Най-добрите лекарства от стоматит: ефективни мазила, гелове, хапчета и други средства

Често срещан причината за лечение на пациенти на стоматологичен прием – различен вид възпаление на лигавицата на устата.

По-често, други предизвикват възпалителен процес в устната кухина стоматиты различен произход.

Причините стоматит могат да бъдат различни, текат различни видове заболявания също по различен начин, съответно план за лечение, както и лекарства, които се качват от лекуващия лекар индивидуално за всеки клиничен случай.

Видове заболявания

В зависимост от провоцирующего фактора отделят следните видове стоматит:

 • травматичен се развива в резултат на микротравм от физическо въздействие или химични вещества;

 • е – кандидозный, герпетический, бактериални и други провоцируются гъбички и бактерии;
 • алергичен – пинов, медицински, ХРАС и др.;
 • специфичен причинена от наличните в организма на специфични заболявания (псориазис, туберкулоза, сифилис), е типична за тези заболявания картина;
 • симптоматический се развива, като симптом на съпътстващи поражения – кръвни заболявания, ЧРЕВНИ, на нервната, на ендокринната системи.

Според това, как стоматит се проявява в устата, има катаральную, язвенную и афтозную форма.

Те могат да бъдат различни етапи от жизнения един вид стоматит, или се появява в изолация.

Обща схема на терапия

Схема за лечение на стоматит включва следните направления и съответстващи на всеки от тях група лекарства:

 • облекчаване на болката: препарати на базата на лидокаин, бензокаина, анестезина;
 • борбата с причина: антисептични, антивирусни, противогъбични, антибактериални средства;
 • отнемане на възпалението: билкови препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди;
 • изцеление: витамини, масла от шипка, морски зърнастец, Солкосерил, Метилурацил и неговите аналози.

При стоматити в терапевтични цели се практикува използването на местни средства (крем, гел, спрей или крем), така и системни – приети през устата или парентерально (хапчета, инжекции).

В повечето случаи зъболекари се опитват да се придържа към местните средства.

Предимства на местните лекарства са, че те:

 • оказват незабавно и пряко въздействие върху лезията;
 • не се влияят или се отрази минимално на работата на вътрешните органи;
 • защита на засегнатата област от дразнители, като по този начин намаляват болки и ускоряват заздравяването.

В същото време, при определени обстоятелства външни средства не е достатъчно. Сложни форми на стоматит, придружени от интоксикация, лошо самочувствием, висока температура, тежки, дълго време не заживающими рани, в комбинация с намален имунитет на пациента се нуждаят от засилена терапия с прилагането на системни средства под формата на таблетки и инжекции.

Лечение на вируса на херпес

Активизированный в резултат на понижаване на имунитета на човека и вируса на херпес на лигавицата на устната кухина причинява усещане за парене, образуването на везикули, раните, повишаване на температурата.

Обособена част от комплексна терапия на герпетического стоматит ще антивирусно и имунномодулиращи лекарства.

ТОП 6 на външни антивирусни средства за излекуване на херпес на устната кухина:

 1. Оксолиновая мехлем 0,25% — ефективно и едно от най-достъпните на местните средства срещу херпес инфекция, подходящ

  за лечение при стоматит и при деца и възрастни. Активна съставка – оксолин. Трябва да се прилагат в 3-4 подход в рамките на деня, хвърляйки се в областите, засегнати от инфекцията. Може да предпише в детска възраст.

 2. Ацикловир е 5% маз. Ефективно съвременно противовирусное средство, вредните вътрешната структура на ДНК на вируса, като по този начин предотвратява неговото по-нататъшно възпроизвеждане и разпространение. Подобрява местния имунитет, има лесен анестезирующим действие. Нанася се на 4-6 подходи за един ден. Подходящи за прилагане от 3 години. Аналози: Ацигерпин, Маз.
 3. Бонафтон – 0,05% лекарство бромнафтохинона. Използва се по-често в офталмологията, но също така и много ефективно средство, помага от стоматит. Лекарството высокоактивен срещу вируси на херпес, аденовирусов, подходящ за детска възраст. Трябва да се прилагат 3-4 пъти на ден, се нанася върху засегнатата област и около тях.
 4. Виру-мерц – 1% гел на базата на тромантадина. Бързо облекчава проявите на херпес — парене, болка и сърбеж, предпазва от появата на нови везикули. Нанесете лекарството не по-дълъг от 5 дни, 3-5 пъти на ден триене в заразените райони.
 5. Теброфен – маз, съдържаща 2% тетрабромтетрагидроксидифенила. Работещи срещу няколко вида вируси, има лека иммуностимулирующей активност. Се втрива в лезии, 4 пъти на ден, един курс от 3 до 7 дни.

