рецидивирующим течение. На обща терапевтична схема, включваща аналгезия, антисептическую обработка на устната кухина различни разтвори, приобщают антихистаминови средства, в тежки случаи — глюкокортикостероидные мазила, хормонални лекарства под формата на инжекция (Преднизолон, Диспропан, Хидрокортизон).

Топ 5 на антихистамини средства под формата на таблетки, които са ефективни при алергична форма на стоматит:

 1. Фенкарол – медикамент 10-25 мг на базата на хифенадина. Се отнася до че са средства I

  поколение. Прием 25-50 мг 3-4 пъти на ден.

 2. Тавегил. Основното вещество – клемастин. Приема се по една таблетка два пъти на ден.
 3. Супрастин – съдържа 25 мг хлоропирамина хидрохлорид. Доказано традиционно средство от различни видове алергии. Прием – 3-4 таблетки в продължение на дни.
 4. Кларотадин – 10 мг лоратадина под формата на таблетки. Прием – 1 таблетка 1 път в денонощието.
 5. Цетрин – лекарство, 10 mg активното вещество. Активна съставка – цетиризин. Съвременно антиалергичен препарат, добра поносимост, не предизвиква сънливост. Прием – 1 капсула на ден.

Местните средства за:

 1. Клобетазол – 0,05% маз, глюкокортикоидный лекарство. Нанася се в зоните на прояви на алергия 1-2 пъти на ден.
 2. Дексаметазон – за приготвяне на разтвор за изплакване.
 3. Флуоцинонид — крем 0,05%. Прилагането на 2-4 пъти на ден.

Универсален комплект лекарствата

При всеки от форми на стоматит са назначени средство за намаляване на възпаленията, антисептични и противовъзпалителни лекарства като изплакнете, мазила, хапчета за резорбция. Последните са средства за локално въздействие и удобни за прием.

Болкоуспокояващи медикаментозные средства:

 1. Лидокаин Асепт — комбинацията от лидокаин и хлорхексидин под формата на спрей.

 2. Камистад — гел. Въздействие — локално противовъзпалително и антисептично чрез включени в състава на екстракта от лайка, анестезирующий съставка е лидокаин. Гелът се нанася 3 пъти на ден на болезнените места.
 3. Инстиллагель със съдържание на лидокаин и хлорхексидин. Малко количество от гела равномерно се нанася върху засегнатата огнището.
 4. Гексорал Табс – комбинира антимикробното и болкоуспокояващи свойства поради съдържанието на бензокаина и хлорхексидин. Предлага се под формата на капсули за резорбция. Прием до 8 таблетки на ден.
 5. Терафлю Sasheto – оказва местноанестезирующее, бактерицидно действие. В състава са включени бензоксония и лидокаин хлориди. Приема се по 1 таблетка за резорбция на всеки 2-3 часа, максимално дневното количество – 10 капсули.
 6. Стопангин 2А — съчетава локално обезболяващо, антибактериално, противовъзпалително действие бензокаина и тиротрицина. Предписват на децата не може да бъде. Рассасывать по 1 таблетка на всеки 2-3 часа курс-до 5 дни.

Противовъзпалителни и антисептични медикаменти:

 1. Фарингосепт – хапчета за резорбция, широко се прилагат при възпаление на лигавицата на устата и гърлото. Потискащо въздействие върху патогенните бактерии. Прием до 5 таблетки на ден в продължение на 5 дни.
 2. Себидин – хапчета за резорбция с хлорхексидин и аскорбинова киселина. Характеризира се с антисептично, бактерицидно действие, аскорбинова киселина подобрява процесите на регенерация на тъканите. Трябва да се използва 3-4 таблетки в продължение на дни.
 3. Лизобакт – антисептичен препарат. В състава са включени лизозим и пиридоксин. Лекарството се прилага при стоматити при деца от 3 години, разрешен за бременни и кърмещи.

 4. Стоматофит – лекарство на базата на лечебни билки, премахва възпалителни промени на тъканите. Воден разтвор на полоскают устата 3-4 пъти дневно (1 мерителна чашка на 1/4 чаша вода).
 5. Мирамистин – антисептичекий разтвор за изплакване.
 6. Метрогил дента – гел, има антибиотическим и антисептично действие, дължаща метронидазол и хлорхексидин. Може да се прилага с шестгодишна възраст. Нанася се 2 пъти на ден в областта на лезии.
 7. Холисал. Има местно обезболяващо свойство да се бори с възпалението. Приложим при деца от 1 година от живота. Мехлем се втрива в парцели лезии на лигавицата 2-3 пъти на ден след ядене, за възрастен в количество 1 см мазила, за деца — 0,5 виж

Заживляющие лекарства:

 1. Солкосерил паста, предназначена за обработка на лигавицата на устата при стоматити. Регенериращо, антигипоксическое средство,

  синтетичното от серума на кръвта на телета. Трябва да се използва 3-4 пъти на ден след хранене. Не се назначава на деца до 18 години.

 2. Метилурациловая 10% маз – противовъзпалително, заздравяването на раните средство, интересите на децата от 3 години. Трябва да се прилага три пъти на ден половин час преди хранене.
 3. Каротолин — лекарство витамин А под формата на маслена смес, естествен антиоксидант, който предпазва лигавицата от дразнене и инфекции. При гипервитаминозе И се прилагат за непушачи. Засегнатата зона се намазва с Каротолином 1-2 пъти на ден.
 4. Прополис спрей — естествен антисептик и биостимулятор. Е Противопоказан при свръхчувствителност към продукти на пчелите.
 5. Олазоль — многокомпонентный продукт с обезболяващо, антибактериално действие, също така спомага за регенерацията на тъканите. Нанесете пяната трябва да е на повърхността на раните 2-3 пъти на ден.
 6. Масло от морски зърнастец, дива роза – активни органични вещества, допринасящи за възстановяване на увредените тъкани. Маслото трябва да се прилага върху лигавицата на устата 3-4 пъти на ден.

Лекарства, представени в този списък, са най-популярни в практиката терапия стоматит. Трябва да запомните, че приемането на лекарства трябва да се извършва стриктно предписана от лекар след извършване на всички необходими видове изследвания.

READ  Инструкция за зубным капки Дентагуттал: показания, признания

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec