Остър пульпит: най-вероятните причини и правилното лечение

Остър пульпит — диагностика, симптоматика и методи на лечение

Поздрави на всички, които са решили днес да посетите този сайт. Толкова е, че повечето от нас се сблъскват със заболявания на зъбите. Един от най-често е остър пульпит. Тази статия ще бъде посветена на въпроси, диагностика и лечение, причини за възникване и на други не по-малко важни неща.

Имате болен зъб. Че в този случай прави повечето хора? Някой търпи до последно, други започват да поглъщат аналгетици или по-силни лекарства. Чрез пиене на ден няколко таблетки и не получи желания резултат, много още ходят на зъболекар. Не е нужно да е специалист в областта на медицината или практикуващ зъболекар, за да разберем, зъбни заболявания сами по себе си не минават. Особено като пульпит.

Както знаем, целулоза съдържа голямо количество съдове и малки нерви. Техните поражения инфекция винаги води до появата на възпаления и болки.

Причини

Защо се появява тази неприятна болест? Следствие на кои процеси в тялото се превръща в поражение на маса? Както вече е написано по-горе, една от причините -това е инфекция. Ако в пульпу проникнат стафилококи и стрептококи, грамположительные пръчки, плесневой гъбички и други bacterially-паразитна флора, това води до печални последици.

Повечето хора пульпит се развива като усложнение не вылеченного кариес. Бактериите само дай воля. Те не само разяждат нашия емайл, но и правят по-дълбоко, унищожаване на дентина, създаване на достъп на топла и студена до чувствителни нервни влакна. Първо, ние се чувстваме точно реакция на външни дразнители. След това, когато слой на дентина, която разделя бактерии от майки, престава да бъде препятствие, започва възпалителен процес.

Инфекцията може да влезе в зъбите не само отвън. Често заразяване става чрез кръвта и лимфата, когато бактериите вече са в организма. Дори и синузит може да доведат до воспалительному процес.

Остър пульпит — диагностика и симптоматика

Основните симптоми на остра пульпита познати на много от вас. На първо място, това, разбира се, болеви усещания. Възпалителен ексудат в зъба става твърде много. Той оказва натиск върху пульпу, нервите я болка. Тя може да бъде краткосрочна или продължителна.

Зъб болка, реагира на температура, накусывание, други експозиции. Вечерта и нощта болката обикновено се засилва.

В началния етап На остър пульпит преминава в серозна очаговой форма. Въпреки това, след 1-2 дни преминава в диффузную форма, което е придружено от усилване на болката и продължителност я пристъпи. При това раздават (иррадировать) може в другите зъби, ушите, задната част на главата, на веждите. Когато сте в легнало положение, на тези усещания се засилват. С течение на времето болката може да намалее. Това, за съжаление, е лош знак. Нервната тъкан разрушились под въздействието на възпалителен процес, причинен от бактерии.

Обикновено диагностика отнема най-малко време. Лекарят проверява наличието на дълбоки кариозен кухини, инструментално гарантира, че вредата, докоснати на маса. Ако няма ясни доказателства, трябва да се прибегне към хардуера методи за диагностика. Тук има два варианта – рентген и EDI (электроодонтодиагностика).

Важно дифферинцировать това заболяване от други, които имат подобни симптоми. Например, ако кажете, че ви боли зъб, и за това на вашия лекар за нищо няма да кажа. Освен това, боли в действителност може да са съвсем на друго място, а болката иррадирует там, където сте я изпитвали по-силен.

Нервната система на зъбите е нещо сложно. Освен това, при възпаление на тройничного нерв можете също така често да се чувстват зъбобол.

Понякога трябва да ходим на гости на лора и хирург, за да се уверите, че проблемът е наистина в зъбите.

Остра форма на пульпита в детска възраст

Децата са много по-малко защитени от стоматологични заболявания, отколкото възрастните. Те имат по-слаб имунитет, повече източници на замърсяване, по-малко информираност за средствата за предпазване от такива проблеми. Те дърпат в устата мръсни ръце, ще ядат храна, което причинява увреждане на зъбите от бактерии. По принцип, създава си проблеми сами по себе си.

Трябва да имате предвид факта, че остър пульпит се диагностицира не само за постоянно, но и за млечен зъб. Това е опасно. В края на краищата, ако зъбът да бъде по-рано разрушен, и може би няма да успее да спаси, това ще доведе до факта, че развитието на челюстта върви по план. Това е дупката има зарастет, зъби бъде изместен, а когато дойде време за прорезываться непрекъснато зубу, местата за него вече не ще остане.

Колкото по-рано родителите се обърнат към лекар, толкова по-добре. Ако се разви остър пульпит временни зъби, често има шанс да спаси нерв. Колкото по-рано се обърнете към специалист, като по този шанс повече. По този начин ще бъде много по-малко проблеми в бъдеще. Не е нужно да се обърнат към ортодонт и да носи тиранти.

Как за лечение на остър пульпит?

За лечение на остър пульпита може да се напише цяла статия. Аз някак си се интересувал от техники, които има в днешно време. Чел дори хомеопатия книга. Но, както вече е доказано от науката, у дома му не се лекува. Пиша това не за това, за да рекламират нещо. Защото се рекламира нищо.

Единственият начин – да отида в пастите за клиниката или към доброто частнику. Там ще се проведе инспекция убедят сами, че това е точно пульпит, а не за друго заболяване. По-нататък всичко зависи от формата и степента на увреждане на маса.

Лекарите и до днес спорят за това, да запазите пульпу или по-добре вычищать зъб и пломбировать. Разбира се, много хора смятат, че да се запази зъба, така, както го е създала природата, много по-добре, отколкото с фотополимерной «заплаткой», страхувайки се, че на зъб с тънки стени ще се разпадне. Струва си да се съгласи. Но какво да направя, ако вътре се развива патогенна флора, която просто не се оттегли?

Важно е да се разбере, че е източник на инфекция. Ако причината за кариес, това е едно. Но когато бактериално заразяване е свързано с наличието на патогенни микроорганизми в кръвта, лимфе, ситуацията е много по-трудно.

При редица стоматологични проблеми трябва да се справят с основното заболяване, а след това вече да се отдадете на зъбите, които са били засегнати вследствие на този проблем. При силни поражения на нервно-съдови тъкани няма да има много опции, освен депульпации. Трябва да се почиства и запломбировать канали. В някои случаи е по-добре веднага да направите снимка. Може би под зъб има киста. В този случай ви бъдат изпратени на хирург за отстраняване. В модерните болници има средства, позволяващи без премахване на зъб, за да стигнем до върха на корена и отстраняване на проблема.

Нека въпрос повече

За деца и юноши винаги се опитват да вземете най-консервативните възможности за лечение. Ако процесът се обърнем, тогава тъкан на маса третирана с антисептици и антибиотици, поставете специална паста за възстановяването и се постави временна пломбу. Ако за една седмица всичко мина, може да се поставя постоянна. В моя живот много познати чрез е преминал. Късмет на всички. Твърде живучие тези бактерии. Понякога също така се прилагат физиотерапевтични методи.

Ще кажете, физиотерапия всички с ръце зад, на базата на личен опит. Много стоматологични проблеми реших за няколко процедури. Работи, помага и не струва много пари.

След гнойного и серозна-гнойного пульпита спасяване на засегнатите тъкани, вече не е възможно. Защото трябва да се прибегне до по-радикални методи на лечение – пълна или частична ампутация на маса.

Прилага се два варианта за отстраняване на маса – което е решаващо и девитальный.

  1. Пульпотомия (тя също витальная ампутация). Цел на процедурата – запазване на кореновата маса. Особено важно е това за многокорневых на зъбите. Кухината на зъба вскрывают, коронковую и устьевую пульпу се отстранява, зъб да си затворят специална паста, пульпарную камера герметизируют.

  2. Пульпэктомия, или витальная экстирпация – премахване на маса, unclogged канали, инсталиране на пломби.

  3. Девитальная экстирпация – познат на много процес с арсен, почистване на канали и монтаж на пломби на втория-третия ден

Профилактика пульпита

Никога не ще се умори да се повтаря, че няма по-добро лечение, отколкото за профилактика и редовни рутинни прегледи. Ако забележите навреме кариес и не му даде да стигнете до маса, зъбите ви боли не ще. Най-големият проблем, по мое мнение, това е бутылочный и пришеечный кариес. Може лесно да се пренебрегват, а след това внезапно започва зъбобол.

Ако сте открили кариес, главата на зубному до това как са се появили неприятни усещания или възпалителен процес.

Пожелавам ви никога да не страдат от зъбната болка. И ви напомняме за необходимостта от два пъти в годината посещавам кабинета на зъболекар. Ако имате коментари, и ги оставяйте под статия. Също така ще бъда много се радвам на всеки, който се регистрира за новини на сайта.

Видео — Пульпит

READ  Защо в устата на детето се появяват язви и как да се отървете от рани?

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec