От стоматит лекарство за деца — избираме най-доброто!

От стоматит лекарство за деца

Стоматит – това е доста често срещано заболяване на устната кухина, доставляющее много дискомфорт. При поява на възпаление на вътрешната страна на устните, бузите, по небцето или език пациентът страда от сърбеж по болка. Често стоматит се появява в резултат на развитието на други заболявания, често хронични, така че при поява на заболяване при деца, родителите започват да се притеснявам. Безгрижно се отнасяме към това недугу не може, а при най-малкото симптоми, трябва незабавно да се отдадете на лечение.

Причините за появата в зависимост от вида на стоматит

Според статистиката, при определена възраст от дете възниква на определен вид стоматит. Но тук може да има изключения. При деца на възраст до 3 години най-често възниква кандидозный стоматит. Най-често срещаните видове при деца от 1-3 години, се счита за герпетический или са афтозен стоматит. Той най-често възниква в резултат на незначителни наранявания на небето и попадане в тях на инфекция.

Алергичен вид на стоматит засяга тялото на децата в училищна възраст, а бактериална може да възникне при деца почти на всяка възраст. Често това се случва при механично или термическом увреждане на устната кухина или при неспазване на правилата за хигиена. Често заболяването се появява, след като малко дете скушает някой немытый плод или зеленчук.

Забележка! В периода на никнене на млечни първите зъби на бебетата често се сблъскват с стоматитом. Това се дължи на факта, че за облекчаване на неприятни усещания, детето непрекъснато поема в устата си различни предмети.

Независимо от вида, стоматит възниква при деца, поради това, че ги лигавицата е много крехка и нежна. Дори малки механични въздействия водят до наранявания, а все още не формира имунната система все още не е в състояние да се справят с инфекциозните агенти, като прониква в устата.

Човешката слюнка изпълнява функцията на защитник на устната кухина от излагане на вируси, бактерии и микроби, но това се отнася само възрастни хора. При деца тялото все още не се отделя необходимото количество специален антисептик ензими. Като резултат — на лигавицата на устата, възпалява, появяват малки рани или огнища на възпаление. За родителите е важно навреме да разпознаем заболяването, за да може да се лекува в ранен етап на развитие.

Характерните симптоми

Клинична картина на стоматит при децата изглежда приблизително така.

 1. Температурата се покачва, но само в онези случаи, когато напредването на герпетический вид на стоматит. В редки случаи температурата може да достигне 40 градуса. Успоредно с това се появяват гадене, отпадналост и обща слабост на организма. Детето става отпуснат и уморен. Лигавицата постепенно се зачервява и подува, се появява запушване на носа.

 2. В устата на бебето се образуват ерозии, мехурчета или плака. Обикновено, плака, оцветена в жълт, сив или бял цвят. Да разпознават този симптом е много лесно, така че за родителите е важно остава време какво да правите лечение. В противен случай на болест, могат да възникнат усложнения.
 3. Дишането на бебето се превръща несвежим, миризма може да бъде дори кисел.
 4. Във връзка с болезнено усещане при дъвчене и преглъщане на храна дете може да се откаже от нея.
 5. Замечается повишено слюноотделяне.
 6. Случва лимфни възли.

След като бъде открит поне един от тези симптоми, дете трябва веднага да покаже на лекаря. Стоматит е быстропрогрессирующим заболяване, особено в детска възраст, поради ненавременно лечение често води до тежки усложнения. Само лекар може да определи вида на стоматит, въз основа на симптомите на детето. След това бебето се назначава курс на терапия.

Характеристики на лечение

Ако курс на терапия, ще бъде избрана от вашия лекар, правилно, това не само ще свали неприятни усещания и дискомфорт, но и да се предотврати развитието на болестта и преминаването на стоматит в хронична форма. Така че не може да се запишете на клиника при лечението на бебето.

Към основните цели на терапевтичен курс трябва да включват:

 • лечение на основните симптоми на заболяването;
 • премахване на факторите, влияещи върху развитието на стоматит;
 • укрепване на имунната система;
 • намаляване на риска от рецидив на заболяването.

Важно! Само комплексно въздействие позволява да се бори ефективно с стоматитом. Става въпрос за комбиниране на различни видове лекарства, които допринасят за премахване на симптомите на болестта.

Локална терапия при стоматити предполага прилагането на различни гелове, средства за изплакване и мазила, които допринасят за по-бързо зарастване на рани, образуващ се в устната кухина. Също така тези лекарства намаляват количеството на болестотворните микроорганизми. Ако е необходимо, лекуващият лекар може да предпише прием на болкоуспокояващи и антипиретичен лекарства. Това е необходимо, за да се оттегли остри симптоми на стоматит.

Има още един етап на лечение на стоматит – това е отстраняване на причините. Тук влизат:

 • намаляването на активността на микроорганизмите в устната кухина;
 • корекция на неправилно привеждане в съответствие хапят;
 • балансиран и пълноценен хранителен режим;
 • спазването на специална диета, основана на отстраняване на алергенни продукти.

Съставяне на диета за бебето при стоматити трябва да се отдадете на лекар. Много родители се опитват да намерят в необятността на Интернет е най-подходящия хранителен режим, не осъзнавайки, че всеки човек е различен и това трябва да се вземат предвид при съставянето на диети. Не съществува стандарт и ефективна схема, която ще подхожда на всички хора еднакво, още повече, ако става въпрос за лечение на дете.

Избор на лекарства

Има много нюанси при избора на оптимален метод за лечение на детски стоматит, в края на краищата, това е коварен процес. В зависимост от възрастта на бебето, лечението може да бъде различен. Например, едно лекарство, което помага да се отървете от болест 2-месечен детето, може изобщо да не помогне на по-възрастен дете.

Същото може да се каже за продължителността на лечението, тъй като сроковете за възстановяване в дванадесет дете и 3-годишно дете може да се различават значително. Осезаем разликата ще бъде тогава, когато и в двата случая се спазва един и същ препарат. Независимо от възрастта на детето, за бързото лечение да не разчита, тъй като за пълното възстановяване на повредени тъкани и премахване на възпалителни процеси изисква от 3 дни до няколко седмици.

Лечение с медикаменти

Прилагането на лекарства при лечение на стоматит, насочени към отнемане на възпалителния процес и болезнени усещания, които често съпътстват тази патология. И медикаментозно лечение допринася за по-бързо зарастване на увредените тъкани. По-долу са представени най-ефективни лекарства, използвани за лечение на стоматит при децата.

Таблица. Преглед на наркотици от стоматит.

Заглавие Описание

Ефективно лекарство, ефрр анальгезирующее и противомикробно действие върху организма. Предлага се под формата на гел. Благодарение на своите свойства, това лекарство се използва за лечение на различни възпалителни заболявания в устната кухина. Да приема не по-често от 5 пъти на ден.

Чудесен анальгезирующий препарат с антибактериален и противовъзпалителен ефект. Лекарството трябва да се прилага върху засегнатата повърхност 3 пъти на ден. Препоръчително е да направите това преди ядене. Препоръчва се прилагането на деца на възраст от 9 месеца.

Още един гел, използван за лечение на стоматит. Има жаропонижающими, противовъзпалителни и болката свойства. При лечението на бебето трябва стриктно да се спазва дозировката (на 1 кг телесно тегло на дете — 10 мг от лекарството). Продължителността на курса е 5 дни. Препоръчва се прилагането на децата на възраст от 3 месеца.

Като активното вещество на това лекарство действа йод, благодарение на което Iodinol, успешно се бори с повечето гъби и микроорганизми. Поради ниска токсичност на лекарството не се препоръчва да се даде на децата до 12 месеца, тъй като те могат да го погълнат. Прилага се под формата на течност за изплакване на устната кухина. Повторете процедурата трябва да е не по-често от 5 пъти на ден. Продължителността на лечението – 5 дни.

Предлага се под формата на спрей или разтвор за изплакване. Наркотици се обработват засегнатата лигавицата 2-3 пъти на ден. Основното вещество на Мон – това е йод.

Отлично средство срещу стоматит, выпускаемое под формата на спрей. Има антисептични и противовъзпалителни свойства. Благодарение на своите активни съставки, Хлорофиллипт ефективно унищожава патогенную микрофлору в устната кухина на бебето. Прилага лекарството трябва 3 пъти на ден. Продължителността на терапевтичния курс – до пълното отстраняване на всички симптоми.

Още един ефективен препарат под формата на спрей, който потиска патогенную микрофлору. Прилагат се препоръчва 2 пъти на ден след хранене. Благодарение на активни компоненти, Гексорал е в състояние да запази своята ефективност в продължение на 12 часа.

Антисептично средство, выпускаемое под формата на таблетки или разтвор. Трябва 3 пъти след всяко хранене на ден гаргара на устната кухина. Продължителност на курса – до пълното възстановяване. При лечение на малки деца до 2-годишна средство трябва да се прилага върху лигавицата с помощта на марлевого тампон.

Лекарство действа отлично срещу инфлуенца микрофлора, ефективно премахване на всички огнища на възпаление. Прилага разтвора за изплакване 3 пъти на ден в продължение на 7 дни.

Силно антисептично средство, помагащо на организма противовъзпалително въздействие. Изплакнете устата си по 3-4 пъти на ден в продължение на 7 дни. При лечение на детето трябва да се погрижи за това, между полосканиями е в интервал от 4 часа.

Регенериращо натурално средство, което се използва за лечение на стоматит при децата. Нанася върху засегнатата лигавицата с помощта на покрива с памучна свещ пръчки 2 пъти на ден. Продължителност на лечебния курс – до пълното премахване на симптомите на патологията.

Противовъзпалително лекарство, стимулиращ бързото зарастване на увредената лигавица. Нанася върху засегнатата област с помощта на памучен тампон или пръчици 2-3 пъти на ден. Препоръчително е да правите това след хранене. Продължителността на лечението е 7 дни или до пълното изчезване на симптомите. Препоръчва се да се използват за деца от 1 година.

Витаминосодержащий маслен разтвор, използван за лечение на стоматит и други заболявания на устната кухина. Нанася лек път на 2 дни в марля заливче. Повтаряме тази процедура до пълно премахване на клиничните прояви на заболяването.

Народни средства за защита

Родителите често се чудя има ли народни средства за защита, с помощта на които е възможно да се лекува стоматит при бебе. Трябва да се помни, че става въпрос за сигурност малко дете, така че при лечение е необходима правилната дозировка на лекарството, която да може да се назначи само от лекар. Но преди да посетите кабинета на д-р, може малко да облекчи симптоми, лечение на засегнатите участъци на лигавицата на дете с помощта на настойка от лайка или масло от морски зърнастец.

Използването на неефективни и понякога съмнителни народни средства за защита и самолечение – е, може би, основните грешки, които могат да направят родителите при лечение на деца. Понякога при стоматит може да се прилага с водороден пероксид или зеленка за лечение на лигавицата. Но тези мерки не само няма да помогне, но и влоши състоянието на детето, което води до изгаряне или увреждане на лигавицата.

С посещение на детето на лекар незабавно, не може, в края на краищата, ако лечението започне още на ранен етап на развитие на стоматит, е възможно да се елиминира напълно всички симптоми вече на 5-6 ден. Само трябва да се намери опитен специалист.

Мерки за предотвратяване на

Има някои превантивни мерки, за да позволи да се предотврати възникването на стоматит. На първо място, това е спазването на правила за хигиена на устната кухина. Децата трябва още от ранна възраст да се обучават за измиване на ръцете преди хранене. Първо измийте ръцете си да бъдат родители, но скоро бебето се научи да прави това сам.

Също така трябва да следи за това, че малките деца не дърпаха в устата мръсни играчки или други предмети. Специално внимание трябва да се обърне на имунната система на бебето и по възможност се опитват да я разширят.

Видео – Лечение на стоматит при децата

READ  Пародонтоза: описание на заболяването и методи за лечение

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec