Остър периодонтит: класификация, симптоми, диагностика, лечение

Система за зъб-периодонт, или в прегръдките на бережных, но властовите

За да се разбере какво е остър периодонтит и защо той се развива, трябва да разбере, че зъб не вколочен в десну и челюстта, плътно, не вбит, тъй като в борда на ноктите, а има достатъчна свобода на движение в означенных структури, благодарение на наличието на връзки между челюстната дупката и повърхността на зъба.

Поредици имат необходимата мощност за задържане на зъба на място, не позволява тя прекалено се разклати напред-назад, наляво-надясно или проворачиваться около вертикалната ос. В същото време, осигуряване на зубу възможност «пружинистых коремни преси» – ограничени еластичността на ставните връзки на движението в дупката нагоре-надолу, те не му дават твърде вдавливаться вътре при дъвчене, при запазване на откритата кост от увреждане това е достатъчно твърда образованието.

Освен ударопоглъщащ и фиксирующей ролята на периодонтальные структура и изпълняват следните функции:

 • защитна, защото представляват гистогематический бариера;
 • трофическую — осигуряване на връзка с тялото съдовата и нервната системи;
 • пластична — допринасят за възстановяването на тъканите;
 • сетивно — извършване на всички видове чувствителност.

При остро увреждане на пародонта – периодонтите се случва разстройство всички тези функции, което води пациента до вратата в кабинета на стоматолог по всяко време на денонощието. Симптомите са толкова остри, че за това, за да «перетерпеть» и «чакам» не възниква дори и мисли (за разлика от хронично протичане на заболяването, когато усещанията са доста толерантни).

За механиката на разрушителните процеси, неговите етапи

За възникването на остър пародонтит трябва или лечебно въздействие върху тъканите на пародонта, както при лечение пульпита, или на самия пульпит – проникването на инфекция в аец «козлодуй» на зъба – в пульпу. За да се случи това е необходимо вход за достъп инфекция в кухината на зъба, чиято роля се изпълнява:

 • апикальным канал;
 • устната, проточенной кариес, или формирана по време на движение не е достатъчно качествено пломбированного на канала;
 • линия на щети, възникнали в резултат на нараняване, което води до разкъсване на ставните връзки.

Може да попадне инфекция и чрез патологично дълбоки пародонтални джобове.

От повредената маса на микробните токсини или от лекарството при «мышьяковистом» генезе състояние) през дентинные канальцы прониквам в периодонтальную процеп, предизвиква първоначално раздразване на нейните структури, а след това ги възпаление.

Възпалителен процес се проявява:

 • болка, причинени от реакцията на нервните окончания;
 • разстройство на микроциркулацията, проявляющемся застойными явления в тъканите, външно выглядящими как да ги гиперемия и подпухналостта;
 • общата реакция на организма на интоксикация и други промени неговата биохимия.

Разрушителен процес преминава през серия от последователно замяна на един друг етапа:

 1. На периодонтальном етап възниква отграниченный от непокътнати зони пародонта огнище (или няколко). Огнището се разширява, или да се сливат в една по-малки, с вовлечением в процеса на обема на периодонталните тъкани. Поради нарастване на напрежението в затворена цялост, ексудат, търсейки изход, избухва или чрез маргинална. зона на пародонта в устната кухина, или, расплавив компактна плоча феята на алвеолите, в аец «козлодуй» челюсти. В този момент поради рязкото намаляване на натиска, упражняван от ексудат, болки в голяма степен е отслабнала. Процесът преминава в следващата фаза – той се разпространява под надкостницу.
 2. Субпериостальная (поднадкостничная) фаза, в която се проявяват симптомите на периостита—флюс с выбуханием в устната кухина на периоста, ограничителна благодарение на плътност свей структура налягане накопившегося под нея гнойного ексудат. След това, расплавив надкостницу, гной, се оказва под лигавицата, не е сериозна пречка за неговия пробив в устната кухина.
 3. В третия етап, с оглед на възникването на свища – соустья апикальной зона с устната кухина, болката може почти напълно да изчезне, или да се превърне в малка, болезнена и също подуване в проекцията на апекса изчезва. Опасността на тази фаза е, че възпалението в това, че не свършва, а продължава да се разпространява, да вземете нова зона, което може да доведе до сериозни последици, включително развитието на остеомиелит. Понякога една и съща образование свища означава преминаване на остро състояние в хронично.
READ  Премахване на ретинированного зъб: цени и процедурата за операция

Клинична симптоматика на основните форми на

Остър периодонтит в състава на ексудат е серозен и гнойный, а по механизъм на възникване:

 • инфекциозен;
 • травматичен;
 • медицински.

Фатална фаза

Серозен периодонтит съответства на началния етап на процеса – острейшей нервна реакция на периодонталните структури на дразнене, възникнал първоначално малоощутимых, но след това все по-нарастващите промени.

С оглед на повишаване на пропускливостта на капилярни стени се образува серозен излив, в който след това се включват живи и мъртви lactic, продукти на жизнената дейност на микробите, останки от мъртви клетки. Целият този комплекс от микроорганизми, активен химически и ферментативно, действа върху мислете за нервните окончания, което води до дразнене, възприятието за болка.

Тя носи постоянен характер, първо като изостряща, но постепенно и методично по-засилващата, като нестерпимой при поколачивании на зубу. В някои случаи продължителната и умишлено придавливание зъб закрие челюстите може да доведе до намаляване на болката прояви (но без пълното им преминаване). Външни прояви заобиколен от засегнатия зъб не се празнува, защото възпалението в този случай не се достига своя връх.

Гнойная фаза

Ако успее преодоляване на първоначалната болка, без да се обръща за стоматологична помощ, процеса преминава в следващата фаза гнойного послание, съответно периодонтит стават гнойни.

Огнища на микроабсцессов образуват един абсцес, натрупаните гной излишък създава напрежение в затворен обем, което води до към живота незабравими и непереносимые усещания.

Характерните симптоми са острейшая болка рвущего характер, която иррадиирует в близките зъби и нататък, до другата челюст. Дори леко докосване на зубу причинява експлозия и болезненост, спокойно затваряне на устата дава най-голям ефект надавливания точно болната област, положителен симптом на «израснал зъба» при липса на реалността на неговото изпъкването от дупката. Степента на ангажиране в дупката намалява, временно и обратими увеличаване на подвижността на зъбите.

В този вариант, когато вход за инфекции в периодонтальные тъкан служат недостатъчно дълбоки десневые джобове, говорят за посредствена форма на пародонтит (както и при остро увреждане на провинциалните пародонта). Венците се възпаляват, от време на време кървят, процесът е придружен от обилно отделяне на гной чак до гноетечения с присъщия му по съответния мирис на разлагане.

С оглед на активно действащото отводняване на болката в общата симптоматике отива на втори план, отколкото при апикальной форма на патология.
Остър гнойный периодонтит под рентгеном:

Травматическая форма

В случай на краткосрочно действие на голяма разрушителна сила (като при удара, способна да предизвика скъсване на ставните връзки на голяма площ) може да се развие травматичен пародонтит. Интензивността на болката зависи от степента на унищожаване на структури, на периодонта, значително с растяща при допир до болезнена област.

READ  Разположението на зъбите без скоби при възрастни - за най-ефективните методи за изравняване

Характеризира се с повишена мобилност. При хроничен отрицателно въздействие тъкан пародонта са в състояние пренареждане, започва рассасывание на костни стени на алвеолите, е унищожаването на блокиране на ставните връзки, което води до разширяване на пародонтална пукнатини и разхлабване на зъбите.

Лекарствена форма

Отличителна черта на медикаментозна форма на заболяването е появата на по причина на въздействие върху структурата на пародонта лекарствени средства, въведени в каналите на корените погрешно, или вследствие на нарушения при прилагането на лечебна терапия.

Най-често се диагностицира развитието на мышьяковистого пародонтит, възникващи при повече от необходимата доза арсен за девитализации, така и при прекалено дълга си престой в кухината на зъба. Най-популярният «сценарий» за развитието на тази форма на заболяването е липсата на херметичността на временна пломби при пришеечном разположение кариозной кухина – токсичен лекарството трябва незабавно да бъде отстранен, а на тъкани обработени антидотом (Унитиолом).

За диагностика и диференциация от други заболявания

За поставяне на диагноза обикновено е достатъчно расспроса на пациента (особено важно от диагностична гледна точка признаци пульпита в миналото, и значителна болка в зъба, рязко увеличаващите се докосва, в настоящето), плюс данни за целта изследвания (безболезненность наблюдение и специфичната картина на разрушаването на коронки).

Да предоставим остър периодонтит е необходимо:

 • остър пулпит;
 • хронично периодонтитом в състояние на обостряне;
 • остеомиелитом.

Признак на пульпита служи пулсираща болка приступообразного свойствата, характера и интензивността си при перкуторном почукване не е с променящ се, но с тенденция към увеличаване през нощта, периодонтит и също се проявява болката не минава и непереносимой, рвущего характер и драстично по-засилващата се докосва до тъканите.

За разлика от хроничен пародонтит данни рентгенографии промени за остър процес в периодонте не се показват.

При остеомиелите на снимката има необятността на поражението с превземането на корените на съседните зъби. Потвърждава истинността на диагнозата болезненост няколко съседни зъби при перкусия.

Характеристики на лечение

Стратегията на лечение на острата фаза на пародонтит включва два варианта: пълно възстановяване на всички кухини на зъба с изчистването им от инфекция и продуктите на разпадането или, като крайна мярка за неговото отстраняване, заедно с цялото болестно съдържание.

След потвърждаване на диагнозата се провежда эндодонтическое лечение на остър пародонтит, за което се извършва максимално качествено аналгезия поради изключителна чувствителност на възпалени тъкани за прикосновениям и вибрации.

Първо посещение

На първото посещение в клиниката бъде отстранен дефект на короната на зъба препарированием до здрава тъкан, при наличието на вече инсталиран на пломби те се отстраняват.

Следващият етап става откриване и оповестяване на устия на коренови канали. В случай, че те са изрично пломбирования материал пломби се изтрива, а при първичния картите канали, произведени максимално пълно премахване на останки, се извършва обработка на стените на механично с иссечением всички нежизнеспособных тъкани. Паралелно се извършва разширение на лумена на канали с диаметър, достатъчен за по-нататъшно преминаване и пломбировки.

Всички процедури се провеждат с използването на антисептического разтвор (Натриев гипохлорита или Хлорхексидин биглюконата).

След създаването на достатъчно надеждно отводняване лечение апикальной район предвижда изпълнението на три задачи:

 • унищожаване на патологична флора в големи кухини на корените;
 • изтреблението на инфекция във всички клонове на коренови канали до дентинных каналчета;
 • потискане на периодонтального огнището на възпалението.
READ  Причините крошения зъби - методи за лечение и премахване на

Успеха на тези дейности са допринесли за прилагане:

 • електрофореза с един от антисептични разтвори;
 • метод за засилване на дифузия в каналите на корените на лекарствени средства, с помощта на ултразвукови методики;
 • обработка на каналите на корените лазерно облъчване (ефект се постига комбинация от лъчи с бактерициден атомарных кислород или хлор, открояващи се от специално прилагани разтвори под въздействието на лазер).

Завършва етап на механична обработка и антисептического третиране на каналите на зъба изоставяне го незакрытым на 2-3 дни. Лекар дава съвети на пациентите по схемата на прием на антибактериални средства и прилагане на процеса на изплакване лечебни разтвори.

При признаци на периостита се извършва аутопсия на устната с незаменим рассечением периоста на преход гънката в зона проекция на апекса на корена, с изискване за мастилено-промыванием антисептичен разтвор и затварянето формирана рани еластична дренаж.

Второ посещение в клиника

На второто посещение на дентална клиника при липсата на оплаквания на пациента се извършва пломбирование канали или постоянно, или временно за период от 5-7 дни с помощта на Калциев хидроксид за обработка на заапикального пространство. В този случай инсталацията постоянна корен пломби и реконструкция на коронки се отлагат до трето посещение.

В случай на усложнения

При запушване на каналите на корените или при провал ендодонтско лечение се извършва изваждане на зъби, с по-нататъшни препоръки на пациентите за тактики обработка на алвеолите в домашни условия.

При проверка на следващия ден (при необходимост) се извършва почистване на кладенци от останалите свертков кръв с рохкава тампонадой пересыпанным Йодоформом с превръзка, с повторение на манипулация след 1-2 дни. При липса на симптоми альвеолита да е необходимо допълнително манипуляциях не.

Появата на «мышьяковистого пародонтит» изисква незабавно отстраняване на токсични средства с лечение на възпалени тъкани антидотом.

Възможни последици

Ако лечение на остър пародонтит е проведено професионално, прогнозата не вдъхва страх.

При липса на своевременно лечение за стоматологична помощ или при безуспешности проведени дейности възможни ефекти под формата на:

 • развитие на периостита, флегмоны или абсцес в тъканите на венците и челюстта (включително остеомиелит);
 • прехода на процеса от остър в хроничен, с образуването на кисти или грануломи.

Превантивни мерки

Към превантивни мерки включват уважение към зъбите в съответствие с всички стандарти за хигиена, редовно посещение на зъболекар.

Мярката за развитие на кариес и неговите който спътник пульпита е възможно само при следване на нормите на здравия разум в процеса на дъвчене, защото само здрав периодонт успешно се противопоставя на товари, развиваемым всички групи дъвкателните мускули.

Да се избегне развитие на лекарствено пародонтит е необходимо стриктно спазване на правила и техники при лечението на заболявания на устната кухина, протези и също, както и възстановяването на нормалния привеждане в съответствие хапят, трябва да се извършват без прекомерно натоварване на периодонт.

Всяка эндодонтическая операция, трябва да завершаться пълноценен обтурацией на каналите на корените по цялата им дължина. В случай на не до края на изминати канали или повреден ги пломбирования неумолимо следва развитието на пульпита него, както и на пародонтит.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec