Омекотители за устната кухина — сигурност — ефективност

Омекотители за устната кухина — ефективно, безопасно средство за защита на зъбите и венците

Уважаеми посетители, добре дошли в нашия сайт. Ако сте посетили тази страница, значи сте заинтересувани от темата на нашия днешния преглед – омекотители за устната кухина. Изборът на това средство за хигиена на зъбите и венците е много по-трудно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Причината – липсата на много хора на знанията за форми, ефективност, безопасност на всеки продукт, който съществува на пазара. Много от тях са специализирани средства за предпазване от кариес, гингивит, пародонтит и т.н.

В Мрежата се намира оценки, но те често се събират за реклама на конкретни 3-5 продукти, чиито производители са платили пари.

За ежедневно приложение

Омекотители за устната кухина — избор на непрост. Особено като се има предвид факта, че много хора имат индивидуална непоносимост към отделните компоненти, а производителите не бързат да ги посочи върху етикета. Особено хитро те ги крият, като се позовава на няколко модифицирани варианти брендированным име. Всички ние не веднъж са думи в духа на «суперэффективная нова формула» на нещо. Под красивото име обикновено се крие отдавна известно съединение, което с помощта на прости реакции на няколко видоизменили и преименува. Готово! Получаваме нов продукт със стария състав.

Тези ситуации далеч не най-лошото. Често специализирани лечебни добавки и мощни антисептични се намират във флакони с ополаскивателями, които производителят препоръчва за ежедневна употреба. Много от купувачите търсят подходящ омекотители за устната кухина на всеки ден. Но далеч не всеки продукт, представен на пазара и е много по-свръх в МЕДИИТЕ, подходящи за тези цели.

В магазините често могат да се срещнат средства, произведени СКАЛИ, Oral B, Colgate и с други производители от ОНД, САЩ, ЕС. На въпроса «Кой е най-добър?» тук не е съвсем подходящо. Всички те са различни.

В аптеките може да се намери «уста». Има няколко вида:

 • състав на 1 – екстракти от мента, жълт кантарион и коприва;
 • състав на 2 – градински чай, мента, коприва;
 • състав на 3 – невен, мента, коприва.

Не го рекламират по ТЕЛЕВИЗИЯТА, но той доста успешно помага при възпалителни процеси в устата, предотвратява разпространението на бактерии. По-нататък ще ви разкажа за други продукти – известни и не толкова. Всички те имат редица предимства.

Тонизиращо дишане

Лошият дъх на устата е често срещано явление. Той дори има научно име – галитоз. За борба с него не винаги помага само почистване на зъбите. Защото трябва да има под ръка ефективен омекотители за устната кухина, дълго убирающий миризма. Просто освежаване на дъха не е толкова трудно. За това има спрейове с ментол, бонбони, дъвки. Да, и самата паста върши работа. Но да се постигне продължителен ефект къде по-трудно.

Трябва да се разбере биохимията на процеса на образуване на миризмата. Например, миризмата на чесън в устата не може да се пребори. Защото вещества, неговото създаване, попадат в кръвния поток в дихателните пътища и т.н. А ето и обичайните миризми, свързани с дейността на бактерии. Вече няколко часа след почистване на зъбите им в устата на милиони. Какво да правя? Създаване на защитна бариера върху зъбите, не позволява да се стъпи върху емайла. Пийте повече вода, яжте по-малко сладки, използвайте специални ополаскиватели.

Омекотители за устната кухина Листерин «Силни зъби, здрави венци», освен основните защитни функции, перфектно освежава устната кухина. Вкус на мента, леко сладникав. Миризмата – мента и женско биле. Няма «химия», на вкус не се усеща.

Хубаво себе си, показа омекотители със съдържание на цинк «CB-12». Но той има един недостатък – висока цена. Освен това в него веднага две мощни антисептично средство – триклозан и хлорхексидин. Също така в състава има алкохол и флуорид. Защото постоянно ги ползват, не си струва, а и за детето, този вариант не е подходящ.

За защита и за възстановяване на емайла

Ако имате деминерализованные зъбите да се нуждаят от специален състав, стягане на емайла. За щастие, подобни ополаскиватели представени на пазара в голям асортимент.

 1. Един от тези ополаскивателей – Biorepair «Професионално възстановяване и защита» (Biorepair Plus Professional Collutorio).
 2. Също така и добри показатели за ефективност от L ‘ Angelica Collutorio.
 3. Сплат Биокальций – чудесен омекотители за възстановяване на емайла.
 4. Омекотители за устната кухина ApaCare «Течна емайл» – по-рядък гост в магазините, но също по своему интересен.

Избелване

Ако имате нужда от избелване вариант ополаскивателя, това е евтин и качествен вариант, представен на пазара. Това Скали black edition. Плюсовете са много:

 • изгодна цена;
 • подходяща за състава, без куп вредни съединения;
 • идеално за притежателите на скоби.
READ  Избелване на зъбите: продукти - списък на натурални продукти за избелване на зъбите

На флакона е написано, че в състава няма алкохол, флуор и оцветители. Осп изпълнява функцията на спорта. В стандартен флакон 400 мл. Съдържа 1% пероксид.

Хубаво себе си, показа Знак «Избелване Плюс». Добре помага в борбата с разцвет, освежава дъха си, също не съдържа флуор (традиционно за това от производителя). Съдържа биосол, йони на цинк, патентовани компонент Luctatol, който предпазва от «кариозен чудовища».

Третият в нашия списък – Листерин Експерт «Експерт избелване». Производителят обещава ефект след две седмици на приложение. В състава на натурални етерични масла, флуориди. Омекотители осигурява реминерализацию на зъбния емайл, ефективно премахва плаката, осигурява защита в продължение на няколко часа. При това се запазва нормалната флора.

Crest 3D White «Диамант» и «Мультизащита» – американски продукти, которын отлично се доказват. Герб се отделят много средства за грижа за устната кухина. Производител – на всички е известен концерн Procter&Gamble.

Антисептици в ополаскивателе

Най-често на пазара се намира средства с хлорхексидин, триклозаном и техните аналози. Също така се срещат такива възможности, като цетилпиридиния хлорид, метил салицилат и т.н., Те със сигурност са ефективни, но съвсем не са подходящи за ежедневно приложение. Факт е, че съставът им разрушава не само вредна флора, но и бактерии като цяло. В т. ч. неутрални. Като резултат – в устата започва дисбактериоза, се появява сухота. Както се казва, е свято място празно не се случва. Първите, които го заемат патогенни микроорганизми. Защото такива ополаскиватели се прилагат симптоматически при лечение на пародонтоза. За профилактика на подобни състояния е добре да се използват средства от билки. Можете да ги използвате ежедневно.

Най-известният вариант с хлорхексидин се произвежда под марка Lacalut Aktiv. В състава му се съдържа:

 • натриев флуорид;
 • хлорхексидин (разтвор 0,25%);
 • алуминиев лактат.

Още един колега се предлага TM Paradontax. Освен флуор и хлогексидина, в него се съдържа евгенол. Ако имате алергия към това вещество и неговите съединения, по-добре да се въздържат от използването на този ополаскивателя. Но като лечебно-профилактично средство за венците той е доста добър. Ако алергии няма, а симптомите на възпаление на венците развалят живота, да се възползват от този състав.

Подобни свойства притежава Асепта. Това е руски продукт, в състава на което са включени бензидамин, хлорхексидин и ксилитол. Той също не може да се прилага като ежедневно средство за изплакване на устата, т. к. ще доведе до сухота и други описани по-горе проблеми. Но това е мощно оръжие в борбата с решетка за пародонтоза. В комплексната терапия на Асепта може да ви помогне. Продължителността на курса е не повече от две седмици.

Още един интересен продукт с антисептик, но без хлорхексидин — това е Колгейт Плакс «Цялостна защита». Като цяло Plax е много популярен в страните от ОНД. Той е относително евтин, ефективен, с приятна миризма. Добре допълва профилактична чистка. В състава на три ключови компонента:

 • калиев цитрат (помага в борбата с повишена чувствителност при тънък емайл);
 • натриев флуорид (за защита на емайла от разрушаващите я патогенни бактерии);
 • цетилпиридиния хлорид – антисептик.

Ако в устата има рани, улцерозен стоматит, се прилагат омекотители за устната кухина Плакс не може да бъде. Той ще забави процеса на премахване на ерозии на лигавицата.

Друг популярен продукт — това е Глистер. Го освобождава известна американска корпорация Эмвей. Тези най-специалисти по мрежов маркетинг, които отдавна са спрели нещо, да продават и правят това с ръцете си на обикновените хора. Но си струва да отдаде почит на самия продукт. Той е ефективен. Друг въпрос е, че самите эмвеевцы му позиция като «билки» и «без химия». Ето тук начало лъжа. В състава има цетилпиридиния хлорид, както и в Колгейте. Това е антисептик, който е известен на всеки, който поне веднъж купих лекарство, наречен «Септолете». Следователно използването на този състав може да не е често. Или курс до две седмици, както и всички колеги. В противен случай ще получите алергии, сухота в устата и дисбактериоза. Изобщо не е така, защото Глистер лош. Просто биология никой не е отменен.

Следващия вариант, и е сравнително евтин – PRESIDENT «Професионалисти». На опаковката е написано, че в него има хлорхексидин и ксилитол, плюс екстракти от лайка, градински чай и маточина. Алкохол не, флуор също. Допуска се използването на курс до три седмици. В т. ч. при деца от 6 години.

Ополаскиватели с екстракти от лечебни растения

Ако имате нужда от омекотители за устната кухина на билки, има няколко варианта. Изборът зависи, първо, от това, какъв бюджет избран за покупка. Например, като икономична решения може да предложи продукти, издавана под търговската марка Горски балсам. Въпреки ниската цена, продуктите на тази марка се наслаждаваме на доста прилично качество. Предлага се концерн «Калина».

READ  Четка за зъби за устната кухина: видове, характеристики, история на появата

Също така, често можете да видите рекламите ополаскивателя «Шарлатанин» от марка Шанте Красота. Към правилната категория се отнася за «Шарлатанин. Лечебни билки». Той също така съдържа йони на сребро, които осигуряват допълнителен антисептичен ефект. Отлично освежава дъха си, помага на плака, не вреди на нормалната флора в устата.

Омекотители за устната кухина — с флуор или без?

Спор за това, то е полезно или вредно, флуор, в процес на не едно десетилетие. От една страна, това вещество е опасно, от друга – помага за защита на емайла от микроби. Но флуор не укрепва си. Това е мит и е често срещана грешка.

За укрепване се нуждаят от съединения на калций, и активни, могат да произвеждат реминерализацию на повърхностните слоеве на зъбния емайл.

Що се отнася до флуорид, това прилагането им помага да създадете защитна бариера срещу стрептококи, стафилококи и други опасни за зъбите микроорганизми. Още от времето на съветския съюз мнозина си спомнят продукти Фтородент. Тя имаше своите плюсове и минуси, но като цяло тя се хареса на хората, т. к. неявили се на своите функции. Сега тези средства също така са представени на пазарите в страните от ОНД и запазват позиции.

Ако се нуждаете от избор, без флуор, трябва да се обърне внимание на стоки, произведени TM Сплат. Някой може да се интересува от подобни възможности? Например, жителите на районите, в които съдържанието на флуор във водата по-висока от средната за страната.

Сплат Комплит е изработен на базата на биосола, полидона и екстракт от коприва. Той е изработен без алкохол. Флуор, химикали, антибиотици и антисептици, които причиняват дисбактериоза, в него също няма. Защото това е изключително профилактично средство, притежаващо слаб антисептичен ефект.

За намаляване на чувствителността

Ако зъбите болезнено реагират на горещо и студено, струва си да се включат в процедурата за хигиена на устната кухина специални ополаскиватели, за да помогне на децата да се справят ефективно с този проблем. Една от тези форми се нарича Элмекс Сенситив Плюс от компания Colgate-Palmolive. Той добре се комбинира с пастами сходен тип действия. Например, с Лакалут Сенситив и нейните аналози. Паста за зъби трябва да се разглежда индивидуално, в т.ч. и въз основа на индекса на абразивно. В състава на Элмекс се съдържат съединения, натрий, калий и флуор. Омекотители е добре, защото след прилагането му на зъбите известно време се запазва защитно фолио.

Между другото, за Лакалут. Те имат и собствен омекотители LACALUT «Сенситив». Внимание! В състава има и хлорхексидин. Защото не трябва да се използва за ежедневно приложение.

Омекотители със собствените си ръце

Има доста хора, които не се доверяват на магазинным средства. За тях имаме няколко практически съвета. Може да се направи чудесен омекотители без вредна химия. За това ще ви трябва филтрирана вода и етерични масла. За освежителен ефект се използва мента, както и за защита от микроби – масло от чаено дърво. На чаша топла вода ще отнеме повече от 3-4 капки от всяко масло. Такъв импровизиран продукт може да направите на път. Това е скромно, не изисква нито условия за съхранение, нито разходи. Той е подходящ и за бебето.

Гаргара може и прополис, в т. ч. тези тинктури, които се продават в аптеката. Но имайте предвид, че алкохолът ще изсъхне в устата. Защото за ежедневна употреба я използвате не си струва.

Колко полезна омекотители?

Един от спорните въпроси – вреди и ползи ополаскивателей за устната кухина. От една страна, самите стоматолози препоръчват да ги използвате, като допълва прилагането на четка с паста и зъбни конци. От друга – налице е крещящо незнанието по въпроса и безотговорност производители. Разбира се, полезно е да прочетат отзиви. Лично ние ги намери почти за всички описани в статията средства. И заключи – всичко е много индивидуално.

Вреда зависи от състава. Това се отнася и за количеството флуор, % хлорхексидин и т.н. Понякога, за да се премахне вероятността от странични ефекти, производител намалява концентрацията на активни вещества. В крайна сметка се оказва dummy с приятен мирис и вкус.

Ополаскиватели, в състава на които има спирт, не трябва да се използват често. Както и други антисептици, той пересушивает устата. В резултат може да имате проблеми със слизестата обвивка.

Омекотители за устната кухина — препоръки от най-добрите зъболекари

В САЩ има уважавани по целия свят стоматологична асоциация на ADA, която наистина може да одобри или да не одобри поредната паста или омекотители за устната кухина. Но много малко стоки са получавали това е най — «да» от видни експерти. Нито Колгейт, нито Аквафреш, нито Brawled Би го нямат. Те са разрешени за продажба, са признати за безопасни, но това, което се казва в рекламата – рекламен трик. А има ли ополаскиватели, които е «да» имат? Има, но те са много малко. Например, това, продуктите Natural Dentist и Tom ‘ s of Maine. Чували за такива? Това е същото. Дори много зъболекари в страните от ОНД за тях, не знаят.

READ  Възпаление на венците: ясни признаци и ефективно лечение за деца и възрастни

Също така има натурални средства, които не са получили одобрение, но са включени в списъка на наистина качествени и безопасни:

 • Herbal Choice;
 • Jason Natural Cosmetics;
 • Eco-Dent;
 • Herbal Serenity и други.

Отново четат непознати имена? В Европа и САЩ те са доста популярни. А тук, в нашата страна и други постсъветски държави, такива стоки – голяма рядкост.

Как да използвате ополаскиватели?

В повечето случаи, производителят пише на опаковката как да го ползвам продукт. Обикновено такива средства са мерителна капачка, в който сте наливаете от флакона необходимото количество течност. Сгреши трудно – повече, отколкото трябва, не нальете. Разрежда във вода не е необходимо. В някои флакони има опаковка или те се извършват под формата на спрей, като Глистер.

Приложение при бременни

Далеч не всички вещества са разрешени за приложение по време на бременност. Преди да ползвате някакъв продукт, се препоръчва да се консултирате с вашия лекар. Може би има някои противопоказания за вас или за нероденото дете.

Използването на допълнителни средства за хигиена на устната кухина, определено трябва. Защото в този период много често се развива възпаление на венците и кариес. Лечение на зъбите по време на бременност е трудно. В края на краищата, много от веществата, които традиционно се прилагат в терапията/анестезия, са опасни за плода или могат да причинят алергични реакции, други неприятни симптоми.

Придобиване на цените

Повечето от споменатите ополаскивателей има в свободна продажба. Те се реализират чрез аптечные мрежа, магазини за битова химия, средства за лична хигиена, супермаркети и т.н. Цената на флакон омекотители за устната кухина в Русия може да варира от 100-200 лева до няколко хиляди. Това зависи от това, което влиза в състава на кой производител и т.н. Има лекарства, които на свободна продажба, не се намери. Това са различни специализирани състави, продавани под каквато и фито-аптеки или магазините за стоматолози. Глистер се продава чрез индивидуални предприемачи, както и други продукти, Amway. Има и такива ополаскиватели, които наистина си поръчате, освен за доставка от друга държава. Струва ли си това от гледна точка на парите за изпращане – за решаване на всеки един от вас.

В магазините и аптеките Украйна най-евтините средства, това са храни TM «Горски балсам». Те струват около 30 гривни (около 1 евро) на флакон. Продукти Colgate няколко по-скъпо. За бутилка същия обем, с вас ще се грижат 50-65 долара. За европейците сумата е смешно. Но много от украинците смятат, че и това е скъпо. Глистер сме намерили за 188 usd. И това, повярвайте, не е границата.

Омекотители за устната кухина — за да обобщим

Определено, омекотители за устната кухина – нещо полезна и в домакинството е по-удобен. Сега знаете, колко е важно да се четат съединения, в крак с колко струва бутилка, тъй като те се ползват, и т.н. между другото, припомни винаги може да се прочете в Интернет, а след това, като изберете подходяща, го купя от там, където се предлагат на адекватна цена. Хубаво е да има само две възможности – casual и по-мощен за всеки случай. На първия ще се осигури постоянна защита, а вторият – да се бори с бактериите, ако възникне възпаление на венците.

Ако имате често се появява възпаление на венците, по-мощен състав може да се прилага купа или кратки курсове от по 2 или 3 седмици. След този курс се нуждаят от почивка, за да флора в устата си дойде в норма.

С това приключват На преглед. Надяваме се, че препоръките се оказват полезни за вас. Обещаваме да продължи в същия дух и очакваме вашите коментари!

Видео — Как да изберем омекотители за устата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00092 sec