Омекотители при кървене на венците: на какво да се обърне внимание при избора?

Омекотители при кървене на венците

Пародонтоза – най-обширна група от стоматологични заболявания. Почти всички те са придружени с остри или хронични възпалителни процеси, отечностью на меките тъкани и болевым синдром с различна интензивност. Някои заболявания — например, възпаление на венците — се характеризират с кровоточивостью на венците, което може да бъде резултат от механично нараняване или резултат на слабост на капилярите и кръвоносните съдове. Тази ситуация често се среща при хора, в чието диетата не е достатъчно продукти, ненаситени мастни киселини и витамини A, E и K, както и на пушачите.

Лечение на патология се състои в използването на лечебни и профилактични хигиенни средства, корекция на хранителния прием, прием на витамин/минерални добавки и лекарства, предписани от лекар с оглед на основната причина на заболяването. Добър лечебен ефект имат специални ополаскиватели за венците с противовъзпалително и гемостатическим действие. Някои от тях съдържат етилов алкохол, който може да повлияе неблагоприятно на състоянието на лигавицата на устната кухина, така че да ги използвате може да е само по схема, препоръчана от зъболекар.

За какво ни е омекотители?

Някои погрешно смятат, че омекотители може да се използва вместо миене на зъбите, ако нямате възможност или време да се възползват от стандартен начин за прочистване на устната кухина. Това не е така. Устни-ополаскиватели принадлежат към групата на допълнителни лечебни и профилактични средства, които трябва да се използва едновременно с лечебна паста за зъби, индивидуално подбрана четка, паста за зъби и други предмети за хигиена и грижа.

Ополаскиватели за венците, които не са предназначени за почистване на зъбния емайл и премахване на бактериална плака, така че ги използват вместо миене на зъбите не може да бъде. Повечето от тези средства съдържат антибактериални компоненти, антимикробни вещества, антисептици и екстракти от горски плодове, лечебни растения, плодове и полски билки. Някои от тях може да съдържа орехи масло и екстракт иглолистни дървета. Например, много ополаскиватели марка «Горски балсам» съдържат пихтовое масло и масло от кедрово орех, които помагат за намаляване на възпалителните процеси, да се справят с болезненностью венците и ги укрепи.

Устни и ополаскиватели, предназначени за лечение на кървене на венците, най-често се оказват комплексно действие върху устната кухина поради съдържанието на силно компоненти — триклозана, флуорид, хлорхексидин.

При редовна (или курсовом – зависи от избрания средства) прилагането на тази група храни може да се постигне следното терапевтични резултати:

 • негативно облекчение на всички видове възпалителни състояния на мукозните мембрани на венците и тъканите, блокиране на зъб, за сметка на унищожаване на бактериална и гъбична флора;
 • дезинфекция на устната кухина;
 • възстановяване свежестта на дишането (при условие, че неприятна миризма, причинена от патогенните микроорганизми, намиращи се на повърхността на тъканите на зъбите и венците);
 • укрепване на малките кръвоносни съдове, увреждане, което води до кървене.

Важно! Някои средства,а освен гемостатического (кровоостанавливающего), притежават още и противокариесным действие. Обикновено това са препарати с висока концентрация на триклозана или хлорхексидин, а също и фтористые връзка и добавки.

Комбинираната припомни с добавка на антибактериални компоненти

Ополаскиватели, при производството на които се използват съединения флуор (най-често натриев флуорид) и хлорхексидин, се считат за най-ефективни при заболявания на венците и тъканите на пародонта, състоящи се от алвеоларна кост и нейните издънки, парцел венците, цимент и пародонта. Такива ополаскиватели се отнасят към групата на лекарствени средства за хигиена, така че не се препоръчва да се прилага в продължение на дълго време. Твърде активна дезинфекция на устната кухина може да доведе до унищожаване на полезните микроорганизми, нарушаване на естествения баланс микрофлора и развитие на локална форма на дисбактериоза.

READ  Зъбните импланти на зъби: видове, избор, как се поставят и се отстраняват в алвеолата

Един от най-популярните лекарства, съдържащи разтвор на хлорхексидин и натриев флуорид, е средство марка LACALUT Аktiv. Този омекотители зъболекари не съветват да се използват по-дълго от 1 месец, поради голямото съдържание на активните компоненти. Средства серията LACALUT Аktiv съдържа повишена концентрация на хлорхексидин (0,25%), осигуряването на противомикробную и противопротозойную активност. Основен лечебен ефект при кървене определя наличието в състава на лактат алуминий. Това е сол, произхождаща от млечна киселина и използвана като свързващо вещество компонент, бързо останавливающего кървене на венците.

Още едно средство, помага за бързо премахване на възпалението и да се справят с кървене на венците – омекотители «Асепта». «Асепта» — това е професионална серия, предназначена за лечение на много стоматологични заболявания, протичащи на фона на ясно изразени възпалителни процеси.

Основните показания за употреба ополаскивателей тази продуктова линия са:

 • неинфекционные поражението на слуз слой на венците (гингивит);
 • кървене на венците с различна етиология (включително усложнения на фона на други стоматологични заболявания);
 • пародонтоза (включително трансфери форми на пародонтит и пародонтоза).

Средство се използва предимно с лечебна цел и се назначава за срок не повече от 10-14 дни. Това е свързано с повишено съдържание на антисептици и бактерицидни компоненти, както и многоатомного алкохол, получени от дървен или бреза захар (ксилитол). Всички тези компоненти при продължителна употреба може да доведе до нарушаване на баланса микрофлора, унищожаване на полезните микроорганизми, които влияят на местния имунитет, както и намаляване на нормалното ниво хидратирани лигавиците. Човек с това може да почувствате парене, сухота в устата и свързана с този постоянна жажда.

Важно! В състава на «Асепты» като един от активните компоненти, използвани бензидамин в концентрация 0,15%. Това е противовъзпалително и обеззаразяване на компонент, който също се радва на умерен анальгетическим действие, така че «Асепта» може назначен за профилактика на усложнения и възпаления след провеждане на хирургични манипулации.

Комбинираната средства с антисептици

Да се справят с кровоточивостью венците, за кратко време можете с помощта на средства, в чийто състав влиза хлорхексидин в комбинация с други лечебни компоненти. Сред най-ефективните от тях зъболекарите са на средства италианската марка PRESIDENT. PRESIDENT «Професионалистите» е лечебен омекотители с противовъзпалителен и укрепващ ефект, който не съдържа етанол. В състава му също не фтористых съединения, така и за профилактика на заболявания на венците може да се използва деца над шестгодишна възраст (курс обикновено е 7 дни).

READ  Паста за зъби за чувствителни зъби — как да направите разумен избор?

Формула средства подсилени от екстракти на лечебни растения, сред които:

 • градински чай;
 • лайка officinalis/аптека (цветя);
 • мелиса.

Тези растения имат силно лечебно действие, помагат да се справят с кровоточивостью, укрепване на венците, за намаляване на тежестта на възпалителните процеси. След няколко дни на употреба възпаление на венците стават по-малко отекшими, изчезва подуване и зачервяване. Екстракт от маточина и градински чай, помагат за успокояване на възпалени области.в тъкан, а от лайка, подобрява циркулацията на кръвта и влияе положително на тънки кръвоносни съдове, като същевременно осигуряват профилактика на кървене.

Моля, обърнете внимание! Всички ополаскиватели и устни, в състава на които влизат антисептични вещества, не може да се използва по-дълго от три седмици, за да не се наруши баланса на полезна микрофлора.

Ополаскиватели с аминофторидами

Омекотители на немски производство ELMEX специалисти смятат, че един от най-добрите средства за профилактика на кариес, гиперестезии и възпалителни процеси. Въпреки факта, че средство, предназначено за премахване на първоначалните форми на кариес и предотвратяване на образуването на кариозен кухини, тя отлично се справи и с признаци на възпаление и влияе положително на състоянието на кръвоносните съдове, разположени в устната кухина.

Освен флуор натрий, лекарството съдържа аминофториды, които образуват на повърхността на зъбния емайл филмов слой, който съдържа активен флуор. Необходими елементи ще проникне в зъба, в продължение на 1-2 часа, след употребата на които и осигурява висока антибиотично и противовоспалительную активност, а също и помага бързо да се справят с които имат проблеми.

Кой омекотители можете да използвате редовно?

Ако единственият проблем на пациента е слабост на кръвоносните съдове и произтичаща на фона на това, кървене на венците, стоматолог ще ви посъветва да започнете лечение с корекция на диетата. В менюто трябва да включва разнообразие от риби (особено полезни, сардини, риба тон, пъстърва, сайра), телешко месо, баранье месо, пуйка, крольчатину. Дневната дажба трябва да съдържа много зеленина, пресни и замразени плодове, зеленчуци. Плодове най-добре да изберете с ниско съдържание на киселини – банани, ябълки, круши.

Ако е възможно да се осигури разнообразно и пълноценно хранене не, лекарят ще вземе витамин-и минерални добавки, съответните нужди на пациента, както и средства за допълнително лечебно-профилактични грижи.

Омекотители за редовна употреба, трябва да отговарят на три изисквания:

 • не съдържа алкохол;
 • в състава не трябва да има флуорид и аминофторидов;
 • формула средства не трябва да съдържат дезинфектанти и антисептични добавки.

Тези характеристики имат средства серия «Горски балсам». В основата на тези ополаскивателей е отвара от лечебни растения и билки, който помага за подобряване на състоянието на венците и тяхното укрепване чрез голям съдържание на хранителни елементи. В състава и влизат и други съставки: алое, невен, коприва, масло от кедрово орехче, градински чай, други вещества с растителен и органичен произход, които оказват комплексно лечебно действие върху венците.

READ  Най-добрата четка за зъби — тя наистина съществува, или е утопия?

Може да се прилага 2 пъти на ден. Стоматолозите съветват да изплакнат устата си след сутрешната и вечерната миене на зъбите или в деня след приема на храна. Продължителността на употреба не е ограничена, но след 1-2 месеца редовна употреба-добре да се направи пауза.

Важно! Производителят декларира, напълно насипно състояние, състоящ се от «Горски балсам», но тази информация не е съвсем вярно. Натурална при ополаскивателя само основата, но при производството и се използват много химикали — ароматизатори, оцветители, консерванти и т.н.

Кървят венците при бебето — какво да изберем?

Кървене на венците – много често срещан проблем в детската възраст. За да се избегне това, трябва да се използва качествена паста и четка, правилно да бъде диетата на детето, да го обучават на техника на почистване на зъбите от ранна възраст. За защита на венците от възпалителни процеси могат да бъдат допълнени с хигиенни грижи помощта на специални детски ополаскивателей — например, средства за руския производство «Дракоша».

Омекотители е с приятен вкус на дъвка и е подходящ за приложение при деца на възраст над 3 години. «Дракоша» не съдържа алкохол и сигурно, ако дете случайно погълне. В състава се намират противовъзпалителни добавки — например алое — и минерални вещества, подпомагат зъбния емайл и мазен слой, покриващи венците. Постигане на определен терапевтичен резултат и намаляване на кървене е възможно за две седмици ежедневно приложение.

Ополаскиватели при кървене на венците: цени

В таблицата по-долу е посочена приблизителната стойност на най-ефективните средства, използвани за борба с кровоточивостью на венците.

Таблица. Средните цени на ополаскиватели при кървене на венците.

Омекотители Средната цена в аптеките Русия

85 рубли

280 рубли

300 рубли

250 рубли

190 лева

260 рубли

Ако венците кървят постоянно, преди покупка ополаскивателя-добре да се консултирате със специалист, тъй като тези средства осигуряват симптоматическую терапия, но не отстраняват причината за патология.

Прилагат подобни продукти също е по-добре по схемата, назначени от лекар – това ще подобри ефективността на провеждания лечение. За децата е по-добре да се купуват ополаскиватели, препоръчани от детски стоматолог.

Видео — «Горски балсам». Омекотители за венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00158 sec