 6. Виферон – гел. Този наркотик е иммуномодулятором, съдържа синтетичен протеин интерферон, подобен интерферону човек. Когато се прилага върху засегнатите огнища ускорява местните имунни реакции, повишава съпротивителните сили на вируса. Назначен в рамките на съпътстваща терапия срещу вирусна инфекция. Прилага се 4 пъти на ден в продължение на 1 седмица.

ТОП 5 на энтеральных средства, които помагат на херпес форми на заболяването:

 1. Ацикловир, активната съставка 200 мг. Противовирусное действие на Ацикловира в таблетки ефективен не само при лечението на често срещаните форми на херпес на устната кухина, но и за профилактика на вирусни инфекции. Прием – 4-5 пъти на ден по една таблетка. Странични ефекти са редки, Ацикловир се понасят добре от възрастни и деца.
 2. Фамвир. Има силно действие срещу вируси и прости и опоясывающего херпес, се използва за лечение на остри форми на инфекции и за профилактика на повтарящи се загуби. За лечение на стоматит дозируется по 250 мг 3 пъти на ден, за предотвратяване на рецидив – по 125 mg два пъти на ден.
 3. Valtrex – 500 мг, лекарство на базата на валацикловира. Потиска размножаването на ДНК-съдържащи вируси, служи за профилактика на различни видове херпес. Прием удобен – по 1 таблетка два пъти на ден. Децата не се назначава.
 4. Имудон – хапчета за резорбция. Иммуностимулирующее средство, предизвиква бърза имунна реакция и укрепване на местни защитни механизми под формата на активиране на фагоцитоза, повишаването на нивото на протеини и имунни клетки в слюнката. В състава е включен комплекс

  биоактивни микробни антитела. Приемайте до 6 капсули на ден, с интервал от два часа, курс 10 дни.

 5. Анаферон – интерферон, подобен на човешкия. Подходящ за лечение и предотвратяване на различни инфекции, като се започне с 6-месечна възраст. Добра поносимост, не предизвиква нежелани ефекти. Хапчета за резорбция по време на лечение на стоматит се прилагат по 1 парче до 6 пъти на ден. За профилактика може да се консумира по 1 таблетка на ден за срок до три месеца. Подобен ефект имат Афлубин, Арбидол.

Комбинация «противовирусное средство+имуномодулатор» бързо потиска причинен от вирус и не му дава да се разпространява.

Допълнително се използват анестетици и заживляющие средства, за тях ще научите по-долу. Преди да нанесете мехлем трябва да изплакването на устата с антисептични разтвори (водороден пероксид, Фурацилин, Мирамистин, калиев Перманганат). Освен хигиенни действие на тази мярка е да защити засегнатите огнища от усложнения, като бактериална инфекция.

Кандидоза на лигавицата

Кандидозный стоматит изисква прилагането на насочени противомикозных средства. В останалата част на насоки за лечение се спазват така, както и за други форми на стоматит.

ТОП 7 мазила от гъбички в устната кухина:

 1. Клотримазол – 1% маз. Притежава широка противогрибковой активност, бързо потиска растежа на гъбички в устната кухина. Миро може да

  се прилага и при бактериална форма на стоматит като превенция на местната гъбична инфекция. Нанася 3-4 пъти дневно в рамките на засегнатата област.

 2. Една скрита – мехлем на основата на клотримазола. Спектър на действие и ред за приемане подобен.
 3. Нистатиновая 5% маз – при кандидозе на устната кухина се прилага рядко, обикновено се назначава при слаб ефекта от други средства. Да се прилага много внимателно, минимални количества в рамките на засегнатото място. Да се прилага два пъти на ден, курс от 2 дни.
 4. Пимафуцин — крем със съдържание на 2% натамицина. Противогъбични лекарство, има широка гама от приложения. При стоматит се втрива 1-4 пъти дневно в засегнатата молочницей парцели.
 5. Миконазол – активна срещу кожни гъбички 2% маз. Подобен на наркотици – Микозон. Изисква нанасяне 2 пъти дневно върху засегнатата лигавицата.
 6. Дактарин – 2% орален гел или 0,16% спрей на базата на миконазола, ефективно помага при лечение на стоматит.
 7. Леворин – лекарство от групата на антибиотици, има противогъбично действие. Може да бъде разпределен под формата на мехлеми или гранули за приготвяне на разтвор за изплакване.

ТОП 4 на противогъбични средства под формата на таблетки:

 1. Флуконазол – капсули 50 mg, има добро действие при различни видове гъбични инфекции, се приема навътре 7-14 дни по 1 капсула на ден.
 2. Низорал – медикамент на основата на кетоконазол, 200 мг. по-Добре се абсорбират, когато се приема по време на хранене, схема се използва при кандидозном тежки случаи – по 1 таблетка на ден в продължение на 2-3 седмици.
 3. Нистатин – высокоактивный лекарство не предизвиква устойчивост при гъбички. При кандидозе на устната кухина го препоръчват рассасывать 3-4 пъти на ден след хранене.
 4. Diflucan – капсули 50 mg активно вещество флуконазол. Дозата е аналогична на Флуконазолу.

Алергична и афтозная форма на заболяване

Алергичен стоматит е следствие на индивидуални местни гиперергических реакции към различни алергени, или системни автоимунни заболявания.

Към тях се отнася и са афтозен стоматит – хронично заболяване на инфекционно — алергична природа с рецидивирующим течение. На обща терапевтична схема, включваща аналгезия, антисептическую обработка на устната кухина различни разтвори, приобщают антихистаминови средства, в тежки случаи — глюкокортикостероидные мазила, хормонални лекарства под формата на инжекция (Преднизолон, Диспропан, Хидрокортизон).

Топ 5 на антихистамини средства под формата на таблетки, които са ефективни при алергична форма на стоматит:

 1. Фенкарол – медикамент 10-25 мг на базата на хифенадина. Се отнася до че са средства I

  поколение. Прием 25-50 мг 3-4 пъти на ден.

 2. Тавегил. Основното вещество – клемастин. Приема се по една таблетка два пъти на ден.
 3. Супрастин – съдържа 25 мг хлоропирамина хидрохлорид. Доказано традиционно средство от различни видове алергии. Прием – 3-4 таблетки в продължение на дни.
 4. Кларотадин – 10 мг лоратадина под формата на таблетки. Прием – 1 таблетка 1 път в денонощието.
 5. Цетрин – лекарство, 10 mg активното вещество. Активна съставка – цетиризин. Съвременно антиалергичен препарат, добра поносимост, не предизвиква сънливост. Прием – 1 капсула на ден.

Местните средства за:

 1. Клобетазол – 0,05% маз, глюкокортикоидный лекарство. Нанася се в зоните на прояви на алергия 1-2 пъти на ден.
 2. Дексаметазон – за приготвяне на разтвор за изплакване.
 3. Флуоцинонид — крем 0,05%. Прилагането на 2-4 пъти на ден.

Универсален комплект лекарствата

При всеки от форми на стоматит са назначени средство за намаляване на възпаленията, антисептични и противовъзпалителни лекарства като изплакнете, мазила, хапчета за резорбция. Последните са средства за локално въздействие и удобни за прием.

Болкоуспокояващи медикаментозные средства:

 1. Лидокаин Асепт — комбинацията от лидокаин и хлорхексидин под формата на спрей.

 2. Камистад — гел. Въздействие — локално противовъзпалително и антисептично чрез включени в състава на екстракта от лайка, анестезирующий съставка е лидокаин. Гелът се нанася 3 пъти на ден на болезнените места.
 3. Инстиллагель със съдържание на лидокаин и хлорхексидин. Малко количество от гела равномерно се нанася върху засегнатата огнището.
 4. Гексорал Табс – комбинира антимикробното и болкоуспокояващи свойства поради съдържанието на бензокаина и хлорхексидин. Предлага се под формата на капсули за резорбция. Прием до 8 таблетки на ден.
 5. Терафлю Sasheto – оказва местноанестезирующее, бактерицидно действие. В състава са включени бензоксония и лидокаин хлориди. Приема се по 1 таблетка за резорбция на всеки 2-3 часа, максимално дневното количество – 10 капсули.
 6. Стопангин 2А — съчетава локално обезболяващо, антибактериално, противовъзпалително действие бензокаина и тиротрицина. Предписват на децата не може да бъде. Рассасывать по 1 таблетка на всеки 2-3 часа курс-до 5 дни.

Противовъзпалителни и антисептични медикаменти:

 1. Фарингосепт – хапчета за резорбция, широко се прилагат при възпаление на лигавицата на устата и гърлото. Потискащо въздействие върху патогенните бактерии. Прием до 5 таблетки на ден в продължение на 5 дни.
 2. Себидин – хапчета за резорбция с хлорхексидин и аскорбинова киселина. Характеризира се с антисептично, бактерицидно действие, аскорбинова киселина подобрява процесите на регенерация на тъканите. Трябва да се използва 3-4 таблетки в продължение на дни.
 3. Лизобакт – антисептичен препарат. В състава са включени лизозим и пиридоксин. Лекарството се прилага при стоматити при деца от 3 години, разрешен за бременни и кърмещи.

 4. Стоматофит – лекарство на базата на лечебни билки, премахва възпалителни промени на тъканите. Воден разтвор на полоскают устата 3-4 пъти дневно (1 мерителна чашка на 1/4 чаша вода).
 5. Мирамистин – антисептичекий разтвор за изплакване.
 6. Метрогил дента – гел, има антибиотическим и антисептично действие, дължаща метронидазол и хлорхексидин. Може да се прилага с шестгодишна възраст. Нанася се 2 пъти на ден в областта на лезии.
 7. Холисал. Има местно обезболяващо свойство да се бори с възпалението. Приложим при деца от 1 година от живота. Мехлем се втрива в парцели лезии на лигавицата 2-3 пъти на ден след ядене, за възрастен в количество 1 см мазила, за деца — 0,5 виж

Заживляющие лекарства:

 1. Солкосерил паста, предназначена за обработка на лигавицата на устата при стоматити. Регенериращо, антигипоксическое средство,

  синтетичното от серума на кръвта на телета. Трябва да се използва 3-4 пъти на ден след хранене. Не се назначава на деца до 18 години.

 2. Метилурациловая 10% маз – противовъзпалително, заздравяването на раните средство, интересите на децата от 3 години. Трябва да се прилага три пъти на ден половин час преди хранене.
 3. Каротолин — лекарство витамин А под формата на маслена смес, естествен антиоксидант, който предпазва лигавицата от дразнене и инфекции. При гипервитаминозе И се прилагат за непушачи. Засегнатата зона се намазва с Каротолином 1-2 пъти на ден.
 4. Прополис спрей — естествен антисептик и биостимулятор. Е Противопоказан при свръхчувствителност към продукти на пчелите.
 5. Олазоль — многокомпонентный продукт с обезболяващо, антибактериално действие, също така спомага за регенерацията на тъканите. Нанесете пяната трябва да е на повърхността на раните 2-3 пъти на ден.
 6. Масло от морски зърнастец, дива роза – активни органични вещества, допринасящи за възстановяване на увредените тъкани. Маслото трябва да се прилага върху лигавицата на устата 3-4 пъти на ден.

Лекарства, представени в този списък, са най-популярни в практиката терапия стоматит. Трябва да запомните, че приемането на лекарства трябва да се извършва стриктно предписана от лекар след извършване на всички необходими видове изследвания.

READ  Защо детето криви зъби и как да се определи захапка

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec