Окклюзионные криви на Шпее, като един от ключовите фактори за нормалното бр

За да разберем защо съществува кривата на Шпее в ортодонтия, трябва да се припомни, че зъбите са не само за декорация на лицето. Те служат на човека за дъвчене на храната, затова степента им на затваряне – запушване е от ключово значение за храносмилането, а оттам и за поддържане живота на тялото.

Долната челюст при дъвчене прави движения не само нагоре-надолу, но и напред-назад и надясно-наляво. Това е едновременно и ренде, и трион. Защото ако резци и кучешки зъби представляват прости режещи плочи и шишарки, като се започне с премоляров, на работните повърхности на местни зъбите се появяват пъпки. По-точно, могили (с каналите между тях) с многостранен върхове.

Челюст със зъби като пиле, туристи която се разтварят в различни посоки. В случай напред се покрива с моляров това означава: латерально и мезиально – в страна на бузите и в посока език съответно. При движение на долната челюст в дясно-наляво се случва износени храна между мезиальными и латеральными буграми.

Освен това височината на предните и задните дъвчащи могили също е различна, което благоприятства пережевыванию хранене.

Трябва също да се отбележи, че като широчина най-горната челюст, така и на неговите зъби повече такива по-ниски, отколкото при последните не заемат строго вертикално положение – те са няколко, разположени един спрямо друг. Това е устройството, дъвченето на апарат улеснява перетирание храна с всички имоти.

Какво трябва да знаете за функционална окклюзию:

Защо имаме нужда от окклюзионные криви

Шпее, изследовател и лекар, са описани две окклюзионные криви: сагиттальная и трансверзальная.

Първата създадена релеф на работните повърхности на местни зъби в сагиттальном (надлъжна) посока. При поглед в посока отпред назад се вижда сегмент на горната челюст със зъби плавно нараства, а след това и плавно понижающейся височина, които са дъга, выгнутую надолу (выпуклую). На дъното също на челюстта има и съответното й задълбочаване – вдлъбната дъга. Определено анатомическое образование е с дължина от малки местни зъби до най-далечния моляра.

READ  Че е по-добре коронки или фасети: справим заедно с експерти

За какво има нужда от сагиттальной крива запушване? При прехода на долната челюст напред-назад между местни молярами двете челюсти трябва да се образува свободно пространство, че физиологично ненужно. В края на краищата в резултат на това натоварването върху предните зъби се увеличава, докато контакт дъвчащи зъби е минимална и те работят наполовина.

Кривата на Шпее намалява загубата на енергия до минимум, защото поради наклона на рязане на коронки нижнечелюстных моляров напред, а максиларните назад се постига по-висока позиция дистальных могили, 7-ми и 8-мия зъбите на долната челюст, в същото време, като мезиальные могили максиларните зъби, разположени по-долу дистальных.

Заключение от казаното. Благодарение на перепаду височини се случва среща дистальных могили долните дъвчащи зъби с мезиальными на горните молярах, и при выдвигании долната челюст, сопровождающемся си спускане, се постига оптимална степента на запушване в сагиттальном посока.

По подобен начин сагиттальной «организирана» и трансверзальная дъга на затваряне. Тя се формира предвид разликата висоти мезиальных и латеральных обвивка на местните зъбите на долната челюст. В резултат на това, че щечные (странични) могили по-горе, на светло се вижда, че работните повърхности образуват дъга – линия, выгнутую надолу, това е вдлъбната.

И така, предвид съществуването на трансверзальной оклузивна крива просвет между долните и горните местни зъбите при движение на долната челюст наляво и надясно се свежда до минимум, а перетирание храна между латеральными жевательными напред се покрива дъното и мезиальными горните местни зъбите се случва най-пълно.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00097 sec