От изправен пред липса и излишък на флуор за зъбите — какво е влиянието му върху емайла?

Колко често хората си мият зъбите? Най-вероятно, както подобава, не по-често от два пъти на ден. И защото много от тях дори не мисля за това, от какво се състои от паста за зъби.

Едва ли някой чете състава, посочен върху опаковката картонена кутия. Смята се, че фторсодержащая паста оказва добър превантивен ефект срещу развитието на кариес.

От най-ранно детство хората чуят за ползите от флуор за зъбите, но много малко хора са наясно с истинските качества на това вещество. Наистина, в малки количества тя е безопасна и дори полезна, а ето излишък на флуор може да доведе до негативни последици за зъбите и целия организъм като цяло.

Интересни факти

Бяха проведени многобройни изследвания върху животни, резултатите от които доказват невротоксичност флуорид. Те засягат способността да се мисли, да говори, да си спомнят. С други думи, те допринасят за рязко намаляване на интелигентност.

По негово време тези учени, които са се опитвали да разкажат на обществото за опасностите от флуор, увольняли, осмеивали, засадени в затвора. Всичко това, защото дадено вещество позиционировалось в обществото, като изключително полезно. И на никого не беше позволено да унищожи изградена мит. През последните години се появиха няколко работи, където подробно се очертава за опасностите от флуорид, дори и да ги прилагат в разрешена доза.

По-голямо количество флуор, съдържа в най-известните пастах, които широко се рекламират по телевизията. Хората започнаха да купуват ги от рафтовете изобщо не е от невероятна полза. Само ден след ден те чували от екрана разрекламированную лъжа. Това е обичайният

маркетингов ход.

В период от света на детето, халогенни може да има негативен ефект върху генетичното развитие на плода.

По време на изследвания е доказано, че това вещество води до развитие на костен рак.

И приятел и враг, но не просто така

Флуоро – минерално вещество от природен произход, отнасящи се към групата на халогени. При нормални условия той е двухатомный газ. В малки дози се съдържа в някои хранителни продукти, питейна вода.

Флуорид – ion флуор. Фторидами се наричат съединения органични, неорганични характер, съдържащи флуор.

Въпреки своето физическо произход, тези съединения са токсични. За смъртоносна доза достатъчно 2-5 грама флуорид.

По фторсодержащей зъби съдържа такова количество от този химичен елемент, който ще бъде достатъчно за нанасяне на сериозна вреда на здравето на детето, в случай на използване веднага цяло тубата. Състава на паста съдържа висока концентрация на вещества в сравнение с неговото количество в природата.

Какво влияние оказва върху състоянието на организма като цяло?

Това вещество е много необходимо за нашия организъм, тъй като:

READ  Отстраняване на зъбен камък с ултразвук - характеристики, процедури, цени
 • участва в образуването на костите на скелета;
 • нормализира растежа на косата;
 • укрепва състоянието на нокътната плочка;
 • взема активно участие в повечето биохимични реакции;
 • стимулира циркулацията на кръвта;
 • укрепва имунната система на организма;
 • отговаря за отделянето на соли на метали от организма;
 • бива предупреден остеопороза;
 • потиска активността на инфлуенца микрофлора;
 • оказва превенция от заболяване на венците и кариес.

Ефект върху зъбните тъкани

Основното въздействие на флуор в зъбите и състоянието на емайл:

 • на етапа на формиране на детски млечни зъби е флуорът се концентрира в разработването на зъбни тъкани, което допринася за изграждането на здрав емайл;
 • за сметка на концентрация на това вещество в зъбите на възрастни хора имат траен слой на емайла;
 • халогенни помага в процеса на една реминерализираща емайл.

След хранене човек се отделя слюнка, която съдържа киселина, в резултат на demineralize. В резултат на този процес на зъбната повърхност не е достатъчно калций, фосфор. За възстановяване на необходимото равновесие се изисква обработка на зъби с флуорид за стартиране на процеса на една реминерализираща, за да компенсира нивото на загубени вещества.

Флуорът има токсичен ефект върху бактериите, които водят до образуване на повишена киселинност в устната кухина. Природен минерал тормози ги, като по този начин предотврати процеса на demineralize.

За съжаление, флуориди са отровни толкова много, че отравляющим този начин действат не само на бактериална микрофлору, но и в останалите клетки на тялото.

От изправен пред липса на микроелемента?

Първите признаци, символизираща за липса на флуор в организма:

 • силен косопад, алопеция;
 • чести кариозные поражения на зъбите;
 • лошо състояние на костите, ноктите;
 • остеопорозата.

Недостатък халогенни изправена пред големи предизвикателства за здравето. На първо място това се отразява на костната тъкан, която става чуплива. Хората често се получават фрактури, ноктите слоятся и придобиват характерен жълт цвят, зъби, залитат, венците, болки и кървят. При недостиг на този елемент се усвоява лошо желязо, което впоследствие може да доведе до развитие на тежка анемия.

Излишък в организма — положението е още по-лошо

Прекомерното количество на даден химичен елемент може лесно да предизвика отрицателна реакция на организма. Сериозни усложнения:

 • силна деформация на костната тъкан;
 • нарушения в работата на щитовидната и паращитовидной жлези;
 • нестабилността на нервната система;
 • нарушаването на обменните процеси;
 • промяна на цвета на емайла.

Голямото изобилие на флуорид е една от основните причини за онкологични заболявания. Дозата в рамките на два грама може да предизвика тежко отравяне, а ако я надвишават до пет грама, това ще доведе до летален изход. Това може да се случи в резултат на редовния заглатывания на флуор продукти.

READ  Четири степени на подвижност на зъбите по Энтину: класификация и лечение

Полза или вреда: резултати от изследвания

Между ползи и вредом, който може да донесе на флуор за зъбите и целия организъм като цяло, съществува съвсем малка граница. Някои смятат, че е на излишък на елемента е още по-вредно, отколкото липсата му в организма. Ето защо някои учени не смятат за нужно извършва флуориране на водата.

Привържениците на същия този химичен елемент са убедени в неговата безгранична ползите от него. Те твърдят, че именно той предотвратява развитието на кариес при деца и възрастни. След като количеството му става недостатъчна, веднага се появява много проблеми със здравето.

Но повечето професори и учени, които са плътно ангажирани в изучаване на този въпрос, са в общо становище, което е истина, са двете гледна точка.

В хода на проучването стана ясно, че преди около двадесет години флуориране на водата е от съществено значение. Това време се характеризира с малки количества от този елемент на планетата. Така отчаяно те се оказаха в необходимостта на организма от него. Но сега нещата са доста по-различно.

Благодарение на развитието на индустриални предприятия на флуорид е достатъчно навсякъде, във въздуха, почвата, водата, храната. Някои територията буквално може да се нарече отровен фторидами.

Фторсодержащие паста – опасност или не?

От реклама по телевизията всеки ден можете да чуете за изключителните ползи от паста за зъби с флуорид. От една страна, това е вярно, защото този елемент играе важна роля в превенцията на кариозен лезии. Освен това, тя оказва тонизиращо действие върху повърхността на емайла и потиска развитието на инфлуенца микрофлора в устната кухина. За тези цели в устната кухина трябва да съдържа само малко количество природен елемент.

Основните предимства на такъв паста:

 • антисептичен ефект;
 • подобряване на обмяната на веществата;
 • стимулиране на слюнчените жлези;
 • премахване на бактериална плака.

Защо тогава детските пасти не съдържат флуорид, защото той е толкова необходим за формирането на зъбите? Всичко това, защото тялото само отлежава, образуват всички жизнено важни функции. А излишък на флуор може да доведе до резистентност на организма.

Каква е опасността от флуор продукти? Природен елемент се съдържа не само в устната кухина, но и в храната. Три милиграма на ден – това е дневната норма вещества. Пиене на два литра питейна вода, дневната доза вече ще се окажат в организма.

Ако я превишите може да започне интоксикация. Затова паста без съдържание на този елемент се избират тези, които водят правилен начин на живот, се храни с натурални продукти и пие необходимото количество вода.

READ  Какво означават ленти на тюбиках паста за зъби: истини и митове

Флуориди имат склонност към натрупване на емайла, тъкани. След превишаване на необходимата доза може да започне разрушителен процес — флуороза. Основните симптоми на болестта е появата на бели точки и петна по зъбната повърхност. Така преминава постепенно разъедание емайл.

Днес човечеството получава флуорид от голям брой източници. Затова за пореден път да придобият специална паста с неговото съдържание не е необходимо. Защото излишъкът на флуор в зъбите пред големи усложнения за състоянието на емайла, дентина и корони.

Ако има необходимост от засилване на венците, на емайла и дентина, по-добре да се ползват средства от съдържание на други природни вещества, които наистина полезни свойства. Като прополис, мента, лайка или листа от чаено дърво.

Има ли полза от фторирования?

Ако с редовни интервали от време се практикуват покриване на зъбите с флуорид, това може да доведе до противоположния ефект — фрактури на емайла, както и увреждане на костната тъкан в целия организъм.

Основни симптоми:

 • анемия;
 • чупливост на костите;
 • лоша артритни гъвкавост;
 • остра загуба на тегло;
 • отвердение на ставните връзки.

Специално внимание заслужава да се упражнява пациенти с диагноза захарен диабет.

За фторирования зъби има редица медицински показания. Основният от тях е противодействие на образуването на кариозен загуби, благодарение на выясненной токсичност на флуор по отношение на патогенни микроорганизми.

В редки случаи човек се диагностицира липса на халогенни и тогава тази процедура е полезна за него с цел да го компенсирате. Важното е, да се разбере, че във всичко е нужна мярка и не винаги това, което е полезно, е полезно във всяка една ситуация.

Какво трябва още да помним?

Локално приложение на флуор средства най-често не носи в себе си опасност. Възползвайки се от фторсодержащей паста трябва просто внимателно изплакнете устната кухина и след почистване на зъбите и не допуска случайно поглъщане дори на малки количества средства.

Преди да се възползват от тази паста, за предпочитане изследвани за откриване на индивидуална непоносимост към този елемент, избягвайте тежки последици и алергии.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00149 sec