Несъемные протези: видове и особености

Протезирането е желателна процедура при липсата на един или няколко зъба. Това се прави не само, за да се върне на устната кухина естетичен вид и се покрива с зейнала дупка в зъбния ред, но и за да се избегнат проблеми със здравето.

Липсата на зъби води до проседанию костната тъкан, изместване на останалите зъби, и последващата промяна в структурата на челюстта. Освен това, възможни са и проблеми с ЧРЕВНИ се дължи на факта, че храната ще е достатъчно добре пережевана.

Ето защо след загубата на зъб е желателно в много кратки срокове да правите инсталацията на протеза, докато още не е започнало атрофия на костната тъкан.

Прилагането на фиксирана проекти

Протеза изцяло заменя изгубени зъб, да я изпълнява функция. Несъемные протези могат да бъдат монтирани при загуба на един или няколко зъба, като различен вид конструкция и материал.

Единствената обща черта на подобни протези — не ги свали сам, без помощта на лекар.

Несъемные дизайн избират в случаите, когато е необходимо частични протези, т.е. пациентът не е загубил всички зъбите веднага.

При пълна загуба на зъбите единственият възможен вариант е несъемное протезиране върху импланти, но го избират доста рядко, се дава в този случай предпочитание подвижна варианти.

Когато избират преносимо протези?

В определени случаи стоматолозите препоръчват инсталиране на подвижни конструкции:

 • когато пациентът ще отсъства повече от три зъби, които вървят подред;
 • в случай на необходимостта от пълно протезиране, с липса на всички зъби;
 • при наличието на «концевого» дефект — когато не най-новите, местни зъбите;
 • ако открит периодонтит или друго заболяване, вредните зъбни корени.

Подвижни конструкции пациентът може да се оттегли по всяко време, за да си почине от тях или четка.

Не може да се говори за това, кой вариант е по — добре- подвижни или несвалящи, тъй като всеки протеза има своята цел, под различни нужди на пациентите.

Разновидности на фиксирана проекти

Има достатъчно много възможности фиксирана проекти, те се различават по предназначение, вид и материал.

За коронках знаят всичко…

Единични корони — подходящи в случаите, когато един зъб не е напълно разрушен, а неговото корен е запазил своята функция и устойчивост. В този случай изкуствена корона заменя природната. Тези протези могат да бъдат класифицирани по състав, от който са произведени:

 1. Метални, в същата тази категория се отнасят сплави, от всички метали. Тези коронки хващат окото, веднага се открояват в устата, така че те обикновено се използват за дъвчащи зъби. Освен това, те са противопоказани при пациенти с алергия към метал. Предимствата на този вариант — ниска цена.
 2. Неметаллические — тук се включват различни материали са: порцелан, керамика, пластмаса. При керамични и порцеланови коронки не е твърде висока якост, но те са гиппоаллергенны и не хващат окото. Пластмасови варианти, в сравнение с други, са краткотрайни.
 3. Комбинираната възможности съчетават в себе си предимствата на предишните две, например, металокерамични коронки, силни и издръжливи.
READ  Ополаскиватели за устната кухина: преглед на най-добрите лекарства

Инсталиране на моста

Мостовидные протези се състоят от няколко корони, закрепляются на здрави зъби, които се използват като опора, и по свое предвид сходни с мост, оттам и дошло името.

Има различни подвидове протези, отличаващи се както на материала, така и по начина на закрепване:

 1. Метални — най-икономичен вариант, който се използва обикновено на местни зъбите. Те са достатъчно просто са определени и са изработени.
 2. Керамика — се отнасят до естетически варианти.
 3. Комбинираната — металлокерамика, металлопластмасса — съчетават в себе си предимствата на различните материали.
 4. Адгезивные, създадени от специални композитни материали, са приложени с помощта на медицински клеящего състав.
 5. Протези, закрепляющиеся с помощта на специални проекти-замъци.

Микропротезирование

Обикновено този начин избират като алтернатива на обичайните пломбам, когато по някаква причина те не са подходящи. Тези протези са подходящи, ако разрушен зъб не напълно, или има някакъв дефект, например, вдлъбнатина, който трябва да се скрие.

Има два вида микропротезов:

 • разделите, определени в големи щети, те изглеждат эстетичней от пломбата, да са в състояние пълноценно да издържат на свободно напрежение;
 • фасети — това е тънка пластина, обикновено ги фиксират на предните зъби, за да скрие някакъв дефект. По свой предвид те с нещо напомнят на въздушната ноктите, при това винир изглежда много естествено, е невъзможно да се различи от този на зъба.

Инсталиране на имплантите

Импланти се състоят от две части — това е несвалящи болт, който замени корен на зъб, и коронковая част, подменяйки естествената коронку на зъба.

Болт обикновено се прави от метал и вкручивается в костната тъкан, а отгоре се поставя коронката, която ще се извършва дъвченето функция.

Тази техника дава възможност за възстановяване на зъби, дори и при загубата на повече от три последователни, тъй като имплантатам не се нуждаят от мостовидная подкрепа. Въпреки това си заслужава да се помни, че при този случай ще трябва да вживлять пина — по един на всеки нов зъб.

Монтаж: характеристики на процеса на

Въпреки разликата в дизайна, подготвителния етап и монтаж на фиксирана протеза има доста сходства:

 1. Преди протезированием необходимо да се оцени състоянието на устната кухина и да изберете подходящ дизайн. Обикновено лекарят предлага на неговите възможности и разказва за техните функции, а крайното решение остава за пациента.
 2. Когато е избрана конструкция, трябва да доведе близките зъбите си в процедурата, се отстраняват наличните заболявания на устната кухина.
 3. Ако желаната протеза — мостовидный, обтачиваются съседните зъби. За вживления импланти е необходима предварителна инсталация на закрепване.
 4. Коронковая част за всеки протезата е направена индивидуално, с оглед на особеностите на структурата на челюстта, зъбите и техните цветове.
 5. Когато всичко е готово, зъболекар носи примерку дизайн, подгонку и монтаж. Корекция на неточности затваряне.
READ  Ангидрин за дезинфекция и изсушаване на твърди зъбни тъкани

Предимства и недостатъци

Както и всички проекти, несъемные протези имат своите плюсове и минуси.

Към параметри може да се дължи на следните фактори:

 1. Дълъг срок на експлоатация — фасети са в състояние да запази своята функция, средно до 7 години, корони и культевые разделите могат да побере всички 20 години.
 2. Дизайн здраво и надеждно се фиксират, те не отпадат в най-неподходящия момент.
 3. Има естетически възможности — люминиры, керамични корони, които са почти незабележими за околните. Така че, дори ако постоянно работите с хора, никой няма да обръщаме внимание, че част от зъбите — изкуствена.
 4. Протези са в състояние пълноценно да издържат на свободно напрежение, успешно заместване на естествените зъби.
 5. Модерен дизайн на минимум намаляват вкусовую чувствителност, достатъчно лесни за поддръжка и не изисква от пациента дългия период на адаптация и привикване.

Въпреки това, протези, има и недостатъци.

 • възможно дразнене на меките тъкани (пародонтоза), дължащи се на контакт с ръбове, установени корони;
 • пациентът може да се развие патологична комплекс от симптоми е наличието на метален вкус в устата, болки, парене на лигавицата, устните и езика, промяна на вкусовите усещания;
 • необходимостта от обточке съседните здрави зъби, за да инсталирате някои видове протези;
 • някои несъемные дизайн са доста скъпи и не всеки може да си позволи.

Грижа за протеза

Като цяло, грижа за зъбни протези не се различава от обикновените хигиенни процедури. Единственият нюанс, трябва да се изпълни всичко с голямо внимание, като се използва не само от четка, но и зъбния конец, както и състава за изплакване.

Също така трябва да се почистват протези не по-малко от два пъти на ден и да се избягват механични повреди.

Има някои допълнителни препоръки:

 • не е желателно разгрызать твърди предмети — скорлупки ядки, семена;
 • струва намаляване на консумацията на прекалено тесни или вискозни храни;
 • не се препоръчва използването на прекалено гореща храна, или, напротив, много студена.

Като профилактика е необходимо да посетите лекар не по-малко от веднъж на всеки шест месеца, за да го огледа състоянието на протези. Желателно е също така редовно да проверяват сами — ако изведнъж някъде се оказа пукнатина, това е повод да се обърнете към зъболекар.

READ  Венци боли между зъбите - причини и лечение

За пълнота

Какво мислят пациентите на зъболекарите за несъемное протезиране на зъби може да се научи от разглеждането на техните мнения.

Зъбите след химиотерапия стомана расшатываться, падат. Успя да ги възстановите с помощта на импланти. Изглеждат много естествено, с тях спокойно може да се има — няма никакви проблеми. Процесът на инсталиране е достатъчно дълъг и по-скъпи от обикновените протези, но си струва, защото зъбите — като нови!

Ирина

Направи коронку на зъб, си мислех, че трябва да го пускам, но лекарят каза, че е възможно да несвалящи протеза. Преди да инсталирате трябваше да се подложи на лечение, от всички тези процедури, венците болеше и кровила, но аз постоянно полоскал устата и е използвал миро, която съветва лекарят. След това са поставили на първо временна коронку, също боли венците. А когато установили на постоянен, а след това всичко нормализовалось, сега за нея изобщо не ги помня.

Александър

Счупи парче от зъб отпред е много грозно изглеждаше, трябваше да се скрие усмивка. Отидох на зъболекар — той съветва да се направи винир. Остана много доволен, цвят на протезата и идеално се слива със зъбите си, и не може да се вижда отново може спокойно да общуват, не се страхуват, че някой ще забележите проблем с зъбите.

Олга

За всеки слой от населението

Цената на протезиране зависи от вида на използваната конструкция. В зависимост от избрания дизайн, цената на инсталиране несменяеми протези на зъбната протеза е:

 • металокерамични мостовидные протези и коронки са на стойност от пет хиляди за една коронку;
 • при керамични цената започва от 16 хиляди;
 • фасети от керамика — от 12 хиляди;
 • импланти — от 30 хиляди души, средно.

Инсталиране на протезата ще ви позволи да се възстанови функцията на зъбите и да се избегнат проблеми с устната кухина и СЧ, така че при загуба на зъб или повече трябва колкото се може по-скоро да се обърнат в клиниката.

Някои проекти се предписва в зависимост от конкретния случай, защо си струва да се вслушат в препоръките на лекар. Въпреки това, със сигурност, той ще предложи няколко алтернативи за разходи, от които може да изберете най-доброто.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec